На наших землях в момент заснування Львова було Руське Королівство, Regnum Russiæ, на ваших невідомо що. Ха, хотів для цікавості подивитися як у російській вікіпедії трактують події тих часів, так навіть там Русское государство почалося з 15 століття http://ru.wikipedia.org/wiki/Русское_государство
Niestety Pan ma rację, panie Pedro... Polska jest w defensywie i za żaden Lwów ani żadne inne utracone ziemie bić się nie będzie - ani dosłownie, ani w przenośni. Zresztą, zainteresowanie Ukrainą spadło w Polsce praktycznie do zera, i tylko czasem odzywa się przy kolejnych rocznicach i wspomnieniach Kresowiaków. Wymierających Kresowiaków. I niejako przy okazji - zabetonowało się wspomnieniowe getto, które określi stereotypy na wiele pokoleń. A właśnie to ostatnie pokolenie, które jeszcze mogło coś zmienić i stać się Waszą (i naszą) szansą na ułożenie dobrych stosunków, stało się Waszym przekleństwem, niestety... To "niestety" jest szczere, proszę mi wierzyć. Dla mojego Taty, Sambor i okolica, Podkarpacie, to był jego rodzinny kraj. Prawdziwie rodzinny, gdzie mieszkali od tak wielu pokoleń, że nikt zna początków ich korzeni. Dla mnie nie. Ja to znam z okazyjnych wizyt i opowiadań starszych, A dla moich dzieci, to tylko jeden z terenów na spędzanie wakacji. I też coraz rzadziej. Walczycie z duchami. To trudna i irytująca walka.
Агатон,для мене Львів це не польське чи украінське місто,це місто в якому змішались і поляки з украінцями з жидами ,вірменами,австріяками.І коли якийсь недороблений починає тут виписувати своі комплекси і фантазіі саме краще це забанити троля і забути.
Ukraińcy we Lwowie tęsknią za tym pomnikiem: Pomnik Radzieckiej Konstytucji (Fot. www.lvivcenter.org) kuriergalicyjski.com/index.php/2012-02-03-12-29-43/19391947/417-zapomniany-pomnik
Народ, ви мене дивуєте. Історія може бути різна, але дефакто, деюре Львів є українським. Що з того, що там жили і живуть поляки? Яке то має значення? Влада у нас яка? польська, чи українська? Які можуть бути сумніви?