О, Куме, прогрес... Нове слово вивчили? Якщо не знаєте його значення, то тоді не пишіть його в такому реченні... Правильніше звучатиме: Тепер речення логічне і завершене! А чо Ви взяли Словачиина? Але Словаччина, так Словаччина... Не підкажете чим завершилась інспекція НАТОм Словаччини? Не знаєте чим незадоволене НАТО? А незадоволене воно тим, що словаки плювали на вимоги НАТи переоснащувати свою армію за свій же рахунок. Інспекція обурилась зниженням розходів на оборону до 1 відсотка та відмовою підписувати контракти на закупку нового, американського чи іншого, натовського озброєння. Крім того попередили, що не дозволять розміщувати на своїй території нову систему ПРО США... Цього мало? А от чого це коштувало наприклад Польщі відомо конкретніше - більше 3 мільярдів долярів.
А Ви про Ф16? Та фіг з нім, я там в літаках не розбіраюсь, але не варто забувати, що offset для цього проекту згідно договору з Lockheed Martin це 5 с половиною мільярда. І його реализують. Ну - щоб уявити собі масшьтаб справи - згідно с бюджетом, разходи на оборону майже 9 мільярідв дол. в рік. І всі думають як його.... збільшити.
Не драматизуйте. По-перше, не "плювати хотіли", а розгрібають наслідки чотирирічного перебування при владі соціалістів і попідписуваних ними невигідних контрактів з не дуже і прихованими поважними відкатами. По-друге, натівський стандарт - 2% на оборону зараз дотримує лише чотири країни-учасниці НАТО. Ну і по-третє, це не "інспекція НАТО виявила", бо виявляти тут нема що, витрати за статтями бюджету відомі роки наперед (зокрема, 2012 рік - 751 млн., 2013 - 753 млн.). Розмови про невиконання цього зобов'язання Словаччини перед НАТО ведуть самі ж словацькі аналітики і причетні до даних питань особи.
А воно мені треба, драматизумати..? Просто цифри говорять про те, що не все так добре в НАТі, як комусь хочеться показати... А саме - де ВВС Словаччини? Де озброєння НАТОвського стандарту? Куди йдуть гроші на оборону?
Пропоную повернутися до основного, все ж НАТО - безпекова організація, а не економічний союз. Задам противникам вступу України до НАТО одне простеньке питання: - серед десятків воєн, які відбулися у світі після 1949 року - який відсоток займуть ті, які хтось розпочав проти країн-членів НАТО?
Задам прихильникам вступу України до НАТи одне, ще простіще питання: - серед десятків воєн, які відбулися у світі після 1949 року - який відсоток займуть ті, які хтось розпочав крім країн-членів НАТО?
А що, ці держави атакували членів НАТО? От порівняйте тепер тих два пункти, і скажіть мені, чи є ще якийсь варіант убезпечитися НАГЛУХО від нападу на себе, окрім вступу до НАТО?
З таким же успіхом можна запитати - де збройні сили Ісландії? Словаччині у спадок дісталася радянська техніка, яку залишили доживати ресурс. З винищувачів це 10 штук МіГ-29 (окрім того ще є учбові, транспортні літаки, гелікоптери). Свого часу піднімалося питання, чи взагалі потрібні ВПС такій маленькій країні. На даний час, проте, в обороні Словаччини не планується ліквідація ВПС, навпаки - поступове підвищення витрат на оборону з досягненням 1,5% в році 2015 і модернізація та переозброєння війська впродовж років 2014-2024.
Ой чи наглухо..? Самі складете до купки цифри, чи показати де у вінді калькулятор знаходиться? Пригадайте бойові втрати НАТи і кількість загиблих мирних мешканців, кількість віивалених на противника боєприпасів (долярів) і кількість знищених будинків, об"єктів інфраструктури, доріг... Не так вжже і наглухо... Додайте компенсації загинувшим та скаліченим... І пригадайте завалених Близнюків, як памятник "глухій" обороні США
Василю, а тепер перестаньмо пересмикувати і візьмемо як Північноатлантичний договір, так і реальну практику. Так от, коли бойові дії починає країна-член НАТО чи навіть вони відбуваються під егідою Альянсу, інші країни НЕ ЗОБОВЯЗАНІ брати в них участь. Приклади, що справді так є, наводити, чи ви самі пригадаєте? Коли ж здійснюється напад на країну-члена НАТО, всі ЗОБОВЯЗАНІ взяти участь в обороні. Ми що, збираємося на когось нападати? Думаю, що ні. А для захисту - НАГЛУХО.
Бамбук! Агітуйте когось іншого. Я не гірше вашого знаю за НАТО - від історії створення до перспектив розвитку. Навіть зустрічався з НАТОвськими "агресорами"... Моя позиція незмінна - позаблоковий статус + широкомасштабне співробітництво з партнерами як з НАТО, так і з інших військових об"єднань. Вважаєте перед нами стоїть реальна загроза збройного нападу? Мені здається, що нас "воюють" економічно та ідеологічно... І вже давно, і ще без успіху... Хоча жертви вже є... ---------- Додано в 11:42 ---------- Попередній допис був написаний в 11:41 ---------- Таким чином в Афганістані СССР був на висоті...
А що, це Афганістан напав на СССР? Чи, може, військова служба в СССР була добровільною? Або, може існувала альтернативна цивільна служба?
Василю, я так розумію, приклади ви таки пригадали? То чому не зізнаєтеся? Як військовий ви б мали розуміти, що в такій справі, як безпека і територіальна цілісність не може бути "вважаєте - не вважаєте". Незалежно від того, що загроза маловірогідна, якщо вона все ж вірогідна - від неї треба убезпечитися всіма можливими способами, а не покладатися на авось. Бо покладатися на ідеалістичні розмірковування (не залежить - чи то про "віковічну дружбу", чи то про "демократичний Захід") та інші варіанти "авося" - злочин.
Ви можете гарантувати ненапад на Україну Росії коли Україна пдніме ціну на ЧФ до 5 млрд дол в рік, виставить рахунки по поверненню заощаджень Ощадбанку, підніме ціну на транзит газу до німецької, націоналізує заводи хапнуті російським бізнесом, виставить рахунки на спадок СССР (1/16).... і ще багато чого.... А Путі-Путі встане зранку з перепою всуне ноги не в ті тапочки подивиться на свій бюджет і побачить що немає грошей пенсіонерам, а тут хохли дихалку перекрили і що зробить..... Тузлою уже не обійдеться.....
Повністю з Вами погоджуюсь. Але вся фігня в тому, що не можна вставши зранку, як пише Кум, та взувши "саламандру", у щось вступити... Тому, поки ще не всуплено, керівництво країни і проводить широкомасштабну співпрацю із НАТом. А заодно, бо випадки всякі бувають, і з Бєларуссю, Казахстаном, Росією... Буде день, буде піща... Вступимо і в НАТу, і в СЕНТу, і в СЕАТу...