УПА

Discussion in 'Історія' started by Danilo, Dec 21, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Оля

Оля Старожилка форуму

Відповідь: УПА

Мені то дуже подобається. :) В мене такі коліжанки є у Львові. Самі росіяни з походження, а такі патріотки. :) Хоча це явище рідкісне.:sad: В більшості, ваші русскоязичниє чекають, щоб всі до них прилаштовувалися і, живучи у Львові ціле життя, принципово мову українську не використовують. :sad: Тай не тільки у Львові... Така вже російська ментальність. :cool:

2. duncan

duncan батяр з личакова Staff Member

+1

а ще є "настаящій палковнік", який погано навіть знає своє ремесло, я вже мовчу про те, що не знає мову народу, на землі якого жив...
    і чомусь (!!!) каже, що любить це місто...
    оце таки справді "соль зємлі"...
    тіпічьна рускій...

ще котляревський про таких писав...

3. Mike

Mike Well-Known Member

А мені - ні. Що може бути природнішим, ніж розмовляти рідною? Політичні мотиви як вітер - зміняться, а рідну змінити неможливо.
    І ментальність ніяка не загадкова :), он американці мабуть переважно самісінько так себе поводять, тільки інтелектуально розвиненіші інакше, бо це - спадщина (синдром) світової держави (тільки б радів коли б українці мали таке вроджене :), з цим можна б було впоратися).
    Дійти б нам до рівня світової держави, або хоча б самі вже відчували що чогось варті, а тоді б підняли келих за кожну з мов - за повним столом все вирішується швидше :)

4. Оля

Оля Старожилка форуму

Майку, Ви про що? :cool: При чому тут політичні мотиви? Прийти на чиюсь землю, вкорінитися там і плювати на їхні звичаї, їхню мову? :cool: До чого тут політичні мотиви? Чи хтось комуь забороняє знати рідну?Але спілкуватися з людьми країни, в якій ти живеш, треба їхньою мовою. Так є всюди.
    А про американців Ви що хотіли сказати? Куди би вони не їхати, вони найперше вчать мову. Хай якби там не було, може й поганенько, але таки володіють. І навіть тут до мене в магазин приходять, щоб попрактикувати не забути. Ех, Майку, Майку! :cool:

5. Mike

Mike Well-Known Member

- Ось це і є політичні мотиви, Олю :)
    Тут доволі довго були дві мови (не беремо навіть Сталінських переселень).
    Невже це так важко визнати? :)
    Мова може йти тільки про відсотки, але зараз рятувати вже треба не тільки українську, але й російську - писати й думати без помилок пошукати хто може! не кажу вже про культуру - на вулицю не вийдеш, мат стоїть як хрести на погості тій культурі...

Ви за усіх? :) тоді я за Америку не хвилююсь :)
    Але де ж ви бачили "нашого", що б приперся кудись ані слова не знаючи?
    До того ж,не забуваємо, що американці їздять переважно як туристи, справжні, а не за "шмотками", крім того, англійська найпоширеніша.
    Я ж про менталітет, а не про погані-непогані, а він закладається системою разом з культурою (хто кого :)).
    Не вийшло в мене знайти одразу статистику володіння іномовами по країнах, а було б цікаво...

6. duncan

по-перше, є звичайна повага до народу, на землях якого проживаєте...
    по-друге, є державна мова, якою треба користуватися...
    по-третє, я спілкуюся тою мовою, якою думаю...

у даному випадку — думаю українською, тому нею і пишу...

по-четверте, ваш допис про двомовність взагалі недоречний по простій причині: я якраз і є двомовний...
    у мене труднощів у спілкуванні не виникає...
    російською я спілкуюся з: близькими друзями, родиною, коли я поважаю лидину, яка до мене звертається російською...
    у всіх решта випадків — українською...

п’яте: батько у мене росіянин, мати — українка...

пс. і тепер поясніть мені: де ви побачили тут політичні мотиви?
    ви їх бачите?..

• Подобається Подобається x 2
  7. Оля

Оля Старожилка форуму

Де було дві мови? У Львові? Та були, тільки які? Австрійська, польська, російська. Мови окупантів. Визнати не важко, тільки зрозуміти важко, чому попередні окупанти, що лишилися у Львові, вивчили українську, а останні нездужають. Нє, не вважають за потрібне навіть, в більшості. :sad:

Ого! Ви, Майку, напевно не знаєте анекдоту :
    Тьотя Хая:
    -Мие ужє два года живьом в Нью-Йогькє, а паліція до сіх пог нє газгавагіваєт па-гускі! :)

Американці зараз їздять по бізнесу і місіонерами. І завжди з перекладачами, але й самі хочуть якось до людей ближче, тому й вчать.
    О! і ще й англійська поширена. Нащо би їм вчити? А вчать!

• Подобається Подобається x 2
  8. roman

roman Member

Роман Шухевич: Білі плями життєвого шляху

Роман Шухевич: Білі плями життєвого шляху
    Незабаром Україна святкуватиме столітній ювілей Р. Шухевича. Суперечливість спогадів свідків його перебування в с. Пуків, щонайменше, дає поживу для міркувань і, може, навіть певних висновків. Читати далі >>> .

9. Mike

Mike Well-Known Member

1. Я щось образливе казав?
    2. Не буває "земель народу", буває політичне "закріплення" земель чином державності. Якщо потрібні докази - прослідкуйте історію, скажімо, Криму.
    Те ж стосується сучасної України вцілому - це наші землі, спільні, бо так ми сказали у 91-му. Я жодним чином не хочу принизити український народ, але вже час відходити від етнічності та приходити до інституту громадянства, тоді на першому плані буде мораль - хто більше дав цій землі, той і буде мати більше право казати "моя" (але не громадянське, звісно).
    До того ж, мені було б неприємно бачити двох малюків у піску, коли б один другому казав би - "йди звідси, окупант". Тут державою і не пахне.

3. Якщо бажаєте, можемо на відповідній гілці поговорити про це.
    4. То й що? все вірно, думайте й спілкуйтесь без обмежень.

5. Який допис? Оцей - "А мені - ні. Що може бути природнішим, ніж розмовляти рідною? Політичні мотиви як вітер - зміняться, а рідну змінити неможливо."? До чого тут двомовність? Я мав на увазі лише те, що не бачу природніх причин змінювати мову комусь у Львові з української на, скажімо, російську - мені це не подобається. І так само комусь на сході - російську на українську. Інша справа - знати ще одну мову, та спілкуватися нею при нагоді, але міняти рідну? навіщо? Тут бачу одну головну причину - політичну, а всі інші йдуть від неї (як вища освіта, наприклад). І я впевнений, що це тільки шкодить нормальним стосункам у державі.
    Можу це зрозуміти лише як підтримку культури, аби не зникло, але тоді той, хто вирішив поширювати культурний та духовний потенціал мови повинен хоча б грамотно на ній писати та розмовляти, він і сам повинен володіти цією культурою. А якщо просто вирішив зранку - можна мові більше нашкодити :)
    6. А я намагаюся тільки відповідати мовою звернення, бо більш тямлю в російській, дикун, що поробиш... :)

7. В мене теж :)
    8. Як зміг покоротше спробував пояснити вище.

• Подобається Подобається x 1
  10. Mike

Mike Well-Known Member

- Олю, я мав на увазі Україну вцілому.

- скільки завгодно :) але то більше до культури та менталітету має відношення, ніж до національності :) пройде...

- Олю, не маю фактів - промовчу, маю тільки власну думку, в мене ще є вибір - погоджуватися з нею чи ні :)

11. duncan

дайте мені відповідь ще на таке питання (я звертаюся до пана, який себе величає палковніком): ви назвали львів улюбленим містом, а чому?...
    ви ж не любите ні цього міста, ні мешканців міста...

12. duncan

Відповідь: Роман Шухевич: Білі плями життєвого шляху

пардон, а можна почути вашу думку?...

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

А цей допис я присвячую тим, хто жити не може без посилання і для кого єдиновагомим критерієм правди є наявність посилання. Також це посиланнячко я посвячую "лічно" товаришу Нєвстранцю особисто, на довгу і незабутню память.

http://poshuk-lviv.org.ua/ru/prison/bibrka.htm

Чому виникло УПА?

14. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

ТАК, на моєму сайті КУПА хороших документів, і в укр.версії теж. Заходьте.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

На якому Вашому?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

17. roman

roman Member

Відповідь: Роман Шухевич

Можна, я автор і моя думка викладена у статті...

18. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

На тому самому: на сайті "Пошуку" ;)

• Подобається Подобається x 1
  19. duncan

Відповідь: Роман Шухевич

ясно...
    "йди, читай, думай"...
    навщо тоді форум?..

можна просто лінків накидати...