УПА

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Danilo, 21 гру 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. RJK

RJK Well-Known Member

Відповідь: УПА

Если не ошибаюсь, статья 54-2 дается да вооруженное противодействие, пункт 11 означает в составе организованной группы.

В списке почти все идут по 54-2-11.

Давайте подробнее. Попытаемся разобраться.
    Что за диалект, какое слово не соответствует тому времени.
    Попробуем проверить.

2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Почніть з підпису...
    На мою думку Курінний не мав би підписуватися "командир". :)

• Подобається Подобається x 2
  3. RJK

RJK Well-Known Member

Можно узнать, почему? Вот структура УПА с сайта ОУН-УПА:

На сайте ОУН УПА по структуре приведены неправильные данные?

4. levandivka

Ну подивіться сюди: http://forum.ottawa-litopys.org/documents/dos0301_u.htm
    Може Дід Ковпак з товаріщєм Мєдвєдєвим і підписувався "командир", а в УПА - курінний...
    Читаємо далі списки структури:

• Подобається Подобається x 4
  5. Городецький

Городецький Well-Known Member

По-перше, це не скан оригіналу, а скан ксерокопії. Про що красномовно говорять муари навколо шапки "документу". Ні чорнильна ні кулькова ручки таких слідів не лишають.

По-друге, на зворотньому боці листка ксерокопії є (просвічує) якийсь перелік чи кошторис, надрукований на друкрській машинці і перекреслений ручкою. Дивно, наказ курінного чи сотника, що передається у відділи, написаний на вториннім папері? Видно КІО ОВУ не дуже постаралося.

По-третє, Західна Україна тоді користувалася офіційним правописом 1928 року видання, в той час як Східна - переробленою редакцією 1931-го. "Наказ" написано згідно правопису і стилістики редакції 1931-го.

6. Danilo

Danilo Well-Known Member

На Першому Національному почався показ документальної стрічки «УПА. Тактика боротьби».

Вони йшли на смерть, не очікуючи пільг та пенсій. Вони йшли, щоб віддати своє життя трішки раніше, аніж чужинці заберуть його у їхніх матерів чи сестер. Десятки років потому цілі інститути наполегливо працювали над образом українського повстанця, послідовно перетворюючи його на подобу людожерської потвори. Свідки, очевидці подій, історики — проти брехні радянської та німецької пропагандистських машин у першій частині документального фільму — «УПА. Тактика боротьби».

Джерело: Перший Національний

Тіко час не дуже вдалий, нажаль. Сьогодні 16,01,08 03:45Д/Ф "Початок. Ворог перший" із циклу "УПА. Тактика боротьби"
    Наприклад у 20:00-Д/Ф "Весілля на мільйон доларів" 7, 8 с.;)
    Може хто знає , де в мережі скачувати?

7. RJK

RJK Well-Known Member

Я посмотрел, прочитал, а теперь посмотрите вы:
    В курене - Кур - куренной.
    В загоне (объединении нескольких куреней) - кр - командир.

А может, просто внимательней читать про структуру загонов нужно, не считате? :)

Додано через 13 хвилин
    1 - Напомню, что ксерокопии с указанием источника часто встречаются в архивах. Я поищу информацию о том, где находится первоисточник.

2 - Вы шутите? В условиях войны, для полупартизанского движения - это еще хорошо, что вообще бумага была, а не лист лопуха.

3 - Приведите примеры правописания, пожалуйста, разберем их вместе.
    Мало ли что....

8. levandivka

Не пойняв...
    Ви про кокі архіви..?

Додано через 16 хвилин
    Нє...
    Ви подивіться прогою той листок. :)
    Це відомість видачі набоїв на 9 осіб....
    Містить текст: "Основа: Приказ..." :)

Спецбоївка?

9. Богданович

Богданович Well-Known Member

Повертаю вашу пораду вам же:
    "командир загону - командирам відділів".
    які саме відділи (курінь, сотня)??? Ними командували курінний і сотник відповідно.

• Подобається Подобається x 3
  10. Danilo

Danilo Well-Known Member

Я б навіть сказав, все це від "начала до конца -загон, галімий" От слова "Гонішь", "гнать пургу", и т. п.:) Гра слів...
    RJk підкинув нам якуюсь цедулку, не треба гаяти час на це.

11. Городецький

НКВД-ОГПУ? На обліковій картці складу набоїв? Точно!
    Бажано б, а то дуже сумнівно.
    Я, як Ви самі розумієте, східняк. Тому в цьому питанні я керувався своїм власним досвідом галицького і волинського діялектів. Певен, галичани мене виправлять. Мої зауваження:
    - "кольона" (?) - єдиний приклад, не стосований правопису 1931-го, редагованого;
    - "в сторону" не властиве західним розмовним словоформам, швидше було б "в бік", або "до";
    - за правописом 1928-го правильно писати "бойову", так само як зараз, але за правописом 1931-го "боєву";
    - "знищити" не властиве наказам (туту я можу помилятися);
    - "Слава Украні. Героям-Слава!" по-перше пафос, по-друге не вживане в наказі перед підписом, але у шапці.
    (суб'єктивний погляд, галичани мене виправлять)

• Подобається Подобається x 1
  12. levandivka

Фішка в тому, що від цього куреня залишилося багато документів. Але грузити поважних людей "експертизою" цього - стидно... :)

13. RJK

RJK Well-Known Member

Возвращаю и вам. Согласно официальному сайту ОУН-УПА

Про 1944 год остался вопрос - закончилась или началась реорганизация, так как приведенный наказ датирован концом 1943.
    Поэтому нужно выяснить детали начала реорганизации группы "Заграва" - могла ли она быть в ноябре 1943, и вопрос с "командирами" будет решен окончательно.

Спасибо, тут есть над чем подумать.
    Только один вопрос - "не властиве наказам" следует понимать как "не присуще приказам", или смысл другой?

Додано через 12 хвилин
    Ну спросите хотя бы один документ ноября 1943...
    Зато будем точно знать.

Кстати, если вам "стыдно грузить серьезных людей" такой мелочью, пожалуйста, "погрузите" их экспертизой - почему в борьбе ОУН-УПА с СССР из 30 тысяч убитых погибло только 8 тысяч военных, и минимум 18-19 тысяч простых людей, из которых 15 тысяч - колхозники и крестьяне...

Это для многих, и меня в том числе, самый актуальный вопрос!!!

14. Городецький

Дякую. Буду дуже вдячний, якщо почекаєте на моє викладення спражньої форми викладення (за моїм вбачанням). Дякую ще раз.

15. Оля

Оля Старожилка форуму

Не тільки діалект. А сам почерк. Так хтось старався підробити тогочасне написання букв, аж перестарався. :) Гляньте, як пишеться велика буква "Н", мала буква "р". Раз копіюється тогочасне написання, а раз писар забувається і пише букви, як вже його вчили писати. Покажіть ту цидулку 50-річній вчительці молодших класів і вона то відразу скаже. :) А експерт і більше!

16. levandivka

Заходьте на сайт ЦДВР, і вйо! Читайте .pdf, питайте...

17. Відповідь: УПА

Не підказуйте московським писакам, як тоді насправді писалось = вони вмить зклепають щось нове за всіма регулами...

18. Romko

Romko Дуже важлива персона

Уточню.Тут

Додано через 1 хвилину
    То всьо вже навіть горобці проспівали...

19. Городецький

Дозвольте мені щиро вірити, що хтось користається іншою думкою, іншим джерелом ... Прошу!
    ---------------------------------------------------------
    Де ж пан RJK, невже справді читає всі 100 сторінок, чи шукає інших доказів?

20. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Взагалі мені цікаво де взялось слово Галіція бо в Галичині його не вживали, Австрії з її троном і Іспанською Ґаліцією не було. Єдине вживаня цього слова що я чув було московським...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)