УПА, Українська Повстанська Армія - 2

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Robert, 7 січ 2013.

1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Точно.

2. Gyppsy

Gyppsy Маленький пересічний українець :hi:

Звідки?

3. Gyppsy

«Скеля трьох чекістів». Як УПА боролась із НКВД на Буковині

23 вересня 1944 року повстанці в Путильському районі Чернівецької області із засідки ліквідували заступника начальника обласного НКҐБ та заступника начальника обласного НКВД, керівника обласної медичної служби НКВД, а також заступник начальника 2-го батальйону Внутрішніх Військ НКВД, який командував районним гарнізоном. Згодом через натиск повстанців районна радянська влада відступила із райцентру Путила у віддалене село Селятин, затрималася тут лише 5 днів, покинула район та через територію Румунії відступила до райцентру Сторожинець. Кілька місяців в районі панували повстанці.

4. mypucm

mypucm ...

інтернет усе знає...
    загугліть " че гевара про упа"

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. VasMT

З історії.

• Смішно Смішно x 1
  6. Gyppsy

Українська повстанська армія

Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо «Остап») сформував перший відділ УПА в місті Сарни, хоча деякі історики вважають цю дату умовно пропагандистською та переносять період заснування приблизно на пів року вперед. У 1943 році загони ОУН(б) почали офіційно іменуватися «Українською повстанською армією». Ряди УПА поповнювалася за рахунок добровольців з числа ідейних націоналістів, перебіжчиків з допоміжної поліції, дезертирів з Червоної Армії.

View: https://youtu.be/CTKjf32bW60

• Безграмотно Безграмотно x 1
  7. VasMT

Бандерівці присвоїли собі все.
    І назву, І першість у створені...

• Смішно Смішно x 1
  8. Gyppsy

Так це ж за Вікою і Офіційною датою )))

9. Gyppsy

@VasMT, а от ще про створення УПА )

Локальна історія
    43 хв ·
    Прийнято вважати, що 14 жовтня 1942 року була створена УПА. Насправді її формування тривало впродовж всього 1942 року і закінчився на початку 1943-го.
    Пізніше, у 1947 році, дату затвердила Українська головна визвольна рада, а також продублював у своєму наказі головний командир УПА Роман Шухевич.
    УПА виступала за створення самостійної Української держави, яка б об'єднала всі етнічні українські землі. Цього святкового дня пропонуємо фото українських повстанців "з лісу" і нашого архіву світлин.

Як виглядали українські повстанці? Рідкісні світлини 1940-1950-х років — Локальна історія

10. Gyppsy

Як українські націоналісти з Військом Польським воювали

Український Визвольний Рух - ОУН і УПА
    5 год ·
    Проект відзначення боєвика Служби Безпеки ОУН "Петі" Золотим Хрестом заслуги 2-го ступеня за участь в боях проти Війська Польського в жовтні 1945 року та його спогад про бій :
    "В акції на Військо Польське в с.Кузьмині 22.X.45 дав докази своєї відваги. Разом з роєм боєвиків ліквідує вороже кулеметне гніздо та здобуває особисто в рукопашнім бою кулемета.
    Зводить сам нерівний бій з групою Війська Польського та вбиває з "півкрісівки" 12 польських вояків.
    З акції виходить разом з боєвиками ціло. Серія ворожого кулемета пошарпала йому блюзу , светр і попарила шкіру.
    24.X.45 з трьома боєвиками зустрічається з групою ВП в числі 20 вояків з якими зводить бій та вбиває 5 ВП.
    Дня 29.11.45 в часі акції палення дооколичних сіл Бірчі вміло провадить чоту СКВ та БСБ двічі відкидаючи ворога з його бункрів."
    "Стрілецтво у цьому бої відзначилося особливим завзяттям. Прикладом цього може послужити хоча б такий факт , що його беремо із споминів учасника цієї акції ком.боївки СБ Петі. Він розказує :
    На відтинку на якому ми наступаємо ворог цілковито знищений. Вбігаємо під хати. Ком.Громенко між нами. Він дає наказ : "Палити хати". В одній хвилині кільканадцять хат в огні. В кожній хаті повно поляків, які вдягають свій виряд, щоб його вирятувати з горіючих хат.
    Стрільці закидують хати гранатами і стріляють до середини. Під хатами де-не-де приходить до рукопашного бою. Поляки кричать "брацє, даруй жицє !". Стріляти не можна бо наші вимішалися з польським військом, одначе поляки падуть як солома.
    Під одни обріг скрилося кільканадцять польських вояків, та й там побачив їх ройовий Іменний та дає кулиметчикові наказ пустити туди серію. Котрий поляк не згинув там від кулі, то згорів, бо обріг цей ми підпалили.
    Хату до якої я підбіг підпалюють стрільці і я в ясності вогню бачу 10 ворожих вояків. Вони бачучи що навколо них горять хати а наші стрільці ліквідують їх залоги, підходять під стіну та щось говорять.
    Я використовую цю хвилину та з півкрісівки ліквідую їх. Секунда і всі як один падають гейби скошена трава. Бачу вже що всі впали і тільки декотрий натягає собою. Біжу до хати. А тут із сіней де я думав що вже нікого немає , ворожий вояк спрямовує на мене цівку кулимета.
    Я блискавкою ловлю за цівку. Паде серія з цього кулимета 8-10 стрілів. Чую що мною щось шарпнуло, тіло легенько пече. Але кулимета не пускаю. Ворог шарпає кулиметом, хоче його вирвати , та я держучи лівою рукою кулимета , правою витягаю пістолю та убиваю його.
    Це все тривало одну хвилину. Тому що в цім відтинку хати не всі горіли, було дуже гаряче, а від диму прямо душився, підняв свою півкрісівку і вицофав. Відійшов до хати, бачив я , як впав дах хати на долину і всі вояки яких я постріляв враз зі зброєю згоріли.
    Вислід бою :
    Ворожі втрати : 90 вбитих і около 100 ранених
    Власні втрати : 4 вбиті , в тому ком.Барон, 9 ранених з них 2 важко, між ним ком.Громенко. /між вбитими поляками були 2 поручники і 5 підстаршин/
    Здобуто : 2 кулимети Дехтярова, 8 крісів, 500 шт. амуніції, 1 ракетницю , 12 ракет, 15 плащів і 5 пар взуття

11. VasMT

Неодноразово зустрічав пафосні гасла, що УПА не воювала на території інших держав.
    Ха...

12. Gyppsy

І я такі гасла зустрічав, колись навіть їх і повторював.
    А то с.Кузьмині - то де?

13. VasMT

600px-Poland_adm_location_map.svg.png
    Кузьмина — Вікіпедія

14. Gyppsy

Так я і підозрював - лінія Керзона, і тим селом у футбол грали - нині воно українське, завтра польське, потім знову українське, потім знову польське... Хто з вояків тоді вникав в ті нюанси?
    Мабуть славний ком.боївки СБ Петя файно вчив історію, і він знав, що
    От він і вирішив - поки бардак, а в руках кріс, взяти і попробувати все поставити на місце, без участі чужих політиків.
    Так що дивлячись на тамті роки, і на ту ситуацію, яка тоді була - все нормально )

Останнє редагування: 22 жов 2021
  15. VasMT

Кондом на глобус.
    Село започатковане при Королівстві Польському. І до ГВКнязівства не має жодного відношення.

Після захоплення цих земель Польщею територія в 13401772 роках входила до складу Перемишльської землі Руського воєводства Королівства Польського.

Перша письмова згадка про село Кузьмина відносяться до 1497 року, наступна до 1500 року.

16. Gyppsy

Хай так - Село започатковане при Королівстві Польському :)
    Але ж започатковане на землях ГВКнязівства.
    Так що все нормально)

17. VasMT

Може згадаємо германські племена? Чи динозаврів?

18. Gyppsy

Для чого воно нам? о_О :)

А от деякі поляки свято і щиро впевнені, що вся Галичина ЗАВЖДИ була польською. І що і Галич, і Львів, і решта міст і містечок споконвіку були польськими.
    Є й такі поляки, котрі історію згадують тільки в тих межах і датах, і так, як їм це підходить.

Во, може і фейк, я не вникав. Може Ви шось знаєте про цей марш.

View: https://youtu.be/DkKs6Zf1uFI

Так що і нам нема чого скромнічати і встидатися своєї давнини і історії ;)

Останнє редагування: 22 жов 2021
  19. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

прям як кацапи

20. Gyppsy

Кацапи взагалі в тому питанні впєрдє планєти всєй )

Читав допис расєйського москаля, де він і сам визнає, що ще кілька поколінь, і в рашці просто перестануть згадувати Єрмака. І ті всякі вогули-буряти-ескімоси-чукчі-татари... будуть вважати себе споконвічними росіянами, пити бояру і щасливо жити в найкращій странє расея)))

а де твій аватар? :)