УПА

Discussion in 'Історія' started by Danilo, Dec 21, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Відповідь: УПА

Дата офіційного створення - 14 лютого 1942 року(Вікіпедія).Але загони існували І ДО ОФІЦІЙНОГО ПРОГОЛОШЕННЯ.

2. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Спасибо за уточнение.
    В принципе часть их действий тоже можно отнести к преступлениям против мирного населения. И то же можно представить как борьбу за свой народ. Там все было неоднозначно. Вопрос только состоит в том, что их целями являлись часто простые люди, не имеющие никакого отношения к тем неоднозначным процессам. Просто жившие там и работающие.

3. Romko

Romko Дуже важлива персона

http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=133228&postcount=794
    Вам потрібні цифри?Як мали відноситись до окупантів ці люди?На відміну від вас,задовбаних радянською пропагандою,люди тут ще памятають звірства "асвободітєлєй".:ireful1:
    http://holocaust1.netfirms.com/hol7uk1.htm

• Подобається Подобається x 1
  4. Чернобылец

А теперь посмотрите свидетельства очевидцев с другой стороны "Волынской трагедии". Тупик в общении на следующие поколения ?

5. шахрай

шахрай Well-Known Member

Давайте просто визнаєм ОУН-УПА воюючою стороною в II Світовій війні.
    І всі спекуляціїї на рахунок цього відпадуть.Як це зробили прибалти щодо
    "лісових братів".Я,взагалі,щиро заздрю прибалтам щодо національної політики,яку вони проводять

• Подобається Подобається x 3
  6. Чернобылец

Уточнение
    УПА - воюющая сторона. ОУН - партия, как и РСДРП (б). Никто ж не пишет РСДРП(б)-КА.

7. шахрай

шахрай Well-Known Member

Я так думаю,зміст ви зрозуміли.Поясню ще раз:треба,щоб ветерани УПА отримували надбавкиі і пільги як ветерани-червоноармійці -на державному рівні,а не тільки на місцевому,а УПА була визнана воюючою стороною.

8. Romko

Хронологія:1)звірства НКВД в проти мирного населення в мирній країні 1939-1941р.
    2)Волинська трагедія 1943-1944р.
    І треба порівняти масштаб і уточнити назву, перше -геноцид
    http://www.day.kiev.ua/20596/
    http://www.day.kiev.ua/20596/
    http://kobza.com.ua/content/view/853/56/
    http://www.knyha.com/ukr/critic/?id=375

9. zenyk

zenyk Well-Known Member

Они, между прочим, запамятовали (если вообще знали, ибо невежеством в этих кругах привыкли гордиться), что если на Западе были изданы все 42 тома материалов Нюрнбергского процесса, то в СССР — только 7. Что же КПСС скрывала от советской общественности? А скрывать было что.
    Во-первых, вопрос об ОУН — УПА в Нюрнберге даже не обсуждался, не говоря уже об осуждении. Попытки со стороны Москвы поставить этот вопрос имели место, но все они были отклонены западными судьями.
    Кстати, советские товарищи в Нюрнберге допустили один колоссальный прокол, думаю, что кого-нибудь из виновных даже расстреляли или отправили в ГУЛАГ: в огромном количестве представленных советской стороной Международному трибуналу документов вдруг оказался один (документ немецких карательных органов), где говорилось, что Германия видит своим самым опасным противником на территории оккупированной Украины движение Степана Бандеры, которое ведет антинемецкую пропаганду и готовит восстание за независимость. В документе давался приказ соответствующим службам СС, гестапо и СД вылавливать и уничтожать украинских националистов. Между прочим, этот текст зафиксирован в материалах Нюрнбергского процесса. И названные тут службы Германии массово арестовывали, вешали, расстреливали, бросали в концлагеря членов ОУН. Мирон-Орлик, Олесь Ольжич, Олена Телига, Иван Рогач, Климив-Легенда и многие другие крупные руководители ОУН пали от рук немецких оккупантов. В Освенциме убили родных братьев Бандеры Олексу и Василя. Сам лидер ОУН (со многими своими соратниками) оказался в концлагере Заксенхаузен, где и просидел за колючей проволокой аж до ухода немецких войск с Украины.

Любопытно, что товарищи, которые с упорством, достойным лучшего применения, продолжают врать об “осуждении ОУН — УПА в Нюрнберге”, немедленно “вырубаются”, когда их вежливо попросишь показать материалы процесса с этим “осуждением”… Не показывают. Ибо нельзя показать то, чего нет. И никогда не было.
    А вот легендарный революционер Эрнесто че Гевара призывал народы, борющиеся за независимость, брать пример с УПА, которую он считал лучшей партизанской армией мира. Очень высокого мнения об УПА был генерал Шарль де Голль. Все ветераны ОУН — УПА, проживающие в цивилизованных странах, уже давно имеют там статус комбатантов, ветеранов Второй мировой войны и участников Сопротивления.

http://fleet.sebastopol.ua/view.php?publish_type=print&article_to_view=1097

Додано через 9 хвилин
    І взагалі, шановні противники визнання воїнів УПА:
    1) по-перше воїни УПА вашого визнання не потребують;
    2) по-друге порівняйте ветеранів, хто з них зараз знаходиться більш спустошеним: ветерани совєтських військ, які вою вали "....за родіну, за сталіна...." і за прапор штучного утворення ссср, яке через кілька десятків років навіть ніхто не згадає - наскільки їм нпевно прикро, що вони воювали за примарну країну, якій не судилось довго проіснувати; і ветерани УПА, які відстоювали священну ідею оборони України - країни з тисячолітньою історією - можуть бути гордими того, що відстоювали насправді свою Батьківщину! і їх ідея житиме вічно!!!

• Подобається Подобається x 3
  10. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

УРА!!!
    тобто СЛАВА УКРАЇНІ!!!

11. Danilo

Danilo Well-Known Member

Це треба в них самих запитати. Гадаю що не прикро, бо ж вони воювали на стороні СРСР, а билися кожний за своє, стискаючи автомата в руці та гранату в іншій, кожен в останній свій час думав за свою хату, сім'ю.
    Врешті я вдячний за те що грузин або москвин звільнив Київ від фашистів.
    Отже вони певною мірою рівні, рядові червоноармійці і вояки УПА.
    НКВС-ганьба!
    Героям - СЛАВА!

12. doberman28

doberman28 Well-Known Member

Я навіть не сподівався почути такі слова, після стількох сторінок суперечок. :)
    ИМХО, питання УПА, як військової організації, і ОУН, як політичної сили, але дуже сильно злитої (мова про ОУН-Б) з повстаньським військом, є дуже важким. Думається що вирішувати його будемо не ми, а скорше навіть наші онуки. Чому так довго? Тому, що ми ніяк не можемо почати думати розважливо. Хтось, здається Romko, виступаючи з виправданням УПА казав про звірства "окупантів". Це правда, але на половину. ОУН була підпільною організацією із усіма наслідками. Дії її були терористичними, здебільшого. При взятті влади в УПА, ці дії почали практикуватися і в Повстаньській армії. Цілями СБ ОУН, а потім і УПА ставали не лише вояки НКВС та ЧА, а звичайні службовці. Так, формально і вони були окупантами, але вони не вбивали місцеве населення. Та й приїжджали вони переважно за наказом з верху.
    Повстанці мали різні варіанти боротьби, але з них вони вибрали той єдиний, наслідки котрого маємо ми тепер. ОУН розпочала залякування приїжджих. Десь це були поодинокі випадки, десь систематичні, але вони були. Від рук повстанців(в основному СБ ОУН) гинули цивільні особи, що не мали стосунку до НКВС. Можливо рядові вояки УПА не дуже схвалювали подібні дії, але ОУН та УПА були злиті між собою (вже да кінця ІІ СВ) не гірше за КПРС та ЧА. Але оскільки час життя радянської системи і повстанської були не співмірно різні, то комуністи встигли відмежуватися від НКВС, і, дуже часто їх ще й звинувачують у звірствах. А ОУН та УПА так і увійшли в історію монолітом, хоча це реально різні структури. Саме тому зараз иснує таке несприйняття УПА на сході. ОУН_УПА програла війну за Україну. За розпочатою нею ж тактикою вона повинна була винищити всіх "зайд" на території України. Але цього не відбулося.
    Я не демонізую ні український рух опору, ні особисто ОУН чи УПА. Але маємо зрозуміти, що то були люди, героїчні, сміливі, але все ж люди. І серед них траплялися злочинці та психі. І вояки УПА вчиняли мародерства і вбивства безневинних. Тому ми повинні чітко для себе сказати українські повстанці - це не білі янголи, і не святі. Ми маємо шанувати цих людей за кров, яку вони пролили за свою землю. Ми повинні віддати нашу шану тим, хто ще досі живий. Ми повинні визнати їх, що най менш, воюючою стороною. Ми можемо надати їм звання героїв України, хоча це звання тепер для них нічого не значитиме. Але ми повинні засудити всі злочини, вчинені навіть такими героїчними людьми. Без огляду на те, що це була війна, без огляду на те, що вони були повстанці. Злочин лишається злочином.

13. Romko

http://holocaust1.netfirms.com/terror_nkvd.htm

14. doberman28

Беззаперечно, але де там звірства російськомовних лікарів, та родин молодих хлопців, що не хотіли йти в повстанці?

15. Romko

Західну Україну чекала доля кримських татар.Перешкодили німці.А на місці місцевих мешканців мали жити російськомовні лікарі і т.д..Не дивно,що УПА трактувала усіх,як окупантів,бо ж,фактично вони прийшли вслід за окупаційною армією,які селились в помешканнях замордованих,вивезених в Сибір місцевих жителів.

16. doberman28

Чим перешкодили?
    Не дивно. Дивно, що УПА стріляла беззахисних людей. Якіх, здебільшого, привезли на західну Україну і по заселяли в спустіли квартири. І їхали вони не виживати українців, а відбудовувати свою країну, навіть і соціалістичну.

17. Romko

Нападом на СРСР.
    А вони вважали,що той,хто прийшов з окупантом,хто вселився в квартири замордованих окупантами - той теж окупант.
    Цікаво,яка живуча та радянська пропаганда"бандеровцы - бандити,уничтожали свой народ".Видно Ви не спілкувалися з місцевими людьми.Остання боївка УПА була знищена в 1954 році.http://uk.wikipedia.org/wiki/Лукаші_(Бродівський_район)Чи могли би "бандити".які воювали проти власного народу,протриматись майже 10 років без підтримки населення в умовах репресій,нищення.
    Інша справа,що люди,якими планувалося заселити Західну Україну були теж підневільними.І ще(відносно злочинів)http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=137626&postcount=1289
    http://holocaust1.netfirms.com/hol7uk1.htm
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=133330&postcount=150
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=133228&postcount=794

18. doberman28

Ха. Це ви мене звинувачуєте у підтримці "радянських штампів". Ви глибоко помиляєтеся.
    Свій народ вони не нищили, планомірно, але жертви були і зі сторони українського цивільного населення. Чи ні?

Власне про що я і говорю. Просто виходить, що люди, які поставили собі за мету визволити народи із радянського рабства, валили рабів іншої національності.
    Знаєте, що я вам скажу. Мені пох... нюрнберзький трибунал з його вироками. Для мене Нахтігаль, Роланд, СС Галичина та УПА герої, навіть якби 10 нюрнбергів визнали їх злочинцями. Я не хочу просто щоб про УПА складали міфи, міфи про абсолютну святість. Якщо серед 100 героїв був один покидьок, це не применшує слави героїв, але й не виправдовує покидька.

19. Чернобылец

Вообще таких статей, что наверху процитированы я могу нгаписать в ту или другую сторону сколько угодно.
    Во вторых, сравнение работает до определенной степени. В преступлениях – это работать не должно. Иначе можно договориться до того, что Оноприенко (убийца-маньяк) в сравнении с Чикатило ( тоже убийца-маньяк) очень хороший человек по двум причинам: первая, что убил меньше, вторая, что он украинец.

Но тем не менее для того, чтобы понять природу явлений, происходящих в то время нельзя не оценить цифры. Не для того, чтобы оправдать, а для того, чтобы понять.
    В связи с этим я задам вопросы, хотя ответы на них на этой ветке существуют. Причем не в так называенмой советской литературе, а ведь по сути, кроме литературных произведений я, например ничего не видел. Серьезной оценки событий не было.
    Напишу только одно. В 1939 г. В ЗУ было 5 млн. украинцев и 2 млн поляков, г Львов – это 60% поляков и евреев.
    Теперь вопросы:
    1. Количество и национальный состав интернированных в 1939-1941гг. ?
    2. Почему после ареста Бандеры, Стецко и др., провозгласивших независимость в июне 1941 г., будущие воины УПА оставались «шуцмановать» аж до 1942 г (больше года), фактически служа немцам ?
    3. Что стало в 1941-1943 гг. с теми крестьянами и их родственниками (тоже галичанами и западно-украинцами), которые поддержали советскую власть в 1939-1941гг
    4. Каковы основные причины появления недовольных крестьян, котопые сначали пошли в шуцманы и потом оказались в УПА ?
    5. Какова была фактическая численность УПА ?
    6. Почему она была такой децентрализованной и первая попытка централизовать ее была предпринята Шухевичем путем физического уничтожения отказывающихся подчиняться с помощью СБ Лебедя ?
    7. Сколько физически уничтожено мирного польского населения на ЗУ и почему ?
    8. Сколько личного состава СА погибло в боях с УПА и сколько мирных жителей было убито УПА после входа СА ?
    Сколько было интернировано (переселено в Сибирь) украинского населения ЗУ в 1944-1945 гг.

Ответа на эти вопросы в истореографии УПА от бывших членов ОУН и УПА, проживающих на Западе вообще нет. Я имею в виду, например и Марчука и Ткаченко, и Бульбу-Боровца, которые пытались исторически описать деятельность УПА.
    А бумагу можно марать до потери пульса. Сами-то знать хотите ? Или так легче во всем москалей винить ?

20. Romko

Знаєте,після того моря багна,яке було вилито на цих людей,хочеться вважати їх вищими від того бруду.Ідея свята,і люди,які клали голову за неї,для мене теж святі.
    Інша справа,що тоді,як і тепер провідники,як завжди профукали цей шанс,як це робилось завжди.
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=131462&postcount=1010

Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)