вегетаріанство: за і проти

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем Гелена, 1 сер 2008.

?

чи хотіли б ви бути вегетаріанцем?

1. так

26,3%
  2. ні

64,6%
  3. не знаю

9,1%
  1. Londoner

Londoner Абирвалг

Відповідь: вегетаріанство: за і проти

Проголосував за варіант "Ні".
    Я не проти вегетаріанства. Їжте, що вважаєте за потрібне, та не забувайте час-від-часу аналіз крові здавати, для перевірки. І ніяких проблем!
    :)

• Подобається Подобається x 6
  2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

повернемося до "кошерності"...
    наприклад, якщо проходить певний час після вбивства тварини -- її їсти вже не можна...
    чому?...
    бо в м'ясі виробляються токсини....
    якщо подивитися на це більш широко: після смерті тварини відбувається процес розкладу, тобто м'ясоїдні істоти їдять розкладену у тій чи іншій мірі субстанцію...

а з рослинною їжею відбувається трохи інакше...

• Подобається Подобається x 4
  3. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Я вже пробувала бути вегетаріанкою. Нє мойо ето. Постійний голод і запаморочення, та й шлунок зводило. Все в міру добре їстоньки.

4. Олюська

Олюська Well-Known Member

Проходять гнильні процеси, що й з рослинною їжею теж відбувається, просто, можливо, не так швидко

5. duncan

"метрві" рослини не розкладаються так...
    трупна отрута -- одна з найтяжчих для організму, якщо я не помиляюся....

• Подобається Подобається x 4
  6. Romko

Romko Дуже важлива персона

О,як би я зараз отруївся...
    трупом смаженої качечки...

• Подобається Подобається x 7
  7. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

все правильно... але є надія що ми не їмо падаль :p

А мій друг каже - я не козел і капусту не їм! :radist:

• Подобається Подобається x 3
  8. duncan

надія є....
    якщо врахувати, що мало хто має можливість готувати їжу з абсолютно свіжих продуктів, то надія зовсім невелика....

9. Муму

Муму Well-Known Member

Если не серьезно, то в школе любил есть "тошнотики", говорят их как раз из этого мяса и готовили... А если серьезно, то у каждого человека свои понятия морали, добра и зла, только с появлением религии удалось эти понятия стандартизировать под одну планку для всех (это так - маленькое предисловие), и то в разных религиях есть расхождения. Чем по сути отличается собака от бройлера, как живой организм - почти ничем особенно, возможно разное по консистенции и на вкус мясо, а вот со стороны морали... Собака стала человеку другом, а друга есть не очень приятно:shutup:, так и курица может быть другом - моя мама, маленькая когда была, дома вырастила из птенца петуха, приехала тетка и из него бульон сварила, бульон никто не ел, хотя курятину мама любит... Суть понимаете?

Вспомнил еще одну историю. Был когдато такой путешественник Амундсен, в в походе к южному полюсу ему пришлось зарезать половину собак, что бы прокормить себя и остальную стаю, иначе бы умерли все. О морали тогда никто не думал, ни члены экспедиции, ни оставшиеся в живих собаки, которые не по своей воле стали каннибалами, иначе бы сдохли все.

Я лично без мяса не могу, организм требует и все, кота бы сьел только в случае полного отсутствия альтернативы, знаю, что голод - не теска и мораль послабее его живот колоть будет...

Нравится - вот и ем.

10. TARIKAFR

TARIKAFR Well-Known Member

Повне вегетаріанство може бути рекомендоване людям без великих проблем зі здоровям, а особливо тим, що чуються себе конфортно з тим харчуванням. Коли метод не є навязаний і не робиться через силу. Інакше він принесе шкоду, бо ми всі різні в наших обмінах речовин і наших потребах. Кожна людина відчує це індивідуально.
    Але сучасна медицина таки є за різке обмеження жирного і жареного мяса з перевагою на рибу, та не більше 2 раз на тиждень. Мясо, всетаки, не є вигнане з харчування, та має бути покрите і знейтралізоване масою овочів і фруктів / мінімум 5 на день/ і в оливковій олії.
    Ефективність будь-яких дієт не доказана і зараз у сучасному світі не використовується.

• Подобається Подобається x 2
  11. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Я їв песиків в корейському ресторані, колись. Дуже смачно хоч і дорого. Хоч їх вирощують спеціально для їжі. На загал м"ясо тварин які їдять тільки м"ясо або падаль не є смачним. Надто "жорстке" для людини (риба ні інша стихія). Але з голоду люди чого тільки не їли.

Травоїдною людина була до "гомо сапієнс". Інша побудова скелету, черепа, зубів. Розвиток головного мозгу почався з переходом на більш мясну дієту. Без сумніву людина не є повністю мясоядною. Дисбаланс, особливо в молодому віці, в ту чи іншу сторону може бути шкідливим для здоров"я. Я знав деяких осіб які надмірним ідеолоґічним вегатеріанством таки нажили собі серйозних проблем. Тому варто в тому що стосується дієти відмовлятись від ідеолоґічних або реліґійних обгрунтувань. В різних людей різні орґанізми. Одному переважно вегатеріанська кухня може бути на користь іншому на шкоду.

Якщо я працюю з дуже сильною фізичною і розумовою нагрузкою + в середовищі токсичних матеріалів на протязі 12-14 год в день я мушу їсти десь коло 5-6 раз в день і достатньо різноманітно, інакше орґанізм не витримує нагрузки. Якщо я майже ніц не роблю і ще в гарячу погоду: то пару ложок морозива і один два фрукти може мені цілком вистарчити.

Чому я то все писав? Ага не привязуйтесь до одної дієти.

• Подобається Подобається x 8
  12. mavka

mavka Well-Known Member

а смажене м"ясце гарно пахне...тоненька шкірка припечена лосниться , - качка з яблуками, наприклад. а крілик в сметані який ніжний, - на кота трохи подібний в сирому вигляді - може й кіт такий самий смачний...

Генри Бестон. "Осень, океан и птицы".
    В мире, который куда древнее и совершеннее нашего, обитают они, совершенные и утонченные, наделенные столь развитыми органами чувств, которые мы либо безвозвратно утратили, либо не имели вовсе. Они - не братья нам и, тем паче, не "братья наши меньшие", они - это иные цивилизации, плененные вместе с нами сетями времени и бытия, наши "сокамерники" в земной круговерти, исполненной красоты и страдания.

Плутарх. "О Поедании Плоти".
    Будьте последовательны и сделайте все сами, без тесаков, дубин и топоров - как волки, медведи и львы делают это, убивая и поедая свою жертву. …Но если вы предпочитаете постоять в стороне, пока жертва ваша не умрет, и терпеть не можете собственноручно отправлять кого-либо на тот свет, почему же тогда вопреки законам Природы вы продолжаете поедать живых существ?

Леонардо да Винчи.
    "С ранних лет я избегал есть мясо и верю, что настанет время, когда люди, подобные мне, будут смотреть на убийство животных так, как они смотрят теперь на убийство человека".

Лев Толстой.
    "Как можно надеяться, что на земле воцарится мир и процветание, если наши тела являются живыми могилами, в которых погребены убитые животные?"
    "Если человек серьёзен и искренен в поисках нравственности, то первое, от чего он должен отвернуться - это мясоедение... Вегетарианство считается критерием, по которому можно распознать, насколько серьёзно и истинно стремление человека к моральному совершенству".

mavka
    " коли нема фруктів, особливо - яблук, не маю що їсти... рано чи пізно стану вегетаріанкою. "

13. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Я колись була вегетаріянкою. Ненадовго. Мені сподобалося. Але іноді була "ломка" за м"ясом. Але пропадати за м"ясом не пропадаю. Волію його їсти поменше. Хоча коли багато працюю, то якось само тягне на птицю чи рибу. Звикла слухатися свій організм, тому цілковито відмовитися не можу. Основна моя проблема, що чоловік вихований на м"ясі й для нього страва без м"яса не страва. От запрограмовано якось, що якщо м"яса нема - не наїшся. А як на мене, без м"яса і наїшся і "легше" чутимешся. :)

До речі, вегетаріянства є різні види.
    Є "ортодоксійне", там лише овочі й фрукти. Нічого тваринного взагалі, навіть молока і яєць не вживають.
    А є так зване нео-вегетаріянство, де можна птицю вживати і рибу. От я десь така от "нео-вегетаріянка". Ну, не виживу я без креветок. Залежна... :sad:

І десь колись читала, що ті, хто вживають менше м"яса, не потрапляють в зону ризику серцевих захворювань.

Додано через 7 хвилин
    А чому не можна креветок їсти?
    А це дуже дивно. У мене такого ніколи не було. Просто вам різноманітності в їжі забракло.
    Взагалі послухаю свою бабусю, як харчувалися колись на селі, то вони фактично вегетаріянцями були. М"ясо, якщо й було, то лише раз на тиждень, у неділю. Цілий тиждень їли вареники, налисники, борщі, зупи, тушену капусту, варену фасолю, пироги з картоплею, гречкою, гречаники, деруни, ліниві вареники, куліш... Можна перераховувати й перераховувати і ще купу страв назвати, що не матимуть м"яса. І смачно, й різноманітно. А білків у фасолі наприклад є дуже багато. Моя бабуся таку фасолю робила смачну, що вона мені без проблем заміняла м"ясо. Зрештою, у нас вдома його завжди майже не було. І мій брат вегетаріянець, наприклад... Принаймні був ще до недавнього часу.

14. mavka

mavka Well-Known Member

бо так написано в Танаху - креветки, все, що не має луски, здається, сом, наприклад, восьминоги - морепродукти. з тварин, крім свині - коні, зайці, крілики.

• Подобається Подобається x 1
  15. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Це я знаю. (луски і поплавців;)) Мені цікаво знати підтекст.

Он пупер розписав, чому м"ясожерних тварин не можна.

Шукала і не знайшла.
    Здивувало інше.

• Подобається Подобається x 1
  16. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

бо воно очі має! :p

А якщо серйозно то все що мавка перечислила заборонене тому що воно їсть відходи, наприклад краби їдять пісок. Поцікався що криветки їдять і зрозумієш. Shrimp even regard a dead crab or fish as a lovely meal - бач, воно їсть падаль. А те що їсть падаль вважається нечисте.

Лишись криветок, переходь на тараканів. Їх можна :scare:

17. mavka

mavka Well-Known Member

воно нечисте, бо "щось там блокує..." ;) здогадатися можна, що...
    "When speaking of forbidden species, the Torah uses the word tameh (ritually impure or unclean). They note the similarity to another word containing the same root letters: timtum, meaning clogging or blocking. The sages comment that the nature of tum’ah is shemetamtem es halev-it blocks . . . it petrifies the heart. As modern medicine discovers ever-closer relationships between the body and the mind, the idea that what we eat somehow affects what we are spiritually does not ring so mystical anymore.

на додаток, вважають самі єврєї, кашрут допомагає їм триматися купи й не асимілюватися в країнах.

18. Zirnycja

Zirnycja Well-Known Member

Мавко, а можна подати з перекладом?

Сповідую вегетаріанство за переконанням, з причин здоровя і морально-етичних. Релігійний аспект не був присутній, але надалі враховуватиму і його. Моя коротенька історія.
    З дитинства їсти мясо не приваблювало, благо, часто й не було його на столі. Шкільній подрузі батьки запаковували на сніданок великий бутерброт з грубим куснем шинки, і я не розуміла, як то можна їсти щодня.
    На нашому угорському весіллі трапився випадок, який, гадаю, визначив мої погляди. Попереднього дня вперше приїхали з України на Мадярщину на власне весілля (українське святкували у Львові). На світанку раптово збудилася від шаленого крику, чи то визку, від якого мене огорнуло безмежним жахом. Не знала, що і думати. На чужому місті, в чужій тоді ще хаті... Поступово прояснилось, що ріжуть свині до весільної забави на все село... Те дійство тривало довго, бо свиня не давалася...і в тому все перемішалося-агонія тварини, чоловічі крики і мій перший такого роду досвід. До нині враження тої ночі супроводжує мою память. Тоді, можливо, вперше по-справжньому задумалась над долею тварини, яка приречена на смерть заради нашого весільного столу. Від того часу тільки міцніло небажання знати себе катом-ані безпосередньо, ані опосередковано. За наше подружнє життя жодного разу не купувала мясо в магазині і обходжу ті "цвинтарні" мясні ряди найдальшою дорогою. Надзвичайно пригнічують. На початках спільного життя, коли мила під краном відгодовану біо-домашню курину тушку від свекрухи, мої руки обсипала алергійна висипка...
    Коли Данусик був маленький, складно було йому пояснити, чому так пестимо і любимо його плюшевого сірого зайчика, та і Данчик сам є "Зайчик", тішимося кроликам, що в клітці, а на вечерю маєм того кролика, чи курку-колишнє миленьке писклятко, зїсти!?..
    Як було дитині пояснити, чому люди так поступають?

В жовтні 1999 року відбулася зустріч і надзвичайно цікава розмова з молодою українською сімєю, яка приїхала на Конгрес української молоді в Будапешт з Данії- мама, тато і дитина- вегетаріанці. З тією подією освідомила себе вегетаріанкою. Перші шість років обходилася взагалі без мяса, молочних продуктів, яєць, відмовилась від меду. Фантастичні роки...
    Восени 2005 завагітнила. У першому триместрі зявилась непереможна потреба і, не заперечу, бажання зїсти оселедця. Щодня. Це тривало кілька тижнів, затим як зявилося, так і зникло. Певно, організм вимагав на той період. Під час вагітности і грудного вигодовування повернулась до споживання кисло-молочних продуктів і ті так до нині і залишилися в раціоні. Яйце навмисне не вживаю, а коли його використовую для випічки, то неодмінно вибираю з нього пуповинні вусики разом з ембріоном.
    Почуваюся чудово у всіх відношеннях. Щорічний аналіз крові перконує, що у мене все гаразд.
    Коли діти були малі, робила спроби поширити вегетаріанство на всю сімю. Діти були схильні до того, але жахливий тиск зі сторони родини не дав мені "розгорнутися", при тому, діти мусили харчуватися у школі, бо я викладала після обіду до вечора. Тим більше цікаво, що доньки, незалежно від мене, три роки тому у віці 12 літ самостійно перейшли на вегетаріанство. З вересня розпочнуть навчальний рік вже у гімназії, де є вибір трьох меню, один з них- вегетаріанський.
    Старший син має подругу, батьки якої буддисти. Думаю, вже під впливом тої родини припинив їсти мясне, але, все ж, багато вживає риби.
    Молодший синочок не знає ані мяса, ані молока в чистому вигляді. Дуже довго вагалася, але свого часу почала давати йому рибу,обмежено, так раз на тиждень. Навесні його картина крові виявилась більш ніж задовільною,та все ж, поки що, не виключаю остаточно рибу через жири Омега-3.
    Чоловік вживає "якісне" мясо, але не вдома, лишень на роботі, або у своєї мами.
    По великому рахунку, я за всесвітнє вегетаріанство і голістичне "лікування" людства, яке включає в собі досягнення фізичного, ментального, спірітуального здоровя. А виявлення схильности до спірітуального розвитку залежить від чистоти свідомости і чіткости самоусвідомлення. Мясне харчування, на мою думку, не впливає позитивно на свідомість, обмежує креативність і ставить певні перешкоди на шляху до особистого розвитку, проте вегетаріанство в будь-якому випадку допомагає досягнути чистоти власного розуміння. Якщо людство буде спроможним зробити наступний крок, його особистий спірітуальний розвиток вийде на нову сходинку, запорукою для цього є перехід до вегетаріанства - як головний засіб.
    Тут ще хочу навести слова Альберта Ейншейна: "З огляду на здоровя людини і виживання на Землі немає нічого кориснішого, ніж еволюційний крок переходу до вегетаріанського харчування" !

19. Муму

Муму Well-Known Member

Обратите внимание на то, что в мясе есть незаменимые елементы в которых нуждаются дети и пожилые люди, отказ от них может нести неочень хорошие последствия. Вопрос, вы своих детей сами выкармливали? Если да, то скажите, чем молоко опасно?

• Подобається Подобається x 2
  20. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Навіть будисти його вживають.

Я також за перемогу марксизму-ленінізму у всьому світі. ;) Може всетаки краще дозволити людям бути різними. :)

Тут мавка дала цитату Плутарха. В нього є також інше висловлення: "якби всі камені на побережжі були б пенісами я б із задоволенням сів на кожен своїм анусом". Всі мусять прислухатись до "мудрої" поради? Це я до того що на кожну цитату можна знайти антицитату. Крім того Альберт Ейншейн за своєю спеціальністю був такий далекий від біолоґії... А от до створення атомної зброї він був причетний... Цікаво...

От почну я цитувати Нітше, маркіза де Сад або Арістофануса чи Петроніуса!? :)

• Подобається Подобається x 5
а де твій аватар? :)