Українська ТЕХНІЧНА мова. Чи існує ?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Deus igrok, 10 січ 2008.

?

Чи вдається Вам знайти якісні, корисні технічні підручники на державній мові ?

1. Так

33,3%
  2. Ні

59,3%
  3. Мені байдуже

7,4%
Статус теми:
Закрита.
  1. Курт_Кобейн

Курт_Кобейн Well-Known Member

Відповідь: Українська ТЕХНІЧНА мова. Чи існує ?

Вибачте, але з всього списку до тех. відніс би лише компютер.А ВИ попробуйте знайти гідний підручник по Опору Матеріалів, ТеорюМеханіці чи Деталях Машин?!!Я шукав - марно, є декілька але там така маячня!

2. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

О , точно. Такої узагалі літератури ніде не зустрічів. Правда, ще є книгарні при навчальних закладах. Але то вже для другого походу.

3. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Большинство изданий технической литературы - это учебники. Для специалистов, особенно технологов практически ничего. Хотя в России издается большое количество. Украинские издатели объясняют тем, что во-первых, украинских авторов такой литературы очень мало, переводная стоит дорого (расходы на авторское право, перевод), во-вторых рынок Украины значительно меньше России. Поэтому выгоднее закупать книги в России, тем более большинство специалистов в Украине, общаются на русском

4. Одессит

Одессит Well-Known Member

Неужели? :) Это секрет! Не отклоняйтесь от местной мифологии! :)
    Эти ж клоуны :naci: запретят русские книги! :)

5. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Очень насмешило сочетание якісні и на державній мові. Если уже говорить про качество, то підручник має бути державною мовою.

• Подобається Подобається x 2
  6. Городецький

Городецький Well-Known Member

Гарно сказано, але ...
    Це все мені нагадало історію, на дніпровському форумі дехто дописував щодня "ходил по Днепропетровску, украинского языка не услышал". А потім я зустрів його на вулиці - він весь час слухає плеєр.
    Може Вам не пощастило, на відміну від мене. Я ніколи не мав проблем з технічною літературою. І українською також. В крайньому випадку під боком бібліотека ДНУ, там точно є і підручники і довідники якісною українською. Але я, на відміну від Вас, не будую умоглядних теорій зі своєї вдачі ...

Врешті-решт, навіть не якісний переклад головне. Головне - якість знання інженера(фахівця), для якого не існує мовного порогу, який і на деванаґарі прочитає статтю у довіднику.

7. iso

iso Well-Known Member

Українська ТЕХНІЧНА мова. Чи існує ? перейшло плавно в Чи є література технічна на українській мові? А це “дві великі різниці”
    Технічна українська мова надзвичайно багата. Достатньо почитати літературу одного напрямку але різних наукових шкіл, і душа співає від розмаїття засобів передавання одного і того ж технічного терміну. Та що там статті –окремі державні стандарти...Не кажучи вже про технічні умови... Кладезь таких перл!... поезія найвищого ґатунку в прозі :)
    Але відступлю від лірики. Розвинутість технічної мови в першу чергу характеризується повнотою технічної термінології. І не настільки важливим є – рідні терміни чи запозичені. Лише б однозначно передавали їх зміст. І граматично, і технічно правильно сконструйовані. І регламентувати ці терміни повинні не словники, довідники чи підручники, а тим паче - наукові статті... (Оце вже маячня). Регламентують ці терміни державні стандарти серії “Терміни та визначення”. Є термін в такому ДСТУ – все. Поганий він чи добрий, кривий чи горбатий – але це Закон для усіх авторів, що публікуються офіційно. І розвинутість цієї серії ДСТУ а також ступінь їх дотримання – ще один важливий критерій розвинутості технічної мови.
    А вже граматика, стилістика і “прочая дрєбєдень” – це вже від Авторів...
    Чи достатньо забезпечена наша мова технічною термінологією. Однозначно ні :ireful1:

• Подобається Подобається x 1
  8. Тим22

Я думаю, обезпечена, проблема в тот что наши НИИ не способны творить, есть ученые, такие как ректор Прикарпатского университета, известный физик, есть в Донецке, в Киеве, в Харькове

9. Богданович

Богданович Well-Known Member

Даремно сумніваєтеся. Працюю в галузі стандартизації технічної термінології - ДСТУ надзвичайно багато, але є ряд проблем.
    До речі, УкрНДНЦ вивісили частину бази термінів і готують усі терміни ДСТУ до оприлюднення на свому сайті

10. Тим22

Вы знаете как то пощастило, я 14 лет работаю в книготорговой фирме, которая сотрудничает со многими украинскими издательствами, так что информацией владею. Я был бы рад, если бы у нас было достаточно технической литературы на украинском языке, но чего нет того нет. Кстати а что такое ДНУ?

11. Городецький

Нажаль, не можу привести Вам конкретні приклади певних зразків сучасних технічних видань - не маю в них потреби. Останнє, що я брав до рук, був "Довідник металіста", Харків, 196...-якийсь рік і "Радіоелектроніка", Київ, 1989 (здається). Та й то було у минулому тисячолітті (буквально) :)
    Мій колишній однокурсник зараз працює над кандидатьською у КБ "Південне" (те що ракети робить) - жодного разу не чув його скарги на відсутність технічної літератури, пише українською, звісно.
    Дніпропетровський Національний Університет. ВУЗ такий ...

12. Одессит

Одессит Well-Known Member

молодец, отсев толковых оппонентов!

13. Тим22

КБ "Южное" наш клиент, но в Украине, кроме украинско-русских технических словарей ничего не покупали, а вот российские издания часто заказывали, помню как то заказали книгу "Ракета", а она оказалась детской, наш библиограф ошибся, неправильно ББК указал:)

Я думал ДНУ это Донецкий, потому что наш ДНУ техническую литературу мало заказывает, это же не технический вуз

14. вільний_слухач

вільний_слухач Well-Known Member

ось тут http://www.share.net.ua/forum/index.php?showtopic=1504&st=0 багато можна чого знайти. Згоден з тими, хто каже що важко щось знайти українською, але все-таки можна.Треба шукати і частіше запитувати в книгарнях та бібліотеках (як відомо, попит породжує пропозицію)

• Подобається Подобається x 5
  15. Городецький

Уявляю, як ракетобудівники пишуть видавцеві вдячного листа "Нарешті, з вашої книжки, ми дізналися як літає ракета ..." :)

ДНУ (інший, той що не у вас), можливо недарма славиться своєю науковою бібліотекою. Найцінніше що у ній є - дрібнонакладові видання самих наукових колективів Університету (моя думка). Це як рукописні настанови цехових майстрів пізнього середньовіччя. Ми, нажаль, лише шкодувати можемо, що їх не друкують, а може й ні - такі вузько-фахові видання не багатьом і потрібні ...

16. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Практично ВСІ видавництва в Україні приватизовані. Як Ви вважаєте, що буде користуватись більшим попитом: детектив чи підручник з вищої математики?

17. Тим22

Я знаю много издательсв, которые процветают за счет издания технической книги, но это в основном в России. Конечно по доходам они отстают скажем от АСТ, но у них значительно меньше штат, им не надо создавать дистрибьюторскую сеть, к ним бегут книгопродавцы, им только свиснут и мы к ним побежали. Причем книги дорогие, скидок нет, предоплата, но так как книги нужны книги уходят в момент

Додано через 5 хвилин
    Это большая проблема, когда то я пытался уговорить вузы часть тиражей продавать нам, не получилось. Тиражи малые, книги печатаются за счет бюджета, вузам не интересно, что часть книг в количестве 100 экз. продадутся на сторону

18. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

А что, неужели непонятно, что происходит ? Это ведь не вопрос наличия словарей, это вопрос наличия\отсутсвия науки. Хотя коммерческий фактор тоже немаловажен.
    Сами технические термины - это вершина айсберга, квинэссенция работы ученых и специалистов, они иногда отрабатываются годами, пока не найдутся слова отражающие явления и будут восприняты профессиональной средой. И только там, где это создается и там, где есть настоящая наука.
    Чтобы уйти от болезненного сравнения сравнения русского и украинского технического я приведу два примера, там, где отстал русский от английского. Первый - это программирование, второй - это язык бизнеса. И простым заимствованием и подбором русских слов - эту проблему не решить. Тот же перевод Windows простых иконок и Меню на русском в программах,там просто ломает, Help вообще ни в какие ворота.
    Иногда один технический термин стоит на опоре других технических терминов. Вот и говорят программисты на англо-русском суржике. Полный экзец ( от слова execute), как говорили в мое время.:)
    Нет науки - нет терминологии. Просто ведь. Это не лингвистический вопрос. Это вопрос уровня науки и ее наличия в стране на национальном языке.
    Поэтому искать словари - дело пустое. Если они и есть за ними должны стоять учебники, научные издания, отражающие результаты исследований. Иначе - непереводимая игра слов, не имеющих соответсвующего базиса.
    Лингвистам, журналистам, политикам и псевдоисторикам не понять. :)

19. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ой, дякую, що не "с утра до вечера", а лише набігами. :)

20. iso

iso Well-Known Member

Чорнобильцю.
    Ви неправі. Відсутність термінології не є свідченням відсутності чи низького рівня науки. Згадайте радянські часи - українська наука не відносилася до периферійної. Але ситуація з технічною термінологією була "плачевною". Не було попиту на українську термінологію, обходилиися російською.
    На сьогодні роботи із створення національної термінології проводяться двома потужними школами. У Львові - Б.Рицар, і в Харкові - Гінзбург. Це при тому, що стан національної науки доволі "плачевний".

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)