Виявляється православні святкують Різдво 25 грудня!!!

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем ihorweb, 26 лют 2007.

1. D.M.

D.M. Well-Known Member

Відповідь: Виявляється православні святкують Різдво 25 грудня!!!

Ні.

Пане колокол, вибачте, але дослідження календарів, яке Ви наводите, м'яко кажучи, дуже упереджене. Якби я менше шкодував час, то я процитував би дуже багато фрагментів Ваших дописів і детально роз'яснив би абсурдність багатьох Ваших тверджень. Але зупинимося на головних моментах.

Саме так, і це важливо зрозуміти. Календар - річ умовна. Він не може бути правильним чи неправильним. Він просто більш або менш зручний з тієї чи іншої точки зору. Я думаю, що ця думка стосується не тільки світського застосування, а й церковного, якщо віруючий не надто догматичний. Важливо відзначати Великдень, а не те, коли його відзначати.

Якщо ж Ви вже так хочете, щоб Великдень відповідав якимсь канонам, то роз'яснюю, що ми тут маємо для чийого Великодня. Через кілька десятків тисяч років православний Великдень припадатиме десь на середину літа, а згодом - на осінь, зиму і т. д. Причому я маю на увазі зовсім не те, яка це пора року за григоріанським календарем, а те, яка це пора року за поведінкою Сонця і за погодою (якщо парниковий ефект не надто спотворить картину). Католицький Великдень теж колись чекає така сама доля, але значно пізніше - через сотні тисяч чи мільйони років. Вибирайте, як Вам більше подобається. Може, Ви справді хочете, щоб Великдень ковзав по різних порах року, і бачите в цьому якусь мудрість; тоді Вам справді більше підходить юліанський календар.

Крім того, Ви хочете, щоб Великдень був у першу неділю після повного Місяця? Якщо так, то католицький Великдень майже завжди відповідає цьому правилу, а православні користуються таким способом обчислення фаз Місяця, в якому вже набігла похибка 4 дні (як не вірите, то трохи на небо дивіться перед Пасхою). Втім, це вже питання дещо інше, ніж різниця самих календарів.

Я погоджуюся з тим, що в юліанського календаря є певна перевага перед григоріанським: він простіший. Ним легше користуватися для підрахунків у багатьох питаннях. Мабуть, саме ця думка ховається під різними Вашими дивними дифірамбами юліанському календарю.

Тут у Вас повна плутанина з поняттями. По-перше, я не називав єврейський календар НАЙБІЛЬШ точним. Тепер про місячні та сонячні. Календар називають сонячним, якщо підібрано так, щоб однакові дати (поняття "дата" включає і назву місяця) припадали на приблизно однаковий погодний сезон (це не зовсім строге означення, але найбільш зрозуміле для нефахівців). Календар називають місячним, якщо однакові дати кожного місяця припадають на приблизно однакову фазу Місяця; як правило, місяць починається молодиком: з 1 до 7 числа - молодий серп, близько 15 числа - повня, у другій половині місяця Місяць убуває тощо. Якщо календар є одночасно і сонячним, і місячним, то його називають місячно-сонячним; оскільки астрономічний рік містить дробове число астрономічних місяців, то в таких календарях рік містить то 12, то 13 місяців.

Мабуть, Вам відомо, що ні в юліанському, ні у григоріанському календарі нема такого явища, щоб 1 числа завжди був новий Місяць або хоча б інша, але одна й та сама фаза місяця. Натомість ми знаємо, що в липні тепло, а в січні холодно (принаймні дуже рідко буває, щоб липневий день був холоднішим за січневий). Отже, обидва ці календарі чисто сонячні; і можна також зауважити, що григоріанський "більш сонячний", бо точніше відбиває це діло; за юліанським січень і липень колись-таки поміняються ролями, що я вже описував на прикладі Пасхи.

Натомість, мусульманський календар - приклад чисто місячного. Рамадан припадає почергово на різні пори року; зате місяці побудовані так, що з початком місяця і на небі Місяць починає рости; такі місяці коротші за наші, але їх у їхньому році теж 12.

А єврейський календар - приклад місячно-сонячного календаря. 15 нісана - іудейська Пасха - завжди буває навесні, і разом з тим Місяць при цьому повний, бо число 15. Так само місячно-сонячними є ті східні календарі, що з усякими свинями та мишами.

• Подобається Подобається x 3
  2. ihorweb

ihorweb Well-Known Member

ihorweb стверджує, що:
    католицькому Різдву відповідає 25 грудня за новим стилем або 12 грудня за старим стилем; Новому Рокові відповідає 1 січня за новим стилем або 19 грудня за старим; 14 січня за новим стилем - 1 січня за старим стилем. http://softihorweb.pp.net.ua/astro25/astro.html - ця "стаття" вже десь рік незмінна. Читайте уважніше.
    А дати 25 грудня ("григоріанське" Різдво) і 7 січня ("юліанське" Різдво) обидві беруться за новим стилем: 25 грудня за новим, 26 грудня за новим, 27 ... 31 грудня за новим, 1 січня за новим, 2 ... 6 січня за новим і 7 січня ("юліанське" Різдво) - дата за новим стилем. Сьомому січня за новим стилем відповідає 25 грудня за старим.

Християни всіх конфесій визнають датою Різдва 25 грудня. Просто католики і частина православних беруть цю дату за новим календарем (григоріанським), а інша частина православних бере цю дату за старим юліанським календарем. І я належу, фактично, до православної конфесії і святкую Різдво 7 січня, не тому, що так правильно або неправильно, а тому, що така традиція, так склалося історично, народився би в Китаї був би чень-буддистом, АЛЕ при цьому я усвідомлюю, що це 7 січня за григоріанським календарем і 25 грудня за юліанським.

Тоді в 15хх якомусь там році не змогли домовитися про єдиний календар і дату, то нехай зараз домовляються, виймають колоду з ока.

Додано через 10 хвилин
    А про те, що юліанський календар якийсь там наполовину місячний - це вообше і взагалі :shutup: . А про те, шо в юліанському календарі була закладена велика православна суть, то він же був введений язичником і перелюбником-гомосексуалістом Юлієм Цезарем, який "був чоловіком для жінок і жінкою для чоловіків" - так про нього хтось казав, і виник він не те шо задовго до виникнення католицизму і православ'я як окремих гілок християнства, а ідо виникнення християнства. І яка там в той календар закладена православна мудрість - не зовсім ясно ;-)

Додано через 20 хвилин
    Оце інформація корисна! А то до мене не доходить як можна було при тих всіх даних відняти 10 днів, а не 12 від початку нашої ери. А якщо рахували дійсно не з першого століття, а з третього, то тоді трохи прояснюється.

• Подобається Подобається x 1
  3. D.M.

D.M. Well-Known Member

Варто зазначити, що ми називаємо юліанським календарем дещо модифіковану його версію в порівнянні з тією, яку запровадив Юлій Цезар; ця версія утвердилась у часи наступного імператора Октавіана Августа. Зміни полягали в тому, що серпень перейменували на честь Августа і додали до серпня 31-й день (відповідно помінявши кількості днів також у вересні, жовтні, листопаді та грудні); шоб було, а то Августу було заздрісно, що в Цезаря місяць довший. :D А ще була така неув'язочка, що деякий час високосним робили кожен третій рік, а не кожен четвертий, бо переплутали (а Цезар загинув досить скоро після запровадження календаря). Цю помилку теж виправили в часи Августа.

4. ihorweb

ihorweb Well-Known Member

презентація PowerPoint (XP) як куртиться Земля

на сторіночці http://softihorweb.pp.net.ua/index/0-22 є наочно-образне пояснення чому виник новий григоріанський календар (презентація PowerPoint)

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Лінь перечитувати попередні дописи. Тут про указ Патріярха Тихона писали?
    У 1923 році він видав указ про перехід Православної Церкви на григоріянський календар. Оскільки люди й духовенство тому дуже спротивилися, 9 місяців після виходу указу Тихон призупинив його дію. Не відмінив, а призупинив. Проте ніщо не свідчить про те, що хтось раптом відновить дію цього документа. :)

6. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

А чи є православна церква, яка святкує за юліанським календарем і не знаходиться на території бувшого совка? І як багато юліанців?

Я б запросто перейшов на григоріанський календар, але то повинна зробити церква, а церква боїться розколу, бо вуйки і цьотки не дадуть перейти святкувати "як поляки".

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

та то якійсь байки....

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Юліанський календар є неточний. Наскільки? За 2000 років натікало 14 днів. Тому є така різниця у святкуванні. У 2100 році за Юліанським календарем Новий рік буде 15 січня, а Різдво 8 січня. Тут нема жодної релігії, просто точність календаря і все. Ну а РПЦ тут вплело істинноє православіє і щоб не как всє. Нє пойдьом у поводу Пєнтагона.... Шось типу того.

10. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Нічого. Стільки реформ пропихають зі скрипом і натугою, можна пропхнути і цю.

11. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Я не здивуюся що наступна реформа буде - перейти з кирилиці на латиницю.

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

О-о-о.... вуйців і цьоток фіг хто перепре. Вони ліпше знають за ксьонза. Та як? Тато, дідо, тато діда все так святкували! Хіба їх зібє з пантелику 2100 рік, коли тре буде міняти по-любому дату святкування.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

все може бути. Он поляки перейшли і не вмерли.

14. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Навіть не знаю. Проблема взагалі не релігійна. Якийсь лікбез проводити чи шо, як більшовики перший трактор показували.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Секретарь Совета Национально безопасности и обороны Александр Турчинов предлагает перенести празднование Рождества в Украине с 7 января на 25 декабря. Об этом Александр Турчинов написал в своем блоге. По мнению секретаря СНБО, Григорианским календарем пользуется практически весь современный мир, и ни одна страна не живет по Юлианскому календарю.
    Больше читайте здесь: Турчинов предлагает дважды праздновать Рождество

:scratch_one-s_head:

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

От вам різниця у календарях:

Григоріанський календар – це, власне, юліанський календар, в якому кожен 4-й рік є високосним, крім років з номерами 100, 200, 300, 500, 600, 700, 900 і т.д. Точне означення таке: це календар, в якому роки, що не діляться (націло) на 4 (1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, …) або діляться на 4, але не діляться на 400 (100, 200, 300, 500, 600, 700, 900, …), є НЕвисокосними, а інші – високосні.

17. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Це вже було

18. Patrick

Patrick Well-Known Member

Перейти і все.Покричать , покричать ...СБУ головних крикунів запросить на співбесіду, а решта заспокоїться.
    Або створить за кацабські гроші супер-пупер правовірну церкву.Яка для різноманітності і сміху має право на існування.

• Не подобається Не подобається x 1
  19. Hyligan

Hyligan Іронічний

Здорова ідея...
    Буде нове Різдво старе Різдво (по три дні звичайно), новий Новий рік, Старий новий рік (по два дні), нова Водохреща, стара Водохреща...:))) Великдень, Зелені свята:mocking:

• Смішно Смішно x 1
  20. Patrick

Patrick Well-Known Member

Старе Різдво буде тільки як ви собі візьмете вихідний сам за свої гроші.
    А державе свято 25 і 26 грудня.
    Ви ж йдете до Європи?...ну то будьте європейцями.

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)