Заходила у Вірменський храм безліч разів, то там на дверях із внутрішньої сторони церкви пише вартість входу - для дітей 0,5 грн., для дорослих 1 грн., але ніхто не вимагає оплати. Стосовно Латинського собору, то там про платний вхід ніде не пише. Але пригадаю два випадки. Один раз я була не сама і захотіла зайти у костел, але тоді при вході були чоловік і жінка, які й не пустили нас просто так. Чоловік був типу охоронець, який власне і не пускав людей, а жінка була "збирачем грошей", яка й пояснила, що потрібно за вхід заплатити. Ми заплатили (або 2, або 3 грн., точно не пригадую), тоді я теж подумала, що кошти підуть на реставрацію храму. Але сумно, бо через декілька днів після цього, проходивши повз Катедру, я не бачила цих людей, а натомість бачила як група туристів спокійно зайшла до храму. Тому...
Гроші беруть з туристів, які приходять як у музей. З тих, що прийшли помолитись ніхто гроші не бере. ...така епопея через 2 грн. Ті люди не збагачуються коштом туристів і не кладуть собі гроші у власну кишеню. Зайдіть у храм і гляньте, які проводяться роботи, скільки зроблено, скіль ще залишилося. Практично всюди закордоном вхід у архітектурні пам"ятки такого плану є платним і фотографування також(якщо взагалі не заборонене - хочеш фото - купи відкритку), будучи туристами ми готові платити, щоб побачити ці шедеври і залишити собі фото на згадку. А підтримати власні пам"ятки арітектури, які потребують реставрації ми не можемо - наша галицька натура ніяк цього не переживе.
Колись в Києві хотіли зі знайомими зайти в церкву помолитись, подивитись. Точно не пригадую в яку саме, здається ту блакитну десь в центрі. Так от зайшли, як звикле, а жіночка при вході чуть не криком "куди йдете?! вхід платний!!" Теж здається було 2 грн. Хоч і була студенткою і 2 грн то для мене були гроші, але давала в церквах гроші в скриньки. Але відштовхнув тон тої жіночки, настрій зіпсувався, це ж церква! Принципово пішли геть Так що я проти таких добровільно-примусових зборів коштів. Можна поставити ту ж жінку зі скринькою біля входу, нехай збирає на храм. А то даєш невідомо кому в кишеню.. В наш час наживаються на всьому.
Та куди би воно не йшло.... Торгаші святим!!! От що гірко! Хто дав право брати гроші за вхід до Божого дому? Таких Ісус виганяв з храму.
Не треба перегинати палицю, бо виходить, що кидаючи в неділю гроші на тацю ви приєднуєтесь то тої "торгашества".
Е ні. Ви не праві!!! На тацю кидають добровільно - то раз. Друге - якщо не вкиненте, вам ніхто не заборонить бути у храмі. А там яка ситуація? Цьоця не пускала в храм, бо людина не заплатила. Так що уві....
Миху, ви до Люрду поїдьте. От де приклад справжньої торгівлі релігією, чи то вірою... Богородиця з лямпочками, без, з цвіточками... на гурнєтах, тарелях... Тяжко уявити, як з такого пити каву чи їсти борщ. У Кракові знаменита Марійська катедра теж за вхід гроші бере. До речі, а якби це називалося не плата за вхід, а добровільна пожертва при вході до храму, легше би сприймалося?
.. там повно туристів і мало хто молиться. Якщо брати оплату за вхід, то значить зробити з храму музей. А чи воно того варте? З туристів і так збирають гроші, а свої і так дають на храм.
Не знаю, мені тяжко судити. Але в латинників такого багато, тому мені якось не дивно. У наших церквах такого ніби нема. До гайової церкви пускають без проблем, хоча вхід до музею платний. Зрештою, охоронці там парохіян вже знають. Смішно, що людей разить, що гроші в кишеню кладуть. Ті люди у храмах майже живуть, не довіряти їм нема сенсу. Вони й трактують ті датки таким чином, бо підхід суто практичний.
У Катедрі є стільки унікальних пам’яток історії і мистецтва, як в жодному іншому з храмів Львова. Тут можна півдня ходити, і не встигнеш всього оглянути. Двома гривнями це не вимірюється. Як на мене – це просто нормальний бар’єр від різного роду «халявщиків». Я ж з приємністю покладу тих 2 грн і не матиму докорів сумління, що зайшов в «не свій» храм просто оглянути, а не молитися. А реставрація? Та ви собі не уявляєте, які то суми. Тих зібраних х2 грн. коштів напевне хіба на сторожа і прибиральницю вистачить.
Та нє, Ліля, то інша справа. Питання в іншому. Є святе місце. От людина хоче підійти... помолитися, чи навіть просто постояти поряд, але доступу вільного нема, бо стоїть якась особа на вході і заробляє на тому... на доступі. Уявіть, приходите до церкви, а на вході стоїть касир і обілєчує..... Ну а те, що ви пишите - з лямпочками/без... то як хто хоче... купляти/не купляти...
Уявляю. Нам у лаврі касир ще продати квитків не хотіла, бо сказала, що ми (то був дитячий хор) туристи "без платков и без трусов".
Гарна львівська Катедра - без сумнівів , але...Ви вже оглянули всі розписи на стінах в церкві св. Андрія чи в церкві св. Михаїла, а фрески XIV ст. у Вірменському соборі чи П'ятницький іконостас в церкві св. Параскеви П'ятниці бачили? Висновок: давайте без перебільшень. Ото Ви трохи "загнули" - ми ж не про Личаківський цвинтар говоримо. "Халявщики"??? Ті, хто захочуть зайти помолитись, але в них не буде грошей, щоб заплатити за вхід до храму?......Скоріше, це будуть нещасні люди на той момент, бо через нестачу коштів вони не зможуть зайти просто до церкви. Ви можете з приємністю покласти в скриньку храму скільки Вам заманеться - то буде Ваша добровільна пожертва. Але суто психологічний аспект: людина зазвичай з приємністю робить діла добровільні, а не примусові (чи обов'язкові). О, власне, реставрація - то великі суми, тому: Тоді для чого їх в обов'язковому порядку збирати?
Я ніколи не повірю, що людину, яка прийшла помолитись до катедри не пустили, бо вона 2 грн. не заплатила на вході. Ми вже починаємо переливати з пустого в порожнє. Навіщо? Хіба ми не вияснили, що гроші беруть лише з туристів, а з прихожан чи тих, що прийшли помолитись не беруть? Чи попросити священиків, щоб оголосили це з амвону у неділю?