В Харкові зруйновано памятник воїнам УПА!

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем Stanley, 22 гру 2006.

1. Дядя Ваня

Дядя Ваня Well-Known Member

Відповідь: В Харкові зруйновано памятник воїнам УПА!

Посадка Бандеры в Заксенхаузен даже не арест, а одно название. Прохлаждался себе в пристроечке для вип-персон да и в ус не дул.

2. Mike

Mike Well-Known Member

Миху, особисто я не поважаю сам стиль - руйнувати пам`ятники (про Добкіна - окремо :)), але встановлення їх вважаю повинно якось узгоджуватися з населенням, а не з політичними подихами, як воно було усі 70 років. Будемо рухатися до Європи, нє? :)

3. Дядя Ваня

Так оно и сейчас продолжается, не? :)

4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Знову з реактора дмухнуло.
    Тре' Каберне бахнути, нє ?

5. Дядя Ваня

Нет, не так! Г-н Чернобылец прав и за это мы бахнем по стаканчику Каберне :)

6. Mike

Mike Well-Known Member

"Каберне" вам не поможет, Борис :) я ж тут уже два года, не надо никакого спецобразования :) Видимо, где-то в мозгу есть область, ответственная за политику и степень подчинения ей всего огранизма, область возникшая относительно недавно по историческим меркам. Одного заносит в коммунизм с ужасной амплитудой, другого ещё куда. даже не важно куда, главное - амплитуда :)
    Не, "Каберне" не поможет... это старые грабли... :)

7. Solomija

Solomija Member

Вони, шановний Стенлі, виконують перед "партією і начальством". Іншими словами - бабло заробляють . Мої вшанування панове професійні провокатори . Для вас Візарде - особливо жирне "УРА! " за "бандітствующіх". Одне місце не намуляло постійно одне і те ж бадилля молоти?

8. Ivan

Ivan Well-Known Member

Чорнобильцю, а що то за радянські солдати були - не уточниш? Стройові частини діючої армії чи війська НКВС, що "зачищали" територію і готували її до повернення в тоталітарний світ СРСР? Це дуже важливий нюанс. Адже німецька влада так і не стала постійною і тотальною на цих територіях - елементарно часу не вистачило. Всі два роки окупації німці мали напружувати сили для підтримування суперрозтягнутого фронту на чужих територіях. Задача в Україні була тимчасова - забезпечити стабільні тили діючої армії, розбудову постійної структури повоєнної піднацистської України відверто відклали на потім. Виключення - масові розстріли євреїв, а з українцями не було часу і сил серйозно розбиратися. А от радянська влада поверталася у 1944му назавжди. І ситуація складалася тоді безсумнівна і однозначна - протистояти СРСР тут було вже за великим рахунком нікому. І провідники УПА це теж розуміли. То які ж погони були у тих 2800 радянських військовослужбовців? Не синього кольору, часом?

Це правда - чистки поляків були. І це треба відверто засуджувати, і не ховати голову в пісок. А в Польщі були зворотні чистки українців - читай же і ТІ джерела теж. Це теж треба засуджувати. ЩО І ЗРОБИЛИ ВЖЕ У СПІЛЬНІЙ ЗАЯВІ ЛІДЕРИ ПОЛЬСЬКОЇ КАТОЛИЦЬКОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО_КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКОВ. А також (неодноразово) українські та польські державні та політичні діячі. Реваншистів теж вистачає з обох боків, але їх позиція не визначальна. В Німеччині досить неонацистів, то що будемо - воювати з нею знову?
    А от радянська влада етнічних чисток ніколи не влаштовувала, правда? Ну, там, кримські татари, чеченці і ще кілька десятків народів... Але то дрібниці... УПА - були криваві бандити і расисти і пам"ять їх хай згине в віках! Жодних пам"ятників!!!
    А от радянських солдатів вбивати не можна. Зокрема, з військ НКВС... Зокрема, карателів... Зокрема, тих, хто нищив інші національні території і переселяв сотні тисяч з предківських земель... Цим пам"ятники хай стоять... Я нічого не перекручую тут, Чорнобильцю?
    Ну і... А головною ідеєю УПА були ЛИШЕ етнічні чистки? Більш нічого там не було, братику? Ото лише поляків вирізати і все? Про незалежну дердаву нічого не говорилося? А про Третій надзвичайний збір ОУН у 1943му нічого не було на тому твому розумному сайті? Про демократичний переворот в ОУН, який різко змінив тоталітарний за суттю курс ОУН (зокрема, того, про що ти пишеш) і проголосив курс на демократизацію організації і політичних орієнтирів? Про зміну Лебедя на Шухевича в цьому зв"язку? А в радянському світі сталися хоч якісь демократичні зміни в той час? То давай же оцінювати явища в розвитку, а не за пропагандистськими штампами.
    Нарешті, побажання: ти ж ВСЕ читай, братику, а не те лише, що подобається... :cool:

9. Дядя Ваня

Уверены?

10. Mike

Mike Well-Known Member

Іване, чи до лиця історику цей стиль? :)
    Чи не час визнати, що УПА була армією ОУН, яка створювалася аби виконати головну політичну місію ОУН - захопити та тримати владу в Україні, так само, як і Червона армія свого часу.
    І нічого вам за це не буде :)

11. Ivan

Ivan Well-Known Member

Який саме стиль? Я пишу, як думаю. В цьому тоталітаризованому кутку світу (на той момент) єдина військово-політична сила, що спромоглася на реальний демократичний дрейф - це ОУН. Відповідно, й УПА. Ще раз наголошую - аби дискутувати про ті процеси в ОУН-УПА треба говорити і про етнічні чистки, і про Третій збір. Бо, на відміну від тоталітарних застиглих геополітичних монстрів СРСР і Німеччини, українські структури були гнучкішими і постійно змінювалися. Починалося все відверим політичним тероризмом в стилі Бандери, а завершувалося деклараціями про демократичний устрій майбутньої української держави.
    Ми ж шануємо боротьбу радянських бійців проти фашизму і нас не бентежить участь тих самих бійців (в тих самих шинелях і під тими самим прапорами) в злочинах сталінського режиму. І пам"ятників цим бійцям не зносимо. А от коли мова йде про пам"ятник УПА, то неодмінно згадуються всі негативні сторони. Всі до єдиної і сама їх наявність вже є вироком. Без аналізу процесу. Якась вибірковість тут дивна виходить... Або рудиментно-радянська або цілком сучасна, але політично-ангажована... Як інакше пояснити?

12. Solomija

Solomija Member

Я завжди впевнена у тому, що сюди пишу. І ще я впевнена у тому, що мені надто не подобається ваш нік, ваш аватар і ваш діалект, що б провадити з вами будь які дискусії.. Гарного вам вечора..

13. Дядя Ваня

Простите великодушно! Знал бы, что встречу здесь Вас, обязательно выбрал бы себе другой ник и другой аватар. С диалектом посложнее будет, но тоже что-нибудь придумал бы. Извините пожалуйста, что я так... непредусмотрительно...

14. Дядя Ваня

(а в аватаре-то что плохого?) :eek:

15. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

1. Уж осуждать так осуждать. Всех без исключения. А то как то странно получается.
    2. Этнические чистки. Их никто и не оправдывает. Почему то только к УПА относится. Типа, да было, но посмотрите, что другие делали, тем и оправдываем и памятники ставим. Если осуждаете Сов. власть за переселения татар, чеченцев, то справедливости ради, надо и уничтожение поляков осудить, и тех, кто это делал.
    3. Демократические идеи, говорите ? Вон коммунизм, какой сейчас демократический. Курс на демократизацию и перестройку провозгласил. Чего тогда памятники сносим и осуждаем ? А все везде звучит\звучало красиво. По делам надо смотреть и дела осуждать, а не намерения на демократизацию.

Так что если уж быть последовательным до до конца. Если памятники Дзержинскому и Ленину и др. поснимали, то таким же и нечего ставить.

16. Полковник

Полковник миється в бані

Соломия, Вы ли это?
    Судя по ответу - ДА!
    Привет!
    Как Мария? Как растёт?
    П.С. А куда москалей с бабалайкой дели?:)

17. Дядя Ваня

Потрясающая дама! Главное, вежливая такая.... ;)

18. Ivan

Ivan Well-Known Member

Я обираю не однозначне засудження, а аналіз. Або бодай його спробу.

Ти не читав мій пост про визнання українськими ОФІЦІЙНИМИ представниками своєї частки вини? Чи тобі твій улюблений сайт - універсальне джерело на всі випадки життя? І хто, цікаво, тут виправдовує етнічні чистки у БУДЬ-ЧИЄМУ виконанні?

Демократичні ідеї, гаварю... А ще краще - сам почитай про них. Не бери мене в посередники. І пам"ятники над могилами радянських солдат на Західній Україні стоять. Не чув про знесення жодного. Пам"ятники Леніну, які мали бути за партрознарядкою у ВСІХ населених пунктах, зносять. Точніше, переносять кудись, здебільшого. Але робиться це лише на Заході і то не всюди. У більшості населених пунктів українських вони стоять спокійно. А коли "по дєлам" і по тоталітарному (як ти пропонуєш) осуждать, то треба всі пам"ятники понищити негайно. Але і в цьому випадку спершу треба нищити таки радянські монументи. Зокрема, й могили тих, наприклад, хто спершу визволяв Україну від фашистів, а згодом давив, наприклад, Угорщину і, повернувшись додому помер тут від ран і в славі упокоївся. Таких могил повно. Ламаємо? І Невсранець ламатиме з нами разом? Я хочу на ето пасматрєть...:D :D :D

Сєрьйо-о-о-о-о-зноооо? Поснімалі? Всі-всі-всі? Ти не з Прибалтики, часом?;)

19. Полковник

Полковник миється в бані

:D :D :D
    Эхха, Дядя Ваня, поздненько Вы сюда заглянули ;)
    Пользуясь случаем - Соломии привет!

20. Mike

Mike Well-Known Member

А навіщо ви демократію до ОУН примостили? :) ви ж знаєте документи, саме так, як починалося, так і продовжувалося, і тому є світчення, і третій збір нічого не змінив саме з-за підпорядкованості бандерівському напрямку. А ті, хто зрозумів ще тоді що насправді відбувається вже нічого не могли вдіяти. До чого тут демократія?

Знову, Іване, ви ж історик! чому "українськи структури"? а що, не було східної України? чи це вже неподолане у сучасній вітчизняній історичній? :)

Іване, мені не відомо фактів винищення воїнами у формі ЧА (не НКВС) мирного населення у кількості десятків тисяч за етнічною ознакою.
    А для НКВС пропоную таку ж саму СБ ОУН, тут вони рівні. Пам`ятників НКВС ніде не бачив, бачив саме воїнам (які у злочинах участі не брали, на відміну від УПА), вони несвідомо сприяли зміцненню тоталітаризма, це так, але то інша розмова.

Взагалі ж, треба досконало і чесно вивчити історію УПА аби відрізнити те, що нам може стати в нагоді зараз, і те що є тоталітаризмом зразку Сталіна, а не створювати міфу оптом.

Такий в мене аналіз процесу. Є інший?

а де твій аватар? :)