Сотку платили за рахунок союзників... А зараз зеленим врізали, а відбивається на ЗСУ. От і кричать на випередження про майдан 3
Стосовно "зради" з боку США. Байден не дав грошей (тимчасово) не лише Україні, а й Ізраїлю. Тому тулити горбатого, що Україні поки що не виділили коштів нібито через корупцію, можуть лише закінчені неадеквати-порошисти. Ось що сказано: Допомога Україні - після Дня подяки Фінансування допомоги Україні та Ізраїлю, про що просив Байден, конгресмени в закон не заклали. Проти об'єднання цих питань виступала частина республіканців, які мають більшість у Палаті представників (нижня палата Конгресу). При цьому вони схвалили окремий законопроєкт про виділення коштів Ізраїлю. Втім у Сенаті (верхня палата парламенту) його заблокували демократи, які мають більшість там, і так само, як і Білий дім, наполягали на об'єднанні допомоги Україні та Ізраїлю в одному законопроєкті. Однак тимчасовий бюджет без допомоги обом країнам вони затвердили задля уникнення шатдауну. Лідер більшості у Сенаті, демократ Чак Шумер, анонсував, що допомогу Україні та Ізраїлю розглядатимуть вже після Дня подяки, який у США цього року відзначатимуть 23 листопада. Тим часом Державний департамент наголошує, що питання виділення допомоги Україні перебуває в критичній точці, адже міністерство оборони США вичерпало вже 95 відсотків коштів, які мало на ці потреби. Байден підписав тимчасовий бюджет США без допомоги Україні – DW – 17.11.2023 Тобто, бюджет тимчасовий, Байден сказав, що не дасть грошей Ізраїлю, якщо не дадуть грошей Україні. Республіканці також не проти того, щоб дати грошей Украні, але спочатку вони хочуть почути, коли Байден хоче закінчити війну і з яким результатом, відповідно - і сума виділених грошей.
БЕТОН НА КРОВІ "Велике будівництво" було і залишається одним із найрозкрученіших і найскандальніших мегапроектів чинної влади. Кожного року воно "з'їдало" в рази більше бюджетних коштів, ніж було на нього заплановано. Так, приміром, лише у 2021 році витрати держбюджету на будівництво доріг становили 132 млрд. грн. – це майже втричі більше, ніж було визначено попередньо. А у 2022 році планували витратити вже 140 млрд. грн. Я ні в якому разі не стверджую, що інфраструктуру не потрібно розбудовувати. Є лише один нюанс – "злиє язикі" стверджують, що до 30% від загальних витрат на інфраструктуру складають "відкати". Більш того, деякі правоохоронні органи навіть дуже просунулись у доведенні цього твердження. Але оскільки ми живемо у правовій державі, і жодного суттєвого вироку суду з цього приводу поки нема, не будемо повторювати "московськи наративи" щоб "не розхитувати човен". З усім тим, за три з половиною роки "Великого будівництва" в системі Мінінфраструктури був сформований виробничо-будівельний кластер компаній з освоєння державних коштів на загальнобудівельних роботах. Дороги, мости, стадіони – все це бетон, бетон, бетон … дуже багато бетону. Після 24 лютого 2022 року здавалося б, що пріоритети держави повинні змінитися: Україна має перейти до економіки воєнного часу і керуватися виключно принципом "все для фронту – все для перемоги". І тепер начебто і мови бути не може про дороги й плитку. Але ні … група "ефективних державних менеджерів", в кооперації з "бетонною мафією" (усі викриття будуть пізніше), швидко зорієнтувалася і у проблемах країни знайшли для себе нові можливості для освоєння коштів у космічних обсягах. Враховуючи те, що з осені 2022 року Російська Федерація почала масовані обстріли енергосистеми України, особливо довго думати не прийшлося. Ідея лежала на поверхні – треба кинути усі ресурси на захист критичної енергетичної інфраструктури для недопущення блекауту. Вини навмисно та послідовно дезінформували Президента України, отримали глобальний "одобрямс" на цю програму, після чого шестерні української державної машини почали крутитись. Спеціально для цієї благородної справи Кабінет Міністрів України, на базі агентств Укрінфрапроект та Укравтодор, створив Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України (Агентство відновлення) та призначив його головою відомого антикорупціонера, блогера, журналіста, політика, патріота, шанувальника грантів і напевно фахівця-будівельника Мустафу Найєма! Для реалізації ідеї глобального дерибану "державниками" та "бетонною мафією" була пролобійована постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1482: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1482-2022-п#n16 В межах реалізації цієї постанови по вертикалях інфраструктури (Шмигаль – Кубраков – Найєм) та енергетики (Шмигаль – Галущенко – Кудрицький) були спущені усі необхідні доручення. Ну і щоб ворог не дізнався – усі закупівлі вирішено проводити без застосування публічної процедури, а усі господарські процеси та документообіг від гріха подалі був засекречений (гриф "ДСК"). Спочатку "державники" взагалі планувати в прямому сенсі закопати енергосистему під землю. "Бетонна мафія" радісно потирала руки, бо це колосальні кошти на земельних роботах і мільйони кубів такого милого серцю бетону. Але цей варіант не пішов в роботу, тому що технічно його реалізувати було просто неможливо. В кінцевому випадку "ідея фікс" трансформувалася в будівництво на магістральних підстанціях НЕК "Укренерго" (усього 85 підстанцій) захисних залізобетонних конструкцій двох типів, назвемо їх умовно: "будки" і "черепахи". Функцію замовника щодо такого будівництва поділили між Агентством відновлення (22 підстанції) та НЕК "Укренерго" (63 підстанції). На 22 підстанціях, які віднесені до компетенції Агентства відновлення, знаходиться 89 трансформаторів. Планується, що кожен з цих трансформаторів буде накритий залізобетонною протишахедною конструкцією (умовно – "будки Найєма"). Додатково до цього, на 7 підстанціях (це для початку, а може і більше), на окремих земельних ділянках поруч, планується побудувати окремі залізобетонні циклопічні конструкції для подальшого повного переміщення обладнання підстанції під них (умовно – "черепахи Найєма"). На 63 підстанціях, які віднесені до компетенції НЕК "Укренерго", знаходиться 144 трансформатори. Планується, що кожен з цих трансформаторів буде накритий залізобетонною протишахедною конструкцією (умовно – "будки Кудрицького"). Тут на щастя обійшлось без "черепах". РИС-1 (карта об'єктів) Попередня вартість однієї "будки Кудрицького" складає 69 млн. грн., в той самий час як вартість "будки Найєма" вже 120 млн. грн. (без геології та розуміння фундаментів, тобто обов'язково і там і там будуть додаткові угоди з коефіцієнтом десь 1,5). Слід зазначити, що конструкцію ці "будки" мають практично однакову, тобто з самого початку розцінки (простір для корупції) у Кудрицького сильно нижчі, ніж у Найєма. РИС-2,3,4,5 (будка) Конструкція "черепах Найема" незбагненна для свідомості простого енергетика. Лише розміри цього чудовиська складають 250*250 м. РИС-6 (черепаха) Наприклад, для ПС 750 кВ "Київська" за попередніми оцінками така "черепаха" коштуватиме 20 млрд. грн. (еквівалент $500 млн.). І це тільки загальнобудівельна частина, без вартості демонтажу/монтажу обладнання та перезаведення мереж на локацію поруч. А таких об'єктів планується 7 штук, для початку … Неважко перемножити відповідні очікувані вартості об'єктів (100-150 млн. грн. для будки, 15-20 млрд. грн. для черепахи) на їх кількість (89+144 будок, 7 черепах), щоб зрозуміти про який масштаб дерибану йде мова! Так от, майже рік документарно, та пів року безпосередньо на будівельних майданчиках магістральних підстанцій України цей дерибан відбувається! У випадку Агентства відновлення безпосередніми замовниками будівництва "будок" та "черепах" є його регіональні служби (на територіях яких розташовані ці 22 підстанції). Попри усілякі там грифи "ДСК", в Україні відбувся тріумф інформатизації і є публічні сервіси (пошуково-аналітичні системи) щодо моніторингу державних витрат, наприклад цей: https://www.007.org.ua/ Завдяки цим сервісам фінансові транзакції Агентства відновлення дуже легко відстежити. Побудова такої таблички у мене зайняло не більше 30 хвилин: РИС-7 (платежі Агентства відновлення) Як ми бачимо з цієї таблиці – щурячі перегони у самому розпалі, чемпіонами з дерибану є Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська та Львівська регіональні служби відновлення, а улюбленими підрядниками є ГК "Автострада", Ростдорстрой, Основа, Техно-Буд-Центр, Укртрансміст, та Онур Конструкціон Інтернешнл. Зрозуміти обсяг проведених транзакцій з боку НЕК "Укренерго" складніше, оскільки ці платежі проходять не через Держказначейство, а через банківську систему України. Змоги відкрити банківську таємницю у мене на жаль нема. Але справедливості задля треба сказати, що НЕК "Укренерго" більш прозоро організує увесь процес, ніж Агентство відновлення. Воно принаймні опублікувало свої розцінки та публікує в Prozorro результати угод з підрядниками. 31 жовтня 2023 року в ефірі програми "Альфа і Омега" я вперше в публічному просторі розказав про це (остання частина ефіру): View: https://www.youtube.com/watch?v=ucAY0v2M5bM Як я і казав в ефірі, головною проблемою є навіть не те, що вкрадуть на бетоні. Головною проблемою є те, що цей підхід взагалі не буде працювати! Це гірше, ніж наявні альтернативи захисту критичної інфраструктури. Це шкідливо! Це забере космічні ресурси! У воєнний час це взагалі диверсія проти української держави! Цим постом я починаю серію публікацій "Бетон на крові". В наступних частинах моєї історії я відповім на питання: 1. Чи є в України взагалі нормативи на проектування захисних залізобетонних конструкцій (черепах), які повинні витримувати прямі удари ракет з бойовою частиною 500 кг (Х-101, Х-555, Калібр, Іскандер, Кинджал) або 950 кг (Х-22)? Або залізобетонних конструкцій (будок), які повинні витримувати прямі удари ударних дронів з бойовою частиною 50 кг (Шахед)? 2. Хто розробники цих проектів? Чи були залучені для цього кращі проектні установи України? Які нормативи використовувались для розрахунків стійкості конструкцій? Чи проводились взагалі такі розрахунки в проектах? Чи проводились якісь вибухові випробування з боку ЗСУ? Чи є на проектах погодження Генштабу ЗСУ? Скільки ударів поспіль повинні витримувати такі конструкції? Чи вони "одноразові"? Чи буде призводити повторний удар до обвалу конструкції та знищення підстанції? 3. Чи були перед прийняттям рішення щодо початку цієї програми розглянуті усі наявні альтернативи? Чи не було б доцільніше за співрозмірні кошти, додатково до допомоги партнерів, вийти на світовий ринок "з грошима", закупити та побудувати в Україні ешелоновану систему ПВО/ПРО, останньою ланкою якої були б в тому числі об'єктові ПВО на підстанціях НЕК "Укренерго"? Скільки коштує один Gepard виробництва KraussMaffei Group Gmb? 4. Який загальний термін реалізації програми захисту підстанцій? В яку саме зиму ми плануємо захищати підстанції? В зиму 2023/2024 чи пізніше? Чи є проблеми зараз (у зимовий пік навантажень енергосистеми) з допуском підрядників на підстанції НЕК "Укренерго" для проведення робіт? Як усі ці терміни співвідносяться між собою, якщо врахувати технологію заливки бетону та необхідних термінів для набрання ним міцності? 5. Яка взагалі "absorption capacity" будівельного сектору України під час війни? Які виробничі потужності ми маємо? Скільки мобільних бетонних заводів є в наявності? Скільки взагалі бетону на рік ми здатні залити? Як усе це співвідноситься з термінами реалізації програми захисту підстанцій? 6. Які реальні розцінки (відносно ринку) на усі ці роботи в Агентства відновлення та НЕК "Укренерго"? Скільки реально коштує на цих укриттях куб бетону? Чи укладались додаткові угоди до договорів? Який реальний масштаб дерибану в цих роботах? 7. Хто такі "державники" та "бетонна мафія"? Хто приймав рішення? Яку політичну та кримінальну відповідальність вони мають за це нести? Не перемикайтесь, буде гаряче …
Екс- президента син, депутат ВР, має жінку-росіянку, а Порох сватів-росіян, мабуть, йому теж рашка призначила. Якась подвійна мораль: тут бачу, тут - ну ніяк Які непереливки! Все Зе робить геть погано для порохоботів, а якщо б обурювався проти Ізраїлю та США, то кричали, що непрофесіонал. Нічого поганого США не роблять. Придушать ХАМАС скоренько і будуть Україні допомагати як раніше. Тут зовсім інше, і є кому крім Штатів допомогти. Бо якщо дати розгорітися на сході, того Ізраїлю як кіт наплакав, запалає і зміте його з лиця землі.
Яка різниця між власником паспорта і уродженцем певної території. Покажіть кацапський паспорт невістки. У мене син по народженню - москвич, дочка народжена в Ташкенті. І що? Але у них паспорти України, російських немає. А як колись Катерину Ющенко критикували за американський.
Зпизділи креслення, виклали в загальний доступ, тепер ворог буде вдосконалювати свої шахеди та полюватиме на ті "черепахи". Кроти працюють, кроти перебільшують, брешуть, дедалі вкиди роблять все більш впевнено, кроти руйнують та ослаблюють Україну. Я в шоці: от прямо нІкому розбиратися з технологічними проектами в цілій країні, де височенний рівень вищої освіти. А от один знайшовся, що все знає-розуміє - і критику наводить. Так не буває в проектах, де великі гроші потрібні. Тут враховують все. І щодо розкрадання теж, щоб цього не сталося. Бо війна, допомога йде, і не можна стратити - допустити скандали. А тут явно роздмухування чергового скандалу - щоб люди виходил протестувати хз проти чого та щоб зірвати укриття важливо інфраструктури. Додам про волонтерів. От бачте, вже не так легко перегнати через кордон волонтерську допомогу - треба різні папіри, акти, підтвердження - така сувора боротьба з контрабандою та корупцією - і порохоботи вклалися в це всією душею. А тепер ще Хомчин наводить приклади, як погано на кордоні волонтерам, дурак. На порохоботів не треба зважати - у них все завжди буде погано, хоч самі в це "погано" вкладаються по-повнй. Вони - вороги України. По-перше, через те, що дуже обмежені, прямо сказати дурні, по-друге - через те, що ними маніпулюють прямісінько з-за поребрика - що є слідством першого.
Просто дивовижно. "Це пише волонтерка з Британії. Вона тільки автівок сама більше 200 знайшла і переправила в Україну. ✍️ Nataliya Musgrave Ну що, приїхали (зараз буде багато букф). Сьогодні, 13 листопада 2023 українські митники зупинили фуру з допомогою для ЗСУ з Великобританії – пікапи, розкладні ліжка, спальники і форма – все випотрошили і на кожну одиницю вимагали стопку паперів. Хто відправив, фото «товару» від відправника, зобов’язання отримувача на протязі 30 днів надати акти прийому-передачі. Все на папері і з мокрими печатками йопта. І якщо на протязі 30 днів отримувач не розпихає то все по актам (тобто вже туди куди воно мало йти – на Запоріжський напрямок в окопи – воно вже не піде бо там актів не буде) – фонд прийдуть і покладуть мордами в пол за «контрабанду». Ця епопея (читай піздєц) длилася шість годин. І ще не кінець – фура ще на кордоні. А потім ще потрібно буде пріоритетом розпихати саме цей груз на протязі місяця щоб уникнути «мордой в пол». Сьогодні ми отримали sneak preview піздєца на горизонті. От прям в дії. І знаєте що? Дякую що примусили мене зійти з дистанціі. Від щирого серця дякую. Бо сама я б не змогла б і в кінці кінців загнала б себе в могилу. А так совість чиста. Мене поставили в неможливі обставини – я не фонд, а просити щоразу когось брати на себе такий ризик (а він реальний, той «мордой в пол» ризик) я не можу і не буду. Я не зійшла через те що «устала» чи забила, ні. Мене примусили. А це означає що я можу повернутися до більш-менш нормального життя. Реанімувати бізнес який на ладан дише, тратити свої гроші на себе, їздити відпочивати і просто мати те життя яке було «до» – з платтячками, лабутенами і ресторанами двічі в тиждень (ну так як більшість і живе в принципі весь цей час). Не матиму лабиринт з коробок в три поверха в хаті. Закінчу ремонт (яй, ура). Буду спати не по три а по вісім годин і щомісяця ходити до парикхмахера. Нє, я канєшно ж буду репостити як я підтримую Україну всім серцем і навіть закидати кілька сотень фунтів волонтерам в Україні (ващє не проблема – заробляю я добре). Це єдина опція яку мені залишила влада держави, моєї домівки, на допомогу їй у найскрутніший для неї час. Ще раз – скоти, які самі ні*** не роблять відібрали у мене можливість допомагати тим, хто б’ється на смерть щоб я колись мала можливість приїхати в Україну а не в якусь вонючу губєрнію. На тому все. I did my best."
ГОЛОВНА ПРЕТЕНЗІЯ ДО ЗЕЛЕНИХ Слова командира батальйону 3-ї штурмової бригади Петра Горбатенка про те що треба призивати 18-20-річних юнаків, у тому числі студентів, сколихнули суспільство. Суспільство вкотре нагадало що воно розділене навпіл. Частина суспільства воює, волонтерить, надає допомогу військовим, донатить – інша частина (напевно більша) про війну воліє не згадувати. Скажу відверто. Мені й самому ідея призивати 18-річних видається не розумною. По-перше, подобається це комусь чи ні, але в українських містах у тилу, я бачу велику кількість здорових чоловіків вікової категорії 25-30 яка явно ніякої мобілізації не боїться. Мені, людині немолодій з відверто паршивим зором і нездоровою спиною, важко переконати себе, що я для фронту в самий раз, а всі вони – непридатні. По-друге. Я ставлю питання – а скільки людей треба призвати до ЗСУ? З яких прошарків? Які професії визначені в нас, як придатні до призову? Україна має потребу призивати 18-20-річних, чи ні? Якщо має, значить справи наші по-справжньому кислі, і тоді треба не тільки 18-річних призивати, треба проводити комплекс заходів у країні на всіх рівнях. Якщо потреби нема – то може варто про це сказати і не лякати людей? Може треба тоді поцікавитися у командування 3-ї штурмової, 72-ї ОМБР, 95-ї ОДШБР тощо, а які у них проблеми з кадрами? Може якісь призовники до них не доходять? І взагалі. Після статті генерала Залужного на світ божий вилізло стільки подробиць, що вже очевидно, війна переходить у затяжну. Росіяни навіть не приховують, якщо раптом ми таки викинемо їх за кордони 91-го року, війна для них не завершиться – вони будуть продовжувати довбати нас ракетами та таранити наші кордони. А чесно визнаємо, до кордонів 91-го року нам зараз як до неба пішки. Питання до влади. А вона взагалі готувалася до затяжної війни? Українській владі крупно пощастило. Протягом півтора року їй давали все що вона просила. Навіть в ті часи, коли команда Зеленського волала, що попередження про вторгнення з боку Заходу це «Америка намагається зруйнувати нашу економіку» - навіть в ті дні Захід уже постачав Україні зброю. Звісно це любима плаксива мантра зеленої влади, мовляв Захід їм постачав не те що просили і не в тих обсягах. Щоправда, коли якось дістали Ллойда Остіна, він викотив список того що просила Україна – і з’ясувалося що США надали все. США надали навіть те, про що на початку вторгнення мови не було – «Абрамси», «Петріоти» і на підході F-16. Очевидно, протягом 1,5 року зелена влада здобула атракціон «Щирість» і тоді могла собі дозволити все що завгодно. Що зробила тоді команда Зеленського? Як вона підготувала Україну до затяжної війни? Вона не знала що війна може бути затяжною? Зеленський з Єрмаком з військовими спілкуються? Ще на початку року радник генарала Залужного генерал Назаров в інтерв’ю повідомив, що треба реально розраховувати - війна перейде у 2024 рік. Його почули? У Залужного запитали, його радник фазою від’їхав, чи Залужний дотримується такої самої думки? Про те саме, що війна надовго, сказав в інтерв’ю випертий зі ставки Залужного на вимогу Банкової (читайте – Єрмака) генерал Муженко. Спецпредставник США з питань відбудови Пенні Пріцкер під час відвідин Києва радила українським чиновникам свої дії планувати так, ніби допомоги з США не буде. А тепер цитата зі статті генерала Залужного, вересня минулого року: «З перших днів широкомасштабної агресії РФ для української сторони гостро стоїть проблема відновлення і налагодження власного проектування і виробництва зразків високотехнологічного озброєння…» Що зроблено? Чим взагалі займалася зелена влада ці 1,5 роки? Їздила у флісках-боневтіковках на Захід бикувати, мовляв Захід їм зобов’язаний? Як воно зараз бикувати – коли на Заході скиглення ЗЕ всім до лампочки? Моє головне питання і претензія до ЗЕкоманди на сьогодні звучить так – вони за 1,5 роки Україну до затяжної війни підготували? На жаль – я знаю відповідь. https://m.facebook.com/story.php?st...TuGULiug3ffsGNDzGPVrXnXeml&id=100044261057874
До порохоботів! Може і є якась хиба Зеленського, але подача цього порохоботами... Як зауваження Фаріон щодо російськомовних військових, багато людей Фаріон підтримують, але не підтримують її тактики, так і неможливо культурним людям підтримувати тріпанину наплоджених ботів, припудрених Пояркова, Федину чи язикату Маруську.
Чия б корова мичала. А копирайтера б мовчала) Тут не прибавити - не відняти. Лактоша іноді не дуже складно будує речення, але пише своє. А Хомчин брехню з методички Ctrl+C, Ctrl+V. І на цьому розганянні зради вся розумова діяльність закінчена). Форуми започатковані в інеті для спілкування, тому так і названі. А не як інструмент для зомбування під вибори з напихуванням туди ідіотських картинок чи перепощуванням брехні та заказухи, при невмінні самому щось казати, тим більше аргументувати. Ти йому факт, а він тобі дурну картинку - і вся розмова. Я завжди дивлюся - відкіля мессідж. І у Хомчина свого практично немає, бо він малописьменний. Колгосп "Червоне дишло".
А поки Зеленський і його міньйони атакують Залужного, в західних ЗМІ одна за одною почали виходити статті, де автори переконують, що санкції не перемогли РФ, що путін готовий на вічну війну, що в нього безкінечні ресурси (ні), що контрнаступ ЗСУ не дав великих результатів і це буцімто є свідченням, що росію викинути з окупованих територій "неможливо" (раніше зупинити було "неможливо", тепер викинути "неможливо"). Замість логічного висновку, що відтак Україні треба дати не чайну ложку допомоги з запізненням на півроку, а підготуватися на цей раз по науці, забезпечити ресурсну перевагу України над РФ і на цей раз зламати РФ остаточно, автори пропонують шукати якийсь "сценарій стримування", в якості якого пропонується жований варіант перепочинку ворогу і поступок за рахунок українських територій. Українська ж влада у відповідь демонструє розгубленість. Замість включити ще активнішу дипломатію (не плутати з відосіками і піар-поїздками Єрмака) і всім політичним корпусом на всіх майданчиках просувати план Залужного, вони, через дріб'язкову заздрість "першої" особи, Залужного атакують. І пропускають ці подачі на Заході. Але те, що орки готуються зустрічати наш наступ, як і те, що контрнаступ зі скромними результатами може привести до подібних політико-дипломатичних наслідків, як і те, що успіх наступу без авіації і переваги по всім параметрам малоймовірний, багато хто попереджали ще в березні 2023 року. Зараз все це не привід розгублюватися. Контрнаступ-2022 року не вирішив проблему, але став пробою пера і розвідкою боєм. Результати він таки дав: ми побачили максимальні технологічні можливості РФ в обороні. Тепер треба підготуватися з їх урахуванням. Нам треба не передишку РФ давати, а зробити санкційний удар смертельним: розбомбити її стратегічну промисловість. Для цього нам потрібні ракети з дальністю 1000км. І навіть 2000 км, щоб дістати за Урал. Ці ракети Залужний і Забродський просили ще рік тому. Бо, якщо світ хоче перемогти Мордор, нам потрібно знищити на рашці все її високотехнологічне виробництво - РЕБ, ППО, ракет, вертольотів, снарядів і порохів. Після цього в умовах санкцій, без союзників, які це все мають, Рашка не зможе відновити це вже ніколи. Таких ракет нам треба багато. Сотні на короткій дистанції, тисячі на довгій. Але проблема навіть не повторити таку ракету - цим технологіям десятиліття. Проблема мати ресурсну можливість виробляти такі ракети 1) багато і 2) швидко. А умовні 2 млн дол за ракету Storm Shadow, навіть якщо за наших цін це умовні 1 млн дол за ракету, це уже 100 млн дол чи 4 млрд грн за залп із 100 од. Але навіть маючи гроші, розробивши, випробувавши, запустивши в серію таку ракету, ми не маємо власного замкнутого циклу, розширених виробничих потужностей і ресурсу матеріалів, щоб виробляти ці залпи швидко і безперервно. Тому вже зараз наша дипломатія має чітко лобіювати на Заході надання нам необхідних промислових можливостей. Ленд-ліз в 2-у Світову війну це ж не тільки поставки готових Шерманів і Аерокобр в СССР. В першу чергу це було поставкою СССР стратегічних матеріалів, станків і навіть цілих ЗАВОДІВ. Ось і нам треба не лише Абрамси і Ф-16. Нам треба все для власного масового і швидкого виробництва головок самонаведення, двигунів, ракетного палива, системи управління. По майже всім пунктам в нас свої розробки є. Але інтелектуальна частина це не все, потрібна ще ресурсна частина. От це і має артикулювати наша дипломатія: боїтеся дати ракети, щоб ми розбомбили цілі на території РФ? Дайте можливість зробили наші ракети сотнями і ми самі все розбомбимо і нав'яжемо Росії мир на умовах цивілізації. Підірвавши стратегічні можливості РФ, уже можна буде переходити у правильний контрнаступ проти папуасів зі списами. Після цього нам і знадобляться наші Ф-16, які на той момент надійдуть, будуть забезпечувати наше панування в повітрі. Лише тоді і можна уже буде пускати піхоту на прорив фронту, як це роблять білі люди, а не дикуни, що платять людським м'ясом за помилки своїх політиків. І лише після цього сподіватися на красиві результати, як у США в Іраку, чи як тоді, коли Ізраїль розносив значно чисельніші арабські армії з московськими "радниками". І знову: нам потрібні навіть не самі Ф-16. Літак це носій. Нам потрібен запас авіа-бомб. А ще запас протирадіолокаційних ракет, щоб швидко прорвати ППО орків в полосі наступу, і щоб туди вже могли вільно заходити Ф-16 з бомбами, а їх прикривали в повітрі Ф-16 з ракетами повітря-повітря. Успішний прорив в усі часи це - концентрація ресурсів на вузькій ділянці і (що важливо) впродовж короткого періоду часу. Місяці ми його накопчуєм, потім забиваємо ворога в першій і другій лінії в пил, і не даючи йому замінити солдатів з довічним енурозом на свіжі сили, вже переходимо в наступ. Запас цей треба починати робити заздалегідь. Бо як показала практика бомбардувань Гази Ізраїлем, інтенсивне бомбардування ворога вичерпує запаси бомб уже за декілька діб. Окрім того маємо вкладатися у виробництво власних FPV-дронів. Уже зараз ми виробляємо їх сотнями на день і всі телеграми орків ридають. А треба тисячами в день. На кожного орка має бути по 3 дрони. Завдяки цій зброї, яку ми як раз не просили в Заходу, ми вже здобули технологічну перевагу над ворогом. Так, ворог знайде протиотруту, але завдяки ставці на співробітництво з передовим і західним, бідніша Україна має змогу здійснювати черговий технологічний ривок швидше за багатшу Росію. Щойно ворог підлаштується, ми винайдемо щось нове знову. Можливість здійснювати військово-технологічні ривки швидше за ворога це - наша військова перевага. Свою перевагу потрібно використовувати тут і зараз, а не давати ворогу час на адаптацію. Все це і є планом Залужного. Все це Україна зобов'язана доносити до наших прибічників на Заході, щоб вони мали аргументи, як відстоювати наші інтереси перед опонентами. Захід ХОЧЕ поставити собі історичне завдання. Захід вихований на історіях про Тоні Старка, і ХОЧЕ бути героєм, який не здається, напружує сили і ламає хребет Злу. Ми лише маємо сформулювати і відстояти це завдання. Джон Сміт
От зараз читаю допис Олексій Голобуцький: "І про чимдалі очевидніші перспективи затяжної війни: "на 5 років" чи "на десятиліття", залежно від джерела. -- Два гігантські ТРЦ з укриттями побудують на Київщині: - В Бучі – ТРЦ Bucha Gallery (Нове шосе, 1). - В Чабанах – ТРЦ Green Gallery (Одеське шосе, . Відкриття заплановане на 2024 рік. -- Як гадаєте, величезні торгові площі з величезними укриттями - це вже підготовка до затяжної позиційної війни? Чи це проєкт ще часів розрахунку на контрнаступ і швидку перемогу?" Тобто виходить, що ОП попри усі свої заяви готується до виборів. Важливий рейтінг! Тому нащо приймати непопулярні, але важливі рішення для оборони України? Мобілізація? Яка? Чим платити зарплатню мобілізованим, якщо платників податків мобілізують? Як їх озброїти і нагодувати, коли гуманітарка вкрадена, гроші з МО размородерені, а у військових ЗСУ і так 30 тис грв відібрали! І досі не повернули... Але гроші є, інше питання як їх витрачають? Яка зарплатня у чиновніків, депутатів, поліціянтов та інших ДБР, НАБУ і так далі за списком. Наші чиновніки ні в чому собі не відмовляють, а хлопців ЗСУ ми самі як можемо забеспечуємо усім необхідним! Постійні збори на мавікі, на турнікети, на автівки... Але в нас гроші теж вже закінчуються, на жаль. В мене руки опускаються, як що чесно, а пазітівні білопольтні блогери строчать дописи "не треба негативу, в нас все добре!"... Тут або Україна, або рейтінг, іншого в нас зараз немає. https://www.facebook.com/1000846677...GyPqM6XWio1b3BDPRKjrbK96oLcFhRkeYzJLs2P8Cqbl/
Вже і на рашиських балаганах говорять про затяжну війну на роки, після криків про бліц-криг років 2 тому. Офіційна мобілізація перед виборами пуйла вважаю малоймовірна.
хай говорять. Тепер, коли Китай домовився з США по озброєнню і не тільки, йому та раша не потрібна. Це найважливіше... Зараз будуть в США оформляти відвод рашиздів і кінець війни.
Як говорила боброїдка маргоша симонян, війна буде доти, доки росія буде вважати за потрібне і захоплювати території, які вважають за потрібне і що буде для кремля комфортним і безпечним.