Врач - светя другим сгораешь сам?

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем Степаныч, 19 лип 2007.

1. Funt

Funt Well-Known Member

Відповідь: Врач - светя другим сгораешь сам?

Нынешняя украинская:
    Название последнего документа и его автор почему-то не соответствуют закону:
    Всё же пациент, пусть и некстати для некоторых врачей, имеет прав и чувств поболее, чем железяки-каменюки. Так что я не стал бы так запросто ставить врача "главным кадром". Лечение, на мой взгляд - сотрудничество обоих, разве нет?
    Ну да, правильно. В КЗОТе об этом тоже нет ни слова. А что касается увеличения з/п до "достойного" уровня - то, возможно, нужно просто попросить депутатов, чтобы налоги увеличили? :)
    Так ведь реальная жизнь требует этого ото всех, не только от врачей. Так что врачебная з/п:
    - либо формируется стихийно, в соответствии со средней платежеспособностью населения, и тогда все, кто "ниже среднего" - остаются без медицины.
    - либо дотируется государством, что даёт шанс неимущим, но вызывает (в бедной стране) нарекания медиков.
    Обычно оба варианта существуют совместно: богатые лечатся в "частных" клиниках, бедные в государственных. Автор же статьи, как я понял, ратует за то, чтобы бедные доплачивали врачу в гос. больнице. Что интересно, многие так и делают, но неофициально, без конкретных расценок и пр. В общем, приведенный плакат "работает" через десятилетия :) Вряд ли это можно считать нормой.

• Подобається Подобається x 2
  2. zet

zet Дуже важлива персона

При нашем отношении к медикам и медицине, то выучат врачи наши, от отчаяния. английский, подтвердят свои дипломы в той же США, а мы будем лечиться у знахарей и уличать их в коррупции...

3. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ні - ви глибоко помиляєтеся ;) хотів навіть в якийсь момент карми відняти - для "рівноваги в природі".
    Щоб була хоч якась мова про співпрацю - то слід би пацієнта чомусь навчити, нє?
    Адже ті самі юристи - нарікать на тотальне невігластво своїх "пацієнтів", і зазначають, що було б значно менше усіляких трафунків, якщо б люди хоч мінімально знали свої права та обов'язки по законодавству?
    --
    Бо направду - не так важко хвороби лікувати, ніж з деякими пацієнтами спільну мову шукати...
    Анекдот для ілюстрації:
    Захорував ветеринар. Жінка викликала лікаря. Той прийшов та й розпитує - де болить, що, як... А ветеринар бурчить (як деякі наші бабці) - "В мене самого медична освіта! але я не ламер - я всьо бачу і ні про що не розпитую! що то за лікар, що не може все при огляді зрозуміти!"
    Лікар на хвильку вмовк, а тоді питає інку - "А ким ваш чоловік працює?" - "Ветеринаром" - "Добре. Тоді ось вам дві таблетки, розведіть їх на відро води, і заставте випити. Якщо не допоможе - доведеться усипити."

• Подобається Подобається x 1
  4. Funt

Funt Well-Known Member

afterstep, но ведь всё Ваше сообщение (включая анекдот :) ) - как раз о необходимости сотрудничества, которое врачу остро необходимо.
    Согласен, абсолютное большинство пациентов к такому сотрудничеству не готово. Но это - такие пациенты, какие есть, других нету. Спрашивается - кто должен их "чомусь навчити"? Разве не лечащий врач? Конечно, речь не идёт о курсах спец. дисциплин, но почему нельзя снизойти до пациента и объяснить популярным языком тактику лечения и механизм действия препаратов? К сожалению, в большинстве случаев врачи не утруждаются: "вот вам 2 таблетки на ведро воды", ведь искать общий язык с пациентом - так тяжко. А в "других местах" вот не ленятся: в фильме одном (да, да, артисты, и тем не менее) было: накануне операции по удалению опухоли мозга, пациента-деда привозят в кабинет хирурга и тот берёт подгнившее яблоко и вибро-скальпелем удаляет эту гниль, демонстрируя деду завтрашний процесс, его безопасность и риски (посреди "удаления" сгорает предохранитель, дед в шоке, врач быстро всё восстанавливает). Вот - сотрудничество, которое хотелось бы видеть.

5. afterstep

можна. Але ж часто буває, що воно не розуміє, нє?
    Ну, може не так висловився - але в нього цеця теж в медицині, вона 40 років санітаркою працювала (аналог прибиральниці) - і вона ставить під сумнів призначення дохтора... І дохтор в правдивій кількохгодинній полеміці має перемогти ту цьоцю? А дзуськи - лікарів навіть для нормального обслуговування пацієнтів не вистачає!
    ви собі навіть не уявляєте - як. Трапляються такі, що їм "кіл на голові теши". Особливо - якщо то бабця, яка напряму з лікарем не контактує, а командує у відсутність лікаря. І як з нею спільну мову шукати?
    ага - в мене є знайомий, що все життя в УБОЗ пропрацював. То він теж від серіалу "мєнти" плюється.
    Ті казочки в телевізєрі - то вже вам не соцреалізм - то серіал, щоб бабло зрубати. І ту фантастику, що там гонять (зазвичай) - її ніяким боком на реальне життя не насадиш.

6. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Пане Левандівка, то супер слова (якби ж то кожен так вважав!)! За них і варто Вас любити і поважати :). Могла би, то поставила би Вам 5 пунктів (плюсиків).

Я, персонально, на щастя (бо здорова, маю на увазі), величезного досвіду з лікарями не маю. Але маю найулюбленіших дохторів - то стоматологи ;)! Йду до них, як на свято, при повному параді :). Якось так склалося в моєму житті, що всі вони були і є дуже компетентними фахівцями і чудовими людьми.

Одним словом: Бажаю всім форумчанським лікарям насамперед вдячних і розуміючих пацієнтів і позитиву (в тому числі й гідного грошового) від роботи!

7. afterstep

На жаль - це гасло левандівки не тільки докорінно невірне - воно ще й надзвичайно шкідливе, тому що некомпетентним людям здається правильним...
    Пані Черешенько - львівська фізика (як факультет, як наукова спільнота, як школа) - становилася більше 100 років... Всесвітньовідомі фізики піднімали її, плекали, виховували наступні покоління, які виростали в тому "академічному" дусі....
    Зараз її - немає. От не залишилося - і все. Причому ще за совітів - була, а потім якось немомітно зникла... Є кілька "старої школи" викладачів - але вони вже погоду не змінять...
    І Львівський університет вже більше ніколи не буде так славитися, і не будуть відвідувати його світила рівня Ліпшица... Хіба - приїдуть покласти квіти коло меморіальної таблички...
    --
    Так от - в медицині - так само.

8. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Нехай я й некомпетентна (не заперечую факту!), але все ж настоюватиму на своїй думці і казатиму, що чудово, що є такі енергійні духом люди, як Левандівка!
    Ну, пане Афтерстер, скажіть мені, як жити, якщо слідувати Вашим теоріям - фізиків нема (а Вакарчук для Вас поганий приклад?), філологи не прогресивні (то від себе, наприклад, додаю), медики ні куди не годяться?
    Для мене ще не все так погано, слава Богу, і я вірю у краще ;)!

9. afterstep

не фізиків нема - якою б Вакарчук не був звідздою, навіть звізд...ом всесвітнього масштабу - але практично знищена школа. Звізда зайде - звіз.. кінець усьому? чи як?
    Школа - передбачає оновлюваність поколінь, і доволі високий середній рівень. А одна зірка на нічному небі - то є ніц...
    --
    Те саме стосується медицини ;)
    Потрібні не звізди-орденоносці - а стабільно високий загальний середній рівень, чи не так?
    І власне, до Вакарчукового ректорства про хабарі на фізфаку мови бути не могло - вони просто не мали сенсу. А зара - беруть хабарі - за вступ, за заліки...

10. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Облишу аргументацію (вечір, кожен міг після тяжкого дня нагородити...).
    Але...
    Добре, моє не вірне, вірне Ваше:
    Ну..? І скільки зараз є "піднятих, виплеканих, академічних"? (не має значення спеціальність, най буде люба).
    Я не буду надто песимістичним, припущу, що троха вижило, троха нових академізуються. Ну не буває все чорно..?
    Що роблять ці "академіки"? Не світять хіба? Повернемося до медиків-академістів. Хіба до них на прийом легко попасти, а вони, бідачки потерпають від підзвітності СЕС на прийомах у полУклініках?
    -Дідька лисого! Амбіційні (інакше не стане академіком) досягають свого.
    "Сіренькі" (необразливо!), звичайні ремісники, саме за "неправильним" правилом відсіву повинні обслуговувати клієнтів-пофігістів, або міняти ремесло.
    Я взагалі "не розумію" людей, які працюють, не отримуючи задоволення, працюють в мінус моральний і матеріальний. На-фі-га? Ні собі, ні людям!
    Я знаю зі школи 2-х лікарів: вчилися в Москві, самі, повернулися, проти вітру не впали, працюють і користуються повагою (моєю, втч), обидвоє в ДКБ (хірург і стомат). Вони, наскільки я бачу, з самої школи все роблять ПРАВИЛЬНО. А правило каже: роби добре! (світи...)
    Не можеш/не хочеш робити добре - торгуй на Південному, і отримуй задоволення від зробленого/заробленого.
    Позиція "а шо я зроблю, затюкали, мушу робити як роблю" тільки обдурює. Обдурює і "ремісника", і клієнта, і "ремісника" у статусі клієнта.

Це золоте правило: я продаю тобі найкращі пиріжки, а ти мені найкращі яйця. Не можу найкращі - вчуся і не рипаюся. Не дозволяє СЕС робити найкращі - шукаю іншу нішу, інший товар, який влаштовує мене і клієнта.
    Лише ТАК можна вилізти з того багна "ніяких" послуг, "ніякої" медицини, "ніякої" освіти.
    Доречі, є в мене конкретний випадок, базарний:
    бабця яєчниця (кілька років постійного клієнта, ніяких сальмонел) СЕС задовбала - перейшла у сусідній ряд на горішки. Я її поважаю, вона мене поважає. Ми з нею "уважаємиє люді" (за Райкіним).
    І до лікаря я йду тільки з повагою. Або не йду. А бачу "ремісника" - всім заказую.

11. levandivka

Зірок не ТАК багато. Але видно їх лише в темряві. Не вірю, що сьогодні немає на потоці жодного "ботаніка", який гризе...
    Зрештою, маю племінницю: 2-й курс, хімія, без копійки хабарів, гризе. Точно знаю! ;)
    І справу свою робитиме ПРАВИЛЬНО. ТАК мама навчила і церква. ;)

12. afterstep

левандівко - ще раз цитата повністю:

і на іншій гілці я казав - що так само була вбита/розтоптана медицина ;)
    Тобто - зникла школа. Почалося зі зникнення професійної етики - в першу чергу - серед старого покоління - толкові "плюнули та пішли де краще" - аби до пенсії дотягнути ;)
    --
    З фізикою - простіше - ще при совітах вона була ;) тому й навів той приклад ;)
    І в фізиці - якраз запропонований вами підхід - "шукай де краще платять" - можливий: фізик нігди без роботи не лишиться, якщо він дійсно фізик ;) але то таке - несуттєве.
    --
    Так от - фізики можуть перекинутися в іншу галузь, а медики - нє ;)
    Вловлюєте? не можуть!!!! Специфіка така в медицини!!!!
    відповідно, знищивши "грунт", з якого все росте (в тому числі варварськими чоботами санстанції та "покручених" пацієнтів) - ви чекаєте на тому грунті хороший урожай? Дзузьки! там роки й роки лише лишай ростиме!!!!!
    --

Ні --- левандівко, гру команди робить команда, а не зірка. Зірка, сама по собі - до задниці. Втикніть Шевченка в Карпати - і ви побачите, що користі буде - тотожній нуль.
    --
    А ваша молода зірка - шукатиме команду, в якій вона зможе грати ;) або - все закине та займеться дітьми - і це теж важлива справа ;)

13. levandivka

Ні, не вловлюю.
    Мєнти ніц робити не вміють/не хочуть - вловлюю, тому й епітети до них відповідні.
    А чому (за Вашою версією) медики не можуть - не вловлюю. ;)
    Зіркову гру - команда зірок. Хай не в цьому сезоні, почекаємо. І виростимо зірками своїх дітей (якщо ремісники не покалічать)...

14. afterstep

було - Пелє пробував. "Космос" команда називалася - і всралася - космічно-комічно...

тому що їм слід просто викреслити чверть життя - і в 30 починати з нуля знову - якщо вчасно покинуть медицину.
    Тому що фізики - технарі, і на додачу у них більш філософський підхід - вони за рік-два-три опанують нову (абсолютно нову) галузь досконало. Медицина - це зовсім інший тип знань. Дуже багато довідкової інфи напам'ять. "Стирати пам'ять" ще не навчились, а в повний слоїк- чогось нового - небагато доллєш, і тільки старе тим зіпсуєш ;)
    --
    мєнти - то троха інше. Вони - силовики, вони просто не вміють інакше, ніж по-бандитьськи, проблеми рішати ;)
    тобто для них лише один шлях - якась інша подібна служба - наприклад, служба охорони - виконуєш учтав, в разі проблем - застосовуєш професійні навики ;)
    Ну, або не служба охорони - то вже від об'єму залишків совісті залежить ;)

15. levandivka

ТАК-ТАК... Аж плеще через край в наших полУклініках...

Добраніч. Спу!

16. afterstep

а починалося все так гарно... на слова "повинна бути школа, високий середній рівень, професійна етика, престиж" - були якісь відповіді, застереження. І навіть десь проглядала згода, що й самі пацієнти ж доклали рук до знищення цього - не тільки медичне начальство...
    Але логіка відступає в далекий темний кут - коли наперед виходять емоції після відвідування поліклініки...
    --
    Левандівко, спробуй-но колись щодня на газоні впродовж року вищипувати всю траву? але сумлінно - щоб не було жодної билинки, а якщо тягнеться за травинкою корінець - то й його висмикуй... і подивися, що там навесні - як зійде сніг - виросте... і якщо виросте - то коли...

17. levandivka

лютікі-одуванчікі...

А навіщо?
    Навіщо закладати "зведомо ложные".
    Нормальний грибник ніколи не видиратиме грибницю, нормальний натураліст ніколи не видиратиме всю траву, нормальні батьки ходять в полУклініку по допомогу.
    ТАК, є прибиральниці, які впевнені у зворотньому: що люди тільки й думають, як напаскудити.
    ТАК, є лікарі, які тєжко страждають від своїх пацієнтів.
    То нафіга козі баян!?
    На нормальному газоні повинна рости нормальна трава. Не мешканці винні, що садівник вирішив на газоні кріп\петрушку на продаж вирощувати, та й плюнув...
    А в нашій ситуації - бур'яном поросло.
    Тре садівників нормальних наймати...
    Коку ше логіку Вам треба?

18. afterstep

пацієнти й є садівниками... "попит породжує пропозицію". Який попит в останні десятиліття - така й сьогоденна пропозиція.
    Спробуй, левандівко, глянути троха ширше - не "лом тонет в воде" - а враховуючи, що підготовка лікаря займає мін. 15 років - то зо 30 років тому ситуація почала породжувати нинішню. Оскільки ніхто нічого не міняв - то, як заведено в природі, система, полишена сама на себе, старається набути найменш затратного стану рівноваги...

то де взяти достатньо нормальних батьків? бо поки що маємо варварів-грибників. "Аби мого віку стачило - а далі трава не рости"

19. levandivka

Ну...
    ТАК і карася рибалкою мона зробити: він же на черв'яка кидаєцця...
    Я ТАКих не знаю...
    Де Ви їх берете?..

20. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Найбільше мені сподобалась первісна, оригінальна клятва Гіпократа. Повно, чітко, зрозуміло, і ніякого марксизму-ленінінзму.
    Такою і повинна бути медицина.
    До речі, а аборти то, заборонені Клятвою Гіпократа!!!:bazar:

а де твій аватар? :)