Українська мова зникне через сто років?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КривоРожец, 23 лют 2010.

1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Тю - как это - кого? А москалi? Не печатают книг\журналов, не снимают кино державною!
    У нас ведь как - истинного патриота мови узнаешь сразу - по слезам, размазываемым по щекам - мова гине, нема чого читати рiдною, телебачення нема, кiна нема!!! :)
    Но делать - ничего не делает...ТАК вот и живем...

• Подобається Подобається x 1
  2. Gron

Gron тафгай

Неправда Ваша.
    Читаємо, дивимось, дітей навчаємо, а ти в свою чергу навіть за кордоном, неперетворюються на виключно російськомовних, а демонструють володіння дійсно інтернаціональними мовами, та дають зрозуміти співрозмовнику, що Українці, що знають та шанують рідну мову.
    Нас стає більше, а меншість, хай хоч зуби зітре.(чи клаву)

• Подобається Подобається x 5
  3. Дальневосточник

Вы это - панi Даянi расскажите :)))
    Какая прелесть! Я как раз собираюсь приехать на пару недель в Одессу (или - ОдЄсу ?) - и сам увижу - как там дела с большинством\меньшинством. ;)
    Обязательно опишу впечатления на ЛФ. :)

4. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

А ось я хотів, коли був у Львові, купити якийсь кольоровий журнал українською, бажано про авто, а взагалі хоч який... ТАК немає ж нічого!:dntknw:

Та тут ж зусиль звичних українців мало!
    Щоб відкрити й почати видавати журнал треба багато грошей!..

• Подобається Подобається x 2
  5. Дальневосточник

Вложение денег - это тоже - усилия. Хорошо - схiдняки - не хотят вкладывать деньги. А где - западенцi??? Я читаю - "нас большинство" - а толку - нет... Может - в "консерватории что-то не так"? И на самом деле - нет спроса на это - соответственно бизнес не вкладывает денег? А то, что мы слышим\видим о "проблемах с украинским языком" - на самом деле пустой шум, создаваемый небольшой кучкой оторванных от народа людей?

6. Gron

Gron тафгай

Це Ви лякаєте;)

Згадайте якою мовою розмовляли родичі Гаврика з Ближніх мєльниц.
    Так, Катаєв писав російською, навіть Пєтя Бачєй саме російською розмовляв.
    Ще раз кажу, справжні ОдЄсити вживають на побутовому рівні ідіш, польську, українську, російську, іноді навіть циганську чи грецьку мови, хто в якому оточені ріс.
    Українська поширюється, стає модною, друзі мого сина з Універу, навіть за власні кошти наймають викладачів, а те що Ви почуєте (можливо) на пляжі від мешканців Пєнзи чи Луганська, це не зразок, бо аборигени на містськи пляжі не ходять, знають інші.
    Вільне життя тільки починається, а завадити цьому намагається велика кількість людей, особливо рускАгАвАрящіх, зомбованих північним сусідом.

---------- Додано в 10:43 ---------- Попередній допис був написаний в 10:41 ----------

Про авто- купуйте краще італійською, англійською непошкодуєте.;)

7. -Erebus-

Сенс не той, щоб взнати більше про авто! Я хотів саме українською.
    Англійською чи російською я у Москві куплю тут з цим немає жодних проблем!

8. Gron

Gron тафгай

9. -Erebus-

10. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Був (невже припинив існування?) журнал Старт. Зараз виникла проблема з Католицьким вісником (посеред року, під час підписки не передчувалося жодних хмар на обрії), чи то через україномовність, чи то через учащання Кирила до нас, чи то через обидва чинники разом.

• Подобається Подобається x 3
  11. Dimex

Dimex Well-Known Member

Та їдьте відразу в ДанЄцк!

12. -Erebus-

Не зустрінув, хоч і питав про журнали майже у кожному газетному кіоску Львова!

Там ж моря немає! :sad:

13. Дальневосточник

Смеяться - где? Вы посмотрите у уважаемого пана Gron'а - как написано - и ему сообщите своё фэ! :preved:
    Впрочем - может украинским новоязом - ТАК теперь правильно писать - ДанЄцк, ОдЄса.... :sorry:

14. Gron

Gron тафгай

.

• Подобається Подобається x 4
  15. Дальневосточник

Я люблю гулять по незнакомым городам. Послушаю. А что до пляжей - в прошлом году под Феодосией было много отдыхающих из франковщины... Но я не сделал вывода, что ТАК говорят коренные феодосийцы. ;)

Это из "1984" Дж. Оруэлла. Рекомендую, если не читали... К сожалению - и сейчас все на том-же уровне. Каждая новая власть перекраиваеи историю под себя, объявляя несогласных "зазомбированными" - то "северным соседом" - то "заокеанским".... :pardon:

16. -Erebus-

Мені теж подобається цей твір, а щодо ньюспіка особливо фраза: ""It's a beautiful thing, the destruction of words."" (Це чудово - знищувати слова)

17. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

+1. Свідчу, що саме за цією прикметою можна вгадати, чи пан є одЄсітом (не з "панаєхалі").

18. Errew

Errew Member

У київській області в селах і малих містечках тотально всі русифікуються. Це просто жах якийсь. В селах у радіусі 20-30 км навколо Києва ще 5 років тому не було жодної людини, яка тут народилась і говорила б російською. Навіть діти росіян, які сюди приїхали за часів СРСР, повністю є україномовними.
    Але декілька років тому почалась "деурбанізація", коли міські мешканці бажають жити у передмісті. І зросійщені кияни, діти і внуки селян починають переїжджати до сіл жити. Інші купляють будинки, будують нові...І всі вони продовжують говорити російською з україномовними батьками, сусідами, на базарах, у магазинах. На кожному стовпі висить російськомовна реклама: "Бурение скважин", "Асфальтирование", "Строим дома" і т.д. Відкриваються нові магазини, в яких усе, від напису при вході "Добро пожаловать" до цінників і квитанцій - російською. Це при тому, що місцеві мешканці на 95% україномовні. Буває їдеш по селам, дивишся - 2 вивіски з трьох російською. "Куры гриль", "Стройматериалы", кафе "Перекрёсток".
    Ще недавно на пошті можна було купити україномовну пресу: "Порадниця", "Сільські вісті" ще там щось. То тепер цього всього немає, а на заміну прийшли "Огородник", "Помощник садовода" і глянцеві журнали. Зникли українські сканворди, привітальні листівки теж виключно російською.
    А що ж українці? Найцікавіше, що старі баби з дідами є націоналістами. Росіян називають лише кацапами і весь час на них "котять бочку". Це при тому, що у багатьох діти в Києві зрусифікувались. Місцеві дошкільнята і школярі російською взагалі не можуть розмовляти, але в усіх на мобільних стоїть російська мова. Продавці у магазинах і на автозаправках дуже часто стали говорити по-російськи. При чому між собою українською, а з клієнтами російською, навіть коли клієнт україномовний. При звертанні до незнайомців, до водія у маршрутках все більше і більше людей говорять російською. Уже з`вляються люди, які зі своїми дітьми говорять російською. Коли до баби і діда привозять російськомовного онука з Києва, то вони, ламаючи язика з ним тільки "па-гарадскому".
    Якщо іще 5-10 років тому, почувши в селі рос. мову, хотілось обернутись подивитись хто це там такий, то тепер це стало нормою. Російськомовні майже на 100% дотримуються своєї мови, а україномовні 50/50 і з кожним роком усе менше і менше. Українців ніхто не заставляє обирати російську, просто вони самі вважають свою мову другосортною, забитою. Одним словом - раби.
    І хто де бачить українізацію? Кажуть, "українською розмовляю все більше людей"
    Не вірю!!!

19. Gron

Gron тафгай

Краще пана Миха, не скажу.

Останнє редагування: 8 сер 2010
  20. Errew

Errew Member

І в містечках, типу Бровари, Ірпінь, Бориспіль, Васильків серед 20-30 річних набагато більше російськомовних, ніж серед пенсіонерів. Практично, якщо приїхати туди і говорити з місцевими російською, то більшість також відповідатиме російською. Щоправда, багато не вміють толком говорити, але ж стараються! Хочуть бути ГАРАДСКіМі.

У електричках в сторону Ніжина раніше мало було чути російську мову. В основному це були київські дачники-росіяни, які виходили на станції "Ялинка" (якщо хтось таку знає). А тепер половина електрички говорить російською або суржиком, що більше подібний до рос. ніж до укр. Всі читають російськомовні газети...
    Інколи складається враження, що це російськомовний регіон.
    Українська залишається лише для сім`ї і друзів. У громадських місцях все більше російської.

Про Київ і говорити нічого. І так усе ясно. Діти ходять до українських дитсадків, тоді школи, вузу і все одно між собою розмовляють виключно російською. Абсурд, сидять бабки на лавочках під будинком і балакають собі по-українські, а їхні внуки між собою по-російські. Що буде через 20-30 років, коли сучасні пенсіонери підуть на той світ? Звісно вони заберуть туди і мову. Молодь її не хоче.

Декілька років тому, коли почали набувати масового поширення мобільні телефони, я купив і встановив українську мову. Так мої друзі сильно дивувались, що не російська. Навіть україномовні. Тоді якраз усі "блютузились", роздивлялись телефони один одного і всі з подивом дивились на мій український інтерфейс. деякі фукали, деякі взагалі казали що я дурень або націоналіст. Я перевстановив на англійську, почали питати: "А шо тут русского нету?" Про українську ніхто не згадав.
    Так що в Києві всі добре знають українську мову, але не хочуть її використовувати.

а де твій аватар? :)