Я знаю, что твердил Тарас Шевченко, Когда его держали в Кос-Арале, И муштровали под казахским солнцем, И запрещали даже рисовать. Я знаю, что твердил Тарас Шевченко, Когда он видел, как сквозь строй проводят, И слышал, как с глухим и страшным звуком Отскакивают палки от спины. Я знаю, что твердил Тарас Шевченко, Когда вельмож он видел украинских, Своих же братьев давящих и рвущих Почище всяких турков и татар. Я знаю, что твердил Тарас Шевченко. И как его завет я повторяю Одно-единственное это слово: Ненавиджу. Леонід Кисельов
Поймет не тот, кто много видел... Поймет не тот, кто много видел, А тот, кто много потерял. Простит не тот, кто не обидел, А тот, кто многое прощал. Осудит каждый, кто не в силах Пути другому уступить, Ревнует только тот, в чьих жилах Кровь никогда не закипит ! И боль чужую взять не сможет Кто выгодой своей живет, И грусть ночами не тревожит Тех, кто любви не познает ... И счастья встречи не узнает, Кто расставанием не дышал. Лишь тот, кто многое теряет, Тот цену многому познал !
З КОЖНОГО ДНЯ МАРІЇ Ох, ця ера – сумна гетера: Робить з тебе вже циркача. Шляк трафляє, бере холєра – І несила (ох же ж!) мовчать. Ох, ці ринки…Все стало дибки. Ох, дивен-ні-і гримлять дива! А я жінка – тонка, як скрипка, - Голос з мене видобувай. Ні, не скрипка. Я сива дримба, Я відлуння печальних скель. Я з –під каменя сонна риба, Я з потоку – в”юнка форель. Я погідна – як осінь срібна. Я солодка – як майський мед. Я нечутна – як в жилах рідна Кров. Як пізній в саду ранет. Ох, ця ера – сумна гетера… А я чую, що кров горить. Ломить пера ця чорна ера І збиває серцевий ритм. А я хочу в якусь печеру, Хоч на пару якихось діб! Чоловіцтво! Змініть цю еру, Цю гетеру, Бо це ж ваш хліб. Я ж бо можу отак пропасти Поміж цих божевільних днів, І нікому не будуть застити Мого серця палкі вогні. Ох, солодкі слова, як сливи. Та долоні – як два хрести. Чоловіцтво! Я ще вродлива. Мені важко свій хрест нести. А я дримба. Я хочу в губи. А я срібна в руці форель. Чоловіцтво! Я ваша згуба. Затрубіть мені з диких скель. Учиніть нетерплячий рейвах, Бо ж була я десь тут, жила. Бо душа моя на деревах Цвіт збирає, як мед бджола. Марія Матіос
Ты мне любви своей не обещала, Но помню, как смущенно улыбнулась... А этот шрам, что ты поцеловала, Когда рука моя щеки твоей коснулась?.. Он помнит обжигающую нежность, Хранит тепло случайного касания... Чтобы продлилась эта безмятежность, Сожму ладонь...К чему теперь признания? К чему слова, когда в моей ладони Невысказанных чувств твоих волна, Которую от взглядов посторонних Сберечь сумела только ты одна. Ты снишься мне, и я боюсь проснуться... Но сон не может длиться без конца... Позволь же мне еще хоть раз коснуться Своей ладонью твоего лица... Галина Кузьмина
Леся Українка Коли дивлюсь глибоко в любі очі, в душі цвітуть якісь квітки урочі, в душі квітки і зорі золотії, а на устах слова, але не тії, усе не ті, що мріються мені, коли вночі лежу я у півсні. Либонь, тих слів немає в жодній мові, та цілий світ живе у кожнім слова, і плачу я й сміюсь, тремчу і млію, та вголос слів тих вимовить не вмію... Якби мені достати струн живих, якби той хист мені, щоб грать на них, потужну пісню я б на струнах грала, нехай би скарби всі вона зібрала, ті скарби, що лежать в душі на дні, ті скарби, що й для мене таємні, та мріється, що так вони коштовні, як ті слова, що вголос невимовні. Якби я всіми барвами владала, то я б на барву барву накладала і малювала б щирим самоцвітом, отак, як сонечко пречисте літом, домовили б пророчистії руки, чого домовить не здолали гуки. І знав би ти, що є в душі моїй... Ох, барв, і струн, і слів бракує їй... І те, що в ній цвіте весною таємною, либонь, умре, загине враз зо мною.
У ній щось є Напевне, то душа Трохи збентежена від правди і реалій Вона кудись, Як завжди поспіша, Іде у переходи і у далі. У ній щось є… В її ясних очах Поети б написали слово “щирість”. В ній паросток надії не зачах, Не дивлячись на будні трохи сірі. У ній щось є… Незрима таїна. Що в пам’ять урізається гранітом. Як присмак від солодкого вина, Коли набридла гіркість цього світу. І це її відразу видає. З-поміж облич і поглядів квапливих. Спинивши погляд, розумієш: в ній щось є… Таке по-справжньому просте і особливе. Марія Кузьменко(Просто Мері)
А я люблю гарячу чорну каву, Солодку, з білосніжними вершками, Тримати її вранішньо ласкаво Спросоння розімлілими руками. А я люблю гарячу чорну каву, Що будить ароматом на світанку, Коли проміння сонячно-яскраве В квартиру заглядає крізь фіранку. А я люблю гарячу чорну каву, Горнятка доторкнутися щокою... І день, я вірю, видасться на славу, Якщо він починається з тобою. Любов Козир
Проступає твоє обличчя крізь темінь і мряку Крізь хащі інших облич Я тебе згадую Я тебе вгадую Я тебе вигадую Я тебе знаю І я тебе не знаю Я шукаю тебе в тобі За завісою сутінків серця Може світло запалиться І ти щезнеш Може день промине І ми не зустрінемось Але я шукаю тебе Хоч і не знаю це ти чи не ти За завісою темноти Я шукаю тебе У натовпі збайдужілому і сухому У собі самому й у тобі Чи це справді так Навіть якщо не так Я любитиму цей день і цей вечір Цей час Цей світ У якому я шукаю тебе Серед тисячі інших облич Може ти неасправді і є Тільки пошук Тільки шукання Але це не важить Бо я люблю тебе Я люблю пошук тебе Я люблю саме шукання тебе Невіднайдення тебе я теж люблю Фата моргана Може це краще Ніж реальність Я люблю тебе… Юрко Покальчук..
Коли до губ твоїх лишається півподиху, коли до губ твоїх лишається півкроку — зіниці твої виткані із подиву, в очах у тебе синьо і широко. Щось шепчеш зачаровано і тихо ти, той шепіт мою тишу синьо крає! І забуваю я, що вмію дихати, і, що ходити вмію, забуваю. А чорний птах повік твоїх здіймається і впевненість мою кудись відмає. Неступленим півкроку залишається, півподиху у горлі застрягає. Зіниці твої виткані із подиву, в очах у тебе синьо і широко... Але до губ твоїх лишається півподиху, до губ твоїх лишається півкроку. Григорій Чубай
Коли знову сади закружляють у білому вальсі І пелюсток метелики ніжно упадуть в траву Я сюди повернусь, відшукаю у всесвіті й часі І покличу тебе... так, як тільки один я зову... Повернуся сюди назавжди, через роки і далі, Діставатиму зорі, мов вишні доспілі тобі, Прожену вороння усіх смутків твоїх і печалей, Більш ніколи тебе не дозволю торкнутись журбі... Коли знову сади закружляють у білому вальсі Я метеликом ніжно твоєї торкнуся щоки. Відшукаю тебе, десь загублену в просторі й часі Й розлучити не зможуть ні відстані нас, ні роки... Лідія Яр
33 С Днём Рождения, безбашенное чудо- Ничего опять не изменилось. Снова пиво и немытая посуда. И далёко то - куда стремилась. Хочется грустить - но это просто. Хочется заплакать - не поможет. Всё того же - маленького - роста, И на каблуках - по бездорожью. Как же быстро ночь сменяет праздник. Как же слабо верится в прощенье. Вспомнится - не ласковый проказник, Но души слепое обольщенье. И ругаю я себя - поверьте, Говорю :"Совсем от рук отбилась!", Но надежда хрупкая в конверте Улетела - и угомонилась. И уснули вредные привычки, Пожалев усталую и злую. И не пишут с неба мне сестрички, Сколько я ни шлю им поцелуев. Как-то всё поникло, очерствело, Знаете, как больно быть безДУШНОЙ? Вроде есть ещё живое тело - Только сердце тонет в равнодушьи. Я не вру - всё так, на самом деле. Я синдромом лжи - переболела. И стихи - насильно, еле-еле... Не читайте...если надоела. Хочется - по-доброму, со смыслом, Чтобы кто-то где-то улыбнулся. 33... И если верить числам, Он ушёл...подумал - и вернулся.
Ми компромісимо. О, як ми компромісимо! Ми компромісні зовні і в душі. Сліпих ідей гливке болото місимо І ліпимо кустарницькі вірші. Ми компромісимо. О, як ми компромісимо! Нікого словом ми не обпечем. А раді й тим, що «браво» і «бравісімо» Гукає нам юрба тупих нікчем. Ми компромісимо. О, як ми компромісимо! Що забуваємо, де ми і де не ми. Що і самі вже стали компромісами І лиш умовно звемося людьми.... ГРИГОРІЙ ЧУБАЙ
Україні Ти синім небом дивишся на мене, ' Щоб я, бува, душею не зачах. В моїх ночах — тополь свічки зелені, В моїх ночах, в задуманих очах. В моєму щасті твого щастя зливи, В моїй крові пожар твоїх калин. З твоїх давнин на плечах вітер сивий, Гіркий, печальний вітер, мов полин. За мною ходять твого горя тіні, Лицем до твого сонця я встаю. В твоїм сумлінні — і моє сумління По проводі життя передаю. З твоїх знамен несу червоне кредо. Впаду як треба. Тільки ти — іди. ...Дивлюсь вперед. І бачу попереду, Себе з тобою бачу назавжди. ГРИГОРІЙ ЧУБАЙ
"Не знаю, чи побачу Вас, чи ні..." Не знаю, чи побачу Вас, чи ні. А може, власне, і не в тому справа. А головне, що десь вдалечині Є хтось такий, як невтоленна спрага. Я не покличу щастя не моє. Луна луни туди не долітає. Я думаю про Вас. Я знаю, що Ви є. Моя душа й від цього вже світає. Моя улюблена)..ЛІНА КОСТЕНКО
Коли тяжіють римами на серці поразки із тривогами в октавах, та враз до тебе всесвіт усміхнеться із філіжанки вранішньої кави, cолодке сонце щоки залоскоче, для ніжності розширюючи грані, за крок весна – розрадять сині очі пахучої кімнатної герані, то починаєш раптом розуміти: і що невдачі – сива мла, тумани… Коли в житті такі існують миті, то в ньому не усе іще погано. Ірина Саковець
МУЖЧИНАМ Не зірвуться слова, гартовані, як криця, І у руці перо не зміниться на спис. Бо ми лише жінки. У нас душа криниця, З якої ви п’єте: змагайся і кріпись! І ми їх даємо не у залізнім гимні, У сріблі ніжних слів, у вірі в вашу міць. Бо швидко прийде день і у завісі димній Ви зникнете від нас, мов зграя вільних птиць. Ще сальви не було, не заревли гармати, Та ви вже на ногах. І ми в останній раз Все, що дає життя іскристе і багате, Мов медоносний сік, збираємо для вас. Гойдайте ж кличний дзвін! Крешіть вогонь із кремнів! Ми ж радістю життя вас напоївши вщерть — Без металевих слів і без зітхань даремних По ваших же слідах підемо хоч на смерть! ОЛЕНА ТЕЛІГА
Моя любове! Я перед тобою. Бери мене в свої блаженні сни. Лиш не зроби слухняною рабою, не ошукай і крил не обітни! Не допусти, щоб світ зійшовся клином, і не приспи, для чого я живу. Даруй мені над шляхом тополиним важкого сонця древню булаву. Не дай мені заплутатись в дрібницях, не розміняй на спотички доріг, бо кості перевернуться в гробницях гірких і гордих прадідів моїх. І в них було кохання, як у мене, і від любові тьмарився їм світ. І їх жінки хапали за стремена, та що поробиш, - тільки до воріт. А там, а там... Жорстокий клекіт бою і дзвін мечів до третьої весни... Моя любове! Я перед тобою. Бери мене в свої блаженні сни. Ліна Костенко
До тебе я весною повернусь. Ти тільки вір, і я тоді прилину. В саду пташиним співом розіллюсь І пролечу я клином журавлиним. Якщо ж до тебе повернуся літом До ніг барвистим припаду я цвітом, Я дощиком пролиюся дрібненьким, Всі смутки віджену з твого серденька... Можливо, повернуся восени. Духмяним садом я прийду у сни І жовтим листом упаду під ноги, Розвію вітром всі твої тривоги. Якщо ж зима, - я повернусь зимою Впаду на землю снігу пеленою, Сніжинкою тебе я поцілую, Морозом твої вікна розмалюю. Ти тільки вір. Я повернусь до тебе Житами в полі і блакитним небом, Дощем і вітром. золотом беріз. Я повернусь. Не плач. Не треба сліз. Лідія Яр