Вхід в Латинський кафедральний собор - платний!

Тема у розділі 'Життя міста', створена користувачем Ghostbu, 11 вер 2009.

1. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Заходила у Вірменський храм безліч разів, то там на дверях із внутрішньої сторони церкви пише вартість входу - для дітей 0,5 грн., для дорослих 1 грн., але ніхто не вимагає оплати. :)
    Стосовно Латинського собору, то там про платний вхід ніде не пише. :nea: Але пригадаю два випадки. Один раз я була не сама і захотіла зайти у костел, але тоді при вході були чоловік і жінка, які й не пустили нас просто так. Чоловік був типу охоронець, який власне і не пускав людей, а жінка була "збирачем грошей", яка й пояснила, що потрібно за вхід заплатити. Ми заплатили (або 2, або 3 грн., точно не пригадую), тоді я теж подумала, що кошти підуть на реставрацію храму. :)Але сумно, бо через декілька днів після цього, проходивши повз Катедру, я не бачила цих людей, а натомість бачила як група туристів спокійно зайшла до храму. Тому...:sad:

• Подобається Подобається x 3
  2. Summer

Summer Well-Known Member

от і я не бачила щоб писало....

• Подобається Подобається x 1
  3. Зануда

Зануда така зануда

Гроші беруть з туристів, які приходять як у музей. З тих, що прийшли помолитись ніхто гроші не бере.

...така епопея через 2 грн. Ті люди не збагачуються коштом туристів і не кладуть собі гроші у власну кишеню. Зайдіть у храм і гляньте, які проводяться роботи, скільки зроблено, скіль ще залишилося. Практично всюди закордоном вхід у архітектурні пам"ятки такого плану є платним і фотографування також(якщо взагалі не заборонене - хочеш фото - купи відкритку), будучи туристами ми готові платити, щоб побачити ці шедеври і залишити собі фото на згадку. А підтримати власні пам"ятки арітектури, які потребують реставрації ми не можемо - наша галицька натура ніяк цього не переживе.

Останнє редагування: 14 вер 2009
    • Подобається Подобається x 4
  4. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Колись в Києві хотіли зі знайомими зайти в церкву помолитись, подивитись. Точно не пригадую в яку саме, здається ту блакитну десь в центрі. Так от зайшли, як звикле, а жіночка при вході чуть не криком "куди йдете?! вхід платний!!" Теж здається було 2 грн. Хоч і була студенткою і 2 грн то для мене були гроші, але давала в церквах гроші в скриньки. Але відштовхнув тон тої жіночки, настрій зіпсувався, це ж церква! Принципово пішли геть :sad:
    Так що я проти таких добровільно-примусових зборів коштів. Можна поставити ту ж жінку зі скринькою біля входу, нехай збирає на храм. А то даєш невідомо кому в кишеню.. В наш час наживаються на всьому.

• Подобається Подобається x 6
  5. Полковник

Полковник миється в бані

Категорически возражаю.
    Жiнку в кассу!
    Каждому билет и (или) кассовый чек!
    Только ТАК и НЕ ИНАЧЕ!

• Подобається Подобається x 2
  6. pukhnastyk

Але Ви гуморист. :)

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

о.... полковник ше той!!!!

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та куди би воно не йшло.... Торгаші святим!!! От що гірко! Хто дав право брати гроші за вхід до Божого дому? Таких Ісус виганяв з храму.

9. Зануда

Зануда така зануда

Не треба перегинати палицю, бо виходить, що кидаючи в неділю гроші на тацю ви приєднуєтесь то тої "торгашества".

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Е ні. Ви не праві!!!
    На тацю кидають добровільно - то раз.
    Друге - якщо не вкиненте, вам ніхто не заборонить бути у храмі.

А там яка ситуація? Цьоця не пускала в храм, бо людина не заплатила.
    Так що уві....

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Миху, ви до Люрду поїдьте. От де приклад справжньої торгівлі релігією, чи то вірою... Богородиця з лямпочками, без, з цвіточками... на гурнєтах, тарелях... Тяжко уявити, як з такого пити каву чи їсти борщ. :crazy:

У Кракові знаменита Марійська катедра теж за вхід гроші бере.
    До речі, а якби це називалося не плата за вхід, а добровільна пожертва при вході до храму, легше би сприймалося? ;)

12. nirvanka

nirvanka просто фотограф

.. там повно туристів і мало хто молиться. Якщо брати оплату за вхід, то значить зробити з храму музей. А чи воно того варте? З туристів і так збирають гроші, а свої і так дають на храм.

13. Liliyah Romanova

Не знаю, мені тяжко судити. Але в латинників такого багато, тому мені якось не дивно. У наших церквах такого ніби нема. До гайової церкви пускають без проблем, хоча вхід до музею платний. Зрештою, охоронці там парохіян вже знають. :)

Смішно, що людей разить, що гроші в кишеню кладуть. Ті люди у храмах майже живуть, не довіряти їм нема сенсу. Вони й трактують ті датки таким чином, бо підхід суто практичний.

14. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

У Катедрі є стільки унікальних пам’яток історії і мистецтва, як в жодному іншому з храмів Львова. Тут можна півдня ходити, і не встигнеш всього оглянути. Двома гривнями це не вимірюється. Як на мене – це просто нормальний бар’єр від різного роду «халявщиків». Я ж з приємністю покладу тих 2 грн і не матиму докорів сумління, що зайшов в «не свій» храм просто оглянути, а не молитися.
    А реставрація? Та ви собі не уявляєте, які то суми. Тих зібраних х2 грн. коштів напевне хіба на сторожа і прибиральницю вистачить.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та нє, Ліля, то інша справа. Питання в іншому. Є святе місце. От людина хоче підійти... помолитися, чи навіть просто постояти поряд, але доступу вільного нема, бо стоїть якась особа на вході і заробляє на тому... на доступі. Уявіть, приходите до церкви, а на вході стоїть касир і обілєчує..... Ну а те, що ви пишите - з лямпочками/без... то як хто хоче... купляти/не купляти...

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну якщо прийшов до музею - нема питань.

17. Liliyah Romanova

Уявляю. Нам у лаврі касир ще продати квитків не хотіла, бо сказала, що ми (то був дитячий хор) туристи "без платков и без трусов". :)))

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

касир-збочинець?

19. pukhnastyk

Гарна львівська Катедра - без сумнівів :good:, але...Ви вже оглянули всі розписи на стінах в церкві св. Андрія чи в церкві св. Михаїла, а фрески XIV ст. у Вірменському соборі чи П'ятницький іконостас в церкві св. Параскеви П'ятниці бачили? ;)
    Висновок: давайте без перебільшень.
    Ото Ви трохи "загнули" - ми ж не про Личаківський цвинтар говоримо. :)
    "Халявщики"??? о_О Ті, хто захочуть зайти помолитись, але в них не буде грошей, щоб заплатити за вхід до храму?......Скоріше, це будуть нещасні люди на той момент, бо через нестачу коштів вони не зможуть зайти просто до церкви. :sad:
    Ви можете з приємністю покласти в скриньку храму скільки Вам заманеться - то буде Ваша добровільна пожертва.:) Але суто психологічний аспект: людина зазвичай з приємністю робить діла добровільні, а не примусові (чи обов'язкові). ;)
    О, власне, реставрація - то великі суми, тому:
    Тоді для чого їх в обов'язковому порядку збирати? :)

• Подобається Подобається x 4
  20. Зануда

Зануда така зануда

Я ніколи не повірю, що людину, яка прийшла помолитись до катедри не пустили, бо вона 2 грн. не заплатила на вході.
    Ми вже починаємо переливати з пустого в порожнє. Навіщо? Хіба ми не вияснили, що гроші беруть лише з туристів, а з прихожан чи тих, що прийшли помолитись не беруть? Чи попросити священиків, щоб оголосили це з амвону у неділю?

а де твій аватар? :)