УПА

Discussion in 'Історія' started by Danilo, Dec 21, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. duncan

duncan батяр з личакова Staff Member

Відповідь: СС "ГАЛИЧИНА"

погоджуюся частково...
    "прямої" заслуги немає....
    але без них "нас" би не було...

2. Войцек

Войцек Well-Known Member

Не було 400.000, а взагалі через УПА прошли. Вояки то гинули, ні?
    До речі, за часи другої світової, пишуть, загинуло більш ніж 50 мільонів, так не за один день, так?

3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Маріє, а чо' Ви переживаєте?!
    У обвінітєлєй є лише одне джерело - Кремлівській агітпроп. :p
    Посилати обвінітєлєй (по лінку) - безперспективно, не підуть...

Ма-а-айку! Не всі накази виходять з ЦК!:D :D :D
    Ви єфрейторів Пупкіних/Тьоркіних до уваги не берете?
    І в армії совдепії, і в УПА командирів (тих, що віддають накази) було багато. приписувати все авторство конкретній ОУН???:rolleyes:

4. Mike

Mike Well-Known Member

Тобто ви стверджуєте, що арміях нема командної вертикалі? Тоді швиденько повторіть устав:)
    То може і Сталін не такий вже й винний, га? :) це все Пупкіни/Тьоркіни напевне :) з чого це "приписувати авторство конкретній" КПРС?

Левандівка, вам не смішно? може погодитеся, бо дуже ж очевидне, УПА й справді була військовим формуванням ОУН(б).

5. levandivka

Смішно? :o
    Найочевидніші висновки - часто виявляються підтасовками.:cool:

Коли ми говоримо про ешелони для депортації чи "евакуацію в'язнів по 1-й категорії" (масові розстріли), ето одне... Лінія "вертикалі" аж стирчит...
    Коли боївка УПА, виконавши наказ свого командира Пупченка, спалила польське село, в мене особисто, є великий сумнів, щодо отримання "вертикального" наказу на конкретне спалення.

Одразу відкоментую імовірну "шпильку" про невертикальні грабунки ЧА/НКВС: УПА діяла на своїй території, створена внаслідок війни між двома окупантами...

6. Mike

Mike Well-Known Member

Вам повинно бути відомо, що загибель десятків тисяч на Волині була з наказу головнокомандуючого УПА Клячківського (Клима Савура), і одразу після цього на цю посаду призначили Шухевича.
    І ось, зі звіту Кульчицького:
    Вчені діаспори теж вважали, що в історії ОУН(Б) і УПА волинська трагедія — це важка темна пляма. її не можна було ані виправдати, ані пояснити. Разом з тим не можна було й звинува*тити Д. Клячківського, не звинувачуючи при цьому весь український повстанський рух. Цю трагедію можна було лише замовчати. Мабуть, не випадко*во в "Енциклопедії українознавства", де подають*ся короткі біографії діячів навіть зовсім дрібного масштабу, не знайшлося місце для Д. Клячківського (Клима Савура). Мабуть, не випадково цей непересічний діяч у листопаді 1943 р. під пристой*ним і переконливим приводом позбавився посади головнокомандувача УПА. В українському пов*станському русі політичне і військове лідерство зосередилося в руках Романа Шухевича (парти*занський псевдонім — Тарас Чупринка).

Так от, прийшов час звинуватити, тобто всім знати правду, і не множити міфів далі.
    Зауважую, что мова йде не про простих українців, а про політичне керівництво, про ОУН(б). Для мене це те ж саме, що політбюро ЦК КПРС, чи батько Сталін :). Не бачу ніякої різниці.

Втім, якщо не бажаєте визнавати, не визнавайте, якщо є якась надія що все було правильно та героїчно - хай буде. В мене теж колись вона була, правда по відношенню до КПРС (хоч сміявся з Брежнева, але ж були "святині", були... :))

• Подобається Подобається x 1
  7. levandivka

Відповідь: про Фому и про Єрьому...

Шкода, Майку.
    Я - саме намагаюся спростувати Вашу тезу про "всі!!!".
    Ви самі пишете про різне керівництво ОУН(б) (Савур/Шухевич).
    Самі, підозрюю, розумієте, що далеко не всі (!) спалені села значаться в злочинному наказі Савура: Волинський конфлікт - це і купа відплатних акцій.
    Вважаю неприпустимим говорити "ВСІ", рІзно траплялося, рІзно... :cool:

Я не страждаю "героїчною памяттю", не треба... ;)

8. Mike

Mike Well-Known Member

Звичайно різно. Але. Розсудимо тверезо. Які там "відплатні акції"? АК спалило наше село й вбила всіх мешканців. І що далі? Ставте себе на місце Савура (були ж відозви до польських сіл, так?). Ви уявляєте себе віддаючим наказ спалити сотні сіл та винищити повністю населення? А у ролі виконувача?
    Якщо б це було спрямовано на вояків АК, на тих хто зі зброєю, то хоч вже більш по-людськи, хоч без дітей вже. Тому я й писав, що я проти саме ідеології, яка довела людей до такого звірячого стану (знайдіть ще такий приклад де б армія вбивала мирне населення таким чином), причому це була не тільки УПА, а ще й селяни "з сокирами". І проти ідеологів, бо наказали, потім замовчували, а потім й досі не визнавши свою провину лізуть повчати як нам жити.

А тоді чого ми тут займаємося подіями піввікової давнини? Я б краще подивився на сьогоднішні документи, чим на тодішні, а то злий рок якийсь - хронічно на півстоліття спізнюватися, а потім все списувати на долю :)

9. levandivka

Майку, мені дуже прикро. Розумію, спека, душно, але...
    Ви ж самі пропонуєте "тверезо"... :sad:
    ТАК "тверезо", чи "які там..."???
    Звичайні, відплатні, без кінця і краю:
    -Ні! Себе не уявляю (трудно мені з подібним фантазуванням). От озвірівших людей зрозуміти можу.:sad:
    Ні! Волинська різня точилася за/проти проживання на території поляків/українців. Про вояків не йшлося. До чого Ваше припущення?
    Тобто, якщо я Вас правильно розумію, "довела людей до такого звірячого стану" ідеологія (націоналістична)?:eek:
    Не було війни, "довійни" і проч.проч.? Тілько ідеологія!? Одна!? :confused:

Майку! Хто? Куди лізе? (я не про Ваш прихід на ЛФ :rolleyes: )
    Яка зволоч до Вас в Харків прилізла і вчить (Вас), як жити?
    З дітьми пойнятно, їх вчити... хочеш-нехочеш, приходиться.(про сучасних вчителів -мовчу;) )
    Я? Фіг його знає...:confused:
    Курити - теж шкідливо. :o

10. Mike

Mike Well-Known Member

Так, ідеологія.
    Нагадую послідовність, спочатку відозви до польського населення, ось приклад:
    "...Зараз ви є сліпим знаряддям в німецьких руках, яке спрямоване проти нас. Але пам'ятайте, якщо польська громадськість не вплине на тих, котрі пішли в адміністрацію, полі*цію та інші установи з тим, щоб вони їх помітили, то гнів українського народу виллється на тих по*ляків, які мешкають на українських землях. Кож*не наше спалене село, кожна наша жертва, що бу*дуть з вашої вини, відіб'ються на вас".
    Потім наступне:
    У липні 1943 р. у відозвах ОУН(Б) до польсько*го населення перед кожним польським селом була поставлена вимога, щоб його мешканці "за 48 го*дин вибралися за Буг або Сян — інакше смерть!" Польське підпілля видало наказ: "Сидіти на місці, бо Польща втратить Волинь". 11 липня відбулися скоординовані напади загонів ОУН(Б) одночасно на 167 польських поселень. У масових винищу*вальних акціях брали участь цивільні з косами і сокирами
    І останнє, з того ж звіту:
    Підбиваючи підсумки дослідженню волинської трагедії як головного пункту в українсько-поль*ських відносинах воєнної доби, проф. Ігор Ільюшин ставить таке питання: чи мав право Клячківський, займаючи найвище становище у крайово*му проводі ОУН, пред'являти польському насе*ленню згаданий вище ультиматум? Його відпо*відь незаперечна: "На нашу думку, відповідаль*ність, яка була покладена на всю місцеву поль*ську людність за службу її окремих представни*ків в допоміжній поліції (шуцмансшафтах) об'єк*тивно була подібною до тої, що приписувалася в СРСР прибалтам, татарам, калмикам, чеченцям та іншим народам, які звинувачувалися в масовій колаборації з німцями"

То чим ОУН краще за КПРС, чим націоналізм "краще" за комунізм?

Звісно я не відкидаю усі фактори воєнного часу, психологію, але ж читайте документи - то було зроблено не в стані афекту, а за наказом, сплановано, з благословення ідеології.

Ця трагедія - приклад конфлікту двох націоналізмів. Йшлося про всіх, і вояків теж, бо їх руками робилося.
    Це приклад методів створення національної (в розумінні етнічному) держави, що може бути якщо етнічне ставити вище за загальнолюдське, а саме це зміст націоналізму як ідеології.

Я далеко не Іісус, що приділяти таку увагу моєму приходові :)
    Що мені потрібно, так це чітке розуміння шляху держави (а не Харкова :)), і обгрунтованість його. А зараз бачу через Ющенка підсовують стару іржаву бомбу, яка нічим не краща за "комунізм" :)

Старшому моєму немовляті 27, а молодшенькій - 23 буде, вони вже мене вчать :)
    Стосовно ж вашого "жарту", складається враження, що вчити мову таки важливіше за навчання плаванню, ні? :) Я думав, що розумні люди в державі вже виросли з "мовного питання" :)

А от я і це передбачив ще років з 40 тому - не палю і всіх отговорюю :)

11. Danilo

Danilo Well-Known Member

Відповідь: УПА

7. Міжвоєнна і воєнна історія Галичини — це «найчорніший» період її розвитку в російській інтерпретації. Не випадково у радянський час 99% галицької історії та культури цієї доби було просто заборонено. Пояснюється це тим, що після війни за незалежність і державність Західноукраїнської Народної Республіки почалося дивовижне піднесення у всіх сферах галицького суспільства. Динаміка політичних партій, зростання національної свідомості мас, бурхливий розвиток журналістики, науки, культури, визначна роль УГКЦ, функціонування якісних ідеологій — ось його основні складові. І головне, галицьке суспільство було особливо мобілізоване, «наелектризоване» націоналізмом — діяльністю підпільної ОУН. Десятки тисяч молодих людей — пристрасних, вольовитих, дієвих — влилися до підпільного революційного руху, а потім — до УПА, пройняті фанатичним героїзмом, культом свободи і національної гідності. Спочатку боротьба проти польської влади, потім — проти радянської влади і німецької окупації надзвичайно загартувала ціле покоління. Замість традиційного типу політично активного українця — приземленого і дрібничкового, дещо малороса, прийшло покоління романтиків революції, людей залізних характером і жертовних, пройнятих мрією по величне, прекрасне і доленосне для цілої Європи воскресіння України. Вони знали, за що умирали: за відродження Припонтійської цивілізації, за якісно нову геополітичну долю Східної Європи, за нові історичні можливості для української нації, століттями «запертої в льох» позаісторичного небуття. Те, що націоналістичний рух в СРСР був так суперкатегорично і аж фантазійно очорнюваний і оббріхуваний, має своє логічне пояснення. Москва завжди розуміла, що моральної перемоги над ним вона так і не здобула (відомий факт: регулярні частини Червоної Армії майже не воювали проти УПА, бо їх «розкладала» ідейна і моральна позиція українського підпілля, з УПА воювали, в основному, спеціальні війська НКВС). Вольовий націоналізм ОУН — це був той камінь, який — навіть розтрощений і розпорошений — з водою проникав у ґрунт і там знову тверднув. Тому в радянській міфології спеціально була поширена абсурдна і цілковито неісторична міфологема про «колаборацію і запроданство ОУН німецькому фашизму».
    повний текст

12. zenyk

zenyk Well-Known Member

то ви таки хочете боїв.....так і нариваєтесь, так і нариваєтесь....а як тільки до справи доходить ближче - відразу верещати починаєте.....

може і направду краще кілька років відвоювати, ніж десятиліттями слухати ваші підвивання....

13. Mike

Mike Well-Known Member

Данило, прочитав по вашому лінку статтю (ще не завершену), зветься "Школа ненависті. Галичофобія: міфи й факти".
    Схоже, автор має всіх за ідіотів, причому повних :)
    Фактів нема, а міфів та фобій аж через край. Він сам із собою бореться, і схоже до перемоги далеко...:)
    Цьому Олегу БАГАНу можна не вагаючись давати звання почесного провокатора України :)
    Йому б "Історію ВКП(б)" під подушку (воно те ж саме, що й він понаписував, позначка тільки інакша), хай у голові пройде реакція і утвориться щось нейтральне, природнє :) може бачити почне...

14. sevtavr

sevtavr миється в бані

15. Mike

Mike Well-Known Member

Відповідь: Хронологія Волинської трагедії

Який жах! Ось що пише професор, доктор історичних наук Сергійчук:
    Вже з перших гарматних пострілів на фронтах (1-ї світової) обидва народи розгорнули під-готовчу акцію (в краю і за кордоном) до вирішальної боротьби за своє самостійне державне життя.

Тобто, це все народи почали, не було ніяких "керівників", які стикали та натравлювали, це все самі люди. :) виходить, все природньо, хай точиться віками людовбивство "народне" - це нормально і дуже історично. :), а головне, добре вписується у націоналістичну картину світу :)
    От би хто турнув того "прохвесора" кудись подалі, бо не знає і не хоче навіть того, що не народи розгортають підготовчі акції, а держави, влада - парламенти, прем`єри, президенти з чисельним штатом ідеологів, який виконує завдання "обробки" свого та інших народів. Вигідно це дуже небагатьом, а от народові за це розплачуватися.

Просто огидно читати таких "істориків"...

16. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

А за голодомор хто відповідати буде? Чи то так поступають "повноправні країни" зі сусідами? А за "розстріляне відродження"??? А за тисячі людей на Соловках, в Сибірі, замордованих і покалічених!!!
    Чомусь Німеччина давно вже встигла попросити пробачення в єврейського народу і визнати свою провину!!! Цікаво, чи наш народ, понівечений, зацькований і сплюндрований не раз "добрим" сусідом, дочекається такого вибачення?!

Я, на жаль, отак з першого маху, не можу всі думки і висловлювання прочитати у цій рубриці, але (сподіваюсь, що не повторюватиму когось) для мене УПА - це герої, у всіх їхніх виявах!
    Чого вартують одні тільки пісні, складені в ту епоху!!! "Накрила нічка", "Не сміє бути в нас страху", "За Україну"!

17. lotr_an

lotr_an Well-Known Member

п. Черешенька ви пишіть а я буду вам карму додавати згоден з кожним вашим постом :)

Україна і українці мусять знайти в собі силу прийняти дійсність сьогоднішнього буття через призму історії. Ми мусимо побачити, усвідомити і відтворити ту правду, яка б допомогла спозиціонувати себе в майбутньому.
    Це суперважливо ми мусимо знати і наших героїв і зрадників і не робити кардинальних помилок в майбутньому.

І ще я вважаю що з думкою цього посту повинні згодитись усі сторони обговорення... це буде обєднувати нас.

18. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Цілком погоджуюсь! Проблема якраз в тому, що багато історії не знають, а вивчили лише те, що було "насаджено" владними установами.
    Історію треба переосмислювати щодня, і вчитися, як на її помилках, так і на прогресивних моментах!
    Шкода, що ми так мало любимо і цінимо наших рідних героїв (Крутів, напрю!!! і ще таких багато...) , які життя віддали для того, щоб зараз всі ми з вами могли жити в незалежній і вільній державі!!!

19. lotr_an

lotr_an Well-Known Member

Ви Черешенька чи Чарівниченька? Слухайте рука до того кулака що вгору показує все тягнеться і тягнеться :)

Проте недостатно (хоча погоджуюсь важливо) ту історію переосмислювати нам. Це треба робити і такби мовити "їм". особисто я не уявляю як можна заставити чи переконати опоненнтів в цьому питанні.

20. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Это точно !

Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)