Українська мова зникне через сто років?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КривоРожец, 23 лют 2010.

1. nora

nora Well-Known Member

Так сталося, що у школі зі мною в класі вчилося багато поляків. Вони вчилися в українській школі, розмовляли з нами українською мовою, але коли вони спілкувалися між собою то відразу переходили на польську. Вдома вони розмовляли тільки польською(ми часто бували у них в гостях). Чомусь ніхто з поляків не розмовляв з батьками українською, бо їм так зручніше. Я думаю,що їм ще змалечку привили любов до рідної мови, навчили пишатися тим, що вони поляки(хоч і живуть на Україні). Вони з гордістю могли сказати-я є поляк.
    Я думаю, що до тих пір,поки ми не навчимося любити свою рідну мову, не будемо пишатися тим, що ми українці, до тих пір наші діти, потрапляючи у російськомовне середовище будуть забувати рідну мову.

• Подобається Подобається x 7
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Ну чо...навіть російськомовні згадують,що вони українці....часом...

• Подобається Подобається x 3
  3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я б дуже хотів, щоб росіяни, чи місцеві креоли, як пише Рябчук,були такі толерантні до української як поляки.
    Кілька прикладів. Працював в Львові стоматологом. Медсестра була полька (царство її Небесне). Розмовляли в основному по українськи. Іноді якось підсвідомо непомітно переходили на польську. Був повний респект до обох мов.
    Тут в Австралії живе іммігрант з Польщі. Етнічний українець. Жінка полька.
    Вивчила (він не забув) українську мову. Тепер сімя вільно розмовляє на трьох мовах.
    Чи ви можете уявити такий же сценарій, коли б замість польки була росіянка (росіянин)?

4. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Не понял всей глубины Ваших глубин... :) На заре незалежностi в открывшемся у нас представительстве кока-колы директорствовал поляк (компания направила к "дикарям" - ставить дело)... Работал пару лет, общался через переводчицу. Какие из этого следует делать выводы? А вот если бы к нам направили австралийца - да еще знающего 5 языков... :)

• Подобається Подобається x 1
  5. nora

nora Well-Known Member

Мова йшла про поляків,які проживають на території України. Цікаво, коли б направили вашого представника (із сходу України) у Польщу він би розмовляв там польською( у що я на 99,9% не вірю) чи також спілкувався б через перекладача?

---------- Додано в 11:27 ---------- Попередній допис був написаний в 11:20 ----------

Такий сценарій важко уявити навіть, якщо б замість поляка були українці(україномовні):sad:.Нажаль (із власного досвіду знаю) ті українці, які емігрували з України багато років тому досих пір і вони, і їхні діти знають рідну мову, але ті, що переїхали зовсім недавно(особливо у російськомовні міста) самі перестають розмовляти на рідній мові, а їх діти,переважно, її не знають.:sad:

6. -

7. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

О, я люблю поправляти ґосподіна Невстранця. Так би мовити, avec grand plaisir...
    Я не скажу, що вони між собою розмовляють українською, але жінка завжди говорить до них по-українськи (я іноді грішу англійською), а коли розмовляють по телефону з родичами з України, то мусять по-українськи.
    Але то приклад невдалий. Їхня країна англомовна і я ніколи не осуджував українців, які народились в Росії і не знають української.
    Але... друга моя медсестра в Львові була українкою з Новгород-Сіверська.
    З дуже популярним українським призвіщем. За 10 років не чув від неї жодного українського слова. Це більш характерний приклад.

8. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Всегда потешает деланное изумление некоторых господ, которые - по их словам - живя в Украине не могли осознать, что это де-факто двуязычная страна. И каждый раз услышав русскую речь впадали в ступор - как это??? :)))

9. - :)))
    - правильнее имхо не осуждать всех людей, которые выросли в иноязычной среде.

10. Spika

Spika Well-Known Member

От уж эти мне националисты-регионалы! Нет шобы Донбасс заставаить на украинском забалакать! Так они москалей тренируют..! :))
    Интересно, "запад" их потуги оценит?

http://zadonbass.org/news/all/message_18052

11. Ома

Ома Дуже важлива персона

Це нормальна цивілізована міжнародна практика. Смішного нічого не бачу.

• Подобається Подобається x 2
  12. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Честно говоря это давно нужно было сделать хотя бы в крупных городах на востоке Украины, а особенно в Крыму.

13. navav

navav Well-Known Member

Я особисто так.Для Донбасу теж не завадило б підручників прикупити.А от яких москалів коли написано ''для украинской диаспоры".

Та щось дуже сумніваюся чи не пов'язано це все з наближенням 31 жовтня.

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

:haha:
    :good:

15. Spika

Spika Well-Known Member

:))) :))) :)))
    Тока вот шо-то бывшие у власти Ющенки и компания такую цивилизованную практику не применяли. Они пытались ЗАПРЕТИТЬ РУССКИЙ, а не расширить украинский. И мне этот их дебилизм чрезвычайно смешон.
    И наконец-то до вас, сторонников украинского национализма, начинает доходить, что цивилизованы не запреты, а разрешения! Особенно в языковых и культурных вопросах.
    И раз пошла такая языковая пьянка, то о гибели украинского языка говорить рано.

• Подобається Подобається x 4
  16. Ома

Ома Дуже важлива персона

Не надо ля-ля. А то вы не знаете, что медвепуты этого просто не допускали, как и украинского вещания на Россию.

17. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

В Криму є не тільки українські класи, а навіть українські школи, причім вже давно!

А смішного і правда нічого немає!
    Це гарна политика: підтримка українців і української мови в Росії тобто!

• Подобається Подобається x 4
  18. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Йдеться про навчальні заклади, так звані мовні "ликбезы", де, бажано за рахунок держави, або за мінімальну платню, дорослі та навіть люди похилого віку могли би вивчати українську мову. Зробити декілька ступенів, залежно від базових знань. Термін навчання 1 рік.

• Подобається Подобається x 5
  19. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Декілька років тому я відпочивав у Криму. Розмовляв з однією жіночкою. Місцевою, доречі. Вона розповідала, що і хотіла б вітдати дітей до української школи, але неможе за вітсутності такої у найближчих містечках і селах.

• Подобається Подобається x 5
  20. Ома

Ома Дуже важлива персона

Містечках і селах! У Донецьку щоб знайти український клас треба напрягтися, не кажучи вже про українські школи.

а де твій аватар? :)