Великая Молдова - комментарий

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем Витал, 25 лис 2007.

1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Великая Молдова - комментарий

і зворотній приклад: у придністров’ї користуються нашим мобільним зв’язком....

2. Зів'ялий мозок

Зів'ялий мозок Well-Known Member

Та ж не можна так перекручувати факти про румунськість чи молдовськість Буковини.
    Україна може так само вважати взагалі усю Молдову (тобто румунську Молдову та, власне, республіку Молдову) своєї віковічною територією.
    Чому? Дуже просто, ця вся згадана територія була частиною Галицько-Волинського князівства. Тут проживала мішане населення. Адже колись тут мешкали тиверці - слов'янське плем'я. Крім того, багато міст на території географічної Молдови засновано нами - українцями. Зокрема, друге чи третє за величиною місто Румунії - Галац засноване галицькими купцями. Просто згодом, коли Валахію захопили турки слов'янське населення майже повністю асимілювалося. Залишилося тільки у Північній Буковині.

Пане Vasili, не можна спекулювати на темі про молдавськысть чи румунськість певних районів Буковини. Зокрема, молдавани проживають тільки на північному заході Хотинського, півдні Сокирянського та у Новоселицькому районах. Ну й звісно у самих Чернівцях. То ж про які істинні молдавські території може йти мова? При цьому понад 30% населення вони становлять тільки у Новоселицькому районі.

Тепер візьмуся за румунів.Вони проживають тільки в значній кількості в Герценському та Сторожинецькому районі. Крім того, мешкають біля Берегомета та у селах на сххід від Глибокого. А решта заселено українцями. Ну ще є старовіри у Білій Криниці. Отож. якщо румуни мають бажання забрати згадані два райони, то їм доведеться й дещо Україні віддати - значну частину Марамуреського повіту, а також долину річки Серет з навколишніми селами на 50 кілометрів на південь, тоді вже буде чесний, спаведливий і братерський обмін.
    Стосовно молдаван ситуація така сама. Україна віддасть Новоселицький район і маленькі частини Хотинського та Сокирянського за умови, що Придністров'я (без москалів - з ними хай Кишинів сам розбирається) відійде до неї. Цей обмін також буде справедливим для України.

• Подобається Подобається x 3
  3. Відповідь: Великая Молдова - комментарий

Я бы не сказал... Мы как-бы ближе к ним, так что владею ситуацией больше. Стараются получать российский паспорт. Его получить намного проще. Т.к. Украина, как и везде, завязла в бюрократии почище россиян. Ну и с нашими тоже бродят. Вообще, для нас Приднестровье это, как для Штатов Мексика... Как криминальная сводка, так совершил преступление житель Приднестровья...

• Подобається Подобається x 1
  4. vasili

vasili Well-Known Member

Пане Зів'ялий мозок, я не спекулюю зовсім, я просто не хочу щоб Буковина стала такою як наприклад Галичина чи Волинь, от і все, а свій колорит та ідентифікацію балканську вона втрачає, по троху, все шо заре відбувається в краї порівнюючи з минулим жахливе, чому того шо під"єднали...
    ЗІ : Доречі всі етнічні румуни та молдавани у своїх селах говорять на валаській та російській мові, українську мову вважають низькопробною та не значущою чи мають вони рацію?
    ЗІ :Слов"янська Буковина була гуцульською та русинською, але не українською, наскільки я відчуваю...

5. Зів'ялий мозок

Зів'ялий мозок Well-Known Member

Але ще 70 років тому російською мовою на Буковині навіть не пахнуло. Крім румунської, поширеним був ідиш та німецька, яка вже тоді також була здала позиції. За Союзу у місцевих румунських чи молдавських школах румун та молдаванів замість української навчали російської. Це питання часу, щоби вони забули російську. Крім того, за Антонеску румунам та молдаванам добре промили мізки міфом про "Велику Румунію". В цьому вони, думаю, не дуже поступаються нашим кримським росіянам, які мріють про Російську імперію.
    Адже колись за Османської імперії більшість буковинців орієнтувалися ще й непогано в турецькій.

Стосовно термінів гуцульська, русинська, українська слід чітко визначити їхнє значенння. Дуже багато народів мають свої етнографічні групи, які сильно відрізняються своєю культурою та діалектом від основної групи. В Європі це, зокрема, французи, німці, норвежці, іспанці, італійці. У Норвегії, навіть, офіційними мовами є, по суті, троє різних діалектів норвезької - лансмол, риксмол та букмол. Тобто документацію можна вести на будь-якому із цих варіантів.

Не можу зрозуміти, що Ви маєте на увазі кажучи "все шо заре відбувається в краї порівнюючи з минулим жахливе, чому того шо під"єднали..." Посилена українізація, стирання реґіональних відмінностей, втрата самобутньої місцевої культури?
    Ми живемо в українській державі, в одному соціокультурному просторі, тому певне зменшення місцевих відмінностей є неминучим.

• Подобається Подобається x 1
  6. vasili

vasili Well-Known Member

Так,
    на Вел. Україні чув, що Буковина не Україна, мова у вас не українська, а діалектична, вони так і кажуть : у вас молдавани, румуни...ви значить перемішались і т.д. Я прикинув, подивився на людей, але то є правда скільки воєн: татарва,мадяри,турки,шведи,козаки,молдавани,жиди,поляки,німці...і в цьому коктейлі ви хочите бачити хохлів...поїдьте по селам і порівняйте по ознакам зовнішнім...тоді ви теж задумаєтесь чи дійсно хохли такіж самі

7. консультант

консультант Дуже важлива персона

Український буквар – кожній український дитині Південної Буковини!

22 січня Громадська Рада Українського Народного Дому оголосила про початок акції „Український буквар – кожній український дитині Південної Буковини!”.

8. vasili

vasili Well-Known Member

При вступі Румунії до ЕС їм Україна та її букварики вже не потрібні будуть, але ідея хоч чимось відбиватись від румунів з їхньою румунізацією сучасної української Буковини вдала, так тримати, ми їм букварики, а вони нас всіх кулять паспортами евросоюзу...

9. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

[​IMG] це ще залежить від того, хто де працює.... [​IMG]

а де твій аватар? :)