УПА

Discussion in 'Історія' started by Danilo, Dec 21, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: УПА

А зараз Україна вільна?

2. zenyk

zenyk Well-Known Member

так як же з ким -
    я так розумію малася наувазі: "світова революція" "визволення народів всього світу від капіталістичного гніту" та "диктатуру пролетаріату" :D :D :D

3. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ні - невже ви по персоналіям не бачите?
    чи анекдоти підзабули?
    --
    Засідання кабміну, і така пропозиція:
    - Господа, ну уже наворовались, уже у всех все есть... Может, пора о народе подумать?
    Янукович: "Да, неплохо бьі.... Предлагаю для начала - душ по 150 каждому...."

4. afterstep

Відповідь: Голодомор

левандівко - всі засоби хороші ;)
    ==
    ще пару слів на додачу.
    Росіяни чваняться своїми "воєнними побєдами". Але, по хорошому - Суворов, Кутузов - і?..... Де ділася слава "русскава аружия?".... Чи мільйрни загиблих, закидування ворожих дотів трупами, доки кулеметники не збожеволіють - це військове мистецтво по російськи?
    --
    Росіяни чваняться культурою предків.... Ну, не будемо вже аж так проїжджатися - Толстой - дійсно гігант. А нові хто?
    Шолохов, що був на межі між розстрілом та Нобелем? Той же "любімий Єсєнін", що в хороших сучасних традиціях покінчив життя самогубством за нез'ясованих обставин двома пострілами в голову з віддалі 400 метрів?
    Може, Твардовський? Опальний Твардовський, що після Тьоркіна "возомніл" і почав таку єрєсь гнати, що якщо б не XX з'їзд - то й життя б самогубством покінчив?
    ==
    Зараз (якщо дивитися телевізор і "хіти" книжкового продажу) російська культура - це "Мурка", Сонька-золота ручка, "Владімірскій централ" і та бумагомарака - як там? Донцова? - і все. ВСЕ! немає вищості культури - є культурна спадщина, а сама культура зводиться до "єтіть же ж твою!"
    ==
    Але добре - ви горді здобутками предків. Ми - теж.
    Нас не цікавить, що написано у тих викривальних документах (??? дивні документи) про ідеологію УПА (??? - дивно - армія з ідеологією) - ідеологія як така не відбулася. Зате був спротив окупантам, і окупанти до цього часу, вже більш ніж 60 років по війні - шаленіють лише при згадці про УПА. І знавісніло кидаються ;) - як пес, в якого відібрали кістку.
    Так, я не проти вивчення документів. Але для "загалу" є штампи - радянський боєць - визволитель, німецький солдат - окупант і фашист. Додайте ще один штамп - боєць УПА - борець за незалежну Україну, і якщо бійці ЧА приходили зі своїм визволенням невчасно та негречно - то й зустріч була відповідною.
    Але, крім ідеології - були звичайні "солдати" УПА. Так як ви кажете - до чого тут СРСР до ветеранів? то були звичайні солдати! - згода! - то були звичайні солдати! І воювали в УПА, в ЧА - де завгодно, куди військове лихоліття занесло - там і воювали!
    ==
    Так от, якщо ви не тільки декларативно (як то було в совку) а й насправді поважаєте своїх сусідів - то давайте спершу вшануємо ветеранів. Історичні ляпи, казуси та всякі інші викриття - залишимо історикам.
    В католицькому вінчані ( часто в голівудських фільмах) лунає така фраза - чи має хтось заперечення чи якісь невідомі факти до оприлюднення? - якщо змовчав зараз - то най мовчить довіку!
    ==
    Тому - порозуміння - це не коли один вимагає шани до своїх, і при нагоді паплюжить предків іншого. Почніть з себе - шануйте наших предків. Ми ж бо шануємо ваших? ту зграйку недоумків, що кидалася на 9 травня на ветеранів - експортували вам до Києва - і все в нас, як і було завше - в порядку. І не грає ролі ні мова спілкування, ні національність - як кому зручно, так той і говорить...
    --
    А у вас далі тривають якісь негаразди, ви далі лізете на львівський форум з логічними доказами злочинності УПА та вищості російської нації як гіпотетичного світового агресора

• Подобається Подобається x 5
  5. Mike

Mike Well-Known Member

Афтестепе, як зветься суміш (духовна чи кулінарна :)), де все перемішано без урахування властивостей компонентів (сумісні, несумісні, яка різниця? аби страва була :))? еклектика, вінегрет (хоч їм цей останній, ще й як :)).

До чого тут росіяни? То може мароканцями займетеся?

Яке б було б гарно на завершення, так ні ж...

Ідеологія відбулася на теріторії ЗУ, і затягнула до себе значну кількість населення, і проявити себе за досить тривалий час встигла.
    А якщо вас дивує, що армія з ідеологією, то поцікавтесь, будь ласка, партполітроботою у всій УПА. Програми я можу надати, хоч вас і це і не цікавить.

Слушно, але що таке штамп? це коли люди не розуміють змісту вживаних слів, це автоматизм.
    Так от, по змісту.
    Радянський воїн і справді визволитель, але від чого? від німецько-фашистських загарбників.
    Німецький солдат окупант, чого? держави СРСР, і фашист, а це необов`язково. Можна порахувати скільки членів НСДРП було в німецькій армії, буде ясніше.
    Вояк УПА - боєць за незалежну Україну. А от тут стоп. Невизначене поняття "незалежна Україна". Від чого незалежна?
    Щоб не марнувати час я вам допоможу. Націоналістична ідеологія це трактує конкретніше - за УССД, самостійну соборну державу.
    А факти ж що кажуть? соборність Україні дав Сталін, як це не прикро усвідомлювати, і максимум самостійності було надано ним же у формі окремого членства в ООН (хоч і кішенькового). Держави націоналісти не здобули, і дії їх поширювалися лише на ЗУ.
    Так за що ж боровся рядовий вояк УПА? Та за вільну ж Україну, за своє щастя, ви вірно пишете, він дійсно цього хотів, ніхто і не сумнівається. Тільки ви не додаєте, що після 43-го його ізолювали від цього, і він почав тільки виконувати наказ, і став фактично боротися за те, що вирішив провід, а це була партія, ОУН(б). Тобто він став військовою силою партії.
    Те ж саме було і з вояком ЧА, він фактично був військовою силою КПРС. Але це ви, напевне, розумієте, а щодо УПА навіть думки собі не дозволяєте.

Так я про це і кажу. "Реабілітувати" можна простих вояків ЧА та УПА, а ідеології - ні в якому разі, а Ющенко як раз реабілітує ідеологію.

Людей, а не оргацізації, бо тоді для вшанування східних ветеранів прийдеться повернути день заснування ЧА та КПРС :), а це є ідеологія, а вона заборонена Конституцією.

Я особисто нікуди не лізу :)
    Злочинність, якщо ви уважно перечитаєте надане мною, вбачаю в ідеології.. І показую, що слідуючи (виконуючи наказ) тієї ідеології УПА неодмінно робила злочини, як і ЧА слідуючи комуністичній.
    Про вищість російської нації то не до мене, сподіваюсь, я того не писав ніде.

• Подобається Подобається x 1
  6. afterstep

це"визволителі" придумали - "буржуазна ідеологія, що охопила населення" (не видається вам таке абсурдним?) - щоб репресії виправдати. Так само, як "буржуазною ідеологією" обзивали "несприйняття" люмпен-пролетарських ідей в 20-х.
    Ідеологія - то можливо не за три-п'ять років - то тривалий час. Що передбачає, до того всього - інформаційну підтримку - тими ж газетами. А не "агітацію на кухні" та 20 хлопців в лісах коло села....

ні - це "спрощене" тлумачення явища - щоб не напружувати мозгів обивателя. Це - присвоєння певного змісту певній фразі. Наприклад, штамп "український націоналізм = фашизм" - який ви тут тиражуєте...

ага - в 1939 році... саме так... з братаннями на кордоні....

+1! давно так не сміявся!

ось. Згоден.
    Ветеранів ЧА вже шанують.
    Давайте віддамо шану воякам УПА.
    І врахуємо, що тих, хто хоч трішки в чомусь був винен - давно страчено...

Та ідеологія давно мертва.
    Нові часи - нові пісні.
    Абсолютно інша держава зараз на цих теренах...
    --
    Ото давайте влаштуємо показовий суд - і засудимо ідеології 2-ої світової - комунізм, фашизм, шовіністичний націоналізм...

7. zenyk

zenyk Well-Known Member

Роз'ясніть мені темному: любити маму, тата, діточок - це ідеологія?

8. Mike

Mike Well-Known Member

Для поширення тої ідеології були і побутові причини, як і комунізму доречі. А як вона зросла і постала, ким і для чого підтримувалася - то окреме і довге питання.

Не хочеться вірити, що і все що ви зрозуміли :)

Ви маєте щось фактичне для обгрунтування іншої думки? нагадую, що соборність означає збирання всіх українських земель. Що не кажи, а саме у 39-му вона і відбулася.

Подивіться що саме зараз шанують (привілеї це окрема тема).
    Для ветерана ЧА. Є свято перемоги 9 травня. Все.
    Для ветерана УПА. Є свято заснування УПА, є свято головнокомандуючого УПА (герой України). Нема свята жодної перемоги УПА.
    Така нині позиція держави.
    Ну, так давайте зрівняємо, введемо свято 23-го лютого, вшануємо головнокомандуючого ЧА, хай буде герой України. Згодні? ні? бо це буде ідеологія, чи не так?
    Тоді справедливим буде і скасувати свято організації УПА, і Шухевича.
    І лишити лише привілеї старим людям, які воювали за своїх дітей, а ідеології обійдуться.

Цитата:
    Допис від Mike
    Злочинність ... вбачаю в ідеології.

У 91-му так воно і здавалося, але потім її реанімірували для обслуговування політиків.

А ви не сомомтеся, назвіть сміливіше і український націоналізм, і український комунізм, бо це було, і потребує засудження. І вони не обмежуються 2-ю світовою, вони й зараз є.
    Давайте засудимо. Але ми не ВР, ми можемо лише висловлювати свою думку чи апелювати до суду.

Додано через 1 хвилину
    Любіть, не бійтеся, ні. Можу печатку поставити :)

9. zenyk

zenyk Well-Known Member

а Кубань? а частина Галичини по Холм?

10. Mike

Mike Well-Known Member

Вам як мед, так і ложкою :)

А про Кубань пісня довга...

11. Danilo

Danilo Well-Known Member

По-перше не відомо чи всі акції, дії всіх підрозділів УПА були виключно скеровані провідом, при тому рівні зв'язку та конпірації, що існував тоді будучи запорукою виживання. Гадаю було багато випадків коли діяли згідно з обставинами.
    По друге святкуючи перемогу над фашизмом росіяни зараз теж досі називають її перемогою комуністичної партії?;)

12. zenyk

zenyk Well-Known Member

так от і нічого глупств городити!
    ніхто для України, крім самих українців, і пальцем ше не поворохнув!!!
    а пакт Молотова-Рібентропа - зовсім не мав на меті воз'єднання України, а лише перший крок совєтів до захоплення Європи!
    Але плани совєтів перебили фашисти, так як вони і самі бажали захопити Європу та й цілий світ, як і совєти!

Додано через 3 хвилини
    так от воїни УПА - не впроваджували жодної ідеології, а лише захищали своїх рідних і близьких від панування чужинців над ними на Україні!!!!

тому не говоріть ні про яку ідеологію, бо Ваші твердження є "затягнуті за вуха" до поняття "ідеологія"!!!

Додано через 7 хвилин
    і перемогою Росії, незважаючи на те, що в тій війні полягло мільйони людей інших національностей!

а коли йдеться про злочини - так то грузини (чи ше там хтось)....

...чесне слово....одне і те саме мозолять....
    ...і чи самим же їм від того не смішно?...

13. afterstep

+1 - абсолютно не заперечую ;)
    Мушу правда доповнити - таки якусь ідеологію на майбутнє - слід би обрати? а то вже 16 років, як та мавпа з анекдоту - не можемо визначитися до кого пристати: чи то до розумних, чи то до красивих...

14. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А я ставлю "-1", і категорично заперечую!
    Наших людей нищили саме за найменшу причетність, чи, бодай, підозру на причетність до ОРГАНІЗАЦІЇ/ІДЕОЛОГІЇ.
    У їх вироках стоїть саме ця "провина" перед "родіной".
    Навіть у Росії іде жорстка боротьба: учасники спротиву відмовляються від кваліфікації "безвинні жертви режиму". Вони - борці, і зараз продовжують виборювати свою позицію, своє право на позицію.
    Для людей важлива різниця - загинути від наклепу сусіда, чи загинути у боротьбі.
    Невже не зрозуміло?..

15. afterstep

з чого бралася причетність? зі стелі - чи від "пильних сусідів"? як ти збираєшся "наклепи" розділяти?
    ти готовий підписатися під гаслом - "україна цля українців будь-якою ціною"?
    ти хочеш закрутити новий вир збройної боротьби?
    ==
    Як на мене - звиняй, таки дійсно щиро скажу - твою точку зору ще 2 роки тому - розділив би.
    Але світлу пам'ять тих борців спаплюжили політигани своїми "руками що не крали"...
    І тому - задумайся: національний підйом 1991-го, та ідеологічна хвиля та підтримка мас тоді - у що вилилася зараз?
    Де НРУ? - отож.... не сторонні зайди нищать нашу пам'ять, історію та культуру, і не сторонні зайди "зливають" всі поривання в /dev/null...
    ==
    Пропонуєш за пасічникові поблехеньки голову покласти?
    ==
    Політв'язнів - амністували.
    Як на мене, ветеранам УПА державний статус ветеранів - і того досить.
    Все. Дійсно досить. Досить спекулювати та робити собі сумнівну перевагу в голосах на виборах.
    Історія історією - а цю війну пора припинити. І щоб припинити - слід припинити обом сторонам і одночасно.
    ==
    І якщо вже так ну зовсім уважно дивитися - то провідники УПА - ну далеко не генерали де Голлі....

16. levandivka

Дідька лисого!
    Всі у кого в справі значиться зброя (була/не була - інша справа) - не підлягають реабілітації.
    Їх "справи" досі лежать в "секретках".
    Тобто люди, що зі зброєю боролися за Україну - досі "винні". Реабілітація УПА = реабілітація конретної людини.
    "похлопати по плечі" ветеранськими пільгами і реабілітувати - зовсім різне.
    Дуже багатьом на тому ЗАЛЕЖИТЬ!

А сучасні дії "партій" - то тема іншої гілки, інших "статей".

17. afterstep

ну то може нагадати ініціатору вшанування пам'яті провідниуків - провідники вже померли, їх і без того пам'ятають....
    чи ваша миліть не зволить конути оком в сторону "маленького українця" - що ще живий, і судимість за ним тягнеться? і скасувати вашим найяснішим указом.....
    ==
    А то зі сторони - всі ті президентські забавки "схід і захід разом", "статус ветеранів - УПА" - іноді виглядають ну вже дуже злим жартом та клоунадою.....
    --
    Але своє він набрав - фальші в його виступах багацько не зауважують, і за чергову "партію кишенькову" аж штирнадцять відсотків висловилося...

18. levandivka

Мало Вам, Афтере, Указів? Чим, крім вереску вони обернулися?
    Я підтримую послідовність визнання:
    незлочинність спрямування дій (ідеологія), незлочинність провідників (Шухевича), незлочинність дій повстанця.

Я не хочу мішати НСНУ/НРУ/БЮТ і всю гопкомпанію зі справою реабілітації.
    Мені немає великої різниці хто і якими руками зробить. Мені важливо, щоб зробив.
    Я не хочу через зневагу до конкретного клану відкидати справу.

19. afterstep

навіть якщо справа зайшла в глухий кут?
    --
    дії різні бувають - доцільні/недоцільні, вчасні/несвоєчасні, безглузді - не по суті, а по часу та способу виконання...
    Щось так навіяло...
    і отак лобом....
    Не знаю, на що ти спираєшся - а мені так згадюється дідові слова (але таки дам цитату з Франка;) ):
    --
    ну, і на додачу - з молодіжної естради (або "наспівуючи"):
    повний текст - вивчити і наспівувати - тут: http://www.uarl.com.ua/mir/files/song1.htm

20. galickii moskal

galickii moskal Well-Known Member

Улыбнула статья в которой один националист упрекает другого особенно хорош вывод.
    http://www.pravda.com.ua/ru/news/2007/10/23/65691.htm

Очень разумная мысль, но помоему причина этой много страничной дискуссии и это пожелание лежит в одной плоскости в незнании истории той же УПА.
    Аналогичная ситуация была у историка Костомарова и писателя Кулиша, они много чего написали, но после более глубоко ознакомления с предметом своего творчества - историей Украины, поменяли свои взгляды. Да а статья тоже про это про незнание истории УПА.

Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)