Українські прізвища

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Maloros, 4 чер 2011.

1. nikolas

nikolas Well-Known Member

Схоже знов Брацлавчанин з'явився,лиш під іншим ніком.Чи то мені здається?

• Подобається Подобається x 7
  2. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

та то щось ваш лектор заговорився :) або ваша пам"ять підвела :)
    -ськ-ий тільки вказує на локацію походдення прізвища. Н.п.: Болехівський, Луцький, Дрогобицький і под.
    Не заперечую проти того, що багато польських прізвищ, зокрема і шляхти, мало саме такий суфікс... зрештою, пам"ятайте, що початково "прізвища" мала лише знать. Однак суфікс -ськ- прийнято вважати спільнослов"янським.

маю маленьке уточнення:
    нема прізвищ на -ко. Є прізвища, утворені шляхом додавання суфікса -енк- (і флексії -о, або суфікса - о, якщо мова йде про жіночі прізвища, оскільки вони невідмінювані). Тут уже правильно зазначали, що прізвища на -енк(о) є найчастіше відантропонімного походження (т.б. утвореними від імен (Максим-Максименко), прізвиськ (Кривий-Кривенко), можливо і прізвищ, назв професій і багато чого іншого). Головне, що твірною основою для прізвища завжди виступало найменування батька або діда дитини. Суфікс -енк(о) несе в собі значення "син того, до кого суфікс прикріплено".
    Справді, таким суфіксом утворювалися прізвища здебільшого в центральній та східній Україні, на Західній і Північній про його активність не чув :) Але там завжди було вдосталь і власного словотвірного матеріалу. Зокрема це стосується суфікса -ук. Цей суфікс у якості засобу для творення прізвищ бв поширений на всій території України.

Дуже цікаве прізвище, особисто зустрічав такі однокореневі: Педик і Педан :)) На жаль, не можу сказати, звідки вони утворилися, очевидним є той факт, що у них корінь ПЕД, у вашому випадку до нього додано суфікс зі значенням згрубілості -юр-(а). (порівняйте: петля- Петлюра, кат - Катюра)

---------- Додано в 00:57 ---------- Попередній допис був написаний в 00:52 ----------

якби ви знали, скільки було випадків, особливо у 30-і і 60-і, коли такі прізвища "творилися" у паспортних столах (чи як там вони тоді називалися). Прийшла людина з одним прізвищем, а вийшла вже з іншим. На цю тему, якщо цікаво, раджу поспілкуватися з доцентом кафедри укр.мови Донецького національного університету Вірою Дмитрівною Познанською. Її кандидатська робота була присвячена прізвищам Донецької області, дуже багато було цікавих фактів.

---------- Додано в 01:00 ---------- Попередній допис був написаний в 00:57 ----------

http://www.ukrreferat.com/index.php?referat=35240 - це про прізвища з -енк(о). Грамотно написана робота.

• Подобається Подобається x 6
  3. Saszko

Saszko Well-Known Member

Або, наприклад, прізвища Нікітенко, Нікітішин, Ніколаєнко, шо це? Або Свіріпов?

4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Коваль - (фах, рід зайнять). Не мав прізвища - записали як Коваль.
    Коваленко - його син.
    Ковальчук - підмайстер, учень коваля (не родич).
    Здається так.

• Подобається Подобається x 4
  5. SemperTiro

запросто могла бути помилка "паспортиста" (мій дід по мамі свого часу таким чином став Пилипцівим, хоча початково був Пилипів... думаю, що він тільки радй був з такого розвитку подій, бо у ті часи багато хто "замітав сліди" після Другої світової, одна буква могла зберегти здоров"я чи навіть життя врятувати), такі випадки траплялися часто.
    Але можна навести й альтернативне пояснення, зокрема щодо прізвища Нікітенко. Річ у тому, що у деяких говорах південно-східного наріччя (особливо слобожанські говори) така фонетична інтерпретація імені (Нікіта) цілком прийнятна і вважається нормою (в межах діалекту). Тому не дивуйтеся :)

---------- Додано в 13:38 ---------- Попередній допис був написаний в 13:30 ----------

зверніть увагу, що ви дещо плутаєтеся в лінгвістичних тонкощах :)
    Коваленко - утворене від КОВАЛЬ+енк+О, усе правильно
    а от КОВАЛЬЧУК твірну основу має абсолютно іншу:
    Коваль+К+о = Ковалько (малий коваль). Ковальк+ук=Ковальчук

п.с. Колись давно трошки позадовбував тата своїми філологічними прибамбасами. Почав вголос роздумувати над етимологією прізвища Каліцун. Виходило таке: основа калік + ун. Кажу татові: у тих людей хтось із предків калікою був.
    Вердикт тата виявився непробивним: Я їх родину знаю, не було там калік ніяких, не вигадуй! :) Дискусії не було...

• Подобається Подобається x 7
  6. Sirko

Sirko Well-Known Member

Цікаво, це назва сердюк пішла від чийогось прізвища? Чи прізвище Сердюк пішло від назви сердюк?

Клац

Моя прабабуся за батьком була Сердюк.

7. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Що, зкацаплення, що ж іще. Так само як Клічко і Тігіпко.

• Подобається Подобається x 5
  8. Maloros

Maloros миється в бані

Закінчення -ко може бути зменшувально-пестлива форма, як Сашко.

9. Boris_Kiev

Привіт, Брацлавчанине!
    Ось я знаю цікаве українське прізвище на "ко":

---------- Додано в 10:14 ---------- Попередній допис був написаний в 10:11 ----------

Дякую за пояснення.
    Це не моя імпровізація, це якийсь журналіст чи піарщик пояснював росіянам етимологію прізвища Кравчук (коли того обрали).

10. Boris_Kiev

Маю запитання щодо українських прізвищ:

Зателефонував у справах одному пану на прізвище Баран, у відповідь отримав СМС: "Ja za kordonom napyshit druzini (e-mail)."
    А імені своєї дружини він не назвав.

Як я мушу до неї звернутися - "Шановна пані Баран" чи "Шановна пані Вівця"?

• Подобається Подобається x 1
  11. Здається ,треба звертатися "Пані Баранова ".
    У мого діда було козацьке прізвище ЛАШТОБА .А от значення його я не знаю...

12. SemperTiro

:)
    та хіба ж вас треба вчити, що в тому випадку, коли не знаєте, як діяти, дійте за принципом найменшої шкоди :) можна звернутися просто "шановна пані"...
    Щодо прізвища: корінь міняти однозначно не можна. А українські жіночі прізвища, що закінчуться на -о або приголосний, не змінюються.

• Подобається Подобається x 2
  13. Boris_Kiev

та я вже дізнався як та пані називається і звернувся на ім"я. Пані Вівцею не обізвав. Шютка.

Хоча... знаю село в Чернігівській губернії, де половина мешканців мають прізвища Козел і Ротозєй (переселенці з Росії, 19 ст.)
    Сільский голова познайомив з гарненькими, модно вбраними дівчатками: Оце - Ілона Козел, а це - Анжела Ротозєй.

14. SemperTiro

коли я ще вчився, то розказували, як на одну кафедру до викладача Надії Миколаївни Могили за розподілом потрапила дипломниця Домовина :)
    (не знаю, правда це чи жарт, але тоді в це всі вірили)

15. У нас працювала прибиральниця пані Могила .І дуже вона полюбляла бігати до начальниці цеху з докладом ,а як в начальниці хтось був ,то завжди знаходився сміливець ,який говорив " ВАс Могила чекає ".

---------- Додано в 14:45 ---------- Попередній допис був написаний в 14:37 ----------

Я родом з центральної України ,у нас чудернацькі (козацькі ) прізвища не рідкість.Рябокобила, Рябокінь ,Ковбаса ,Ложечка ,Мотовеля ,Ліщина ,Поперека ,Корж.
    Ще перед війною в бабиному селі в Польщі жив хлопець по прізвищу Піпка і дівчина з чудовим прізвищем Дупка ,вони одружились ,село пам *ятає дотепер.
    Дівчина по прізвищу Жир вийшла заміж за хлопця Цибульку.:give_rose::give_rose::give_rose::good::haha:

• Подобається Подобається x 16
  16. SemperTiro

просто супер!!!! :)
    Ви знаєте, одними з найоригінальніших українських прізвищ є такі, що утворені шляхом злиття наказового способу дієслова й іменника (н.п. Убийвовк). Ось досі пам"ятаю колоритне, але загадкове з точки зору етимології прізвище студентки: НЕЙЖПАПА (?не їж папа?).

• Подобається Подобається x 3
  17. Яруська

Яруська Well-Known Member

:lol::lol::lol:
    В нашому ЛКП колись був начальник на прізвище Цап, найсмішніше було, коли хтось займав чергу до цапа.

18. LANA

LANA Well-Known Member

тут все otvet.mail.ru/question/15072489/

19. Були у мене колись практикантки ---Чорнописька і Червонописька .
    Сусід нас був дід Галушка ,а біля нього жила дуже злюща і вреднюща тітка Тетяна Щука. Поруч Крилачі і Довгалі ,а біля них Коржі .Трохи вище жили Абиякі .;););):blush:

• Подобається Подобається x 9
  20. DISBATya

DISBATya Well-Known Member

А вы просто обратитесь - "Шановна панi". А уж она вас почует нюхом и поймет , что это..."cвой"

а де твій аватар? :)