Все це було...

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем MARTINI, 25 лис 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Все це було....

"Советский рай" глазами оккупантов.

• Подобається Подобається x 2
  2. - я так понимаю, "увидели" они пояснительные надписи на открытках? Т.к. просто скудно обставленных помещений и полуразрушенных сараев могли насмотреться где угодно... При этом на двух из открыток явно одно и то же помещение, только точка съёмки другая и "реквизит" заменён (картинку со стены сняли да одеяло подоткнули) - фотосессия...
    Геббельсу, оказывается, было что придумывать.

3. Romko

В нас,у Львові донині памятають "перших москалів"....
    І про то,як з "ноцніками" по молоко ходили і,як в нічнушках по центру прогулювались...
    Культура....

4. - не по центру прогуливались, а в Оперу ходили (с 743-го раза запомнил).

Хотите пошучу, отчего именно так смешно было украинцам наблюдать как москали за молоком ходили с польскими "ночниками" и почему они так точно были в этом уверены? :)
    А я не хочу.

Так Вы посмотрели внимательно на первые две фотографии? (У самой первой ещё ретуши больше). "Свидетельства простых немцев"? И охота Вам всякую... поднимать да тащить....

5. Romko

Знаєте..навіть неохота сперечатись...
    Про то,яку "культуру" несли совєти,знає весь світ...

6. - эт точно, ну так выложите из Дарфура картинки какие-нибудь, скажите что "совок", всё равно про кровавость режима весь мир знает, а спросят "а чего там негры?" - не спорьте (чего с расистами спорить, типичное совковое воспитание - на цвет кожи внимание обращать)...

7. Мікі

Мікі Well-Known Member

Я, їй-бо, зараз згадав таку штуку. Якось, ще в юнацтві, я серед бабусиного старого, вже чуланного взуття побачив незвичні для ока і для того часу дуже світлі, пам'ятаю, жіночі фетрові досить високі чобітки. Бабуся розповіла, що вона купила їх ще в ті часи у жінки військового, який був в тих радянських частинах, які окупували Західну Україну в 1939-му році. Потім ця тема у нас в сім'ї згадувалася не раз і я абсолютно твердо пам'ятаю, що говорилося про те, як наші військовики були вражені порівняльно великим вибором, різноманітністю, та якістю товару, як зараз кажуть, для народу. Понаперли тоді з ЗУ товару сюди нємєряно, мабуть все, на що освободітєльних рук хватило. Правду кажу,- тільки не пам'ятаю зовсім в який спосіб той привезений товар попадав до рук радянських військових. Може у нас і не знали, а може при дітях не хотіли говорити.
    Отаке я згадав, до речі...

Останнє редагування: 16 лют 2010
    • Подобається Подобається x 3
  8. Чупага

Чупага Well-Known Member

Батько переказав цю сторi
    Повертався солдат переможець у Сибір Матінку з лахамі та ровером з Європи але до мамiнки так й не дійшов, засланці зарізали, за ті європейські ганчірочки а велосiпед.

• Подобається Подобається x 3
  9. Romko

Все це було....

10. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Я також є носієм історії! :) Зараз розкажу...

Це було при радянській владі. У село, де мешкала наша родина, мало приїхати високе начальство. Дуже високе. Вручати колгоспу орден! Під його приїзд в сільпо (магазин) привезли вершкове масло, аж півтони, щоб продати людям "за ударну працю" прямо перед приїздом начальства.

Але приїзд перенесли, потім ще раз і ще раз. Так пройшло пару місяців. ВІН не приїхав, орден колгоспу вручили в обкомі.

Карочє, довгоочікуване масло - "недорканний запас" - протухло і позеленіло. Цілих 25 картонних ящиків. Район наказів - "списати". Вантажник сільпо виніс його на вулицю, десь за склад, у кущі, туди, де вже стояв здоровецький штабель з ящиків з роздутими банками маринованої мойви, яку привезли з районної "споживспілки" в село "на списання".

На смердючі ящики набрів я, восьмирічний. Мені було скучно - канікули... І я підпалив паперову стрічку одного з ящиків з зеленим маслом... Вогник повільно загорівся, поширюючи кіптяву... Пару хвилин я спостерігав, а потім пішов, бо смерділо навкруги невимовно...

Диверсія получилась просто грандіозною! Півтони вершкового масла за годину розгорілися в такий собі гриб диму і чаду висотою в пару кілометрів, схожий на "атомний вибух", огортаючи півсела кіптявою. В "епіцентрі" почали лунати оглушливі вибухи - це стріляла зіпсована мойва... Село затягнуло страшенним смородом, територія сільпо і побілені будівлі - все в радіусі 100 метрів було густенько заляпано гнилими і страшенно смердючими риб"ячими рештками...

Колгоспна пожежна фура та "пожежники" навіть не намагалися під"їхати поближче - гриміли вибухи і в повітрі свистіли розчепірені жерстяні банки і гарячі рибні рештки...

Мене знайшли швидко, бо я встиг похвалитися одноліткам, ще до того, як воно розгорілося. Допит вели зав.сільпо, директор школи, участковий та товариш в штатському з району, який приїхав через 2 години на ГАЗ-66... В кутку мовчки приречено сидів мій батько...

Допит був коротким. Як тільки я сказав, що в кущах біля складу лежала "ціла машина" ящиків з "зеленим" маслом (якого ніхто в селі ніколи в сільпо не бачив), та багато ящиків з консервами, і все смерділо, тому я підпалив, всі перелякано подивилися на мене, а директор школи - на них. Потім він загнув їм матюка в чотири поверхи, нагримав на мене і батька, щоб надалі слідкували за мною, бо село спалить, і сказав забиратися геть. Товариш з району слабо запротестував. Та директор просто осатанів і вже не боявся нікого і нічого, і слів не вибирав...

Діло "для ясності" зам"яли, в школу направили 30 путівок до одного з піонерських таборів. Територію мили брандсбойтом ті самі пожежники. Будівлі білили, хоча риб"ячий жир виступав на білих стінах знов і знов... Смерділо біля сільпо понад рік.:bad::)

• Подобається Подобається x 9
  11. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

:good:

Раджу почитати! :)))

12. Чупага

Чупага Well-Known Member

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

14. Agaton

Agaton Well-Known Member

75 років, 12 травня 1935 року тому помер Юзеф Пілсудский.

Разом з ним похоронено ідею старої, багатонацйональної Речі Посполитої.
    На зразок йнших країн нашого регйону, Польща остаточно увійшла на стежку державного нацйонализму, за що декілька років пізніше заплатила найвижчу ціну. :sad:

• Подобається Подобається x 9
  15. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Так само, як тепер Україна... Тільки тут ще не було свого Пілсудскєго.

Бо якщо розглянути фактично "інтернаціональну" Югославію, штучно і силою зібрану в одне, якою керували, базуючись на націоналізмові, то кінець її був дуже трагічним.

Варто зазначити, що з часів після Пілсудського в Польщі багато що змінилося - свідченням тего є то, що Польща є членом Євросоюзу і НАТО. Якби націоналізм був в нові часи навіть одним з найменших пріоритетів державної політики - цього взагалі не могло б статися.

:good:
    Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska. Józef Piłsudski (1867 - 1935)

:pardon:
    Do policjanta podchodzi mężczyzna. -Panie władzo, chciałbym dojść do ulicy Piłsudskiego. -A czy ja panu przeszkadzam?

Останнє редагування: 12 тра 2010
    • Подобається Подобається x 1
  16. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

На мою думку, в Львові мусить стояти памятник цій людині.
    Я не можу собі уявити, що б стало з ЗУ якби не він. Адже москалі винищили голодом 10 млн людей на сході, національно ближчому до себе.
    Можна лише собі уявити що б ті нелюди залишили після себе якби ЗУ була частиною тої диявольської імперії.

• Подобається Подобається x 5
  17. Patrick

Patrick Well-Known Member

див. "Громадянської війни не уникнути".

18. Полковник

Полковник миється в бані

А чего представлять?
    Итак ясно.
    Было бы больше заводов, фабрик, жилья, больниц школ.
    Цветущих садов и золотонивных полей.
    Счастливых лиц молодых мам и щебетания ребятни.
    А как же ещё?
    Только так!

19. NikolayLW

NikolayLW Well-Known Member

Ага с московским акцентом и все приезжие,а могилы галичан были бы сравнены с землей.Примерно как на Вост.Укр. что и следов могил умерших от голодомора не найдешь,а приедешь так не поймешь то ли ты в России то ли на Украине-разве что по символике!:sad:

• Подобається Подобається x 1
  20. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

В селе, где жила моя бабушка, в 70-х поставили пам"ятник погибшим в ВОВ, и стеллы с фамилиями погибших на войне. И я помню, как кто-то в толпе, которая отмечала открытие памятника за накрытыми столами, сказал, что если бы поставили фамилии умерших от голода в 1932-33 годах - нужно было бы ещё 5 таких памятников. Потому что их было впятеро больше.
    Именно "благодаря" умершим от голода потребовалось намного меньше жилья, школ и больниц, именно благодаря миллионам умершим - Сталиным было продано зерно и куплены за границей фабрики и заводы.

Ничего подобного, никакого голода в Западной Украине - рядом, заграницей, в "буржуазной Польше" - не было и близко, хотя грунты - намного хуже, и не было никакой "индустриализации" и "коллективизации". Тебе не об"ясняю, бесполезно - мозги вывихнуты прочно и навсегда. Пишу тем, кто может сопоставить простейшие факты.

а де твій аватар? :)