УПА

Discussion in 'Історія' started by Danilo, Dec 21, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: УПА

Вам видніше. Раніше КПРС була "умом, честью и совестью", тепер "Галичина є розумом, честю і совістю". Які "кардинальні" зміни, одначе!

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Та то ще Шевченко бачив...

Ой Богдане!
    Нерозумний сину!
    Подивись тепер на матір,
    На свою Вкраїну,
    Що, колишучи, співала
    Про свою недолю,
    Що, співаючи, ридала,
    Виглядала волю.
    Ой Богдане, Богданочку,
    Якби була знала,
    У колисці б задушила,
    Під серцем приспала.

Якби-то ти, Богдане п'яний,
    Тепер на Переяслав глянув!
    Та на Замчище подививсь!
    Упився б! здорово упивсь!
    І препрославлений козачий
    Розумний батьку!.. і в смердячій
    Жидівській хаті б похмеливсь
    Або в калюжі утопивсь,
    В багні свинячім.

Амінь тобі, великий муже!
    Великий, славний! та не дуже…
    Якби ти на світ не родивсь
    Або в колисці ще упивсь…
    То не купав би я в калюжі
    Тебе преславного. Амінь.

• Подобається Подобається x 5
  3. Степаныч

Ромко,
    то ж Ви, здається, давали лінк на Переяславську раду? Цікавий матеріал. Не мпаю часу, до вечора.
    ЗІ: Шевченко не був істориком.

4. Romko

"Учітеся,брати мої..."
    ЗІ.Степаничу,не ображайтесь...

5. zenyk

zenyk Well-Known Member

ні - для всього світу ссср - країна руских, і нікого більше!

Додано через 1 хвилину
    в арміях - одинаково, в державах - по різному: в тотатітарних так само, в демократичних - ніхто не примушує вільних громадян до якихось обітниць!

Додано через 4 хвилини
    шоб побачити ганебність того акту для України - не треба бути істориком!

• Подобається Подобається x 4
  6. Зів'ялий мозок

Зів'ялий мозок Well-Known Member

Я б хотів зауважити, що все ж таки у часи Сталіна була певна відмінність і в арміях. Радянський солдат в той час за статутом повинен був залишити останню кулю для себе і ні в якому разі не здаватися в руки ворога. Такої вимоги в той час не було в жодної демократичної країни. Це притаманно тільки тоталітарним державам, які не цінують людське життя.

• Подобається Подобається x 1
  7. kYula

kYula Well-Known Member

Маю невеличку сторійку з власного життя.
    Якось у Манхаймі, при знайомстві з німцем на одній урочистій події повідомила, що приїхала з Києва. А він: "Це ж місто в Росії, так?".
    Потім тогож вечора ще кілька німців і один бельгієць заявив мені на "Київ", що я, виявляється з Росії!...
    Це були досить поважні люди, але не дуже молоді - "золота середина". Тоді про себе зробила висновок, що не всі іноземці знають, що Київ - це вже давно не Росія!..

• Подобається Подобається x 2
  8. kYula

kYula Well-Known Member

А чим Гітлер був гіршим за Сталіна?

Додано через 14 хвилин
    Звичайно і ОУН(б) і ОУН(м) мали зв"язки з Німеччиною.
    А.Мельник не один раз надсилав листа Гітлеру з проханням дозволити українцям брати участь у поході проти "більшовицького варварства", але заступник держ.секретаря відмовив :" Ми не ваші союзники, а завойовники російсько-радянської території".
    Мельник дуже довго сподівався утворити Українську державу під протекцією Німеччини "від Дунаю до Карпат, Каспійського моря й Кавказу".

Пропоную згадати події 30 червня 1941го, коли бандерівці оволоділи радіостанцією і передали звістку про створення уряду Української держави на чолі з прем"єр -міністром Я.Стецьком. Яка була реакція Гітлера? Чи це не він, коли було остаточно сформовано уряд Стецька, заарештовував Бандеру та Я. Стецька? А хто розтрілював після цих подій активістів ОУН? Скажете: "радяна"?!
    Після подій невдалого проголошення Української держави територія Галичини й Волині була передана німецькому командуванню, а місцевим українцям заборонили вирішувати будь-які політичні питання. І це в той час, коли ОУН боролись за Україну...

9. igor

igor Active Member

Мені здається між Сталіном і Гітлером невелика різниця, у них в обох руки а може і ноги заляпані людською кровю і не тільки в них а мабуть і в їхніх спільників котрі виконували їхні безаконні накизи. Ганьба їй.

10. kYula

kYula Well-Known Member

Свого часу видатний німецький письменник-антифашист Г.Манн писав: "Сталін - це той же Гітлер...Вони знайшли один одного, щоб вступити проти цивілізованого світу"

• Подобається Подобається x 3
  11. galickii moskal

galickii moskal Well-Known Member

Можна по подробнее об этом.

12. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Да боюсь я, что из свидетелей то вы только , да еще пару человек осталось, ну и еще там может пару сотен. Моей матери в 1939 было 5 лет. Посчитайте, сколько ей сейчас. Сомневаюсь, что кто-то такого возраста может что-то объективное передать. А те кто постарше был, ну начиная с 15-16 лет им уже и больше, мало кто остался.

А с языком иностранным просто. Стоит только по английски заговорить, то такое расскажут ..... Да еще и гвоздиком ржавым поковыряют, где надо и в лицах покажут. :) Ну эти самые современные свидетели. Их количество, наверное тоже растет, как и количество ветеранов ВОВ.

13. Romko

Даремно ви так.Хоч я і виріс на тих розповідях,але по справжньому мене пройняло в 1988-89 роках,коли ми з хлопцями зі "Спадщини" збирали спогади людей,які пережили весь той жах.Ми ходили з диктофонами,записували ті розповіді стареньких і,повірте,волосся дибки ставало...Коли ми розкопали братську могилу Струсівськой пересильної тюрми(Теребовлянщина) я на власні очі побачив сотні і сотні скелетів(в тому числі немовлят),яких розстріляли в 41 році(не встигли вивезти).А таких могил на Західній Україні ще дуже багато.Кожен кусочок землі тут политий кров’ю і це не красиві слова.
    Ви маєте рацію,очевидці вже вимирають,але ще не всі.Є документи,є записи,є архіви.так що можна сказати:ніхто не забутий,ніщо не забуто...

14. Степаныч

Я не історик. Просто моє бачення. Україна була під ляхами. Українці почали визвільну війну і вигнали ляхів під керівництвом Б. Хмельницького. Але Україна була слабка. У війні проти ляхів їй потрібні були союзники. Кримський хан не підходив (зраджував і т.д.). Хто??? У часи Хмельницького, підкреслю. Хмельницький "со товаріщі" зробив ставку на Москву. Заключив договір, згідно з яким зберігалися усі "вольності" українців. Це факт. Потім був Мазепа, який зрадив російського царя, Україну як союзницю Росії, перейшов на сторону шведів (це зрада, однозначно), шведи програли, Мазепа в опалі, українці втратили вільності. То у чому не правий Хмельницький? Чому зараз Мазепа герой? Це із опери: був би я таким розумним, як моя теща потім!

15. Romko

Договір,а не об’єднання.[​IMG]
    Тому що Мазепа зрозумів,що гіршого від панування Росії бути не може.

16. Danilo

Danilo Well-Known Member

17. kYula

kYula Well-Known Member

Клоунада себе "реалізовує"
    От цікаво: а коли ж будуть робити виплати тим, до кого торкнулася зла більшовицька рука? ...Ні, певно що ніколи. Не вистачить ні зусиль ні засобів, щоб заплатити жертвам радяни..

Додано через 34 хвилини
    Цього четверга у Львові вшановуватимуть пам’ять Василя Макуха, який у листопаді 1968 року протестуючи проти комуністичної тоталітарної системи вчинив акт самоспалення на київському Хрещатику.
    29 листопада у львівському Палаці мистецтв відбудеться урочиста академія, присвячена Василю Макуху. Організатором урочистих заходів виступило Львівське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих.

Василь Макух був членом ОУН, а також бійцем УПА. 5 листопада 1968-го року він вчинив акт самоспалення на центральній вулиці Києва – Хрещатику на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України і політики русифікації, а також проти агресії СРСР щодо Чехословаччини.

Василь Макух (1921-05.11.1968) — український правозахисник. Народився у Карові Сокальського району Львівської області. З 1944 перебував в Українській Повстанській Армії, служив у військовій розвідці. У лютому 1946 під час одного з боїв був поранений і схоплений НКВД. Незабаром засуджений до 10 років концтаборів і 5 років заслання. Був в’язнем мордовських таборів, перебував на засланні у Сибіру. Після заслання йому було заборонено повертатися до Західної України, тож вимушений був поселитися у Дніпропетровську. Брав участь в українському правозахисному русі 1960-х рр.

За матеріалами ТРК Львівська Хвиля

18. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ви не забувайте, що Бюджет на виплати грошики притарить... :)

19. Danilo

Danilo Well-Known Member

Навіть писати не треба, самі хлопи відповідають?:) Знаю вестібулярний апарат, а понятійний:bazar: це напевно у прихильників ПР дуже розвинутий?:)

20. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ось із 4 квітня 1943 (з лінка який виставив Данило на ст.92 цієї теми, весь кредит йому)

http://lib.oun-upa.org.ua/mirczuk/r103.html

"...4 квітня ц. р. відділ біля 300, добре озброєних, німців напали на с. Постійно. Багато хат спалили, господарства пограбували. При повороті невеликий відділ УПА перегородив їм дорогу. Вислід бою - цілковита поразка німців. Здобуто: 2 важкі кулемети "максіма", радіостанцію, 2 фіри амуніції, кріси, револьвери, полеву аптеку. З сторони ворога впало коло 30 жертв. З сторони повстанців всього 3 ранених, мимо того, що німці били з гранатомета. Щойно під покришкою ночі німцям удалося втікти. По собі залишили купи власного гною, який був явним прикладом ославленої хоробрости "вищої раси". Між іншим були це вибрані відділи СД. ..."

Линьк на головну сторінку тут.
    http://lib.oun-upa.org.ua/mirczuk/

Більше на запитання де море відповідати не буду. ;)

Додано через 44 хвилини
    Те що СРСР було ворогом російського народу це звичайно мій власний погляд але багато росіян яких я зустрічав і або чиї твори я читав цей погляд поділяли. Навіть той же Солженіцин, хоч і став він з часом заядлим шовіністом і українців мягко кажучи не долюблював. Те як ставляться росіяни до СРСР це врешті решт їхня справа. Деякі з них справді стали із нічого всім, інші були репресовані і знищені. Але якщо подивитись з перспективи що СРСР відкинув розвиток як українського так і російського суспільства на добрих 150 років - все таки ворог. До більшовитьского перевороту рос. імперія розпалась тихо-мирно. Краще було б так і залишити. А то навіть і тепер СРСР ще всім добре боком вилазить.

• Подобається Подобається x 4
Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)