УПА

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Danilo, 21 гру 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. Salata

Salata Well-Known Member

Відповідь: УПА

Вот видите в чем разница: я никогда не видела и не слышала от родных про буденновские шинельки, для меня это скорее художественная литература (в школе про него почти ничего не было), а кое-кто до сих пор огород маслом поливает. Зачем?

2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

при особистій зустрічі - поділимося враженнями....
    ІМХО - австрійський офіцер дещо відрізняється від "красноармейцев в лаптях" - тільки не кажіть, що всі були в чоботях....
    і про вигрібні ями і про вошей, про яких Львів дізнався в 39-му - теж не кажіть...
    То дійсно суперечливі та неоднозначні питання --
    ---
    Тільки от - вип'ячувати "а мій дід 2 ВО мав" - абсурд!!!! при навалі новітнього монголо-татарського іга. Жіночі колготки без п'яток, у вільному продажі - тільки махорка, нові для львів'ян поняття "дефіцит", "нагрузка", "карточки" замість грошей при оплаті за роботу - ви хоч з цим погодитеся?

Додано через 2 хвилини
    так - згоден. Мене в армію призвали у 1986-у. І типове питання - з своїм автоматом призвався? - я знайшов на нього відповідь - так, зі своїм.
    Так тут же видають, і нові? - А зі свого звичніше....
    --
    Як тільки мастило перестане покривати вашу свідомість - глядиш, і ми на мастилі заощадимо...

• Подобається Подобається x 2
  3. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Часть в гетто уничтожена, часть во время входа немецких "асвабадітєлей" с доблестными союзниками в 1941. Часть в концлагерях.

Честное слово смешно. Но поскольку тема унитазов и пеньюаров возникает не первый раз то несколько комментариев.

Унитаз.
    Первый. Можно подумать все украинское население в ЗУ в туалеты подглядывало, чтобы убедиться, что не умеют. Иначе как объяснить такую уверенность.

Второе. Унитаз - это высшее достижение на ЗУ, стоящее в каждом деревенском доме, овладение которым является высшим показателем интеллигентности или неинтеллегентности. Дернуть за цепочку или повернуть рычажок - являлось невыполнимым препятствием для любого человека из России или восточной Украины. Машиной могут управлять, самолетом, из винтовок, автоматов и пушек стрелять, вот тут Педро приводил про особую изощренность в использовании котлов с кипящей водой, а унитаз, видимо никак. Наверное пальцы не так вставлены у тех кто восточнее ЗУ.

Пеньюары.
    Прямо все сельское и городское население ЗУ знало про пеньюары, и носило их правильно. А эти из Росии и восточной Украины (70% сельского населения) ходили исключительно оголенными, услаждая своих сельских неотесанных мужиков.

Поэтому так естественно это было для православного общинного по культуре сельского населения. Это легко было в городах церкви разрушить, а в селах они в основном остались. А там любое оголение выше колена считалось грехом.

Клоунство, ребята, это когда глупые вещи произносятся с умным лицом. :) Но хуже, когда единичные случаи ( а чего уж в жизни не бывают) обобщаются на всех.

По примеру Левандивки с анекдотом.
    Идет женщина из продуктового магазина с полными и тяжелыми пакетами, подходит к лифту. Открывается лифт, а там эксгибиционист. Она смотрит, так пару секунд, а потом говрит:"Вот черт, яйца забыла купить !"

Два вывода по аналогии. Все мужики - эксгибиционисты. Все женщины, когда смотрят на мужиков, вспоминают чего они забыли купить из продуктов. :)

• Подобається Подобається x 2
  4. Salata

Salata Well-Known Member

Суть как раз не в выпячивании, он не был самым умным или самым образованным среди сверстников, он служил в армии, которая проходила через ЗУ в 1944. Так же как и вторая бабушка (не его жена), которая росла в обычной семье, но от ее матери нам остался дореволюционный Достоевский с ятями, а не чулки (колготок тогда не было).

Ну и что? Немцы всей страной после войны ели маргарин на завтрак, а сливочное масло шло на экспорт, чтобы поднять экономику (может и сказка, но они этого не стыдятся).

И самое смешное в том, что мои родственники не все были коммунистами, идейных вобще не было, люди просто смирились с чужим выбором (демократия?). И все это я пишу на четвертой странице не оттого, что требую "на Вы и шепотом", а оттого, что "Уси воны булы в лаптях та з вошами" - это рагулизм. В Первую мировую австро-венгерские солдаты так же как английские и пр. умирали массово от дизентерии. Потому что людей в окопах было много. Вы еще скажите, что вши - националисты...

5. afterstep

багато високоосвічених людей, як вони знаходячись в армії - проходили через ЗУ. Тільки от вашу (пардон - не вашу - совіцьку) культуру на багнетах принесли покидьки - і викликали цілком логічний спротив.
    То що вас дивує, що нормальні люди тих покидьків винищували?
    І вашого діда, освічену людину, на один щабель з тими покидьками, що заради забави стріляли дітей і добивали багнетами тих, хто відстав від" колони на Сибір" - на один щабель ви ж і ставите?
    ==
    І чому ви тоді дивуєтеся?

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Німецькі "асвабадітєлі" в перший день повідкривали тюрми і люди кинулись тоді за своїми рідними.Нагадати Вам,що вони там побачили?

"Ця різня за своїми розмірами й звірствами переходить всі жахіття, що їх знало людство.":

ЛЬВІВ: У 2001 році проголошений Церквою Блаженним-Святим отець Зиновій Ковалик був жахливо замучений червоними поганами-антихристами в далекому 1941. Його довго і страшно катували, а потім розіп'яли на стіні тюремного коридору. В розпорений живіт кати засунули мертву недоношену дитину.; "У багатьох трупів були "майстерно" відрізані голови."
    САМБІР: "По кімнатах і коридорах лежали постріляні старики, жінки і діти."; "Кожний із цих трупів мав зв'язані за спину колючим дротом руки, в устах повно дрібно посіченого скла або ганчірки, поламані руки, ноги і ребра, повідрізувані вуха, виколені очі, а в жінок, крім того, вирізані груди й здерта шкіра. Большевики здирали шкіру із волоссям і чоловікам."; "... Були теж помордовані діти, понад 50 осіб..."; "МИ ВБИЛИ ТРЬОХ ЕНКАВЕДИСТІВ... Ми, напираючи лавою з тюрми на стріляючих зі скорострілів енкаведистів... премо вперед. Енкаведисти під нашим напором відступають, хоч озброєні скорострілами, наганами і гранатами. У висліді енкаведисти почали втікати, показалося, що вони в дійсности боягузи. По дорозі вбили ми цеглами і дрючками з водопроводних рур ще на коридорах тюрми трьох озброєних наших катів. Шкода, що тільки трьох..."
    СТРИЙ: "На подвір'ї лежало дві сотні трупів порозстрілюваних людей з повідрізуваними вухами, носами, пальцями, повиколюваними очима. Біля стіни стояли чотири величезних котли із звареними людськими тілами. В кожному з них було по 3-4 трупи."; "На гаку висів труп в'язня головою в низ над загаслим багаттям із зовсім спеченою головою, а на долівці лежало цілковито спечене тіло дитини."
    ЗОЛОЧІВ: "... нелюди-большевики саджали на палі, вбивали цвяхи в голову, під нігті, виривали кусками тіло, обривали носи, вуха (живцем дерли пояси з шкіри.)"
    БІБРКА: "У Бібрці енкаведисти замучили адвоката д-ра Кульчицького: відрізали вуха і ніс, потім кинули в окріп..."
    ДОБРОМИЛЬ, КОМАРНО, ПЕРЕМИШЛЯНИ, ТУРКА, ДРОГОБИЧ, ЖИДАЧІВ, СОКАЛЬ, ЖОВКВА, ГОРОДОК, ХОДОРІВ, ЩИРЕЦЬ, БУСЬК, КРАСНЕ, КАМ'ЯНКА СТРУМИЛОВА, РУДКИ, ПІДБУЖ
    ЛУЦЬК: "... з 22 по 25 червня москалі почали масово вбивати ув'язнених у Луцькій тюрмі. Основна маса була розстріляна в ніч на 25 червня. Із 5950 тисяч врятувалось тільки 45, котрих москалі невстигли розстріляти, бо на подвір'я тюрми несподівано увірвалися німецькі вояки."
    КОВЕЛЬ, ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ, ЛЮБОМЛЬ, КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ
    ТЕРНОПІЛЬ: "Коли я увійшов у тюрму... Трупи помордованих були жахливо змасакровані, мали повідрубувані чи викручені руки й ноги, повипалювані очі. Московські катюги вживали до свого кривавого ремесла сокир, щоб завдати своїм жертвам як найбільших мук. У жінок, які я бачив по камерах, були повідрізувані груди і повикручувані руки й ноги та порозбивані голови."; "В одній камері я побачив трупи двох молодих дівчаток, пов'язаних із собою колючим дротом. В одної був розпорений живіт і в нього вложено кота, в другої була здерта з рук шкіра по лікті, на рани насипано ячмінних остюків і знову засунено шкіру. В камері на першому поверсі я побачив на стіні, прибитий цвяхами, труп 30-літнього мужчини."; "Були трупи мужчин із відрізаними головами."
    КРЕМЯНЕЦЬ: "Згідно з оповіданнями очевидців найстрашнішу смерть мав православний владика Cимон. Звироднілі енкаведисти обсмалили єпископові бороду, відрізали п'яти, ніс та язик й викололи очі."
    Це можна продовжувати і продовжувати.Від себе можу додати,що я ті розповіді слухав з малого віку,коли в бабусі збирались старші жінки і згадували минуле.
    І це не пропаганда.

7. Чернобылец

Ромко,

Прочитайте внимательно. И подумайте, торопились ли они к срочной эвакуации или решили напоследок "зверствами" от души позабавиться.
    Я надеюсь вы серьезный человек и читая выводы можете сделать.

8. Romko

Моя цьоця з сотнями таких же,як вона жінок,з 10 червня чергували біля Тернопільської тюрми,раз за разом втікаючи від патрулів,що відганяли їх.Від тюрми рпостійно від"їжджали машини,а всередині гуділи мотори і чути було постріли.1-го,вночі остання машина від"їхала від тюрми,а,зранку,22 німці пустили людей.Все подвір"я було в місиві тіл,перемелених гусеницями і залиті гашеним вапном.
    І жодного документа.Прекрасно вони знали про німців і були готові втекти.
    Невже Ви нічого не чули про такі речі...

9. Salata

Salata Well-Known Member

Э, нет. Я не называю советское русским, я не путаю армию и НКВД, я не рассказываю о "советской" культуре, исходя из представлений о не самых лучших гражданах СССР.
    То, что делала УПА вполне можно объяснить и методы тоже. Национализм меня не то чтобы удивляет, удивляет в образованных, мыслящих людях.

УПА боролась против большевизма и СССР - вполне разумно. Россияне тоже боролись против большевизма и СССР и те, кто выжил после гражданской, после сталинских "поисков врагов" не все были коммунистами и большевиками, даже те, кто был в партии. У них еще хватило сил выжить и победить в войне. И не путай УПА фронтовиков с НКВДшниками, не упорствуй в национальной исключительности - кто знает, может из этой искры и получилось что-то.

Понятно, что такие наклонения неуместны, но неужели, обзывая соседей , можно всерьез ждать, что они согласятся?

• Подобається Подобається x 1
  10. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Тю...
    Оцю книгу [​IMG], цитовану Ромком, правда, перед першим виданням, вичитав ще не склеєну, зо три рази.
    Форматував під Веб. Словом, дуже уважно прочитав.
    Але до демагогічних висновків не дойшов.

Перш ніж видлубувати (не скажу звідки) гіпотези - прочитайте. В продажі вже нема, але ВАМ, Чітатєль, я вордівський файл можу вислати.

Додано через 4 хвилини
    У випадку з сусідьми, є просте вирішення конфлікту: у сусіда своя хата, а в мене своя.

11. Оля

Оля Старожилка форуму

Читатель в цій темі ніколи не дискутує, здається...;)

12. Чернобылец

Ну что ж Левандивка, отвечу, хотя и отвечал. И даже напишу чего не хватает, исходя из сегодняшних реалий. Только логика и здравый смысл.
    Надо зафиксировать результаты «жестокого поведения». Можно использовать документальные материалы, которые по тому времени могут быть фотографии, официальные документы гос. органов, рассказы очевидцев. Если с первым и вторым более или менее понятно, поскольку одни просто отражение реальности, второе следовало определенным правилам, установленным бюрократией, то с последним очень напряженно в смысле правдивости или подтверждения этой правдивости. Примеры с кипящими котлами, разрезанными животами, туда никак не влазят.

Здравый смысл, ничего больше. Здесь речь идет о поведенческой реакции человека в гос. структуре. Как ни противно, но попробуйте себя поставить на его место. Начинается война. Вам поступает приказ:-«Подготовится в течении 24 часов (может 48) к срочной эвакуации, вывезти личный состав, уничтожить врагов народа». В этой ситуации, конечно карательный орган уничтожит всех, если уже до этого линия разумности уничтожения пересечена. Но тот кому поступило указание, у него есть определенное количество времени, силы (личный состав) и средства (патроны, взрывчатка, винтовки, ножи кинжалы).
    Поэтому когда показывают на фото трупы убитых людей, то это похоже на правду. Когда говорят о котлах, о животах, котлах, крюках, то надо представить, как много времени на это уйдет. Даже для пыток неэффективно. Это взято из рассказов про ад, описано «очевидцами». После Средневековья это никто не использовал. Все убивали быстро и эффективно. Пытали тоже быстро. Нцужно было быстро заставить человека сознаться. Также я не верю и про рассказы про бандеровцев, которые пилили НКВДистов. Люди к одежде относились бережно, а тут кровищи столько.
    Цель проста - создать сильные эмоциональные образы, которые притупляют логику и делят население. Была ли цель ? Думаю да, в период «холодной войны», когда все средства хороши. Есть ли сейчас ? Есть тоже, даже две ИМХО. Первая создание управляемого электората, реагирующего не на логику, а символы....

Чего забыто ? Из событий новейшей истории - забыты массовые изнасилования. Доказательств в конце концов нет, но когда надо, то все средства массовой информации включены. Добавьте в свою книгу. Эмоционально и недоказуемо, но работает, когда надо.

Потом не надо забывать, что все они и НКВД и УПА и немцы при всем том жестоком времени все таки были людьми. Ни один из них описывая те времена не бахвалится тем, что сделал. Они понимали, что делали плохо. Поэтому они эти истории детям внукам не рассказывали. Отсюда и страшная забывчивость любой стороны, когда речь идет либо о борьбе с врагами народа, либо Волынской трагедии. В этом плане они любимые отцы и деды, своих сыновей и внуков.
    Дети и внуки изначально не охвачены той ненавистью, и ощущением того времени, которое заставило их быть жестокими.

13. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Просто в цій темі зубоскалити не пасує. Максимум - сказати "Брєхня"...

Даруйте, завжди був проти персоналізації в топіках, але, в даному випадку "логіка і здоровий глузд" сильно залежить від авторства. Демагогія дуже часто застосовує саме "логіку і здоровий глузд".
    І Ваше, Чорнобильцю твердження "очень напряженно в смысле правдивости или подтверждения этой правдивости" - чудовий зразок демагогії з розрахунком на незнання реалій.
    Свідчення людей - у всьому світі документ, підтвердження. "Котли" і розчленіння трупів у Дрогобицькій тюрмі - підтверджений факт. Є висновок Прокуратури (поважний документ?). До слова, Прокуратура рогом впиралася у спробах саботувати документування цих досліджень. Але діватися було нікуди, громада Дрогобича приперла до стінки.

Неправда і перебріхування, яке Ви намагаєтеся обізвати "Здравый смысл, ничего больше".
    Ось тут є підбірка документів НКВС "про хід розвантаження тюрем від контрреволюційного, кримінально-політичного елементу", як кваліфікували Ваші "чєловєкі в гос.структурах" (мало в кого повертається язик назвати їх чєловєками).
    Я не буду в черговий раз пробувати довести Вам, Чорнобильцю, "помилковість" тверджень. Часу шкода марнувати.
    Та й читати ці документи страшно.
    Додано через 26 хвилин
    48? "Врагов"?
    Чорнобильцю, я, направду, дивуюся... як Вас клавіатура витримує.
    Бо коли якийсь "Кадр" в релігійно-філософській гілці про сексуальні збочення патякає - ясно: хоче Бог покарати - відбирає розум.
    Але ж яку дозу радіації, Чорнобильцю, тре' отримати, щоб постити на ЛФ ТАКу відверту пургу про українські жертви москалізму!!!
    Я вже не питаю, як Сявич "навіщо?"...
    Облиште, я Вас прошу!

14. zenyk

zenyk Well-Known Member

ловили кого за руку, чи може за що інше? і паспорт вимагали? звідки знаєте що це були ".... хлопці нащадки міфічної "галицькоі інтелігенції"?

чи Ви просто не можете припустити думку, що це таки нащадки "інтеліґенції "асвабадітєлєй""?

Додано через 4 хвилини
    на випадок лихої години і повторного прояву "інтернаціоналізму" зі сторони росії!

Додано через 14 хвилин
    .....і в черговий раз "....нє дакажитє.....".....

15. Romko

Не треба,Чернобылец,не треба."Никто не забыт,ничто не забыто".Занадто страшно то було,що б усе забути.На відміну від гітлерівських злочинів,ці були донедавна старанно замовчувані.

16. zenyk

zenyk Well-Known Member

та даремно Ви п. Ромко........Чорнобилець заняв позицію "....нє дакажитє....", "....нє вєрю!...." (С) і "....тато, а де море?....".....
    ця позиція непохитна, а тому змісту немає.....немає жодного змісту йому, чи іншим проросійськоналаштованим людям щось доводити - то не варто тих зусиль. Але такі люди повинні зрозуміти: москаль українцю не друг, не брат, а лише сусід!
    ....потрібно діяти таким чином, щоб така історія ніколи більше не повторилась.... український народ ніколи не сидів склавши руки і тепер активно діє......а тому будь-яка політична чи інша сила, яка буде пропагувати союз чи ше якісь більше ніж просто добросусідські стосунки з росією - батьківщиною катів українського народу - отримає адекватний спротив!

17. Romko

Та я ще надіюсь,що буде і для них свій Нюрберг.Ну не можуть такі страшні злочини залишатися безкарними,не можуть!

18. zenyk

zenyk Well-Known Member

Нюрнберг буде можливим тільки тоді коли росія послабне в економічному плані, позбудеться ядерної та іншої надпотужної зброї (а це практично не реально), а Європа вирішить питання з альтернативним енергопостачанням......тому думаю, що розраховувати на це в найближчі 100-150 років не варто.....нажаль.....

19. afterstep

можуть. Приклад з історії - винищення американських індійців.
    Тому - ніяких Нюрнбергів не буде - буде своє "пекло", доки внуки-правнуки не навчаться "толерантно" одне одного сприймати.
    Та й тоді спокою не буде - завше знайдуться "радикали" з мінімумом мізків та максимумом гасел. Приклад - Квебек.

20. Salata

Salata Well-Known Member

Англо-бурская война, переселение ирландцев в Америку, колонии в Азии и Африке...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)