Українська мова зникне через сто років?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КривоРожец, 23 лют 2010.

1. Stalinist

Stalinist миється в бані

Спрос рождает предложение. Это конечно не хорошо, если приходится ребенку ехать в школу на другой конец города. Но в этом виноваты сами родители, ибо нет или малое количество спроса и заявлений на украинские школы в этом регионе. Я знаю людей у которых аналогичная проблема в Киеве, но уже с русской школой. Государство должно либо строить школы пропорционально, на 1 русскую школу должна быть 1 украинская, либо создавать в рамках школ, на паритетных условиях, две разновидности обучения на русском и украинском.

• Подобається Подобається x 1
    • Тупо Тупо x 1
  2. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Ідея гарна - жодних питань, але проблема грошей існує... :sad:

3. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Моніторю новорічний телеетер. Результати бліцу:

НТН – дискотека 80-х од російського Авто радіо (пісні начебто англомовні, але є й російські гурти)
    UA1 – співає російськомовний укрАінскій співак
    1+1 – Квартал 95 знущається з україномовних (див. мій попередній пост)
    2+2 – бокс, україномовний та російськомовний коментатори, останній традиційно балакучіший та знавець
    Інтер – Потап і Настя та Лобода, російською
    Україна – російськомовний шов, але трапився ТІК, зараз щось про штучні цицьки, російською з домішками українською – шизофренія
    Тоніс – двомовний концерт
    Київ – трансляція з-під Софійського, українською
    ICTV – російськомовний Дизель-шов, навіть дівчата, які співали Щедрика, потім вітали глядачів російською
    ТЕТ – Одного разу під Полтавою, суржик, про село
    5 канал – Машина часу, українською
    СТБ – російськомовний шов з нудотною російськомовною попсою
    Новий – Вар'яти, українською
    К1 – Розсміши коміка з рашистами Шепелєвим і Галустяном

Отже, в незалежній Україні новорічної ночі з 14 каналів українською мовлять лише два з половиною.

UPD. Результати бліцу 2 (після 0:00):

НТН – концерт російського гурту Сєкрєт
    UA1 – Жлоб-шов з рашистом Бистряковим, російською
    1+1 – Квартал 95, знущання з українців, російською
    2+2 – звернення Гройсмана
    Інтер – "Напапалам-напапалам, адна любовь дасталась нам", російськомовний попсовий шов "Астайомся зімовать"
    Україна – "Пєрвоє лєто бєз нєго оказалось очєнь дажє нічєго", російськомовний поп-шов
    Тоніс – двомовний концерт, переважно для тих, кому за 50
    Київ – концерт біля Софійського, українською, зараз інструментал
    ICTV – Дизель-шов, російською
    М1 – двомовний концерт у Палаці спорту, зокрема були Полякова та Грінгрей, а зараз Білик співала в дуеті з якимсь хлопцем українською й аж раптом їх перемкнуло на російську в тій самій пісні
    ТЕТ – Одного разу під Полтавою, суржик, про село
    5 канал – концерт гурту Скрябін, українською
    СТБ – російськомовний шов
    Новий – шов з Притулою та Потапом, переважно російською
    К1 – Розсміши коміка з рашистами Шепелєвим і Галустяном, російською

Отже, українською з 15 каналів мовить лише два, а якщо рахувати звернення Гройсмана – три.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  4. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

@Ворон, а для прикладу, канали Телеканал ZIK онлайн. Програма передач телеканалу ZIK на тиждень та Тиса-1 | телеканал
    в Ваше поле зору попали? На території України їх видно по сателітці.
    Але мушу з Вами погодитися - українських якісних телепрограм мало.

Також мало журналістів та оглядачів рівня Скрипіна. В основному "говорящіє голови".

5. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Це ГО яке слідкує за контентом програм. Я не маю можливості слідкувати за програмами в Україні. Через інтернет не рахується. Сателіти напевне не враховуються. Тільки звичайні канали доступні для більшості.

6. medwedo berlogsoni

Мені здається, зараз для більшості доступні саме супутникові канали. У всякому випадку по селах одна-дві тарілки біля кожної хати.
    Правда, не всі дивляться лише українські канали. Десяток російських також в доступній формі.
    Але навіть коли дивляться російськомовні серіали, це не міняє ставлення до Пуйла.
    Російські новини, думаю, мало хто дивиться. Але серіали - дивляться. Мильне що-небудь.

7. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

• Інформативно Інформативно x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  8. Latana Royal

Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

збережу як пам'ятку

9. Mylnyk

Mylnyk Well-Known Member

так ! вона ся перетворит на гуцулську закарпутьську , мадярську і суржика, я так ся мислю

10. Pavilion

Pavilion миється в бані

а от я все ж думаю що ви неправі і вона ще довго буде існувати і процвітати!

11. medwedo berlogsoni

Пусті теревені. За сто років мова, на якій розмовляють десятки мільйонів людей, точно не зникне.

Нинішні діти розмовляють українською. А значить, в сім"ї, яку вони створять, коли стануть дорослими, вони зі своїми дітьми будуть розмовляти українською.
    Он, проти ночі не будь згадано, на мордовську мову значно більший тиск протягом століть, та й то мова ще не зникла:
    Навіть колись я дивився ролик, знятий одним російським опопозиціонером, його пов"язали ні за що, а потім менти із суддею домовлялися, що йому пришити. Той опозиціонер залишив ввімкнутим свій мобільний в режимі диктофона, так частину розмови, коли ліпили горбатого, вели на мордовській. Тобто, навіть мордовська жива.

А українська житиме ще багато століть, разом із народом. Звичайно, дещо змінюватиметься, але але залишатиметься українською, такою, що якби ми почули її зараз, то зрозуміли б.

Он русинська, яку млинок презирливо називає закарпутською, вижила протягом багатьох століть. А тиск мадьярської, польської, словацької, німецької, румунської, пізніше - російської на неї був занадто сильним у віках.
    Так що, як кажуть на Закарпатті "нич си не творіть".

• Інформативно Інформативно x 1
  12. iso

iso Well-Known Member

Про тиск російської можна детальніше?

13. medwedo berlogsoni

Ленін ай дітвак

• Зе бест! Зе бест! x 1
  14. iso

iso Well-Known Member

А про тиск щось буде?о_О

15. medwedo berlogsoni

Російська мова за часів Радянського Союзу, як мова імперії, чинила тиск на всі мови провінцій, в першу чергу - на близькі слов"янські. Я коли бував у Ужгороді, дивувався, чому там багато людей розмовляють російською, з якого б, здавалося, дива?

Я не розумію, що Вас здивувало. Мені здається само собою зрозумілим тиск російської на українську, білоруську. Якщо у Вас інша думка, я опівночі зараз переконувати Вас не збираюсь.

Забули про термін брєжнєвських часів "єдіная общность - совєтскій народ"? І та єдіная общность мала говорити російською. Що багато з комуністичних начальників з задоволеням і робили. Подивіться на наслідки комуністичного панування - Нестора Шуфрича, і питання мали б відпасти.

16. iso

iso Well-Known Member

Нема нічого само собою зрозумілого. Після заборони русинської мови , тиск на русинську мову чинила саме українська мова. Школа, література,

17. medwedo berlogsoni

І українська, звичайно, також. Я її просто не загадав у ряду мов, що тиснули на русинську.
    Але, згадаймо, я хотів сказати, що на русинську із усіх боків тиснули значно більше, ніж на українську. І вона збереглася у віках. Тим більше, українська за сто років не зникне.

А про русинську потрібно вести мову окремо. Я, наприклад, коли почув уперше мову Закарпаття і далі трохи розібрався, то зрозумів, що то - ніякий не діалект, а саме мова із притаманними для окремої мови рисами: фонетика, лексика, граматика, ритм, інтонація.

І потрібно було б, щоб на Закарпатті русинську таки вчили в школі, факультативно чи як. Це - мій погляд, людини, яка народилася на Черкащині і більшу частину життя прожила в Києві.

Але якщо наші владні дурні почнуть на русинську тиснути і витісняти, нічого дивного, якщо з часом Закарпатська Русь начне себе називати Підкарпатською Руссю (дивитися на себе з боку Європи).

Я на цьому в даній дискусії закругляюся, бо мене в мовному питанні більше цікавить удосконалення власних знань у англійській і вивчення турецької (перевірка на практиці методу Замяткіна.
    Görüşmek üzere. - До побачення.

18. iso

iso Well-Known Member

Це у Вас гарно вийшло. Трохи розібрався і вирішив, що то окрема мова. Мовознавці понад сторіччя сперечалися - українська мова окрема мова, чи діалект. А у Вас усе так просто. Зрештою, маєте рацію, про русинську мову не в цій темі.

19. medwedo berlogsoni

Так я ж талановитий :cools:. Всього потроху в цьому житті нахватався.

А те, що то - окрема мова, свідчить хоча б той факт, що коли до мене на Закарпаття (коли я там проживав кілька років) приїхала жінчина сестра в гості, вона здивувалась, що чула, як я розмовляв із касиршою, але мало що зрозуміла. В основному - через ритміку русинської, відмінної від української.
    Діалектом можна назвати говірку Черкаської області: лечу - летю, сиджу - сидю.

" Продала відро гоїрків, купила голії на базарі, прийшла на гавтобузну, сіла під габрикосою прямо на гасфальт, сидю собі і жду гавтобуза."

• Корисно Корисно x 1
  20. ІгорМ

ІгорМ Маленький українець

Русифікація телепростору. Пропаганда двомовності. Дискримінація української.
    Такими є реалії начебто українського телебачення на 26му році незалежності.
    Символічно, що саме на цю тему вийде перша програма Остапа Дроздова «Прямим Текстом»

View: https://youtu.be/zLiW74st4M4

а де твій аватар? :)