та то щось ваш лектор заговорився або ваша пам"ять підвела -ськ-ий тільки вказує на локацію походдення прізвища. Н.п.: Болехівський, Луцький, Дрогобицький і под. Не заперечую проти того, що багато польських прізвищ, зокрема і шляхти, мало саме такий суфікс... зрештою, пам"ятайте, що початково "прізвища" мала лише знать. Однак суфікс -ськ- прийнято вважати спільнослов"янським. маю маленьке уточнення: нема прізвищ на -ко. Є прізвища, утворені шляхом додавання суфікса -енк- (і флексії -о, або суфікса - о, якщо мова йде про жіночі прізвища, оскільки вони невідмінювані). Тут уже правильно зазначали, що прізвища на -енк(о) є найчастіше відантропонімного походження (т.б. утвореними від імен (Максим-Максименко), прізвиськ (Кривий-Кривенко), можливо і прізвищ, назв професій і багато чого іншого). Головне, що твірною основою для прізвища завжди виступало найменування батька або діда дитини. Суфікс -енк(о) несе в собі значення "син того, до кого суфікс прикріплено". Справді, таким суфіксом утворювалися прізвища здебільшого в центральній та східній Україні, на Західній і Північній про його активність не чув Але там завжди було вдосталь і власного словотвірного матеріалу. Зокрема це стосується суфікса -ук. Цей суфікс у якості засобу для творення прізвищ бв поширений на всій території України. Дуже цікаве прізвище, особисто зустрічав такі однокореневі: Педик і Педан ) На жаль, не можу сказати, звідки вони утворилися, очевидним є той факт, що у них корінь ПЕД, у вашому випадку до нього додано суфікс зі значенням згрубілості -юр-(а). (порівняйте: петля- Петлюра, кат - Катюра) ---------- Додано в 00:57 ---------- Попередній допис був написаний в 00:52 ---------- якби ви знали, скільки було випадків, особливо у 30-і і 60-і, коли такі прізвища "творилися" у паспортних столах (чи як там вони тоді називалися). Прийшла людина з одним прізвищем, а вийшла вже з іншим. На цю тему, якщо цікаво, раджу поспілкуватися з доцентом кафедри укр.мови Донецького національного університету Вірою Дмитрівною Познанською. Її кандидатська робота була присвячена прізвищам Донецької області, дуже багато було цікавих фактів. ---------- Додано в 01:00 ---------- Попередній допис був написаний в 00:57 ---------- http://www.ukrreferat.com/index.php?referat=35240 - це про прізвища з -енк(о). Грамотно написана робота.
Коваль - (фах, рід зайнять). Не мав прізвища - записали як Коваль. Коваленко - його син. Ковальчук - підмайстер, учень коваля (не родич). Здається так.
запросто могла бути помилка "паспортиста" (мій дід по мамі свого часу таким чином став Пилипцівим, хоча початково був Пилипів... думаю, що він тільки радй був з такого розвитку подій, бо у ті часи багато хто "замітав сліди" після Другої світової, одна буква могла зберегти здоров"я чи навіть життя врятувати), такі випадки траплялися часто. Але можна навести й альтернативне пояснення, зокрема щодо прізвища Нікітенко. Річ у тому, що у деяких говорах південно-східного наріччя (особливо слобожанські говори) така фонетична інтерпретація імені (Нікіта) цілком прийнятна і вважається нормою (в межах діалекту). Тому не дивуйтеся ---------- Додано в 13:38 ---------- Попередній допис був написаний в 13:30 ---------- зверніть увагу, що ви дещо плутаєтеся в лінгвістичних тонкощах Коваленко - утворене від КОВАЛЬ+енк+О, усе правильно а от КОВАЛЬЧУК твірну основу має абсолютно іншу: Коваль+К+о = Ковалько (малий коваль). Ковальк+ук=Ковальчук п.с. Колись давно трошки позадовбував тата своїми філологічними прибамбасами. Почав вголос роздумувати над етимологією прізвища Каліцун. Виходило таке: основа калік + ун. Кажу татові: у тих людей хтось із предків калікою був. Вердикт тата виявився непробивним: Я їх родину знаю, не було там калік ніяких, не вигадуй! Дискусії не було...
Цікаво, це назва сердюк пішла від чийогось прізвища? Чи прізвище Сердюк пішло від назви сердюк? Клац Моя прабабуся за батьком була Сердюк.
Привіт, Брацлавчанине! Ось я знаю цікаве українське прізвище на "ко": Кофман ---------- Додано в 10:14 ---------- Попередній допис був написаний в 10:11 ---------- Дякую за пояснення. Це не моя імпровізація, це якийсь журналіст чи піарщик пояснював росіянам етимологію прізвища Кравчук (коли того обрали).
Маю запитання щодо українських прізвищ: Зателефонував у справах одному пану на прізвище Баран, у відповідь отримав СМС: "Ja za kordonom napyshit druzini (e-mail)." А імені своєї дружини він не назвав. Як я мушу до неї звернутися - "Шановна пані Баран" чи "Шановна пані Вівця"?
Здається ,треба звертатися "Пані Баранова ". У мого діда було козацьке прізвище ЛАШТОБА .А от значення його я не знаю...
та хіба ж вас треба вчити, що в тому випадку, коли не знаєте, як діяти, дійте за принципом найменшої шкоди можна звернутися просто "шановна пані"... Щодо прізвища: корінь міняти однозначно не можна. А українські жіночі прізвища, що закінчуться на -о або приголосний, не змінюються.
та я вже дізнався як та пані називається і звернувся на ім"я. Пані Вівцею не обізвав. Шютка. Хоча... знаю село в Чернігівській губернії, де половина мешканців мають прізвища Козел і Ротозєй (переселенці з Росії, 19 ст.) Сільский голова познайомив з гарненькими, модно вбраними дівчатками: Оце - Ілона Козел, а це - Анжела Ротозєй.
коли я ще вчився, то розказували, як на одну кафедру до викладача Надії Миколаївни Могили за розподілом потрапила дипломниця Домовина (не знаю, правда це чи жарт, але тоді в це всі вірили)
У нас працювала прибиральниця пані Могила .І дуже вона полюбляла бігати до начальниці цеху з докладом ,а як в начальниці хтось був ,то завжди знаходився сміливець ,який говорив " ВАс Могила чекає ". ---------- Додано в 14:45 ---------- Попередній допис був написаний в 14:37 ---------- Я родом з центральної України ,у нас чудернацькі (козацькі ) прізвища не рідкість.Рябокобила, Рябокінь ,Ковбаса ,Ложечка ,Мотовеля ,Ліщина ,Поперека ,Корж. Ще перед війною в бабиному селі в Польщі жив хлопець по прізвищу Піпка і дівчина з чудовим прізвищем Дупка ,вони одружились ,село пам *ятає дотепер. Дівчина по прізвищу Жир вийшла заміж за хлопця Цибульку.
просто супер!!!! Ви знаєте, одними з найоригінальніших українських прізвищ є такі, що утворені шляхом злиття наказового способу дієслова й іменника (н.п. Убийвовк). Ось досі пам"ятаю колоритне, але загадкове з точки зору етимології прізвище студентки: НЕЙЖПАПА (?не їж папа?).
В нашому ЛКП колись був начальник на прізвище Цап, найсмішніше було, коли хтось займав чергу до цапа.
Були у мене колись практикантки ---Чорнописька і Червонописька . Сусід нас був дід Галушка ,а біля нього жила дуже злюща і вреднюща тітка Тетяна Щука. Поруч Крилачі і Довгалі ,а біля них Коржі .Трохи вище жили Абиякі .