Вчимо німецьку з @Latana Royal ?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем medwedo berlogsoni, 31 жов 2017.

1. Latana Royal

Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

Сьогодні у мене на німецьку ні часу, ні сил не вистачить, бо ще навіть не вдома.
    А дочка до репетиції встигла пройти 6 блоків із Розеттою. Вона поставила собі за ціль закінчити черговий unit до закінчення канікул, то ж каже, що довелося прискоритися із 5 на 6 блоків за день.

• Подобається Подобається x 1
  2. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

@Latana Royal, я створив для Вас пару аудіо-текст, як елемент мовної німецької матриці. Взято з тих діалогів, на які я посилався вчора.
    Це - мінімальний рівень, нижче якого опускатися просто не слід. Півхвилини звуку, звичний темп мови і прості речення. Будуть запитання - прошу.

Вкладення:

• Корисно Корисно x 1
  3. medwedo berlogsoni

Ой, пропустив одне речення в тексті. Останнє, смачне.

Вкладення:

• Корисно Корисно x 1
  4. medwedo berlogsoni

Ще одна морока - коли спробував завантажити зип файл, він не всим завантажувався, виявляється в назву вкралася турецька літера ı (замість i )
    Тому завантажую ще раз із нормальним ім"ям

Вкладення:

5. medwedo berlogsoni

Якщо вмонтований Download у браузер, то потрібно відключити передачу в нього файлів, більших від півмегабайта, бо закачка злітає. Можна закачати звичайними засобами

6. Latana Royal

По цим файлам поки що ні, бо ще не відкрила.
    Але питання є. Ось такий приклад:
    Гугл перекладає однаково як Wir wohnen in einer Wohnung так і Wir wohnen in einem Wohnung

Так само як і Sie wohnen in einer Wohnung та Sie wohnen in einem Wohnung
    Донька вже зрозуміла різницю, за допомогою Розетти. А я вирішила звернутися до граматики, відкрила таблицю артиклів у різних відмінках і розгубилася, навіть заплуталася. Так як навчитися розрізняти, як саме повинно бути і в якому випадку?

7. Latana Royal

А в мене і перший нормально відкрився.

8. medwedo berlogsoni

Гуглу вірити не можна. Кажу Вам, як досвідчений тюрколог :)))
    Гугл на такі дрібниці, як артиклі дуже часто не звертає уваги.
    Побоююся, що переклад іде (і я про це вже писав) спочатку, у нашому випадку, з німецької на англійську, там артикль губиться, бо в англійській немає такого поняття, як граматичний рід, а в німецькій їх аж три. Потім з англійської перекладають на російську або українську.
    Оскільки Wohnung - жіночого роду, то правильно буде in einer Wohnung.
    Тому орієнтуватися слід виключно на німецький текст.
    При перекладі також може загубитися слово "ти", оскільки у англійській "ти" і "ви" не відрізняються.

9. medwedo berlogsoni

Та то в мене на одному компі при контролі завантаження все пройшло добре, а на другому - заартачилось. Я вже вияснив причину. Вона, скоріш за все, пов"язана з настройками Download

• Інформативно Інформативно x 1
  10. Latana Royal

Але ж із Wohnung використовується і einer, і einem, в залежності від від того як починається - Wir чи Sie. Тому, логічно припустити, що артикль відноситься не до Wohnung. Чи як?

11. medwedo berlogsoni

Багато часу занурюватися у мову. Щоб неправильний артикль просто різав слух. Як, наприклад, у рідній мові нам буде різати слух "я навчаюся на університеті". А саме так кажуть німці російською, тому що в них буде an der Universitaet.
    А ми чомусь кажемо "в університеті", але "на факультеті". Варум? Дарум.
    an -це на, а in - це в
    Крім того, коли в клавіатурі (чи на клавіатурі, я тут уже заплутався) немає а з умлаутом (з двома крапками зверху), німці замість неї пишуть ае. Так як я написав у німецькому слові університет, відповідно, u-умлаут буде ue o-умлаут буде oe

12. medwedo berlogsoni

Артикль залежить від відмінку і від граматичного роду

Склонение неопределённых артиклей
    Падеж ----------------------М. р. Ж. р. Ср. р.
    Nominativ / Именительный ein --eine ---ein
    Genitiv / Родительный -----eines -einer --eines
    Dativ / Дательный ---------einem -einer --einem
    Akkusativ / Винительный --einen--eine ---ein

Падеж в немецком языке — Википедия

Як бачимо, для жіночого роду einem не може бути у жодному випадку

У граматиці Ви заплутаєтеся. Подивитися можна, але зазубрити це неможливо. Інколи рід можна визначити за закінченням, але не завжди.
    Лише наполеглива практика дасть результат.
    Втім, Стів Кауфманн стосовно граматичних родів і правильності відмінків не заморочується. Його, він каже, розуміють, навіть якщо він помиляється.
    Наприклад, сорока у нас жіночого роду. А у них der Elster -чоловічого. Заєць - чоловічого. А у німців die Hase - заєць жіночого. Німці сміялись, коли у мультіфільмі Ну, погоди, Вовк (він) ганявся за нею (зайцем).
    В той же час зовні дуже схоже слово Name - ім"я буде чоловічого роду. Der Name.

Останнє редагування: 2 лис 2017
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. medwedo berlogsoni

Слово ein може бути не артиклем, а самим по собі.
    Ich werde einem mal in die Schnauze hauen. Я тому субчику вріжу разок по шнобелю.
    Was fuer ein? - Що за один? ( Що це за тип?)

Мораль. Починати потрібно з простих речень, доводити слухання до автоматизму. Багато читати, щоб слова зустрічалися в різних контекстах багато разів. Тоді виникає відчуття мови.
    По граматичних правилах, навіть якщо розберетеся, з артиклями не впораєтеся. Тільки практика. В тексті буде зрозуміло, про що мова. А при розмові, коли помилитеся, нічого страшного. Вас зрозуміють.

До речі, для німця слово Schnauze звучить, як для руського рожа. А що каже гугл, переконайтеся самі.

14. Latana Royal

"рило" :dntknw:

15. Latana Royal

Так само, як і ми розуміємо кавказця, який каже "красівій девушка" :)))

16. Latana Royal

Я в тому переконана. Це здається таким очевидним, що я дивуюся, як, наче б то, освічені люди того не розуміють? :dntknw:

17. Latana Royal

Почала виконувати завдання із діалогом. Розпізнавати очима - найлегше, мабуть що.
    Найважче - відтворити усе те вголос. Скинула на телефон (може у транспорті послухаю), тільки вимовляти не вийде у натовпі :pardon:

18. medwedo berlogsoni

Я про це Вам нятякнув у посту зі слвом "Упєрьод".
    Це тільки здається, коли сам не попробуєш, що просто вимовляти. А на практиці виходить інакше.
    Справа в тому, що в рідній мові інколи дуже часто відсутня така послідовність звуків, як у іноземній.
    Я більше року тому писав про це у турецькій темі. У мене замість турецького лютфен - будь ласка, чомусь лізло німецьке люфтен - повітряний.
    Коли будете тренувати вимову, починайте (по Замяткіну) з кінця. Спочатку останній склад, потім два останні, потім три і так далі, допоки не навчитеся вимовити у нормальному темпі всю фразу.
    Справа в тому, що поки фраза дійде кінця, коли слухаєте, Ви вже перші склади, як вони вимовлялися, забудете.
    А останні ще бринять у вухах. От їх і промовляйте.
    Я саме так і вчив вимовляти турецькою. І це призвело до успіху, а отже, до позитивних емоцій, а отже, до бажання продовжити займатися.

Я не міг відмовити у задоволенні ще раз перечитати це місці із Замяткіна і зацитувати його тут
    І, крім того, я трохи переплутав. Починати потрібно з наголошеного складу кінцевого фонетичного слова речення. Замяткін пояснює.

Останнє редагування: 3 лис 2017
  19. medwedo berlogsoni

Хочу трохи пояснити одне цікаве німецьке словосполучення.
    Приклади:
    Da gibt es gerade einen freien Tisch. - Тут якраз є вільний стіл.
    Якщо відкинути "зайве", маємо:
    es gibt einen Tisch - є стіл.
    Дієслово у розповідному реченні завжди стоїть на другому місці, тому я переставив слова.

gibt - третя особи однини від слова geben - давати (Згадуємо Кісу Воробьянінова - geben sie mir bitte)/
    А es - це займенник воно.

Тому буквально німецькою звучить Воно дає один стіл (одного стола). Стіл - у знахідному відмінку, відповідає на питання кого?що?

Але означає "Є стіл".

Ну і ще один приклад нижче
    Es gibt zwei Suppen - Є два супи.
    Зауважимо попутно, що суп у німецькій мові жіночого роду.
    На Західній Україні дехто так і каже зупа. Смачна зупа.

20. Latana Royal

Ви все правильно пояснили. Я бігло дивилася у завдання і не помітила, що einem вживається із Haus

а де твій аватар? :)