Українська мова зникне через сто років?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КривоРожец, 23 лют 2010.

1. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Ну, значить і українська мова нікуди не подінеться. Це треба, щоб українці (будь-ласка, прошу не плутати з громадянами України) зовсім вимерли. Впевнений - цього ніколи не станеться. Але розвиток мови можливий тоді, коли країна буде цікавою в першу чергу для своїх громадян, а також і для чужих.

До речі,

НАЦІОНАЛІСТАМ НА ЗАМІТКУ:

Мій друг-швейцарець вивчив українську за 3 місяці! Правда, він вже до того знав німецьку, голандську, французьку, італійську, іспанську, польську, англійську та сенегальську (не пам"ятаю, якою там розмовляють в Сенегалі).

А другий мій знайомий, також швейцарець, видатний дизайнер, отримані за останні кілька років премії за конкурси (сума огого) витрачає зараз в Африці. Він, до речі, скалічив в Україні пальця, коли встановлював бетонні стовпчики біля костьолу. :)))
    А зараз - покинув на час Швейцарію, поїхав волонтером, і будує в Африці вуличні туалети, ось такі: :)))

А ще вони з місцевих матеріалів виготовляють неймовірно прості, чудові та дуже ефективні фільтри для води, власної конструкції, які коштують копійки, і фільтрують воду від бактерій!!! І не просто роблять - вони навчають цього дітей в школах та дорослих.

Ось керамічні фільтри для води, випікаються в печі (піч, а також вогнетривку цеглу для неї - також зробили ті самі швейцарці):

Ось діюча модель насоса, на якій пояснюють, як то все працює. Реальний насос трохи більший.

Як демонструють? Наливають воду з калюжі, фільтрують, п"ють самі і дають пробувати сміливим. :))) Потім показують африканцям (в селах), як робити фільтр-насоси.

Встановлено вже 59 тільки стаціонарних фільтрнасоів та кільканадцять туалетів. А насосів з фільтрами "сімейного використання" - виготовлено кілька сотень, якщо не тисяч. Швейцарців всього двоє. Перебувають в Африці за власний рахунок, витрачають власні кошти. Крім морального задоволення, не отримують з того нічого. Чудово оволоділи мовою суахілі.

Чи не правда, Україна трішки відрізняється від Швейцарії? Я мав на увазі людей.

• Подобається Подобається x 6
  2. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Якщо він знає польську на доброму рівні, то вивчити українську за 3 місяця не так і важко, якщо зрозуміло є бажання і час! Здібності в Вашого знайомого очевидно є!

• Подобається Подобається x 3
  3. Nevermind

Nevermind Просто персона

До речі, кожну нову мову вчити все легше і легше. :preved:

• Подобається Подобається x 4
  4. -Erebus-

Згоден, що чим більш мов знаєш, тем легше! Але саме у польській схожий з українською (та і взагалі майже усіма слов'янськими) синтаксис, граматика, багато спільної лексики! Міцна допомога при навчанні української! Напроти ніякої користі при навчанні китайської польська не дає (хоч можливо, що якась користь і є, тренування пам'яті й гортані, наприклад)!

5. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Я думаю, що найбільше йому допомогло "фатальне" знайомство з чудовою українською дівчиною. У нас було багато приводів для досить ризикованих жартів з них, щодо "вивчення язика"... :haha:

А тепер... Вона вже рік є його законною дружиною, і живуть вони разом у Швейцарії (він в Африку їздив 3 роки тому, а зараз в Африці його друг, також мій знайомий - писав вище). До речі, вона так само за півроку в Швейцарії пристойно оволоділа французькою, якої зовсім не знала раніше. :)))

6. -Erebus-

Так, якщо є кохання вивчиш хоч яку мову! ;) Тим більш, що обидві мови відносяться до індоєвропейської мовної сім'ї так що...
    А до речі між собою вони якою спілкуються?

7. Alter

Alter Well-Known Member

DIDIO !!!
    А чи є можливість роздобути опис технології? я гадаю весь форум буде вдячний!
    можливо окремою гілкою...
    бо з тих фото шось не дуже зрозуміло

питання актуальне, вода все гірша, фільтри все дорожчі :sad:

• Подобається Подобається x 2
  8. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Запитаю його, напишу листа. А поки-що - ось його сайт і блог:

http://www.raphaelvonallmen.com/

http://tanzaniawater.blogspot.com/

---------- Додано в 16:14 ---------- Попередній допис був написаний в 16:11 ----------

Польсько-українсько-французькою. :)))

9. -Erebus-

10. nora

nora Well-Known Member

Можливо "рускоязычных" в сотні разів більше, тому що їх сотні років не винущували і не гнобили!!!!! Я думаю, якщо за таких умов українська мова вижила, то принаймі років через 100 вона точно не зникне!!!

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

І як це я пропустив. :scratch_one-s_head:
    Російськомовних більше ніж китайців???

12. Полковник

Полковник миється в бані

С какого года гнобление почалось?
    Чому?
    И почему русскоязычных в кавычках?
    ОНИ, на самом деле, на другом языке общаются?

Останнє редагування: 2 лип 2010
    • Подобається Подобається x 1
  13. nora

nora Well-Known Member

Правопис потрібно краще вчити, тоді будеш знати чому в лапках. І історію також почитай!!!

14. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Хоча б Валуєвський указ пан пам'ятає?

Саме так! Що в інтернеті, що у живому спілкуванні, суцільна мовна версія Баркова + відверта фєня. :ireful1:

200 відсотків!

---------- Додано в 09:59 ---------- Попередній допис був написаний в 09:45 ----------

І жодного тиску. Просто в ризних мовах одна думка висловлюється або експресівніше, або коротше. Наприклад, сказати "се вре", коли треба швидше. Тобто, суржик є природним явищем, де люди (так би мовити паралельно) знають по кілька мов.

15. Guevara

Guevara Active Member

Насправді, я не вважаю що українська мова зникне , і російська теж не зникне, шкода, що останнім часом мовне питання в багатьохї випадках стає предметом політичних спекуляцій і використовуеться деякими людьми в своїх користницх цілях. Насправді, всі люди ,незалежно від мовної приналежності повинні поважати інших людей в цбому питанні і відноситись с дуже великим розумінням до цього. як на мене, знання ще однієї мови додае дуже великих плюсів тій людини яка нею володіе. Спасибо за внимание ).

16. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

С 6 (16) января 1654 г.
    От избытка "братских чувств"...

17. аксакал

От чудова стаття: "Слово на захист російськомовних"
    http://www.pravda.com.ua/columns/2010/07/12/5215258/
    "Поэтому сейчас я хочу без малейшего стеба спросить: за что нас, русскоязычных украинцев, считают в этой стране идиотами?"

18. Alek

Alek Well-Known Member

Язык живёт, пока на нём говорят. Пока есть украиноязычные территории, язык - будет жить! Причём, имею ввиду когда на нём говорят не древние селяне, а преподают в школах и вузах. В Белоруссии, как мне кажется белорусский язык уже превратился в экзотический язык аборигенов. Украинскому языку, думаю такая участь уже не грозит.

19. аксакал

Чи хоча би пишуть і читають - пригадуючи історію відродження івриту.

Через "рівні" права боксерів ваговика і мухи.

20. Alek

Alek Well-Known Member

Тут надо сказать большое спасибо большевикам за то, что со своим заигрыванием с нациями ( самодержавная Россия - тюрьма народов ! ), пришлось реализовывать лозунги о праве нации на самоопределение на практике. Таким образом, они возродили украинский язык и создали УССР. Оставалась бы Российская империя при жизни, украинский язык превратился бы фольклорный, как на Кубани. И Украину как таковую и её население, тоже бы ждала участь Кубани. Да её бы просто и не было. Там бы жили люди, считающие себя русскими, имеющими смутное представление о родине предков и иногда по-пьяни пускающих слезу " кухонного патриота" во время застольного пения на красивом непонятном языке.

Останнє редагування: 14 лип 2010
а де твій аватар? :)