Українська мова зникне через сто років?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КривоРожец, 23 лют 2010.

1. Svjato

Svjato Well-Known Member

Мали би вони велику цуцю, а не радянську Україну, як би ще з мовою заігрували. (наслідки до сих пір замітні - тому не кажіть, що вони щось там принесли...)

• Подобається Подобається x 2
  2. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Цікава гіпотеза, але лише гіпотеза! Ось я не впевнений, що якщо би до влади не прийшли Большевіки, зникнула би українська культура.
    Пофантазуємо далі! ;) Не забувайте, що йшла Перша Світова війна, яка теж вплинула на Історію усіх народів Європи! У Російській Імперії на фронтах були проблеми, так що припустимо таку картину: Росія втрачає контроль над частиною України і Польщі назавжди! Що тоді би було з українською мовою? Там, наприклад, тепер влада підтримуваної Великобританією Польщі! Які думки?:dntknw:

3. - думаю, расцвела бы соловьина как в Галичине в 30-х! А может, даже и запанувала бы.

4. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

А якщо б УНР утримала свою державність, як то змогли Польща і Фінляндія? Та ще у кордонах 1918 р., включаючи з Кубань?
    Думаю, взагалі питання про виживання мови не було б.

5. magera

magera миється в бані

Не впевнений, що Кубань вдалося б втримати - на географічній мапі він виглядав би своєрідним апендіксом, досить вразливим для ворожих дій.

6. nikolas

nikolas Well-Known Member

Буду писати за те шо знаю,за Буковину.Припустимо,Буковина залишається в складі Австрії,тоді складається така сама ситуація,як зариз з рос.мовою.В селах домінують місцеві мови,а в місті німецька.Австріяки були досить ліберальними в мовному питанні,мій прадід закінчував австрійську школу з укр.викладанням предметів.Але при цьому треба було обов"язково знати державну мову,якщо хотів "рости".При румунах,повна заборона української,навіть на вулиці не можна було розмовляти.Шандарі(поліція),били палицями,якщо когось впантрували.Школи в українських селах,всі на румунській мові.Свої школи з рідною мовою викладання,мали лише німці,поляки і євреї.Повна заборона українства,навіть в митриках записували румунами.

• Подобається Подобається x 4
  7. premium

premium Well-Known Member

Дякую за інфу. При першій нагоді відберемо в румунських фашистів всі українські землі аж до Букарешту і Бистриці.

8. Полковник

Полковник миється в бані

Вот.
    А Вы говорите - москали.

• Подобається Подобається x 1
  9. Svjato

Svjato Well-Known Member

Обое - рябое.

10. -Erebus-

Виходить, що не усе зараз іще так погано, могло би бути й гірше!..

Немає гірше долі,
    Коли ви не в тюрмі, але і не на волі.

11. аксакал

12. Nevermind

Nevermind Просто персона

Українська мова - на 27 місці за пошіреністю в світі. У принципі, це не так і погано. Більш пошірені, Ніж українська мова: китайська, іспанська, англійська, арабська, португальського, російська, Японська, німецька, яванська, вєтнамська, французька, корейська, італійська, турецька, польська, малайзійська і ще 10 різніх мов народів Індії, Пакистану і Бангладеш.

http://www.ethnologue.com/ethno_docs/distribution.asp?by=size

• Подобається Подобається x 4
  13. аксакал

Кельтськими мовами колись розмовляло пів Європи, і де вони тепер? Всіляки руські блоки активно тиснуть і водночас плачуться, а українці за першої ліпшої нагоди переходять на російську...
    37 млн - це не в Україні, а в усьому світі. Мало, пора в Червону книгу записувати.

14. Nevermind

Nevermind Просто персона

Кельтські мови ще збереглися в Ірландії, Шотландії та Уельсі. Решта мов були, на жаль, витіснені німецькими мовами і латиною. Между іншим, латина - це мертва мова, хоча з неї пішло досить багато інших мов.
    Але чим більше носіїв мови, тим менша ймовірність, що мова колись вимре.

15. аксакал

А ще у Бретані (Франція), на острові Мен. Ось тільки ВСІ ці носії носять її як возять запаску :sad:
    Я б такої долі для української не хотів.

• Подобається Подобається x 3
  16. -Erebus-

Ви знаєте, щось дуже підозріло виглядає та таблиця, наприклад через те, що вказана там білоруська мова рідною (першою) для 8,7 млн., при тому, що все населення Білорусі 9,5 млн, яка насправді ситуація ми ж всі знаємо, мова та насправді не є рідною для такій кількості людей!
    Потім англійська для 328 млн. є рідною, щось здається замало! Тому що тільки у США живе більш 300 млн. людей, хай не всі 100% її знають, але переважно вони вживають англійську усе одне!:scratch_one-s_head:

Тобто я би з підозрою ставився би до цих даних!

Але з іншого боку згоден - українська мова досі в непоганому стані! Але треба завжди бажати кращого!:good:

17. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Боже, что Вы пишете! Вас же порвут на кусочки - вона гине! :)

18. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ну, ще не настільки катастрофічна ситуація, як з російською - але таки гине :)
    ==
    владімірскій централ, вєтєр сєвєрний... тіпа карочє канкрєтна...
    ==
    послухайте "глас народу" - причому навіть в вузах, що вже там про заводи та базари говорити :)
    і побачите той плінтус, яким нині російська культура та чистота російської мови може бути "оцінена зверху" :)
    ну, і з українською не краще :)

19. Nevermind

Nevermind Просто персона

Уяви не маю, як вони рахували білоруську та англійську, але носіїв української мови по цій таблиці 37 мільйонів.
    Населення України - близько 46 мільйонів.
    Тут http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=ukr
    вони уточнюють, що в Україні українською мовою розмовляє 31 мільйон. Решта носії мови живуть в - Аргентина, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Бразілія, Канада, Хорватія, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Латвія, Литва, Молдова, Парагвай, Польща, Румунія, Росія (Азія), Сербія, Словаччина, Таджикистан, Туркменістан, США, Узбекистан.

31 мільйон з 46 мільйонів мешканців України - досить реальна цифра. :)

• Подобається Подобається x 3
  20. -Erebus-

Ні, ще живе!
    Ще є кому її підтримати!
    Не вистачає тіко літератури українською, не вистачає часописів їй же, але кого тут оскаржувати? I don't know!:dntknw:

Навіть не сперечатимусь, хочу вірити! ;)

а де твій аватар? :)