Це все зрозуміло. Але хіба тих рускагаварящіх під дулом автомата заставляли спілкуватись російською? Це був їх власний вибір, імхо.
Згідний. Колись А. Вознесенський так сказав про подібні випадки: Невиносимо - когда насильно А добровольно - невиносимей... І як Ви думаєте, що примушує відмову спілкуватись на своїй мові, на мові свого народу, своєї країни на користь спілкування на іноземній?
Г-ну Педро.Приведенный Вами сентиментальный пример,- слезы заслуженного дантиста очень напоминают чувства Шурика из "Кавказкой пленницы",-"Ппптичку жалко...."Вероятная причина та же самая,-алкоголь. Я категорически считаю единственно возможным государственным языком сейчас,-украинский.Хотя бы по причине оформления национального самосознания.Идентификации нации,наконец.Можно спорить о его перспективе,учитывая плачевное состояние дел с его продвижением.О его популярности,в т.ч. у молодежи.О таких. кто его "стыдаются".Несомненно одно,государственный-это украинский. Что касается нас,русскоговорящих...Мой прадед и дед работали на заводе.Отец был главным конструктором нескольких крупнейших предприятий.Я главный инженер завода.Мои предки(и иже с ними)и создавали вот ту основу экономического потенциала Украины.Работая по 20 часов.Честно и напряженно.А вы уехали в тяжелое для страны время.И теперь,сидя на высоком холме клеймите нас "рабами",с пренебрежением называя "рускагаварящими".Хорошо,что уехали...
Да как обычно - желание жить "по - человечески" - или "хоть дети поживут".... Осознаный выбор - или жить среди родного языка - или "жить по человечески" - но среди чужого...А болеть за родной - среди чужого - простите, фарисейство...
Вот, зашла в одну из многочисленных групп в контакте посмотреть, что там творится. И после выше приведенных цитат мне стало просто плохо. Интересна ваша реакция, как людей с Западной Украины.
На це може бути багато причин: іноземна мова приємніше звучить, іноземна мова переважає в колі спілкування людини, а може взагалі людині все рівно якою мовою спілкуватись. Зробіть опитування "Чому я не спілкуюсь українською мовою?" і побачите повний список причин.
Мовлено-перемовлено... Уся вища освіта у СРСР (крім української філології), а також технічна освіта взагалі, велася російською. Мій дід інженер-будівельник, бабуся - бухгалтер, з іншої сторони дід - юрист, бабуся - ...не пам"ятаю. Мама - архітектор. То якою мовою я повинен був розмовляти з дитинства? Не кажучи вже про "міську" політику відношення до україномовних -"жлоби","кугутня","селюки"...А звільнення від вивчення української за заявою батьків? Мої були розумнішими - я навчався в українській школі, але у побуті - виключно російська.
Та і зараз з технічною українською мовою важко. Моя перша робота була в редакції технічної періодики (журнали, каталоги), пригадую скільки в редакторів було суперечок відносно правильності написання технічних термінів.
Точка зору Бернарда Вербера на вплив мови..правда не на психіку, бо інакше можна договоритися, що є ненормальні психовані нації а я глибоко переконана, що різниць між расами та національностями в розрізі погані-добрі фактично нема. Є просто відмінні.
Мова по-різному впливає на психіку людини, але це впершу чергу залежить від психіки самої людини. Люди з нормальною психікою, будуть по-своєму реагувати, з порушеною по-своєму, хоч подразник може бути один і той же.
так.Наприклад якщо людина розмовляє мовою неприємною твому вуху,то в тебе відпадає бажання говорити з нею,але якщо вона заговорить рідною,мелодійною мовою-все стає на свої місця,і говорити хочеться і хочеться.
Правильно думаєш!Ми ж інтлегентні люди і давайте не переходити на особистості,назвемо цю неприємну вуху мову коефіцієнтом "р", рідну мову коефіцієнтом "у",тоді все стане на свої місця! Ось таке рівняння дітвора!
Да нет, интеллигентные люди не будут говорить, что какой-то язык их уху не приятен, я думаю. Sand Sand Sand вот в этой ветке http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=474938#post474938 я оффтопом завел дискуссию о статусе русского в вашей стране, мне очень интересно ваше мнение, можете там высказаться? Лилия, вы могли бы пока не удалять оффтоп с той ветки?