Вивчення релігії в школі: за і проти

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Бійцівська Рибка, 22 жов 2008.

?

Як Ви ставитесь до вивчення релігії в школі?

1. За

51,1%
  2. Проти

42,0%
  3. Важко сказати

6,8%
  1. франц-йосип

франц-йосип Well-Known Member

Знов вертаємось до суті.Ідеться про вивчення не релігії,а християнської етики ,тобто системи знань, моральних принципів, які протягом тривалого часу (більше1000р) сформували це суспільство(включаючи трагічний період атеїзму)

• Подобається Подобається x 2
  2. harmony

harmony Well-Known Member

Можливо й у різних районах.

Думаю, що ні, бо я йду на Різдво, Великдень, Вознесіння і Чесного Хреста, а тоді всі йдуть.

3. Catherine85

Catherine85 Well-Known Member

Я за изучение в школе религиеведения, да и культурология бы не помешала. Но против христианской этики, ИМХО. Для этого есть семья, церковь, воскресные школы наконец.
    Против еще и потому, что когда училась в школе у нас как раз уроки христианской этики были одно время, при этом еще и оценки в табель вносили, что вообще, по-моему, абсурдно, да и ущемляет права учеников иного вероисповедания, атеистов и т.д. И уровень преподавания был "на уровне", монашка, которая его вела умудрялась бросаться мелом в учеников, а однокласснику оплеух надавала за незнание какой-то молитвы.
    От религиеведия ИМХО пользы больше, ведь это интересно, познавательно и ненавязчиво. Но все зависит от человека, преподающего, т.к. из любого предмета можно сделать захватывающий, а можно ненавистный :)

Останнє редагування: 7 січ 2009
    • Подобається Подобається x 4
  4. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Щось мені у Вашому пості (і кармах Салуну) нагадало серію з "Єралашу" про італійську школу.
    :crazy:

• Подобається Подобається x 1
  5. Zoryanka

Zoryanka Well-Known Member

Я тільки за те, щоб діти в школі вивчали християнську етику. Але це має бути не та людина, якій не хватає годин до хорошої ставки, а та, яка дійсно хоче донести до дитини суть цього предмету. Я б дуже хотіла, щоб моя дитина цей предмет вивчала. В моєму класі був хлопчик, батьки якого зовсім не займалися його релігійним вихованням. Він на такі уроки ходив з великим інтересом. Потім він сам привів своїх батьків до церкви...

6. консультант

консультант Дуже важлива персона

Я за вивчення релігії в школі, але хай цей предмет викладає нейтральна, незаангажована в одному напрямку людина. Там потрібно давати ознайомчу теорію по всій релігії, а діти хай намагаються аналізувати. На даний час відбувається не навчання, а підготовчі православні та греко-католицькі курси.

• Подобається Подобається x 3
  7. Benedikta@ukr.net

Benedikta@ukr.net миється в бані

Щодо вивчення християнської етики в школі...
    Якщо з молодших класів навчають учнів про те, що світ і все в ньому створив Бог, який є наш люблячий Батько та прагне, щоб ми його діти були щасливими. І для цього дав Господь Бог 10 заповідей, у яких вкладено Божий промисел любові та справедливості. Бог, який навчає творити добро, та уникати зла, бажає, щоб після смерті ми були щасливими в небі. Навчає жити в мирі та згоді з ближніми через Біблійні писання. Адже:good:, знання Божих законів виробляє в людині почуття відповідальності за вчинки, через усвідомлення того, що Господь бачить все, що ми робимо, чує все, що ми говоримо, знає про все, що ми думаємо. Тому вивчення християнської етики буде формувати у школярів духовні цінності, адже коли всі будуть прагнути до святості, жити християнським життям, тоді Господь буде зливати Своє благословення на тих, які своє життя упорядковують згідно з Божими заповідями.
    Через те, я думаю, що це найкращий предмет с усіх інших у школі.

• Подобається Подобається x 1
  8. оригіналка

оригіналка Well-Known Member

Як я ше вчилась в школі, до нас з 1 по 3 клас приходила викладати "Християнську етику" сестра (монашка) з монастиря, було цікаво, бо це була мов гра для дітей, пояснювала доступно, тому і все про Бога легко запам"ятовувалось. Потім викладала десь з класу 5 по 9 звичайна вчителька з етики. А у 9 викладала дружина священника.
    От саме в 9 класі в нас була одна дівчина яка відносилась до свідків єгови, тому вона ні разу не ходила на уроки етики, і всі робили з того велику трагедію... Тому навіть незнаю, потрібно також враховувати і пункт 1), написаний Рибкою:"1) Не все украинцы христиане или вообще верят в Бога."

9. levandivka

"Трагедію"? В чому це проявлялося?
    Всі? Чи тільки учні-капслочники? ;)

10. оригіналка

Вчителі.:)

11. levandivka

Як Ви думаєте, що їх "непокоїло", що СЄ, чи невідвідування уроку? ;)

12. оригіналка

І то і інше...:pardon:

13. levandivka

Тоді можна сміливо припустити, що були ще 33 причини ТАКої небайдужості.
    А відвідуваність уроку - 32 в рейтингу.
    Нє?

14. оригіналка

Незнаю.... Напевно НЄ, бо говорили більше шо Вона СЄ, а не про те шо урок не відвідувала. Хоча і відвідуваність турбувала...

15. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

а я в школі ненавиділа ту етику..., вчительку ненавиділа ше більше...
    вона примусово водила нас сповідатися... і їй були байдужими мої бачення щодо цього.
    з дитиниства не люблю коли мені щось нав*язують. я була змушена розповідати доктрини Трійці, безсмертної душі, якихось смертних гріхів і ше всяке всяке... хоча мене по нинішній день то мало цікавить.
    я - християнка, але шо забагато - то нездорово!!!

Релігієзнавство - підтримую, поголовну катехизацію - НІ. До речі етику в нас вчили згідно якихось книжечок які тра було купувати у Церкві. Біблією на тих уроках і не пахло і я взагалі сумніваюся шо та вчителька знала як виглядає Святе Письмо. Всьо шо вчила то по Катехизису, який люди звичайні і смертні написали, перекрутивши Біблію вздовж і впоперек при цьому.

• Подобається Подобається x 5
  16. demetris

demetris Well-Known Member

То Вам з викладачем не пощастило, а не з предметом. Я колись 4 роки етику викладав у загальноосвітній школі. Нічого подібного не було. Згадую свою першу вчительку з інформатики, яка кликала нас, якщо вінд злітав ))) Але після цього я не проти інформатики, я проти таких вчителів.
    Навіть якщо батьки просили - "церковними" справами не займався (сповідь тощо). Тісно співпрацював з церковною владою в тому плану і офіційна позиція церковної влади з якими спілкувався саме така: етика - для школи, катехизм для церкви.

п.с. НА уроках в мене були православні, католики, греко-католики, протестанти, свідки Єгови, "не практукуючі" (діти атеїстів). І нікого не відправляв додому чи ще кудись. жодних проблем. Викладав свого часу у 3-8 та 10-11 класах.

• Подобається Подобається x 6
  17. illia

illia Well-Known Member

ріспект...

18. iso

iso Well-Known Member

Релігієзнавство - однозначно, "світську" етику (не християнську) - обовязково. (там буде і про вплив християнства). А все решта факультативом або недільні школи.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не розумію, чому народ так боїться християнську етику? У мусульманських країнах не бояться у школах вивчати іслам і ніхто там не бавиться у демократію. А потім всі кричать: рятуйте, чому так багато мусульман у Європі! Так ви самі у цьому помагаєте!

20. Потому что у нас далеко не все христиане или вообще верующие. И не нужно никому ничего навязывать. У нас светское государство. А в мусульманских странах 99,9% людей верующие.

а де твій аватар? :)