Україна-США

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем Mykhaylo Khomchyn, 10 лип 2022.

1. Punainen Lippu

Punainen Lippu Народжений в УРСР

З Днем Народження, Джо! :drinks:

2. Вчора путін надіслав Байдену та Трампу ідентичні листи. Він має три вимоги при виконанні яких він готовий припинити вогонь та розпочати переговори про перемир'я. Перша - припинення союзниками фінансування "Ракетної програми України". Друга - вихід ЗСУ з Курщини. Третя - відкликання союзниками дозволу на удари по території рф своїми ракетами.

Про відповідь від Трампа доки ще нічого невідомо, проте відомо про відповідь від Байдена.
    1. росія не має право диктату суверенній Україні.
    2. США і надалі будуть підтримувати Україну у її прагненні здобути якомога ефективну зброю для протидії агресії рф.
    3. США готові до чотирьох-сторонніх переговорів щодо умов припинення вогню та укладення перемир'я у будь який час у будь якому місці.
    4. США готові підвищувати ставки у протистоянні з рф доти, доки путін не зрозуміє безперспективність його підходу до укладення угоди про перемир'я.
    5. "Містер путін, ваш шантаж буде діяти виключно проти вас". Байден.

Тепер від Розвідспільноти США. Дали лише дві фрази. Даю обидві.
    1. По свідоцтву української сторони та виходячи з об'єктивних даних наших засобів спостереження та контролю (не розумію - що це таке) випробування нової ракетної системи рф можна визнати невдалим.
    2. Можливе використання росією нового типу ракет ми вважаємо виключно інформаційною атакою, воно не здатне переломити ситуацію на полі бою.

3. Відбулися переговори Президентів Франції та США. Теми дві, Україна та Ізраїль. Макрон підтвердив Байдену свою позицію - Франція не піддасться на шантаж рф і надалі буде підтримувати Україну у її боротьбі. Макрон підтвердив намір "попри складні бюджетні обставини" збільшити суму допомоги Україні на наступний рік та збільшити загальні витрати на оборону. Сторони обговорили можливості підсилення ПРО України у світлі нових загроз. Прийняті два важливих рішення щодо постачання Україні "на лізінговій основі перспективних систем озброєння здатних протистояти російським балістичним ракетам". Про що мова - не маю жодного поняття. Але так розумію, що у нас планують "обкатувати" щось нове. Може я помиляюся.

Київ має для захисту один модернізований "Петріот" який здатен, теоретично, боротися з російським "Рубежом". Зараз Україна на засіданні Ради "Україна - НАТО" буде вимагати поступової модернізації усіх своїх систем "Петріот" до "необхідного для протидії новим загрозам рівня", проте... Це все гра в довгу. Але є обгрунтована надія на те, що ми все ж до весни отримаємо дві системи ПРО які будуть здатні боротися з МБР, про назву систем нічого конкретного нам не сказали.

Ну і головне.
    Байден та Макрон обговорювали теоретичну можливість щодо поверненню Україні ядерного статуту. Підкреслюю - теоретичну, прохання "губу не розкатувати", Обидва Президенти домовилися обговорити цю ідею з союзниками у Європі та Азії.

4. Punainen Lippu

Нарешті можемо обгрунтовано помріяти про застосування ядерної зброї! :rock:

Зе! :bandera::uaflag::uanew:

Вкладення:

• uaflag.gif
      uaflag.gif
      Розмір файлу:
      4,4 КБ
      Переглядів:
      0
  5. ТРИ НОВИНИ НА РІЗНІ ТЕМИ.

Поперше - прошу пробачення за те, що не можу ці дні вести канал повноцінно - у нас поважні гості з-за океану і я тільки завтра ввечері буду відносно вільний. Тепер до важливих новин.

Радник з Нацбезпеки Трампа Уолтц провів он-лайн переговори з головою СВР рф Наришкіним. Нам дали всього три тези.
    Уолтц повідомив Наришкіна, що у випадку, якщо путін не пристане на пропозиції про перемир'я які новий Президент США згодом надішле президенту рф, то США всерйоз розглянуть можливість надання Україні ракет повіряного базування
    AGM-158B JASSM-ER
    з дальністю до 1000 км та "інвестують дуже значні суми + нададуть Україні нові технологічні можливості" з тим, щоби остання змогла мати у середньостроковій перспективі парітетні з рф можливості по виготовленню БІЛЬШОСТІ НАЯВНИХ ТИПІВ ракет".
    Уолтц заявив, що Трамп вже прийняв рішення глобально знизити світові ціну на нафту і саме від поступок путіна буде залежати глибина падіння котирувань.
    Щодо останнього є цікава інформація. Трамп готовий розглянути питання співпраці з Іраном на нафтовому ринку у випадку його "розумної поведінки на майбутнії переговорах по "ядерній проблемі". І перемир'я Ізраїля з Хезболлою укладене вчора чудово "пасує" як додаток до цієї новини.

Також Уолтц провів переговори з нашим головою МЗС Сибігою. Обговорювали "параметри можливого перемир'я з рф". Готових рішень наразі немає, проте перший надіслав жорстке послання від Трампа Зеленському: "У вас достатньо зброї, буде ще більше - ви повинні навести лад з мобілізацією та стабілізувати фронт, інакше максимум на що зможете розраховувати - це на пермир'я по ЛБЗ та на невигідні позиції на переговорах про перемир'я по чутливим для України положенням".

6. ЕРМАК У США. РЕПЛІКА.

Є 20 хвилин, дуже багато питань стосовно візиту голови ОПУ до США. Чітко та зрозуміло - що трапилося та чим ситуація неприємна для України та її національних інтересів.
    1. Я недарма написав позавчора у коментарях, що Ермак зустрінеться з Радником Трампа з нацбезпеки Уолтцем тільки після того, як з тим зустрінеться Порошенко. Так воно і сталося. Петро Олексійович спочатку "на полях" партійного заходу коротко зустрівся з Уолтцем, і лише потім Ермака та Свириденко останній прийняв у своїй резиденції. Це не означає того, що нова команда Президента США збирається "ставити" на Порошенка. Це означає, що тупа впертість Президента України, який наче ідіот з психлікарні раз за разом сує кубік Рубіка у трикутний отвір. Сує Ермака на переговори по ключовим для України питанням, що може призвести до прямо протилежних очікуваним Президентом результатам.

2. Ситуація з відрядженням Умерова до Південної Кореї нічому не навчила Зеленського. Там все було дзеркально: Спочатку Сибіга попередньо домовився з корейцями про угоди, потім приїхав Умеров та все поховав. Зараз ситуація до болі нагадує корейську. Знову у США був Сибіга котрий відносно непогано впорався з переговорами як з чинним Держсекретарем Блінкеном, так і з його наступником Рубіо та тим же Радником з Нацбезпеки Уолтцем. Тепер Президент відправив до США Ермака на конкретні переговори про умови перемир'я. Відразу кажу - вони пройшли вкрай невдало для України у першому турі, може бути другий, проте це не точно, його, з огляду на перший тур, можуть скасувати взагалі. Подробиці доки ще не дам, проте наш новий куратор заявив буквально наступне:
    - Якщо Ваш Президент вирішив, що може зневажати Трампа та надсилати небежаних персон на переговори, то це він робить дарма - він врешті решт шкодить і собі, і, що гірше, інтересам України. Чекайте неприємних сюрпризів.

Додати мені нема чого - все сказано чітко та по суті. Наш Президент під гаслом - "У мене немає кращого переговорника, ніж Ермак"!, знову сунув прямогутник у американський трикутний отвір. Той очікувано не вліз. Демарші Уолтца з Порошенком, як до того Шольца з Кличком ( а Трамп з останнім знайомий особисто та ставиться до того з явною приязністю), будуть множитися. Світ не прогнеться під Зеленського - світ нагне Зеленського та, пробачте за грубість, врешті запхає прямокутного Ермака у задній отвір Президента.

Якщо чесно, я у відчаї. Мені не шашечки - мені їхати. Інтереси України - понад усе, на персоналії тих, хто здобуде прийнятний для Держави результат мені абсолютно байдуже. Ермак не здобув по підсумках усіх переговрів, які проводив особисто, жодної вдалої домовленості - практично завалив усі напрямки. Умови перемир'я від США у наявній ситуації будуть для України як мінімум не гарні. І дай Боже щоби я помилився.

• Інформативно Інформативно x 1
  7. MayorMayor

MayorMayor Well-Known Member

8. Про зустріч у Парижі трьох Президентів, Макрона, Зеленського та Трампа.
    Ключове.

Сторони дійшли згоди, що без силового тиску неможливо здобути "вигідні умови для перемир'я" по Трампу, та "справедливий мир" по Зеленському.
    Трамп заявив нашому Президенту, що Україна в першу чергу повинна опікуватися не війною, а залученням американських інвестицій та розвитком власної економіки у комплексі з тим, щоби "Стати кредитоспроможними не гірше за Польщу".
    Трамп заявив обом Президентам, що Європа повинна взяти на себе 70 відсотків витрат на утримання України, а особисто Трамп буде вимагати від країн - учасниць НАТО підвищення витрат на оборону з наявних трьох до п'яти відсотків ВВП у тому числі з тим, "щоби Україна мала надійну базу військової допомоги у довгостроковій перспективі".
    Трамп жорстко заявив, що Україна "повинна забути про НАТО навіки" задля досягнення миру, проте його адміністрація не буде мати нічого проти створення нових безпекових альянсів за участю України та "підтримає його чи їх у різній формі".
    Трамп заявив, що Україна повинна на "час доки не навчиться заробляти" забути про тимчасово окуповані території, проте повинна "витягнути звідти своїх людей".
    Трамп "рішуче підтримує ідею розміщення військ Великобританії та Франції на лінії розмежування та готовий розглядати напад на них зі сторони рф як напад на НАТО. На його думку це буде "достатньоє Гарантією Безпеки України яку вимагає пан Зеленський".
    Трамп вчергове заявив, що Україна отримає "небувалу кількість зброї" по новій редакції Ленд-Лізу та у кредит під заставу активів рф та власних надр, якщо путін не прийме його умови перемир'я.
    Трамп заявив, що США готові витрачати "щорічні певні суми на укріплення економіки та обороноздатності України" по "Безпековому договору", проте вимагає дати американському бізнесу "пільги та захист" при веденні справ в Україні.
    І Макрон, і Зеленський висловили згоду з Трампом по ключовим питанням, проте Президент Зеленський заявив, що Україна ніколи не відмовиться від намірів вступу до НАТО "рано чи пізно". Сторони розійшлися у гарному настрої, Трамп назвав розмову "чудовою та діловою, такою, яка закладає надійний фундамент взаємовигідного співробітництва України та США".

9. 1. США з човниковим візитом відвідав Патрушев. Він провів раунд переговорів з Радником Трампа з Нацбезпеки Уолтцом.

2. Докладної інформації про результати цього візиту немає, окрім загального від куратора - "ніяк". Проте про його "успішність" свідчить заява Лаврова про те, що пропозиції Трампа щодо закінчення війни для рф неприйнятні. Ані 20 років України без НАТО, ані франко-британські миротворці на лінії розмежуаання рф не влаштовують.

3. Вже очевидно що скоріш за все путін буде тягнути час на безплідних переговорах до наступної осені коли його ресурси для продовження війни не скоротяться критично. Як відреагує Трамп на таку непоступливість путіна, зараз невідомо. Але Трамп вкрай погано розуміє "мову відмов", тому чекаємо на його реакцію.

Не потрібно сподіватися на новорічне диво - право на мир нам доведеться виборювати на полі бою, доки ще дипломатія не дозріла до змоги вирішення питання війни та миру.

10. ДЕРЖДЕП НЕ СПИТЬ!

Завтра вранці новин може бути ще більше.
    За океаном теж не до відпочинку - сьогодні повинна відбутися розмова нашого Президента з Президентом Трампом, вчора ж він розмовляв з Президентом Байденом. Ну а доки українці зачаївши подих готуються до доленосної для них заяви "Гордон Бюро", дещо про візит пана Патрушева до Вашингтону та його переговори з Радником Уолтцом.

Переговори пройшли "складно та напружено" і закінчилися формальним демаршем російської сторони яка, вочевидь, отримавши під час перерви у переговорах інструкції путіна, фактично грюкнула дверима і повернулася додому "для обговорення не конструктивної позиції американської сторони". В чому росіяни побачили "не конструктивність"?

Уолтц заявив, що США "готові законодавчо закріпити на державному рівні НЕ вступ України до НАТО у принципі лише в обмін на відвід російських військ на умовну "Лінію 24". Заморожування ж по ЛБЗ на Донбасі та звільнення Херсонської та Запорізької областей з подальшим закріпленням за ними статуту "демілітаризованої зони" "коштуватиме" росії заморожування вступу до НАТО України лише на 20 років.

Уолтц від імені Трампа відмовився "протидіяти спільно з росією створенню нових військово-політичних альянсів за участю України".

Уолтц заявив, що США при новій адміністрації збираються "рішуче протидіяти намаганням росії та Ірану дестабілізувати ситуацію навколо Ізраїлю". Нова адміністрація "планує відновити повноцінну співпрацю з новим урядом Сирії та надати країні "певні безпекові гарантії" які зроблять "неможливим повернення політичного та військового впливу росії та Ірану у цій країні".

Уолтц заявив, що США готові розробити спільно з росією та Китаєм нову редакцію договору про РМСД і підписати його. У разі ж відмови зробити це росією та Китаєм Трамп, по словах Уолтца, "Згодом розмістить нові такі ракети на кордонах росії і "поставить її на межу скорого знищення у можливій війні".

Уолтц заявив, що в разі, " Якщо безрозсудна політика президента путіна, який примушує США втягнутися у "Гонку озброєнь", залишиться без змін, то США готові будуть у найближчі роки до масового розгортання систем сповіщення про ракетну небезпеку та новітніх систем ПРО у країнах НАТО уздовж кордонів з рф.

Патрушев, натомість пропонував "законодавче закріплення позаблоковості України" в обмін на введення "миротворців з нейтральних країн по обидві сторони ЛБЗ.
    Патрушев наголошував, що рф готова вести переговори про звільнення Херсонської та Запорізької областей виключно в обмін на зняття санкцій на постачання в рф технологій, високотехнологічного обладнання та товарів хай-теку, та введених проти фінансового сектору рф.
    Патрушев привіз пропозиції рф по майбутній чисельності особового складу та озброєнь ЗСУ. Це фактично є вимогою роззброєння України.
    Після консультацій з кремлем Патрушев заявив, що пропозиції США "абсолютно не конструктивні та такі, які москва не зможе прийняти ні при яких обставинах". Сторони домовилися організувати у січні додаткові переговори з тим, щоби зблизити позиції та вийти згодом на переговори на найвищому рівні. Проте Патрушев заявив, що "російська сторона пропонує організувати розмову Президентів якомога швидше, бо без неї прорив на переговорах може так і не статися".

Резюме. Після візиту путін вчергове вирішив підняти ставки - вийти з Договору про ракети малої та середньої дальності. Він вустами Пескова заявив, що "зараз немає ніяких підстав для переговорів з Україною" (читай - США по Україні). Лавров же заявив, що "введення контингенту Великобританії та інших країн у зону розмежування неприйнятне для рф".

P.S. З тих "тисяч ракет" котрі, по словах Байдена, "прямують в Україну", є деякі "противні" екземпляри. Завтра розповім.

11. ПЕРЕГОВОРИ ПІД ЯЛИНКУ.

Позавчора відбулися короткі переговори, які йшли менше ніж півгодини, між Президентами США та України. Як нам довели, це була доброзичлива розмова, остання при каденції пана Байдена. Але розмова лише на заключній стадії містила обмін люб'язностями та подвійними подяками - вона перш за все була присвячена темі постачання американського озброєння в Україну.

Президент Байден підтвердив постачання в Україну до 20го січня наступного року ракет JASSM AGM - 158 B з дальністю до 800 км. Кількість ракет, які будуть поставлені, невідома, проте, як нам натякнули, це буде число з двома нулями. Проте Президент Байден застеріг Президента України від "швидкого та безрозсудного їх використання без згоди уряду США" та наголосив, що вони надійдуть в Україна у якості "останнього аргументу" який повинен переконати путіна піти на реальні переговори щодо мирного врегулювання російсько-української війни.

Пояснюю. Це ракети типу посилки у руках Печкіна - "Вони будуть у вас, проте користуватися ними не можна. Але якщо путін буде ескалювати, то й ви зможете це зробити з відома нового Президента". Тобто ми вчергове отримаємо (можливо вже отримали) святкову цяцю якою, станом на зараз, не зможемо "гратися".

Також Президент Байден пообіцяв надати бронетехніку та інше озброєння "для повного оснащення як мінімум дев'яти бригад ЗСУ". Термін - те ж саме 20те січня.

Обговорювалися делікатні теми співпраці України та США у близькосхідному та інших регіональних питаннях. Розумійте як хочете, я більше нічого додати не можу.

Президент Байден порадив Зеленському "не педалювати тему НАТО на майбутніх переговорах з рф та Президентом Трампом" та й взагалі - "проявити мудрість і відмовитися від майбутнього членства у Альянсі заради досягнення перемир'я на користь "інших Безпекових конфігурацій які можуть задовольнити потреби України". Президент Зеленський погодився з пропозицією Байдена та пообіцяв дослухатися до його поради

Сьогодні вночі відбулися короткі переговори Президента Трампа та Президента Зеленського присвячені результатам візиту до США російської делегації. Дали всього чотири тези.

1. Президент Трамп "жорстко пов'язує питання вступу України до НАТО з можливим досягненням Угоди про перемир'я.
    2. Президент Трамп "жорстко пов'язує допущення територіальних компромісів", зокрема по Криму та Донбасу, з подальшою можливою фінансовою та військовою підтримкою України. Він радить відмовитися від цих регіонів де-факто на невизначений термін взамін на лобіювання ідеї про введення європейських контингентів Держав НАТО до демілітаризованої зони між Україною та рф.
    3. Президент Трамп готовий "у найкоротші терміни" надіслати в Україну представників Міністерства фінансів та Міністерства торгівлі щоби ті обговорили з урядовцями України плани тісного співробітництва США та України зокрема по темі спільної розробки родовищ корисних копалин в Україні".
    4. Президент Трамп погодився "вивчити питання постачання в Україну більш далекобійних систем озброєння ніж які вона має зараз у разі, якщо путін відмовиться "вести чесний діалог щодо перемир'я та не погодиться на взаємовигідну Угоду по цьому питанню".

По факту - від нашого уряду вимагають йти на компроміси по Донбасу, Криму та темі НАТО в обмін на фінансову та військову підтримку та Гарантії безпеки.

Президент Зеленський заявив, що без погодження та затвердження усіма сторонами дієвих Гарантій безпеки Україна не погодиться з "будь якими умовами перемир'я".
    Президент Трамп пообіцяв "силою примусити путіна прийняти умови України" проте побажав Зеленському "зміцнити позиції на полі бою щоби мати на переговорах аргументи для путіна".

12. Punainen Lippu

https://www.holosameryky.com/a/domoha-ukrajini/7923516.html

Американці і українці бхай бхай!

13. ТЕРМІНОВО У НОМЕР.

Три важливі новини які надійшли під ранок.

Президент Трамп після слів представника рф при ООН Небензі про те, що "пропозиції Трампа по Україні неоформлені та нецікаві", мав нараду з представниками свого "Силового блоку". Знаємо дуже мало, а саме.

1. Трамп назвав слова Лаврова про "неприйнятність пропозицій Трампа для рф" та вищезгадані слова Небензі "зневагою та знущанням" та наказав підготувати пропозиції щодо подальшої підтримки України новим урядом США. Принципових позицій з цього приводу було представлено дві.
    а). Відкриття програми Ленд-лізу для України на 100 мільярдів доларів.
    б) Президентський запит у Конгрес на 25 мільярдів доларів для України при умові, що об'єднана Європа профінансує військову допомогу на загальну суму у 40 мільярдів.
    в). Виділення пільгового кредиту Україні на суму 25 мільярдів доларів.

Очевидно, що Президент Трамп буде обирати з першого та третього розділу - безоплатно як при Байдені нам вкрай навряд чи виділять гроші. Рішення буде прийняте до кінця поточного місяця.

2. Президент Трамп планує у найближчі два тижні провести нараду з військовим командуванням, зокрема з головою ОКНШ генералом Брауном та "галузевими" командуваннями, на якій обговорити "Перспективи можливого наведення порядку у ЗСУ та підвищення їх боєздатності" та "можливу допомогу військових США для досягнення цих цілей".

3. Президент Трамп наказав кандидатам на посади Міністра фінансів та Міністра торгівлі до 20го січня підготувати пропозиції які б у разі втілення у життя "змогли б якомога швидше знизити світові ціни на нафту та газ".

Чим це все закінчиться?, та - нащо взагалі путіну відкрито принижувати Трампа через своїх маріонеток?, але наявну ситуацію теоретично можливо "зіграти" на користь України. Чекаємо на розвиток подій та на візит Келлога до Києва та, якщо нічого не зірветься, або вже не зірвалося, до москви.

14. Punainen Lippu

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не правда, то Зеленський стримав. Потужним відосиком.

16. Punainen Lippu

Об'єкт... чи... суб'єкт...?
    Ось у чому питання! :scratch_one-s_head:

17. MayorMayor

MayorMayor Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  18. Колишного інформатора ФБР (О. Смирнова, Московія), який визнав, що брехав про хабарі Байденів у сумі 5 мільйонів $ від української компанії Burisma, засудили на 6 років увʼязнення.

Чергова брехня завершилася. Зеленський в черговому лайні за співпрацю з агентом ФСБ Деркачем...

(Hellis)
    FB_IMG_1736514524490.jpg

19. ВІДКРИЮ ТАЄМНИЦЮ: УКРАЇНЦІ – ТО АМЕРИКАНЦІ
    (А НЕ КАНАДЦІ).

Facebook нагадав, що 4 роки тому я опублікував оцей аналіз.
    Сьогодні б написав іншими словами, але суть та сама.

Я виріс вважаючи Канаду схожою на Україну і Україну на Канаду. Типу Канада, як і Україна – «менший» брат, спокійні, миролюбні, таке всяке.

Проживши 20 років між Канадою, Америкою, а також побувавши в десятках країн і заробляючи на життя вивченням їх культур і менталітетів, сьогодні нарешті знайшов сміливість зізнатися собі, що менталітет моїх кровних братів Українців – зовсім не такий як моєї любої Канади, а більше такий, як моєї теперішньої домівки Америки.
    Українці – то Американці.

Обґрунтовую.

1. Українська національна ідея – це американська національна ідея (не плутати з "американською мрією", про яку далі). Чітко сформульована Подерв'янським українська ідея «ві...біться від мене», це просто перекладена на українську мову американська всепоглинаюча віра в «малий уряд». Ніщо так більше не об’єднує Американців, як віра і прага до малого, дуже малого, а бажано взагалі відсутнього уряду. Українці, звичайно, по радянській звичці чекають подачок від уряду, але в душі щиро його ненавидять і дуже б хотіли всіх тих депутатів і чиновників на гілляку і щоб більше ніколи ніхто... Раду зменшити до 50 чоловік. Міліцію розпустити. Армію – на волонтерську основу.

Ніхто так своїх президентів не лає, як Американці. Лише Українці. Ще не вибрали, вже критикують. О, якби ви бачили, що тут кажуть про Обаму (апдейт: сьогодні про Трампа)... Вам би ваші закиди Порошенку (апдейт: сьогодні Зеленському) здалися б компліментами. Коротше, дай мені мою земельку, не чіпай з податками і я собі свій рай сам збудую.

Канадці ж навпаки, зовсім не проти більшого уряду і уряд свій, здебільшого, люблять. Вони навіть не обмежують кількість строків прем'єра (апдейт: Трудо трохи получає від Канадців, але навіть близько не так, як Зеленський чи Трамп). Ні, тут Українці – Американці.

2. Українська особиста мрія – це американська мрія в найчистішому вигляді. Чого найбільше хоче кожен Українець? Правильно, своя хатка, бажано на хуторі, ставок, млинок, і вишневий садок. Отут огірочки, а отам картопелька, вдома дружина і діточки. Коник. І бажано всій невеличкий бізнес.

Всьо! Ви в ідеалі описали Американську мрію, лише з правкою на кліматичні умови. Це і є мрія будь-якого Американця, лише замість городу, тут фетиш – це зелена галявина перед хатою, на яку Американець тратить більше часу, ніж Українець на колорадського жука. А хутір вони називають фермою або ранчо. Решта ідентично. І не лізьте до мене. Ідилія.

Канадський же менталітет – це ввічливість, багатокультурність, захист навколишнього середовища, бобра врятувати, чи дерево не дати спиляти. Нє, Українці цього не зрозуміють. Ставок, млинок, вишневий садок навколо хати - ось справжня американська мрія Українця.

3. Українці – козаки. Американці – те саме, тільки називають козаків – ковбоями. Нація воїнів. Так, більшість українців хлібороби, (як і більшість американців - трудяги), але національний герой – хлопака в диких степах, на коні, шукає пригод, нічого не боїться, за себе постоїть, інших захистить. Тільки наші ковбої на схід йшли, а американські на захід. Але риси національного героя – ідентичні.

Канадці ж нація дипломатів, естетів. Українці часто поводяться як канадці, але в душі люблять саме ковбоїв-козаків.

4. Майдан – явище таке саме американське, як і українське.
    Ви бачили Канадців на протестах? Ото ж. Лише якщо організовано профспілками. Профспілки Канадці люблять. Але то інша історія.

Українці профспілки не люблять. А от Майдан – це тіки так. Кожні кілька років. Американці теж, від Boston Tea Party до Occupy Wall Str (хто не знає про той протест – погугліть). Ну і ось штурм Капітолію. Тут чуть шо, зразу Майдан. В Канаді ж зовсім інший менталітет.

5. Менший Брат, то насправді не Канада, а Америка. У них була своя Британія. Визвольні змагання. АТО. Все як у нас. Просто вони коли вирвалися з обійм великого брата 200 років тому, на кінець реалізували свій потенціал і переросли того брата. Але в менталітеті намагання довести свою «неменшість» так і лишилося. Чиста Україна, але лише на кілька поколінь раніше.

Канада ж – дипломати. Спокійно, без стілянини, гайдамак, козаків, кіборгів, туди-сюди, за 200 років домовилися помалу і непомітно стали фактично незалежними, хоча на папері до цих пір протекторат Британії.

6. Ті, кого тепер прийнято називати «українськими патріотами» - це звичайні україномовні американці, особливо ті, що люблять Республіканську Партію і Рейгана. Різниці – ніякої.

Жодна з програм канадських партій не була б підтримана помітним числом українських патріотів. Плювались би. Але от програма Республіканської Партії мала б 100% підтримку серед активних українських майданівців, автомайданівців, свободівців, тризубівців, АТО-шників і інших наших людей. Не вірити – почитайте.

7. Українці, як і Американці, не дуже толерантні до меншин. Тобто, меншини себе почувають ОК в Америці, але все ж більшість населення тут проти одностатевих шлюбів, косо дивляться на інші раси, очікують від іноземців асиміляції, будують стіну. Звичайно, вони набагато далі в своєму розвитку, щоб про це говорити відкрито і настільки підтримують свою основну ідею «відчепіться від мене», що надали рівні права і сексуальним, і расовим меншинам, але далеко глибоко в цьому суспільстві гомофобія і расизм ще є і буде. Сподіваюся недовго, але поки є.

Те саме в Україні. На людей з іншою шкірою дивляться дико. Як і Американці – не образять. Але шугаються. Те саме з одностатевими стосунками і іншими меншинами. В Канаді ж ці речі не лише сприймають нормально, але всіляко заохочують. Покажіть мені справжнього Українця, який заохочуватиме Росіянина говорити російською, чи зрадіє, коли його донька любитиметься з ромом чи з іншою дівчиною. Ото ж.

А Канадці і проституцію легалізували, і одностатеві шлюби, і маріхуану і расизму ніколи не мали. На церемонію вручення громадянства в Канаді моя сім*я прийшла в вишиванках. Суддя покликав нас і перед всіма сказав, ось! Отаких ми хочемо Канадців, які шанують своє коріння. Молодці. Канадці не лише дозволяють, але і заохочують "чужі" культури. Американці і Українці - ні.

8. Зброя – національний фетиш Американців і все більше Українців. Тут навіть коментувати не треба. Чи не перша петиція до Президента Зеленського була про зброю (і до речі про відміну податків, ну чи мита, що одне й те саме). Чисто Американці. Тут теж – зброя і геть податки.

Канадці зброю дозволяють, але якось просто на це питання не звертають уваги і навіть дуже не проти ту зброю заборонити. Звичайно, і в Україні є багато таких, які проти легалізації зброї, але справжні Українці, ті кого називають «патріотами» - ті чисті Американці в цьому питанні.

9. Релігія. Канада має церкви, але релігію більше ігнорує. І вже точно не носиться з одною і кричить, що інші треба заборонити.

Америка ж дуже і дуже релігійна країна і дуже навіть проти розповсюдження нехристиянських напрямків. Знову ж, це високо-цивілізована країна і «відчепіться від мене» настільки важливо, що ніхто нікому про релігію нічого не закине і завжди до цього питання поставиться з повагою, але саме тут палили Коран оце кілька років тому. Саме тут президенти завжди згадують бога. Саме тут є молитовний сніданок. Навіть в клятву свою вставили «Одна нація під Богом».

В Канаді таке б в голову нікому не прийшло.

В Україні також дуже люблять вірити, що з нами Бог, священики, капелани, в своїй Богом даній – повний комплект, коротше. Всі чиновники на камери ходять в церкву на всята, свічку поставлять. Все як Америці, а не як в Канадці.

10. Українці, як і Американці, вірять в чудеса. Вибирають голову з телевізору в надії, що в реальному житті він зробить як в телевізорі. Трамп в Україні б теж прошов на ура. Але не в Канаді.

11. Також ілюстративною є реакція на Грету Тунберг. Як мої американські друзі, так і мої українські друзі майже всі смакували її психічні проблеми і використання її «злими» дорослими для своїх корисних цілей. Негатив, коротше. Реакція канадських друзів або нейтральна, або навіть позитивна з закликом сфокусуватися на меседжі, а не на дівчинці.

12. Як і Україна, Американське суспільство дуже розколоте сьогодні, і розкол поглиблюється. Я ще пам’ятаю часи, коли американці були просто республіканцями і демократами, які все ж були американцями. Зараз і самому видно, і сотні досліджень показують це на цифрах, Америка переживає безпрецедентний період трайбалізму.

Те саме в Україні. Схід проти Заходу. Зелеботи проти Порохоботів. Ми проти їх. Чємадан-вокзал-Росія. Ну і валіть в свою Польщу дупи мити.

В Канаді, попри різні погляди на політику, навіть близько такого розколу нема тa і не може бути. Інша ментальність. Навіть Квебек, який об*єктивно інший, так і не може наважитися відділитися.

ПС
    І в Україні, і в США пів країни вважає, що всі проблеми від "пільговиків" і "субсидників". Вони хочуть всі пільги і субсидії відмінити, зменшити податки, і хай кожен відповідає за себе.
    Канадці ж вірять в солідарність. Більшість і за солідарну/безкоштовну медецину, і за підтримку по безробіттю і т.д. Є виключення, але більшість вважають, що така підтримка - основа і шлях до процвітання, а не причина проблем.
    Василь Тарас

а де твій аватар? :)