Врач - светя другим сгораешь сам?

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем Степаныч, 19 лип 2007.

1. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Відповідь: Врач - светя другим сгораешь сам?

Книга Премудрости Иисуса, сына Сирахова
    Глава 38
    1.Почитай врача честью по надобности в нем, ибо Господь создал его, 2 и от Вышнего - врачевание, и от царя получает он дар. 3.Знание врача возвысит его голову, и между вельможами он будет в почете. 4.Господь создал из земли врачевства, и благоразумный человек не будет пренебрегать ими. 5.Не от дерева ли вода сделалась сладкою, чтобы познана была сила Его? 6.Для того Он и дал людям знание, чтобы прославляли Его в чудных делах Его: 7.ими он врачует человека и уничтожает болезнь его. 8.Приготовляющий лекарства делает из них смесь, и занятия его не оканчиваются, и чрез него бывает благо на лице земли. 9.Сын мой! в болезни твоей не будь небрежен, но молись Господу, и Он исцелит тебя. 10.Оставь греховную жизнь и исправь руки твои, и от всякого греха очисти сердце. 11.Вознеси благоухание и из семидала памятную жертву и сделай приношение тучное, как бы уже умирающий; 12.и дай место врачу, ибо и его создал Господь, и да не удаляется он от тебя, ибо он нужен. 13.В иное время и в их руках бывает успех; 14.ибо и они молятся Господу, чтобы Он помог им подать больному облегчение и исцеление к продолжению жизни.

2. smeet

smeet просто спілкуюсь

Їдем далі.Закінчилась слава Богу інтернатура,зданий останній "Крок",видають на руки сертифікат.Куди іти куди податись.Засідає сімейна рада і думає що робити.Є декілька варіантів.Самий кращий для початку засвітитись.Тобто попрацювати на свій авторитет,який потім буде працювати на лікаря.Приватні структури молодих спеціалістів беруть неохоче,хіба як дешеву робочу силу,і то на "подтанцовке".Добре якщо вдасться попасти в державну структуру,і там можна доброю роботою пропіаритися,а потім можна думати і про приватність,або знайти гроші і зробити самому або піти і працювати на хозяїна.Якщо лікар терапевт,педіатр і другі непрестижні спеціальності-то прозябати потрібно все життя.А якщо гінеколог,дерматолог,уролог чи стоматолог,то можна заробити приватно чи в себе чи в газди.Там свої проблеми з великими хабарями чиновникам від влади і чиновникам від медицини.А якщо наймешся то в самому кращому випадку будеш працювати під25%,а то і менше.Але там потрібно пахати,в самому прямому розумінні цього слова.І перед хворим ходити на задніх лапках,інакше конкуренція виштовхне на обочину.
    Буває що і там хлопців тягне ву блуд з гіпердіагностикою і з надуманими діагнозами,але тепер люди розумні,часто-густо ідуть після одного лікаря до другого.Мій батько виробив для себе систему.Іде до трьох лікарів,потім бере рецепти і звіряє,коли ліки збігаються він їх купує і так лічиться.Ясно що це не метод але люди так спасаються від надмірної фарматизації(якби за кожен прийом платив то б не ходив.)
    Тепер прослідкуємо за тими хто хоче попасти в державні структури.Там легше тим що за курси не потрібно поки платити,але є свої проблеми.Якщо ти не син,або племінник когось з медичного начальства,або когось із вищих ешелонів влади,тоді готуй 2-3тисячі зелених,бо інакше в державну медицину не попадеш.Медичній сестрі потрібно дати хабара за роботу 600-700зелених.Так само треба дати,якщо хочеш перевестися з непристижної спеціальності в престижну.
    А далі будні роботи.Ра в п"ять років атестація і курси.Медсестра за курси повинна віддати хабаря 100зелених,інколи і більше.Медсестринські курси поробили в кожному обласному центрі,часто зовсім не маючи для цього бази.Приїжджає така медсестра в обласний центр на курси,а завкурсами їй каже:"Житлом ми не забезпечуємо шукайте собі квартиру,або доїжджайте кожен день".Добре коли вона живе в цьому місті,а якщо їй треба їхати 120км-не наїздиш.Отож вона в розпачі,а він сам каже про вихід.Можете заплатити 150-100-120зелених і не їздити.Що робити?Жити місяць в обл.центрі і платити за житло набагато дорожче вийде,а курси треба бо не дадуть атестацію,а без атестації не дозволять робити отже"обложили меня обложили"Як співав Висоцький.Приблизно таке ж і в лікарів,але буває що попаде ще завкафедри ще тої "закалки" і там гроші ніякі не проходять.Там тре бути.Для приватників такі самі процедури,тільки ставки набагато дорожчі.Курси для них вартують десь півтори тисячі гривень.При атестації в облздороввідділі дають квитанцію і на ній-5-6 рахунків,які треба поплатити.А інакше атестації не пройдеш і працювати не будеш.:shutup:

Додано через 13 хвилин
    І в останньому дописі хочу сказати про якість лікування.Для лікаря основним інструментом являються ліки.Часто лікаря звинувачують пацієнти в тому що він працює на аптеку.Згоджусь таке буває дуже часто,навіть частіше ніж ми думаємо.Але буває і ще одно.По любому лікар все таки хоче щоб його робота була ефективна.А в наших аптеках 35-40%ліків підроблених.Просто пустушки.В капсулах в таблетках крім білої глини,цукру,аскорбінки часто-густо нічого немає.І ось лікар ламає голову і не розуміє що ж таке хворий жменями п"є ліки а йому як було так і є.Казаві мені знайомий терапевт що він уже не знає які ліки назначати,невпевнений у ліках.Українського виробництва ліки мало хто назначає бо вони дійсно діють через раз.

• Подобається Подобається x 6
  3. smeet

smeet просто спілкуюсь

Трохи допишу за курси,які проходять лікарі.Курси які щось дають лікареві в професійному плані всі платні.Безкоштовні курси не дають крім папірця про їх проходження нічого.Лекції в викладачів 10річної давності,і все робиться для галочки.Просто така система.Без курсів нема атестації,без атестації нема права на роботу-замкнутий круг,який неможливо розірвати.І в усьому цьому крутяться великі гроші,які кудись надходять і десь зупиняються.А хто хоче чогось навчитись,їдь на курси у комерційні фірми,які проводять курсову підготовку по ціні 200-300доларів за 1-2дні.Хто працює в платних клініках може собі позволити.А лікарі,які працюють в державних лікарнях,інформацію про нові методи лікування захворювань,дістають по крихтам випадково.Та й інтернет комерціалізувався.Раніше більше було статей і дописів.Тепер важко що небудь безкоштовно найти,все поховали-заробляють гроші.

Ще одна тенденція.Військові шпиталі,опинившись в напівринкових умовах,швидко займають нішу в ринку медичних послуг.Складається враження,що їхньою діяльністю управляє дуже толковий менеджер,і вони швидко завойовують популярність в населення.В чому тут секрет,адже там приблизно такі самі лікарі,котрі закінчують ті самі вузи,що і лікарі в державних закладах охорони здоров"я.Існує ще одна специфіка військових лікарів.Вони привикли лічити практично здорових людей,які випадково захворіли,або дістали травму.Досвіду лікування довготривало хворих людей(хроніків)у них немає.Але все рівно вони все більше популярні в цивільного населення.?????????????
    Секрету великого немає.Весь секрет у тому що там просто-напросто краща трудова дисципліна співробітників-що неважко було добитися у умовах військових.Чого бояться наші хворі-попадаючи в державний заклад охорони здоров"я.Поперше неуваги з боку медичних працівників.По-друге черги,по-третє піди купи бланк історії хвороби,піди пройди гінеколога,зроби флюрограф,зроби кардіограму,і ще маса дурниць котрі можна зробити якщо хворий буде лежати в стаціонарі.Але ні-іди,роби,проходи,купи,принеси іт.д.т.д.т.д.т.д.А хворого болить,він би не ходив він хоче щоб його пожаліли,щоб йому допомогли,щоб накінець зробили укол і його перестало боліти.Але ні виписують гривень на триста-чотириста ліків,шприців,систем таблеток і це все треба купити і тоді тебе полічать.А далі тоже важкий період-кому скільки треба дати щоб тебе ще й добре доглядали.Санітарці-дай,медсестрі дай,не знаєш чи за кожний укол,чи в кінці-а якщо вона тоді не буде чергувати,а скілько треба щоб і не мало,але і щоб і не багато бо дивишся щоб на всіх хватило.Скільки дати лікареві щоб не мало,але щоб і не багато,бо і себе шкода бо хто знає скільки ще треба буде тих ліків купувати,а чоловікова зарплата ой як не скоро.Так ось такі питання так виводять із себе,що і лікування з тих нервів не допомагає.А ще як з дому принесуть їсти,якщо до лікарні треба з дві години їхати,бо їжа в лікарні зовсім недобра.
    Так ось військові сіли подумали і позбавили людей всієї цієї головної болі.У них тариф.За один день стільки-то.Людина вдома порадиться,в крайньому випадку позичить гроші,іде в госпіталь вносить в касу необхідну суму і без усіх вищеперерахованих головних болів лічиться.Не журиться про лікарства,про санітарокмедсестерлікарів про їду і про обстеження до лікарні.І навіть при незавжди кваліфікованій допомозі їй стає легше,бо вона попала в НОРМАЛЬНУ лікарню,з дисципліною,порядком,вчасно виконаними процедурами і обстеженням без доплат.Так от популярність військових шпиталів криється в ностальгії нашого народу за елементарним порядком.Тут є друга сторона медалі.Ефективність самого лікування.У військового лікаря є грошова норма вище якої він не може скочити.Я маю на увазі вартість ліків.Оскільки в оплату за ліжкодень входить все і ліки тоже,то лікар вимушений назначати ліки вартість яких дуже низька,і виходить ефективність тоже.Це мінус цього лікувального закладу.А все друге це плюс.Тепер залишається подумати що тут важливіше плюс чи мінус.Але все ж це прообраз західних лікарень.Там тоже рада акціонерів б"є лікарів за перерозхід коштів,за довготривале лікування і т.д.Як ви згадаєте я писав вище що ідеальної системи охорони здоров"я ще ніхто не придумав.Страхова медицина тоже не панацея-страхові компанії більше всього думають про свої прибутки а не про здоров"я пацієнтів.

• Подобається Подобається x 5
  4. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

• Подобається Подобається x 4
  5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

зі статті:
    власне - про це і гілка.
    А що - цілком слушне зауваження!
    А антилікарська інформаційна війна, що зараз в стадії загострення - вона не приведе до покращення - ну аж ніяк. Ну хоча б тому, що розумні, адекватні та порядні люди підуть з такої скандальної галузі :)
    ==
    2 левандівка: ти правий. Медицину слід зламати. Хоча б для того, щоб зрозуміти, наскільки без медицини погано. І з тим, що МОЗ - то не медицина, і що йому на медицину начхати, і всі потуги його зламати - марні - з цим я теж погоджуюся :)

• Подобається Подобається x 1
  6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Афтере,зрозумій,нарешті,що лікарі завжди будуть лікарями.На жаль їх мало.
    А байдужих,пристосуванців.синочківдочокплемінників набагато більше.
    Дуже багато бездарів.І просто бездушних...
    Вже той факт,що ми з дочкою фактично 4 роки живемо у повному вакуумі багато про що говорить.
    Де вони,лікарі?

7. консультант

консультант Дуже важлива персона

Мені цікаво, чи дають на сьогоднішній день клятву Гіпократу, чи ні? Якщо
    дають, то яке покарання вони отримують за її порушення ?

• Подобається Подобається x 2
  8. afterstep

відповісти? будь ласка!

чому? - а я вже не раз відповідав - чому. І не раз звертав вашу увагу - а звідки набралось стільки
    тут, у Львові? З Марсу? З Москви вороги заслали? а чому на цю заразу в основному до цього часу лише Західна Україна хворіла, і найбільше - Львів?
    А де живуть ці ваші вороги?
    ==
    І ще, Ромку - затямте собі особливості сприйняття множини.
    Нормальна людина, мисляча - завжди розмазані межі множини старається якось окреслити для себе.
    Крім того, хороше заокруглюється в меншу/мінімальну сторону, а погане - в більшу/максимальну.
    Коли ви в множині хвалите варшавських лікарів - то нормальна людина цю множину бере по нижній планці оцінки: раз множина, то більше ніж один, але то лише якесь обмежене коло, з яким перетнувся Ромко.
    А коли ви говорите в множині "скільки мені горя завдали українські лікарі" - то тим самим ви "пускаєте хвилю" - слід остерігатися поганих лікарів, їх більше ніж 1, отже, слід до кожного при знайомстві ставитися з пересторогою...
    А деякі неадекватні пацієнти - ті сходу ставляться вороже.
    А лікар - теж людина, і після кількох (навіть більше 3 пацієнтів) теж втомлюється, і, стикаючись з негативом у перших кількох випадках - надалі теж не має особливо радісний настрій, та бажання допомагати людям.
    Особливо - якщо таке ставлення ці, за перепрошенням, "пацієнти" - виявляють прямо з порогу....
    ==
    І користь ваших висловів для лікарів - саме дла лікарів!!! тому що до описаної вами категорії - "робота не чіпається"! - думаю, ви б таки в змозі були оцінити.
    Незважаючи на те, що "українські лікарі завдали вам такого горя".
    В статті, на яку дала лінк Ука - уважно(!!!) перечитайте:
    з отим от "платоспроможний" (тут є паралельна гілка про снобів) - ви до лікарів можете й не попасти - у Львові, безперечно - за інші міста "розписуватися" не буду

2 консультант - ви взагалі розумієте різницю між "клятвою" та Карним кодексом? І чи часто ви на сповіді кажете "троха брехав"?
    Краще поцікавтеся іншим питанням - чому в природі лише люди можуть воювати/вбивати безглуздо, "з принципу"?

9. Romko

Афтере,по вині лікарів загинула моя бабуся.
    По вині лікарів в 1975 році пропала моя сестричка.Мамі сказали,що померла.Ні трупа,ні документів ніхто не бачив.
    По вині лікарів,нарешті моя дитина терпить такі страждання.Конкретних лікарів.Про медицину в цілому я не хочу й говорити.

10. afterstep

заключна фраза - призначеня для підсилення і узагальнення?
    Тобто ВСІ українські лікарі - .... ?
    ==
    А як же гілки виду "порадьте хорошого лікаря!" - і велика активність в тих гілках? Як же воно в'яжеться з оцим вашим "всі"?
    До речі, Ромку - а як ви ставитеся до автомобілістів? По їхній вині - до холєри багацько люду гине! напевно більше, ніж по вині лікарів! Особливо - "напідпитку" за кермом крутих іномарок....

11. Romko

Не розумію,що ви намагаєтесь довести?
    Що наша медицина процвітає?
    Що лікарі ставляться сумлінно до своїх обов’язків?
    Що існує якась відповідальність за лікарські помилки?
    Що в наших лікарнях відносяться до хворих по-людськи?
    Нехай..
    Не дай вам Бог стикнутися з тим всім ближче.
    Бажаю цілком щиро...

• Подобається Подобається x 4
  12. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

В лікарів завдання, професія, призначення інше, клятву вони давали... помагати, лікувати, рятувати. На то вони і лікарі.
    До чого тут автомобілісти?!
    Так і метеорологів згадати можна... пілотів, залізничників...

• Подобається Подобається x 2
  13. Ука

Не підуть. Бо вони мають авторитет, пацієнтів, зокрема і з гілок типу "порадьте хорошого лікаря", а отже і фінансове забезпечення (люди в нас таки вміють бути вдячними).
    Робота в системі додає, звісно, головного болю, але разом з тим, і багато забирає - вони мають доступ до обладнання, лабораторій, мають змогу працювати у звязці з колегами іншого профілю, можливості до скерувань в лікарні тощо. Тому вони і не йдуть з системи. І чудово усвідомлюють, що вся ця "інформаційна війна" стосується не їх, а їхніх недобросовісних колег. Більше того, я знаю не одного лікаря, котрий би рад приєднатися до цієї війни, от лиш цехова етика не дозволяє. Тому що від цих коновалів їм працювати не легше, радше навпаки. І розгрібати за ними доводиться саме цим лікарям. І то часто за дякую, бо брати гроші з тих, хто постраждав від співцеховиків - совість не дозволяє. І тому мене тим більше дивує Ваша позиція.

Так що ця війна - то є великий позитив. Що більше буде розголосу, що більше жертви розумітимуть, що вони не єдині, що більше громадських організацій почнуть розробляти цю тему - то краще. Там, дасть Бог, і юристів підключать. А якщо почнуться виграні суди, то разом з тим і почнеться очищення. Може, нарешті, в них страх з'явиться, і не будуть нагліти. Та й в МОЗУ заодно. Бо наразі сві вони безкарні, МОЗУ загалом, і окремі коновали зокрема.
    Хотілося б вірити, що ще доживу...

• Подобається Подобається x 3
  14. smeet

smeet просто спілкуюсь

Шановний пане Ромку.Я з великою повагою ставлюся до Вас,тому що Ваші дописи завжди зважені,продумані і розумні.Мені дуже жаль що Ви і Ваша сім"я постраждала від недобросовісних працівників медицини.Я цілком Вам вірю і не сумніваюсь що все було так,як Ви розказали.Я сам бачив багато подібного і вважаю,що це все потрібно змінювати.Але все розумієте.Ви як розумна людина погодитесь зі мною,що якби у вашому дописі тому,що я виділив,змінити слова медицина,лікарі,лікарські,лікарнях на любу другу професію(інженери,вчителі,чиновники,енергетики)і він(допис)був би справедливий.Хвора не лише наша медицина,хворе все наше суспільство.Самойлович каже що лікарі інші,в них завдання інше,вони клятву давали.Шановний пане Самойлович,невже Ви думаєте що лікарів нам привезли з космосу,як київського мера.Та лікарі живуть поміж нами,і в них всі ці самі проблеми,що і у нас із вами.Невже ви думаєте що якась ефемерна клятва невідомо перед ким,до чогось когось зобов"язує.Ті лікарі котрі закінчували ВУЗим при СРСР давали клятву лікаря СРСР,котрого вже не існує.Тай саме поняття клятва вже зовсім знівелювалося.Військові США дають клятву народові США але народ в особі держави у випадку якоїсь травми чи смерті військовослужбовця подбає про сім"ю цього військового.Чи подбає про когось держава Україна?Дуже сумніваюся.Знаєте який у нас зараз стиль життя.Спасайся хто може,і хто як може.По перше у народу немає повністю довіри до влади,та і яка довіра може бути до людей котрі сьогодні у владі,а завтра коли приходять другі то зразу розказують котрий можновладець і скільки вкрав,а потім приходять другі і звинувачують інших.І головне нікому за це нічого немає.Перебіжить такий злодій закордон,до північних сусідів,трохи почекає,а потім ще й вернеться героєм.Та ще й можливо дістане від президента орден.Так що в даний час є лише один закон-Божий,і є один суддя -Бог.І мені здається що всі ті,котрі придумали хворим хвороби,і робили операції без належних на те показань-будуть покарані Божим судом.
    А в нормальній державі,якщо суспільство на якусь групу людей(лікарів)ставить самі високі планки,відповідно має забезпечити їх по самих високих планках,і спитати у випадку чого по самих строгих мірках.
    Але нам до того ще дуже далеко.У нас "спасение утопающих-дело рук самих утопающих"потрібно мати добре оплачувану роботу,що мати гроші,тоді можна щось думати про те щоб тебе добре полічили.Жаль тільки обездолених бо для них цей проміжок часу(побудову нормально функціонуючого суспільства)буде найважчим, буде проходити природний відбір.

Додано через 36 хвилин
    http://www.cripo.com.ua/?sect_id=3&aid=47089 почитайте
    Взагалі у лікаря є функціональні обов"язки і його наказують лише за їхнє невиконання.

15. afterstep

Лікарські помилки - були завжди. Крім того - іноді то буди навіть не лікарські помилки - але "нефахівцям" нічого не доведеш. Зате спрощений світогляд - скажемо так "чорно-білий" не допускає "середини" - мусить бути або добре, або зле. І "най всім буде так зле як мені" - це теж типово.
    Ні. Зовсім ні. То не приватні лікарі - і час для них теж не йде інакше. "По-блату" обслуговувати - потрібен час. І цей час можна взяти тільки з особистого часу чи - з часу, призначеного для інших, "не блатних" пацієнтів.
    Друге питання - лікар з досвідом. То як мінімум 10 років по медінституту. Тобто - стаючи лікарем - молодь має відмовлятися від особистого життя на 10 років? Жити в злиднях і "напрацьовувати авторитет"? Фахових лікарів я зустрічав дуже багато. Фанатичних - одиниці. Інтернів, що починають свій шлях з "ви нам заплатіть - і тоді ми працюватимемо" - зараз переважна більшість.
    "Ваші" хороші лікарі рано чи пізно підуть на спочинок. Для прикладу - фруктовий сад теж старіє, і перестає давати плоди. Розумний господар вчасно "омолоджує" сад.
    ==
    "Хто думає про рік – сіє пшеницю. Хто думає про десять років – садить сад. Хто думає про вічність – виховує дітей."
    ЛФ в своїй загальній масі - думає про вічність. Тільки от підхід "така божа воля" - у медицині незастосовний. І тотальне поливання брудом - може й добре при вихованні рабів - але не при вихованні спеціалістів, яким ви змушені довірити своє здоров'я та життя.
    ==
    Успіхів вам, Уко! Щиро бажаю вам добитися скасування щеплень!

16. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Мені здається, що для того, щоб не розчаровуватись в людях, не потрібно ставити до них завищених вимог, тоді все буде нормально. Кожна людина, професіонал, чи непрофесіонал, недосконала.Я, наприклад, однаково вдячний і молодому стоматологу, який хвилин 20 мучився, поки вирвав мого зуба, і професіоналу, який вкладається в 5-10 секунд. Обидва старались. А скільки було клопотів з дітьми... Батьки мене вчили завжди бути вдячним лікарям, незалежно ні від чого,бо ніщо даремно не пропадає, навіть кровоточива жінка з Євангелії не витратила даремно свої статки, вкінці-кінців це привело її до Христа і до істинного зцілення, часом потрібно все втратити, щоб знайти перлину, і я теж ще не розчаровувався і нікого ні за що не виню...

17. afterstep

батьки сучасні - вам варто задуматися!
    і врахувати - що лікарі-іноземці коштують дорожче :)

18. Ука

І тут Ви чомусь лукавите. Час використовують не власний, а "державний". ТОбто Ви приходите до лікаря в його прийомний час. Це є повсюдною практикою.

Тепер щодо інтернів і молоді. Ви гадаєте, вони не бачать, хто є хто, і кому треба "на хвіст падати?", залежно від того, чого хочеш добитися? Бачать, і куди краще нас з вами, бо бачать то зсередини.

Коли мене після кесарського послали до судинного хірурга (за рекомендацією і дзвінком мого гінеколога) з підозрою на тромб, чекаючи в черзі, я зустріла свого товариша, з яким вчилися на паралелях. Він теж судинний хірург. Поговорили. Так от, передача знань і досвіду працює по повній, бо "світилам" потрібні розумні учні, "синків" вони до себе не беруть, і пацієнтів до них не посилають, якщо все ж беруть в силу тих чи інших зобов'язань. А розумні молоді лікарі теж біля коновалів триматися не будуть, вони знають, хто є хто, і в кого чому можна навчитися. Так що розподіл на лікарів і коновалів відбувається вже на цьому етапі.

До речі, та сама ситуація і в науці. З тою різницею, що в медицині є все ж перспективи на достойну оплату за декілька років, а в науці можна сподіватися лише на перспективність теми і, відповідно, гранти.

19. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Можу повеселити публіку розповіддю, як мені виривали зуб у 80-х роках. Можна розмістити в гілці "Страшилки".

Була то субота. Якийсь дивний андропівський суботник (восени).
    Зуб почав боліти ще у п"ятницю, але в суботу треба було вийти на роботу - перевозили склад радіодеталей. Ну самі розумієте, скільки добра можно було "прихватизувати". :)
    Біля другої години я таки поїхав до стомат.поліклініки (платної). А там - кінець зміни, нема простерилізованих інструментів, лікар йде додому.
    Біжу на один пункт стомат. допомоги - він переїхав. Я на нову адресу - а там пункт відкриється тільки о 20-й годині. І по всій поліклініці - теж суботник. Щойно збудована поліклініка.
    Знайшов таки стоматологів - накривають на стіл.
    Благаю допомогти, натякаю що віддячу.
    Ну , кажуть, уговоріть Юрія - може він візьметься.
    Молодий хлопець в армійському х/б, тоновані окуляри.
    Послав мене по кабінетах за шприцем, новакїном і ще чимось. Постелив якусь ганчірку на крісло, присипане побілкою, і почав робити анестезію. І тут я відчув, що він п"янючий вусмерть !
    Обламав коронку зуба, впустив інструмент на підлогу.
    Дістав з кишені "чекушку" спирту, полив інструмент, підпалив.
    Продовжує. Щось вийняв, показує.
    Я кажу - лікарю, наскільки я знаю, це - трикореневий зуб, а тут я бачу два корені. Почав діставати третій.
    Все !
    Лікар натякає, що йому треба відремонтувати телевізор. Сьогодні ж!
    - Із задоволенням, але ж не сьогодні ! Ось Вам мій телефон, дайте свій, завтра все зробимо на вищому рівні !
    - От ви усі такі. Коли вам треба - все обіцяєте, а тут - в кущі! Ну хоч пішли до нашого столу, там 10 дівчат і я - єдиний чоловік. Потанцюємо... :) (в моєму-то стані).

Я ж попросив вивести мене на двір і показати напрямок до вулиці.
    Так мені той стоматолог і не зателефонував.

А моя стоматологіня (терапевт) сказала - якщо зміг вирвати у п"яному стані ТАКИЙ зуб (три корені під 90 градусів) - Юрій виросте класним фахівцем !

20. консультант

консультант Дуже важлива персона

Один мій бувший однокласник по освіті стоматолог - ремонтує машини, другий педіатр - займається євроремонтами, при цьому гордо кажуть, що закінчили медінститут. Так що пора при медінститутах, про всяк випадок, інші факультети відкривати, щоб на третьому курсі можна було легко перевестись туди, де подаєш більшу надію на успіх, а теорія за 1-2 курси в житті кожному пригодиться !:)

Додано через 16 хвилин
    Не розумію різниці :) Якщо там така велика різниця, то для чого цей анахранізм з клятвою...? Якщо я ветлікар, то що, повинен давати клятву лікарю Айболиту...?

Ви запитуєте, чому в природі лише люди можуть воювати/вбивати безглуздо, "з принципу". Відповідаю. Тому, що на відміну від тварин вони мають розум. Як тварини, так і люди відносяться до класу савців. Перші в основному живуть згідно природнього інстинкту, другі теж згідно природнього інстинкту, самостворених законів, понять, традицій і тому подібне. Людина в мільйони раз може бути небезпечніша від тварини і не мені це говорити. Якщо б комусь з великих хижаків додати людський розум, він був би неперевершеним серед звірів...

а де твій аватар? :)