Україна-Польща. Стратегічні партнери,чи ....

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем alex, 23 тра 2008.

1. Gyppsy

Gyppsy :hi:

Короче, все зрозуміло. Про таких хлопчиків Помагай навіть віршик є ;)
    А я вже був настрашився )))

2. Lanktocha

Lanktocha Well-Known Member

Особисто я під цим терміном розумію духовенство, науковців, лікарів... їдуть більше прості робітники і селяни.
    Був і не один раз. Яке це має значення?

3. manur

manur Well-Known Member

Про українців в Польщі ще більше Вам скажу : товариш мого сина (сам він з Вінничини) вже 2-й ресторан у Варшаві відкриває. Не забігайлівка, а дуже пристойний заклад має бути. Не на окраїні, а в центрі - буквально в 10 м. від одного з виходів станції метро, де перетинаються 2 лінії цього самого метро. Минулу неділю і ввечері у вівторок я з сином там щось по електриці трохи робили.

4. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Там напевно вже пів-села щось робили.

5. Khalvyk

Khalvyk Пшек

Я знаю різних українців, писав про то як українців бачать поляки в Сілезкій агломерації. Добре, шо Ви видите то зовсім інакше, значить не все так зле. Є і українці як Ви, які вже задомовилися в Польщі.

6. manur

manur Well-Known Member

Я вже, вроді, писав. Ще в 2016-2017 році на Великдень в нашу церкву у Варшаві приходили хлопи з кульочками, в яких була якась пасочка і ковбаска. Не дуже парадно вбрані...
    А цього року і на Вербну неділю і на Великдень церква відкривала браму у внутрішній дворик, бо на тротуарі нарід не вміщався.
    Мало того, серед народу було багато сімей, з дрібними дітьми, з колясками, вагітні молодиці, купа того народу була одягнута у вишиванки. Ну, і всі великодні кошики в основному були підготовлені по всіх правилах.

• Інформативно Інформативно x 1
  7. Gyppsy

А які українські церкви є у Варшаві?

8. Khalvyk

Khalvyk Пшек

То само бачу під "своєю" церквою. Ну, може без колясок, але народу все більше. Важливо, шоб не забувати про своє - українське.

9. Gyppsy

@Khalvyk, а Ви до якої конфесії себе відносите?

10. manur

manur Well-Known Member

Знаю точно, що є у Варшаві, як мінімум, 2 греко-католицькі.

11. Khalvyk

Khalvyk Пшек

Я католик, дівчина православна.

12. Gyppsy

А колядувати разом ходите?

Вам класно - і 24 грудня, і 6 січня можна вітати рідних і знайомих.

13. Lanktocha

Буду їсти завтра подарований опладок, але поки що, головніше для мене 6 січня проскура.
    Згадаю святкування 25 грудня, буду утримуватись від фізичної праці, можливо з часом перейдемо на новий календар і будемо святкувати разом. Хоч багато старших людей проти такого, тим більше, ми будемо святкувати двічі, принаймні перші роки, а таке для багатьох задорого, далі перенасичений святкуваннями грудень, але майже робочий січень, а у цей час може тільки встановитись зимова погода.
    Як говорив колись російський опозиціонер, родом зі Львова Григорій Явлінський, у цей час завжди їде до себе на батьківщину, спочатку тут святкує Хануку, потім католицьке Різдво.

14. Gyppsy

@Lanktocha, розкажіть, будь ласка, про проскуру на 6 січня.

15. Khalvyk

Khalvyk Пшек

Я застарий на колядування :dntknw:
    А скільки подарунків ...треба купити.

16. Lanktocha

Що саме? Немає традиції преред різдвяною вечерею на всіх членів родини поділити проскуру? Перед хрещенською - випити посвяченої води?
    Може докладніше скаже якийсь етнограф, наскільки відомо, серед українців більше поширена проскура, у поляків - значно тонший опладок.

17. Gyppsy

В нашому селі один вуйко ходив по сусідах колядувати десь до своїх 70-ти років. Нема вже вуйка Михайляка...

А подарунки не проблема купити, тепер продавці до хати самі принесуть

Ну, розкажіть, що то за проскура, де її брали, чи самі пекли? В яких селах вона поширена?
    Бо я не чув про такий звичай. Цікаво ж...

18. Lanktocha

Є хоч у вікіпедії Проскура — Вікіпедія
    Перед Різдвом у більшості церков продають, від декого чув, що продають задорого, особливо у центральних храмах можливо враховують ціну пісного хліба + пожертва на храм, у деяких церквах після літургії у відповідний час роздають безплатно, це кому шкода 5 - 10 гривень.
    Якщо комусь затверда, у мене дехто проскуру може вмакати в узвар або вино, медовуху, якщо вечеря зі спиртним.

19. Khalvyk

Khalvyk Пшек

Здоровий дідусь, я не такий.
    Та я знаю, тут проблема в грошах.

20. Gyppsy

Вуйко просто мав хребет і принципи, котрим не зраджував
    До речі, він ніколи не погоджувався на віддяку за коляду, навіть не брав в подяку цукерку. Колядував, віншував і йшов дальше.

Пам"ятаю, десь в 90-х він прийшов з віншуванням до нашої хати. Я запропонував йому попробувати пампуха, котрого спекла моя дружина. Він подякував, але не погодився.
    Тоді я попросив його почекати хвилинку, і включив на магнітофоні колядку "Сумний Святий Вечір в 46 році". Вуйко був вражений. Він цю колядку знав, але досі ніколи не чув у виконанні професійного хору.

Довго ми з ним сиділи, він розказував про своє життя і я весь час повторював цю колядку...

Н-да... Михайляк повернувся на другий бік... Хай спочиває з Богом...

А що сталося з грішми?

зі

@Khalvyk, вітаю Вас з Різдвом Христовим!

Чому нічого не розказуєте про свято?

Останнє редагування: 24 гру 2019
а де твій аватар? :)