4 березня — день народження Володимира Івасюка (1949-1979), геніального композитора та співака, який зробив українську естраду відомою на весь світ. За фахом медик, а за покликанням — скрипаль, піаніст, віолончеліст, гітарист і автор пісень, які він відмовлявся писати російською мовою. Історія його смерті у Брюховицькому лісі під Львовом досі є таємницею, і винні в імовірному вбивстві не названі й не покарані. Його земне життя тривало лише 30 років. Але за цей короткий час він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню відомою на весь світ. Його "Червона рута", "Водограй", "Я піду в далекі гори " - це пісні, що живуть в душі і серці кожного українця. "Ми з колиски — націоналісти, якщо матері співають українські колискові. Тому нас перевиховують у концтаборах" - так говорив Володимир Івасюк. Заснули мальви коло хати, Їх місяць вийшов колихати. І тільки мати не засне, Мати не засне, – Жде вона мене. О, мамо рідна, ти мене не жди, Мені в наш дім ніколи не прийти. З мойого серця мальва проросла І кров’ю зацвіла. Не плач, не плач, бо ти вже не одна, Багато мальв насіяла війна. Вони шепочуть для тебе восени: “Засни, засни, засни, засни…” У матерів є любі діти, А у моєї – тільки квіти. Самотні квіти під вікном, Квіти під вікном Заснули вже давно. Як сонце зійде – вийди на поріг, І люди схиляться тобі до ніг. Пройдися полем – мальви буйних лук Торкнуться твоїх рук. Життя – як пісня, що не віддзвенить. Я в мальві знов для тебе буду жить. Якщо ж я ласку не встигла принести – Прости, прости, прости, прости.
надибав кращий текст гімну більш позитивний... не те що "душу й тіло положим" "ще не вмерла" View: https://www.youtube.com/watch?v=oEQ8SwjEkpI
Я, когда дома делаю упражнения, тоже иногда текст украинского гимна пою. Тоже в своей версии, мне она больше нравится.