Хабар - гріх чи ні?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 22 кві 2008.

1. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Відповідь: Хабар - гріх чи ні?

Залежить що саме розуміти під словом "хабар". В моєму розумінні хабар - це гроші (матеріальні блага) які даєш за те щоб людина зробила щось порушивши певні правила. Це гріх. Вимагати хабар так само. А якщо просто хочеш віддячити за добре виконану роботу то це вже не хабар.

2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

а хабар посадовій особі за належне виконання нею своїх службових обов'язків?

3. Romko

Romko Дуже важлива персона

А давання хабаря?...грошей...особі,щоб вона належно виконувала свої обов’язки - як називається?
    Маючи надію,що після конвертика ця ...особа буде належно виконувати свої обов’язки,а без нього(конвертика),ну аж ніяк!
    ЗІ.Безпідставну...надію...

• Подобається Подобається x 1
  4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Це коментувати? Чи ви й самі розумієте, що написали дурницю?

5. afterstep

Ромку - не за ті слова чіпляєтеся. Знаючи ваше "буквоїдство" (і не тільки ваше):

у відповідь на це - коротке питання:

але для вас, Ромку, видно, не є очевидним взаємозв'язок двох постів?
    Тоді я вам повім, доки ви не встигли мого поста перекрутити - це тільки запитання попередньому дописувачу. Це не моя думка, це не моя позиція, і якщо ви надалі намірилися звинуватити мене у пропаганді хабарів - то ваші надії марні.

6. Liliyah Romanova

Та не стільки зло, скільки це була співучасть у суспільному грісі. Але це саме в українському контексті.
    Тобто це негативно?
    Нещасний той, хто має гроші, бо має чим давати хабарі...

Додано через 1 хвилину
    Іноді хабар теж нічого не дає. Адже ви не отримуєте ні документа, ні розписки. Не виконають ваше прохання, викинете гроші на вітер, навіть пожалітися нема на кого.

7. Romko

Мдя...
    Все наше життя в Україні - це суцільний і безперервний гріх...

• Подобається Подобається x 2
  8. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Якщо розглядати питання не з позиції законодавчого визначення поняття "хабар", а з етичного, то на мою думку - ні, за умови що посадова особа не вимагала цей хабар, і наперед не було сказано щось типу "я віддячусь, ну ви розумієте ....." :).

9. Romko

Ідеалізм - це прекрасна риса.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Чиновник відрізняється від нормальної людини тим, що нормальна людина, щоб більше заробити повинна краще працювати, а чиновник навпаки, щоб більше заробляти, треба гірше працювати. Так воно парадоксально виглядає. І перше, шо треба зробити для подолання хабарів - то змінити закон про корупцію. Я читав цей закон... його писали чиновники. Так так складено законодавство, що насправді притягнути когось за корупцію майже неможливо. Наприклад, якщо нема факту дачі хабаря, то нема корупції. Зафіксувати дачу - дуже складна справа. Чиновники постаралися на славу, забивши ще один цьвок - той що бере і дає відповідають одинаково... тобто ніхто не здасть нікого.

11. Liliyah Romanova

Чого не скажеш про чорний песимізм... [​IMG]

12. Romko

Реалізм...

13. Liliyah Romanova

Та ні, з таким реалізмом жити би ніколи не хотіла... Стараюся сама собі хрести не шукати, їх у житті й так більше, ніж достатньо...

14. Romko

Просто,Лілю,я це все відчув на власній шкірі..
    І конвертики клав..
    І,коли не було грошей чергували біля бабусі,бо ні лікарі,ні медсестри навіть не хотіли підійти після операції...
    І багато чого...

15. afterstep

не вказано деяких особливостей.... хоча - то таки напевно несуттєві особливості....
    наприклад - стан хворого дозволяє не чергувати коло хворого - а таки лікарів і медсестер менше, ніж хворих, і таки деякі хворі потребують постійного нагляду...
    Буває, що родичі пацієнтів просто марно кличуть лікаря - бо їм щось здалося... бо їм (пацієнтам) то принципово важливо, щоб лікар саме прибіг і негайно... і лікар кидає все і біжить... Раз, другий... А потім - виробляється стійкий "імунітет" - як в казочці про пастуха, що кричав "вовки, вовки!"
    Не вказано, що іноді буває таке, що навіть пацієнти, що лежать у тій же палаті - стараються непомітно зникнути...
    Багато що не вказано...
    Дано такий один файний емоційний мазок - мовляв, ось таке ось лайно усюди...

16. Liliyah Romanova

Та знаю я таке. Не настільки, але...
    Коли брат руку зламав, за тиждень у кишені пішло 200 грн. Бо дитина плакала й стогнала від болю, а нікому було знеболююче дати, поки 20 грн. у кишеню не покладеш. І ніхто би й не зазирнув без одної чи двох 10-ток... Бо люди безсовісні, заскорузлі... Давно то було, а все ж... І брат у мене дуже хворів. Не хочу про то говорити... На щастя, перейшло. А з іншого боку, пережиті хвороби звільнили його від армії...

17. Romko

Ні,Афтере.
    При хворому серці,після операції на язву,коли ще й інфакт,біля хворого повинні чергувати.
    А лікуючий лікар поїхав на рибалку.
    Медперсонал мав то глибоко в ...
    А,щоб запрацював шлунок(операція на виразку)одна "досвідчена" дала зонд.
    Смерть настала через годину.
    Правда,Афтере,вона не винна(лікарка).Звідки їй було знати,що при інфаркті і хворому серці зонди протипоказані?

18. afterstep

о, таки видно вихід! заборонити лікарям рибалити - однозначно!
    до речі - якщо інфаркт - то там здається, реанімація, постійне спостереження....
    чи інфаркт - то було з іншої опери, і була лише операція на шлунок?
    ==
    Ромку - прикладами неможливо нічого довести - прикладами можна обкалякати - і не більше. Приклади - "зброя" бабусь з насінням, яких так чудово спробував описати Мих. Видно, йому бабусі допекли.
    Можна наводити сотні прикладів вдалих операцій, вдалих лікувань та таке інше - але вас, як порядного, надміру набожного християнина - гризе ненависть. Ви не в змозі пробачити ні лікарям взагалі - бо у вас є три (наскільки я пам'ятаю) приклади. Були б у сусіда кури, а у вас город - ви б не змогли пробачити сусіду.
    ==
    Може, ви надто "побуквенно" сприймаєте біблію, але власне в біблії написано - сіючи недоброзичливість - пожинаєш зло.

19. Romko

Після операції був інфаркт.Правда.то було успішно проігноровано..соррі - не було грошей.
    догляду не було...соррі за матеріялізм - замало грошей.Пам’ятаю,як одна казала
    -А ви що,посидіти не можете?
    Лікар може робити що хоче - але після того.як виконає свій обов’язок.
    Але,коли.зразу пісдя операції він зникає на дві доби.то...
    Але,для вас,Афтере.то в порядку речей...

20. pantera83

pantera83 Member

Нi. Заборонити лікарям недбало відноситися до хворим. Бо лікар повинен таки давати собі звіт, що він відповідаэ за життя людей, що по його провині може померти людина! Вся річ у тому, що немаэ відладженоi системи боротьби з хабарами і з пофігизмом лікарів. Лікарі звикли (не все, звичайно), що iм дадуть "на лапу", без цього і пальцем не поворушать. Милосердя зараз не в шані (і не тільки серед лікарів). У цьому вся біда. І якщо раптом встане вибор-дать лікареві або помре хтось блізкий-конечно все вибірут перше. Перший кнут-берущему. ІМХО.

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)