УПА

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Danilo, 21 гру 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Роману Шухевичу 100 років.

ми говоримо про різні часи....
    давайте, ще назвіть богуна чи кривоноса “радикалом”....

2. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Пане Полковнику, це не "страшилки", а нелюдські, жорстокі речі, які мали місце і творилися невпинно, ви ж самі про це добре знаєте!!!
    Щодо радянської влади вцілому:
    1) Вчила історію України, щаслива, що викладачі об"єктивно могли мені її висвітлювати і що після 90-их років почали видаватися добрі книжки про минуле моєї країни;
    2) Чула багато розповідей очевидців і постраждалих (і не тільки на Україні!);
    3) З досвіду дідуся і інших членів родини знаю про переслідування і гонитви на "ворогів народу".

P.S. Дуже рекомендую Вам прочитати Івана Багряного (якщо Ви ще його не читали) "Сад Гетсиманський" і статтю "Чому я не хочу повертатися в СРСР" - просвітлює очі на багато питань!

• Подобається Подобається x 1
  3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Кому - як... :no:

А сьогодні по 12-му фільм показували.
    Оті самі страшилки (фото, кіно, тексти рапортів про знищення...).
    Але фільм прикольний: інтерв'ю в Лясковської, політв'язень 1, політв'язень 2, а коло старенької жертви львівської тюрми НКВС №1 сидить син... Тягнибо-о-ок... Скромний ТАКий... :padonak:

4. Mike

Mike Well-Known Member

Я не казав що то була його самоціль. Це були т.м. "відходи виробництва", це слідство застосування методів боротьби на виживання, як у більшовиків свого часу. І скільки при цьому загине своїх же нікого не турбувало. Тобто, ідея вище за все, і досягти її мало бути за будь-яку ціну. І саме цього їм пробачити сьогодні не можна, бо скільки загублено комуністами вже відомо, а скільки націоналістами - сором`язливо замовчується, подається як героїчна смерть за рідну землю - відома здавна метода окозамилювання.
    А взаємовідносини ОУН(б) з радянською владою дуже прості - радянська влада (як і ОУН, втім) завжди винищувала політичних конкурентів, а ціль ОУН(б), як відомо, була саме повна політична влада в Україні.
    І з чого ви узяли, що нищення українців ("своїх") кимось було приємно радянській владі ("на руку")? :) Це ж де вже такому навчають? :) Так, радянська влада скоїла багато злочинів, але ідіотами вони не були.

5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Ну да... комусь ближчий, наприклад, "якобинський" терор після Великої французької революції...

• Подобається Подобається x 1
  6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відповідь: УПА

Mike,
    Я надав йому таке право. Як виборець. І не один я. А певна кількість мільйонів таких же виборців.
    Бо набридло жити в бруді совєтських міфів (спитайте про міфи не в мене, а в Полковника. Він політпрацівник за освітою, і його професія – п**діти, з наголосом на і).
    Вже скільки років тільки на цьому форумі Ви намагаєтеся ігнорувати те, про що щороку наводилися неспростовні докази.
    Попрацюйте над собою, Mike. Пора вже приховувати свою «дремучість» (або впертість).
    І з вандалами, які паплюжать пам’ятники бійцям УПА (не важливо – Головнокомандувачу чи Невідомому солдату) треба розмовляти мовою Кримінального кодекса. Щоб не забували, ДЕ живуть.

• Подобається Подобається x 2
  7. Salata

Salata Well-Known Member

Вот можете мне просветить один не очень понятный момент: Чем отличались "мельниковцы" от "бандеровцев" и как Вы оцениваете методы СБ в ОУН. Кто был уничтожен в ходе внутренних чисток, по-Вашему, неизвестные сейчас герои Украины или...?
    Можно коротко.

8. Mike

Mike Well-Known Member

Он воно як?
    А чим ваше право вище за моє? Я не надавав Ющенкові. Більше того, намагаючись зробити державною ідеологію тільки однієї політичної сили він порушує конституцію, а це основний закон, і ви цю дію захищаєте.
    Вам більше до вподоби інші міфи? будь ласка, але до чого тут держава? ліпить собі на стіни вдома що завгодно. А мені не до вподоби міфи взагалі, бо саме вони і є гальма для справжньої свідомості. Вас дуже тягне до нового ярма? не заважатиму, йдіть, але до чого тут я?
    І що це за тон, Борисе? Які ще "неспростовні докази" мені тут багато років ви наводили? :) яка "дремучість? :) докази чого? що націоналізм непереможне вчення? що народ і націоналістична партія єдині? що світова перемога націоналізму неминуча? :) Я це вже проходив. І портрети з пам`ятниками теж.
    І якщо ви не бажаєте бачити що це, то я бачу. І також бачу, що єдиний вихід для України зараз почати свою історію з 1991 року, і жити сьогодні, а не вчора. Але кому це потрібно? політикам? їм потрібно крісло (а для цього міфи). Вам, Борисе? вам потрібна жертва, щоб годувати вашу ненависть, тому у вас минуле не відібрати :). А мені ці свари за владу між комі та наці ні до чого, бо вони вирішують насправді хто надалі буде "доїти" народ, і більш нічого. Та й навіть це не так, ідеями ніхто не переймається, переймаються грошами.
    А вам воно навіщо? у чергу за владою стали, чи що? :)

Стосовно "де живуть".
    Вам (за стільки років :)) відома моя позиція - у 1991-му ми (52 тоді млн.)заснували нову державу. І ця держава повинна бути нашою, для нас, і більше ні для кого, тобто, служити нашим спільним інтересам. І ніяких "історично правих" і "історично лівих" нема і бути не може, усі рівні громадяни, а той, хто продовжує поділяти дійсно все блище до застосування норм кодексу.

9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Добре. Згоден.
    Ми повинні шанувати одне одного.
    Наших рагулів укоськали - у Львові перестали бити ветеранів. Ходять си металісти, хамлять перехожим 9 травня - ну і "хай гуляють" - у них свято.
    Запитання - а чим гірші за них дідугани, що вирішили по Хрещатику у своїй формі пройти?
    Чи тепер ви маєте через 10 років рагулізму пройти, щоб зуміти свої ж гасла до себе приміряти, і зрозуміти - є історія. Ні ліва, ні права. Правда, іноді брехлива. Чи б то пак - "легендарна".
    І що ми маємо? Ви вимагаєте, щоб ми вірили міфам про "каральні бандерівські загони" і відмовляєтеся слухати (або просто відкидаєте) нашу думку...
    Бандерівців на кілька порядків було менше, ніж карателів НКВС... Невже вони вам (вашим предкам) аж так сала за шкуру залили, що ваша ненависть до цього часу палахтотить яскравіше, ніж полум'я на Холмі Слави?
    Чи то тільки міфи? Бо якщо б то хоч на чверть була правда - то певно відкинули б бандерівці Червону Армію за Дніпро....

10. Salata

Salata Well-Known Member

afterstep, если бы сейчас в Украине, скажем, треть, были земли бывшей Германии, то и 9 мая никто бы особенно не праздновал.

И отметьте, что годовщины побед над УПА никогда не отмечались, так же как и годовщины тех, кто в тех победах участвовал.

Если Вам так нравится сравнивать с СССР, то там гражданскую войну начали замалчивать довольно быстро, потому что нечем в такой войне гордиться, нет там правых и виноватых. Если бы не АНТАНТА, вообще героев бы, думаю, не было...

11. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Mike, для мене не має значення, за що і за кого Ви голосували і в 1991, і в 2004. Ось звітди мій тон.
    Наша держава зветья УКРАЇНА, а не пост-совок.
    І якщо комусь хочеться носитися з ветеранами НКВД або КПСС (бідою нашої Держави) - то раджу добре подумати.

Історія України - це не те, що Вам втовкмачвали у середній совковій школі. Навчіться відфільтровувати її від історії того мурашника (чи конгломерату інших комах, які жили самі здогадайтеся в якій субстанції).
    Не згодні ? Ото повісьте на своїй стіні (квартира-це Ваша приватна власність) СВОЇ гасла і портрети.

Ваші особисті думки (точніше - "плач" ) з приводу удаваних утисків хоча би в мовному питанні ми знаємо.
    Mike, не пріть проти Держави. Ваш "героїзм" ніхто не оцінить. І пам"ятайте, що і Ви, і я - в гостях у Львів"ян. І треба думати про свою поведінку в гостях.
    Наші сусіди - Балтія, Чехія та інші були більш рішучі на старті нової історії. І це дозволило їм зайняти гідне місце в сучасності.
    Я не ставав у чергу за владою, як Ви пишете. Я заслужив не балачками, а діями право жити в цивілізованій країні, яка пам"ятає СВОЮ історію.
    Кому не подобається - нехай виїжджають в найближчий ліс і б"ються картонними мечами з удаваним ворогом.
    Тільки краще пам"ятати про реальних ворогів нашої державності - тих же соціалістів - і консервативних, і прогресивних. А за ними плаче кримінальний кодекс давно.

• Подобається Подобається x 3
  12. Mike

Mike Well-Known Member

Наскільки я пам`ятаю ветеранські паради, ніхто з них перехожим у нас не хамив, може у вас це не так, не бачив.
    Стосовно ж "дідуганів", знаю таке, що у Німеччині, наприклад, в хатах спокійнісінько висять фото дідів у формі вермахту, СС, це родина і це нормально. Але по фулицях у тій формі ніхто не ходить, бо це не нормально. У нас тим більше форму СС важко назвати "своєю". Ви розумієте?
    Я цілком можу зрозуміти їх почуття до своїх молодих років, але ж парад - то політична акція, ними ж хтось прикривається (батько жодного разу не ходив, доречі), тим більше їх намагаються звеличити до рівня національних героїв, прикладу для молоді, а ветеранів ВОВ записати у НКВД.
    Я не проти дідуганів, я проти бруда у політиці.

Перед очами приклад ветеранів ВОВ (справжніх). Спросіть у дідуганів, а чи забажають вони мати згодом той бруд, що зараз ллється на ветеранів ВОВ? вони і НКВД, вони і Сталін, вони і Україну окупували, вони і по тюрмах мордували. А як прийде не Ющенко, а Плющенко, заманеться йому (бо вигідно) іншу партію чи силу "міфологізувати", і все? кінець "національному героїзму" дідуганів? будуть знов бандитами.
    Я проти компаній, а зараз йдуть одні компанії, історією й не пахне, а самотужки не багато знайдеш, але іншого шляху поки не бачу.

Ви ж самі кажете - історія, тому тут вже треба не загалом, а конкретно хто що каже чи відкидає, і не кваплячись.

:)
    В мене вже досить давно нема ніякої ненависті до людей. Лишилася тільки до ідей, і до безсилля чому ж ми ніяк вже 16 років зажити не можемо? Все мріємо хто кого б куди відкинув там, у минулому.
    Може досить думкою багатіти? може повернемось у сьогодні, де існують цілком реальні люди що нас постійно пхають у те минуле? і мабуть не без користі.

А для мене має. У 91-му за відділення, у 2004-му не брав участі, бо за бандитів та прохвостів не голосую.

Для вас ключове слово Україна, а для мене "наша", тобто для вас важніше ідея (форма), а для мене люди (зміст).
    Подумайте краще про ветеранів ОУН та СБ ОУН, а точніше про тотатітарні та злочинні ідеї, що знов лізуть в Україну.

Подивився навколо :) нема ніяких портретів :)
    А що б мало висіти, як ваша думка? :)
    Так, я дещо інакше дивлюся на історію України ніж років з п`ять тому, закриті раніш сторінки попрочитував. І те що я побачив лише їжа для роздумів про сьогодення, а не дикунский захват від нових "вождів нації".

Ви досі вдаєте з себе великого психолога? я думав вже пройшло :)
    А у зміст "плачу" вникнути не було часу?

Якщо ви не зрозуміли досі ті лозунги, за які начебто боролися у 2004-му, то нагадаю - держава це ми, а не фетиш якийсь. Тому коли хтось від її ім`я буде намагатися вчити її громадян - геть самозванця.
    А те, що ви пропонуєте до львів`ян зветься лицемірство, а не ввічливість. Тут форум, нагадаю, і якщо я не правий у чомусь - прошу аргументи, якщо їх нема, але я таки не правий, тим гірше для мене.

Є така пора року - восени настає :) і тоді починають рахувати маленьких курчаток :)

Я не наголошував, а питав про чергу.
    Стосовно СВОЄЇ історії можу навести такий приклад. Історія США відлічується від дати їх створення, а не від Британії, Іспанії чи Португалії.
    Тому пропоную це врахувати, і зосередитися на сучасності, а не марити Трипіл`ям як дехто :)

13. levandivka

Оп'ять палку перегинаєте? ПОщо?
    Салато, вам дати (у черговий раз ;) ) лінк на Висновки урядової комісії? Від ТАКої кількості "Божої роси" - втопитисі можна... :cowboy:

Наспівуючи:
    БеспросвЄтная любовь, беспросвЄт-на-я...

14. levandivka

Трудно... А в мене висить на монітором 3 портрети (вибачте за якість "термінового фото):
    1. Дід (я вже якось згадував, але... Історик ВУАН, арешт 1937.Помер в таборі у Заполяр'ї 12.09.1939 р.)
    2. Бабця (до 60-х рр. не могла проживати в місті, 29 вересня 1963 померла від хвороб "ворога народу").
    3. Батько.
    А коло тих портретів: 2 герби [​IMG][​IMG],
    картина Львівської опери, інтинські квіти (з острова, де лежить дід), Леся Українка і емблема ЛОТ "Пошук".

Моя Історія (облишивши "Модзалевскій В.Л. Малороссійскій Родословникъ. Т.І. Кіевъ. 1908.") починається не з 1991 р.
    Розумієте?

Наспівуючи:
    Я календарь переверну
    И всё с начала повторю...

• Подобається Подобається x 3
  15. afterstep

а історія американських індійців? Ідея започаткувати історію від 1991 року - непогана... Але що робити з індійцями?
    --
    невже вони були в формі СС? чи будь-яка форма, відмінна від касавароток РА - то форма СС? але то дійсно несуттєво - ходити їм по вулицях у формі - зась. Бо програли у тій війні. Горе переможеним...
    ваші версії причин немочі?
    Ось тут на форумі списи ламають - довкола мови, історії, НАТО.... ніби в загальному всіх думка однакова, а полеміка он як розтягується....

16. levandivka

А хіба їм забороняють паради?

17. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

гарно у вас написано....
    але (доповнення):
    тоді давайте не будемо ходити у формі червоної армії....
    давайте нарешті зробимо українські знання з українськими відзнаками, а не царської армії....
    добре хоч немає штабс-капітана та єсаула...
    давайте нарешті хочаби гроші свої назвемо по-людськи, а не здеремо назву у сусіда...

пане, ви шляхетного роду?...
    а чого приховували раніше?..

18. OldMan

OldMan Well-Known Member

Надо тщательно изучить государствообразующую роль индейцев в формировании США как государства. И сделать правильный вывод.
    :)

19. Danilo

Danilo Well-Known Member

А чому б ні? Не завадить той лінк, і не тільки Салаті, хоча деяким учасникам дискусії, опонентам це не потрібно.:) У них своє бачення, їх вже не переконати, тим більше в Степанича батько ледве не загинув від тих, сам то він не певен від кого, та за що, або не розповідає? :D
    (Степанич, не нервуйте, я не хотів образити, Вашого батька не знав, але просто шукаю мотивацію Вашого відношення до теми УПА, та пояснення стереотипів мислення.) "А вот я ТАКОЄ знаю пра єтіх палачєй, что ужас просто, ані же дєтей убівалі і вєшалі на дєрєвьях"...:)
    Майк як завжди доволі "переконливо" намагається опускати УПА до рівня НКВД, або піднімати комуняк до рівня національно-визвольного руху.
    Але все це намарно. Чому? Та тому що він не розуміє, не хоче навіть допускати що влада може НЕ "розводити". Вона, на його думку повинна розводити, при тому так само як комуністична, або ще гірше, якщо це можливо.:) Як можливо жити з такими думками, дивуюсь я на Вас? Тоді Вам треба лягти до труни вже, та чекати смерті, а не розповсюджувати по форумах свої параноїчні сентенції.
    Роману Шухевичу – вічна СЛАВА!

20. afterstep

угу - і добити рештки.
    І хай лишаться оповідання Фенімора Купера та "Кобзар" Шевченка - і того досить ;)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)