УПА

Discussion in 'Історія' started by Danilo, Dec 21, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. duncan

duncan батяр з личакова Staff Member

Відповідь: Роман Шухевич

візард, я думаю, що ви буваєте на різних форумах, і на всіх (може на падонківських немає) є правило: не коментувати ні аватар, ні нік...

коментувати не буду...
    ви розумієте, що можна подумати про ваш допис...

2. duncan

Відповідь: УПА

типова підміна понять...
    я говорю про народ, який тут проживає, ви — про державу, яку цей народ має...
    етнічність давно скасовано — штампу у паспорті немає...
    ми всі є українці...
    але певній групі людей це не до вподоби...
    дякую, добре, що ви тепер не стверджуєте, що я пристосуванець... :)
    міняти рідну....
    у мене російська рідна, мені ніхто не заваджає нею спілкуватися...
    пам майк, а в чому ви бачете заміну?..
    в тому, що я з незнайомими мені людьми розмовляю державною, чи те, що мені не подобається, коли в автобусі пасажир звертається до водія російською, хоча помітно, що українською володіє...
    я ж бачив і протилежний випадок, коли російський турист (судячи з московського акценту) промовив до водія "будзь-ласка, зупиніць"...
    ця людина викликала до себе повагу... чи ні?... ;)

3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Не зовсім розумію, "опоненти, які не розділяють <...> точку зору з цього питання, мали б прикладати зусилля" в якому напрямі.
    Що міняє для громади Ваша гіпотеза?
    Чи Ви б хотіли подивитися (прийняти участь) турнір серед Сторін.

4. roman

roman Member

Я намагався опублікувати свою статтю у пресі і мені це не вдалося. Переважає точка зору, що її не варто публікувати і прикладаються певні зусилля, щоб цього не допустити....

Це не гіпотеза - це правда...

З свого боку, не зовсім розумію Ваше "Чи Ви б хотіли подивитися (прийняти участь) турнір серед Сторін"

5. duncan

я колись довго намагався потрапити до газети на роботу, заходив навіть до "львівської", але коли до газети потрапив — зрозумів, що це не те, що потрібно...
    та й не так важливо, що допис потрапить до газети...

6. levandivka

Шо і ВЗ, і Експрес відмовили? :eek:
    Вони ж ТАК люблять смаженину?..
    А Ви не пробували не статтю пропихати, а дати можливість написати штатному кору? Фігня, що суть перевернуть з ніг на голову, зате інфа піде.
    Най буде! Я не сперечаюся...
    Ну як...
    Часто з'являються пости (наприклд): я наваяв новий сайт, оцінюйте...
    А потім запитання: чо' це ніхто не обговорює бурно?:rolleyes:

Ви, направду, поясніть, кому стає тепло, чи холодно від Вашого відкриття.

7. roman

roman Member

До ВЗ і Експресу не звертався, я на львівських газетах не сильно знаюся...

З журналістами розмовляв, бажаючих про це написати не знайшов...

Якщо Вам не тепло і не холодно, то навіщо заходити на форум про Шухевича і щось писати?

• Подобається Подобається x 1
  8. levandivka

Тьху-у! :confused:
    Не думав Вас образити.
    Доречі, для мене різну вагу мають: Шу, форум про Шу, і його діти...
    Он, у Чорновола, синочок... Тарасик...

9. roman

roman Member

Не переймайтесь образами:cool:

Просто на форумі про Шухевича я апріорі вважаю що все, пов'язане з ним, є цікавим для відвідувачів цього форуму.

І питання не тільки про дітей - це скоріше питання про вивчення життя Романа Шухевича, його успіхів, невдач, правильних рішень, помилок, як це є у кожної людини. Наразі ми маємо образ лицаря, позбавленого будь-яких людських рис, окрім як незламності, впевненості у своїї правоті та жертовності.

10. levandivka

ТАК, цікаво. Прочитав. Але причин для дискусії дочка/недочка не бачу...
    А Ви не пробували обговорити питання про вивчення життя Романа Шухевича в ЦДВР? Там молоді допитливі хлопці, власне вивченням і займаються. А, коли факт рідства буде доведено (?), ми обговорим "образ лицаря". Може навіть в розділі "Про Це" :p

11. Mike

Mike Well-Known Member

Спробую пояснити свої сумніви, для цього потрібен сам наказ:

О ликвидации саботажа на Украине и о контроле над командирами и красноармейцами, мобилизованными из освобождённых областей Украины.
    СОВЕРШЕННО СЕКРЕТНО
    Приказ № 0078/42
    22 июня 1944 года
    г. Москва
    ПО НАРОДНОМУ КОМИССАРИАТУ ВНУТРЕННИХ ДЕЛ СОЮЗА
    И НАРОДНОМУ КОМИССАРИАТУ ОБОРОНЫ СОЮЗА СССР

Агентурной разведкой установлено:
    За последнее время на Украине, особенно в Киевской, Полтавской, Винницкой, Ровенской и других областях, наблюдается явно враждебное настроение украинского населения против Красной Армии и местных органов Советской власти. В отдельных районах и областях украинское население враждебно сопротивляется выполнять мероприятия партии и правительства по восстановлению колхозов и сдаче хлеба для нужд Красной Армии. Оно для того, чтобы сорвать колхозное строительство, хищнически убивает скот. Чтобы сорвать снабжение продовольствием Красной Армии, хлеб закапывают в ямы. Во многих районах враждебные украинские элементы преимущественно из лиц, укрывающихся от мобилизации в Красную Армию, организовали в лесах “зеленые” банды, которые не только взрывают воинские эшелоны, но и нападают на небольшие воинские части, а также убивают местных представителей власти. Отдельные красноармейцы и командиры, попав под влияние полуфашистского украинского населения и мобилизованных красноармейцев из освобожденных областей Украины, стали разлагаться и переходить на сторону врага. Из вышеизложенного видно, что украинское население стало на путь явного саботажа Красной Армии и Советской власти и стремится к возврату немецких оккупантов. Поэтому, в целях ликвидации и контроля над мобилизованными красноармейцами и командирами освобожденных областей Украины, приказываю:

1. Выслать в отдаленные края Союза ССР всех украинцев, проживавших под властью немецких оккупантов.
    2. Выселение производить:
    а) в первую очередь украинцев, которые работали и служили у немцев;
    б) во вторую очередь выслать всех остальных украинцев, которые знакомы с жизнью во время немецкой оккупации;
    в) выселение начать после того, как будет собран урожай и сдан государству для нужд Красной Армии;
    г) выселение производить только ночью и внезапно, чтобы не дать скрыться одним и не дать знать членам его семьи, которые находятся в Красной Армии.
    3. Над красноармейцами и командирами из оккупированных областей установить следующий контроль:
    а) завести в особых отделах специальные дела на каждого;
    б) все письма проверять не через цензуру, а через особый отдел;
    в) прикрепить одного секретного сотрудника на 5 человек командиров и красноармейцев.
    4. Для борьбы с антисоветскими бандами перебросить 12 и 25 карательные дивизии НКВД.
    Приказ объявить до командира полка включительно.

Народный комиссар внутренних дел Союза ССР
    БЕРИЯ
    Зам. народного комиссара обороны Союза ССР,
    маршал Советского Союза ЖУКОВ

Щось тут не те. Питання:
    1. Уся преамбула не відповідає дійсності, достатньо спитати ще живих у Київській, Полтавській та інших областях, чи хотіли вони повернення німців у 44-му? відомо що і УПА цього не хотіла, хто ж хотів?
    До того ж не наведено жодних цифр, що дуже не схоже на інші накази, тобто преамбула не військова, а ідеологічна.
    2. Чисельність українців у ЧА на початок 45-го була десь 4 млн., де узяти 800 тис. сексотів? :)
    3. Якщо такий наказ дійшов би до армії, де 35% українці, а 51 - росіяни, це був би кінець армії.

І останнє. Це наказ керівника НКВС, який не міг бути не виконаний. Чому не виконано? Тут може бути тільки одне пояснення - наказ не "пішов", або його взагалі не було. Я не великий шанувальник Бєрії :), але тут щось не те.

На це була відповідь у цитаті:
    "И самым поразительным оказалось ознакомление с документами,
    хранящимися в Государственном архиве общественных организаций Украины.
    Упомянутый в газете документ там действительно хранится. Но это - немецкая листовка, которую фашисты разбрасывали в 1944 году вдоль линии фронта."
    Це було б цікаво перевірити, бо то вже дещо. Ви самі бачили у тому архіві цей наказ?

12. roman

roman Member

Я надсилав статтю В'ятровичу...
    Щоб говорити "про це" чи "про інше", дуже багато ще треба з'ясувати

• Подобається Подобається x 1
  13. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Швидше за все то так і є. Тому що по-перше дійсно не було таких масових настроїв у вказаних областях. По-друге, якщо вже вирішили так вчинити з кримськими татарам, то так і зробили. А чому з українцями "не вийшло"? По-третє, скільки тоді було українців? Мабуть, кілька десятків мільонів. Куди ж їх виселити? Хто б залишився в Україні? Як би це відбилося на боєздатності ЧА?
    Так що питань багато...

14. Mike

Mike Well-Known Member

Я теж про народ, який тут проживає :)

Етнічність неможливо скасувати, Пупере, й не потрібно нікому. Але іноді, особливо коли тонуть, етнічність не така вже й важлива, так? :) тоді перш за все згадується що всі ми люди, і маємо з народження рівне з іншими право жити...

Нема за що, завжди до ваших послуг :)
    Образилися? й даремно, я он у комунізм змалку вірив, і нічо... :)

Ну, тут треба багато чого уточнювати.
    По-перше, незнайомці на якій мові казали?
    По-друге, водій на державній службі? :) А серьозно, мені, наприклад, все одно на якій, чого тут дивного? але якщо така місцевість, де всі російськомовні, то якось, скажімо, незвично це лунатиме, й всього.
    По-третє, якщо десь, припустимо в Мілані, мені вдалося б звернутися до водія італійською, і він би мене зрозумів - мене б розперло від гордощів :)
    а якщо у Токіо... :)
    Не зациклюйтесь.

15. duncan

хто за національністю, наприклад, був олександр дюма?..
    єжи гофман, юрій клен, марко вовчок?... та багато-багато інших...

в дитинстві усі в казки вірять...
    російська, українська, польська...
    і що?...
    не на державній...
    водії — приватники...

і ваш останній допис дуже мені нагадує гру: поміняли місцями слова, перебудували речення, ніби щось нове, а суть лишається та сама...

16. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

від перестановки доданків - сума може змінитися.... а зі словами в реченнях - тим паче....

17. duncan

так і я про те ж саме...
    яка різниця між оцим реченням:
    і оцим:

18. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

але ці два речення - про зовсім різні речі? єдине, що в них є спільного - то вжито кілька однакових слів ;)

19. duncan

а як на мене: однаковісінькі...
    пан майк написав, що пишався би, якби закордоном у країні перебування міг би говорити мовою місцевого народу...
    я те саме написав про україну...

20. Mike

Mike Well-Known Member

Ну й тяжко з вами, Пупере :)

Талановити письменники.

Я японців не було? ви б теж українською? :) (ну хоча б мову жестів можна вживати? чи й це "непатріотично"? :))

Тим я хотів сказати, що коли ви бачите якесь явище, й воно викликає у вас які почуття, то причиною самого явища не є ваші почуття. Так зрозуміло? :)
    Тобто, чому турист-росіянин намагався казати українською можна зрозуміти ставлячи себе на місце того туриста, що я вам і намагався пояснити на свому прикладі.

Перший раз "Швейка" читав українською (російською не зміг дістати :)), так от зараз в мене таке відчуття, що я ніби намагався пояснити що таке "тротуар" :), або нічого не розумію і отупів вже остаточно:) перепрошую, звісно.

Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)