вплив мови на психіку людини...

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем duncan, 28 кві 2008.

1. kertis

kertis миється в бані

Відповідь: вплив мови на психіку людини...

Один хрен) Я Вообще вчера помойку вечером вынес...)

2. mayscream

mayscream Well-Known Member

Всього не процитую,дещо викликало посмішку,дещо неприкрите розчарування...це я про обговорення.В мене дві рідні мови,і застрельте мене,але так воно і є.Я спілкуюся обома,моя дитина теревенить на обох в силу своїх можливостей,а іноді думаю англійською,як наслідок вивчення мови.Розумію німецьку та польську .Це я до чого веду.Можливо хтось закине,що я не визначена і тому рідної не маю жодної,а що вже казати в такому випадку про психіку,я промовчу...Я жила там,живу тут,батько-западенець,мати з дальнього сходу.Мабуть я космополітка в певній мірі,оскільки я вдома,і там,і тут...І я не вважаю,що людина,яка не тримає однієї прямої по життю в плані мови та культури є обмеженою.Для тих хто як риба у воді в різних культурних середовищах,як на мене,набагато більше можливостей особистого розвитку.В мене так склалося життя.Вивчаючи інші мови та культури ми розкриваємо себе в них та навколо них.А ось,зневажаючи середовище,яке оточує/як певні особи/ та культури,які живуть поруч,людина себе залишає без безмежності цікавого,не даючи собі можливостей для розвитку.І мені дивно,чому деякі персони настільки не поважають себе,власну культуру,своїх предків,копіююче чужорідне.Можливо висловилась плутано...але десь воно так,якщо кількома реченнями. IMHO

• Подобається Подобається x 3
  3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

всього не процитую, але якщо коротко питання: чи може вплинути на психіку людини велика кількість синонімів чи навпаки мала, тобто поетичність мови чи її скрупульозність?

4. Onewinged

Onewinged миється в бані

Частково, я вважаю. Тобто, для людини, яка звикла спілкуватись мовою з великою кількістю синонимів, мова з малою їх кількістю буде дещо сухою, неемоційною. Для людини, яка спілкувалась завжди мовою з малою кількістю синонимів, велика їх кількість буде незрозумілою, на зразок "навіщо стільки слів, щоб виразити те чи інше". Відповідно, людина з більш емоційною мовою (а до емоційних можна віднести слов"янські мови, іспанську, італійську, португальську мови) буде більш емоційною та відкритою сама, буде більш розвинена в літературній творчості. Люди, мова яких не така емоційна, можливо, будуть більш талановиті (або, точніше, краще розкриють свій талант) в таких областях культури як живопис та фотографія через те, що не зможуть виразити через слова всі емоції, що час від часу вирують в кожній людині.

• Подобається Подобається x 6
  5. mayscream

mayscream Well-Known Member

Думаю що може,все залежить в даному випадку від характеру та темпераменту.Людина може банально почати губитися у визначеннях,шукати найвдалішого формулювання,перериваючись на так звані паузи.тобто,мені здається,може виникнути ефект сповільнення висловлення власних думок.Можливо я перегибаю,оскільки реальних прикладів з життя не знаю на цю тему.Але,все ж таки,якщо розкласти процес застосування синонімів у логічну лінійку,то часова затримка може виникати,якщо людина є флегматиком наприклад,і досить повільний властивий їй стиль висловлювання сповільнюється ще більше пошуками влучних та вдалих формулювань.Це демегогія,звичайно,але досить цікава демогогія.Щодо емоційності та скурпульозності мови то тут ще є аспект "місця у житті",тобото професійного спрямування,навколишнього оточення тощо.не всім це потрібно грубокажучи.А інколи ця "мовна різношорстність" є шляхом до самовираження у письмі,коли зовнішня скутість ховає нереалізований потенціал.
    Знову я кількома реченнями намагаюсь "обьять необьятное";-)

• Подобається Подобається x 4
  6. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Я конечно не "червонец" чтобы всем нравится. :) Но скажу о двух интересных наблюдениях над собой.

1. Я в разной степени не знаю русский, украинский и английский. И вы знаете ? Мне не хватает, когда я отлучен по разным причинам надолго, хотя бы от одного из них. Хочется видеть и слышать все три языка.
    Хотя есть одно замечание. Иногда не люблю, как они звучат. Это видимо от чего то зависит и не всегда от смысла произносимого, а от того как говорят. Я пока не уловил эту особенность.

2. Легко играю словами. Слух настроен на разные языки, и все что похоже по звучанию моментально схватывается и обрабатывается. Когда дома, мне говрия естесственно на русском, я и у меня отлавливаются похожие слова, в том числе и на русском, я переспрашиваю, произнося слова похожие по звучанию. Мне повторяют, я опять переспрашиваю. :) Вобщем играю старика с ослабленным слухом. :)

• Подобається Подобається x 5
  7. Romko

Romko Дуже важлива персона

Чорнобильцю,анігдот згадав...
    Якась асоціація виникла...

В начале 19-го века большинство студентов в российских вузах изучали французский. В итоге мы насовали Бонапарту и взяли Париж. В начале 20-го века большинство студентов изучали немецкий. В итоге мы умордовали Гитлера и взяли Берлин. Сейчас начало 21-го века и большинство студентов изучает английский... такого богатого выбора в нашей истории еще не было.

• Подобається Подобається x 7
  8. STALKER

STALKER Well-Known Member

Бугого!

Тільки проблемка одна є.. і в 19 і в 20 туди пхались наземним шляхом))) ну шанс був без візи в Францію. в Німеччину...
    Цікаво як тепер будем налітати на Австралію, Н.Зеландію, Канаду, Британію, США... кінноту по оекану))) чи сядем всі на баржу? чи круги з качечками надувні?

• Подобається Подобається x 1
  9. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Якщо людина говорить виключно на рiднiй мовi в себе на Батькiвщинi то не думаю що мова впливає. А коли жити на чужинi i говорити чужою мовою, то думаю що це вплине на людину.

Додано через 2 хвилини
    та сама вiдповiдь i на це запитання. Рiдна - нi. Чужа, на чужинi - так.

10. duncan

інший приклад:

в іспанській (португальській) мовах багато літер "е"....
    мимоволі писок розтягується по-горизонталі....[​IMG]
    люди виглядають і є усміхненими....
    а психологи кажуть, що для підняття настрою достатньо силоміць посміхатися -- і він поліпшується....

тобто іспанська мова потенційно позитивна? [​IMG]

• Подобається Подобається x 2
  11. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

:D:D:D:D:D

Додано через 2 хвилини
    не знаю, Iспанською не говорю. У них так само жестiв багато. Для мене їхнi "е" чи жести нiякого значення немають. КОли слухаю В'єтнамцiв чи Корейцiв, то таке враження що цi люди постiйно сваряться мiж собою, такий тон розмови. Але я зустрiчала привiтних i тих i тих. А з другої сторони, Американцi постiйно либлятсья де треба i де не треба, але то не значить що вони привiтнiшi чи щасливiшi.

Додано через 3 хвилини
    хi хi, я бачила багато розлючених (pissed off) iспанцiв i латиносiв :D Думаю вони знаходили спосiб виразити незадоволення попри потенцiйну радiсть в їхнiй мовi.

12. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А оно нам треба?

13. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Пупере,найпозитивніша:):):)

14. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Я вважаю, що більше на психіку людини впливає культура, тобто коли ми говорімо про мови, які мають щось спільне, наприклад українська, російська та інші східно слав*янскі мови, то ці мови мають якісь там спільні поняття та наступні з них словосполучення. Це визначає, що люди які розмовляють ними зможуть урозумити один одного, а коли ми говоримо про, наприклад, турецьку мову, то це буде складніше.
    Не можу згадати де, але я читав, що у китайській мові немає такого слова як совість і китайцеві складно буде зрозуміти як когось «совість гризе». :)

15. levandivka

Тю...
    А казали, що "русскій с кітайцем-братья навєк".
    Брат мого брата - не мій брат..?

16. duncan

а я "десь читав", що в китайській мові один ієрогліф означає два поняття: дупа і шкіра.....
    відрізняються тільки наголосом....
    є цілий анекдот на цю тему, як один "старший брат" купляв шкіряну куртку і неправильно наголос ставив... ))

17. levandivka

Старший? Китайською? Дійсно анекдот...

18. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Якщо браття будуть мати щось спільне в їх культурах, то вони дійсно легше зрозуміють хто з них що мав на увазі. Але це не визначає, що коли у них мало спільного у культурах, то вони не зможуть урозумити один одного. Все залежить від бажання. ;)

Додано через 2 хвилини
    ?
    Будь ласка...

19. levandivka

Пупере! не забувайте проставляти закриваючі теги...

20. duncan

це не тема про анекдоти....
    та й анекдот не зовсім цензурний.

а де твій аватар? :)