Ім'я триєдиного Бога - Ягве, яке в Старому Завіті записано як YHWH. Ім'я Спасителя - Ісус Христос. Ми хрестимося, то кажемо "в ім'я Отця, Сина і Духа Святого". А те, щоби Трійця називалася Ісус, то це вже цілковитий промах. Отець Ісус, Син Ісус, Святий Дух Ісус. Нонсенс. Навіть на хлопський розум.
привітайте себе перед дзеркалом. згідно класики - безстосовно статі - але стосовно "сучкуватості"....
В найдавнішій єврейській версії ім'я Ягве/Єгова записано чотирма літерами, як: ЙГВГ[3] יהוה, утворюючи т.зв. тетраграмат (грец. τετραγράμματον, від τετρα —"чотири" та γράμμα — «літера»). Остання з цих літер не читається як «г», а позначає голосний звук, див. Матрес лекціоніс. Латинською мовою цей тетраграмат транскрибується, як JHWH. Дві основні традиції читання тетреграмату: Jahwe (Ягве) та Jehowa (Єгова). Оскільки орфографія єврейської та арамейської мови включала лише приголосні літери, а голосні букви підбирались згідно усної традиції, то правильна вимова цього імені залишається предметом гіпотез. Ім'я Єгова в українських перекладах Біблії Дилема: Єгова чи Ягве? Багато-хто не схильний вживати форму імені Єгова через те, що "слово "Єгова" не є точним відповідником жодної форми Імені, яка будь-коли вживалась в єврейській мові"[6]. Тому такі біблеєсти використовують форму Ягве. З другого боку, менш бюрократичні дослідники не погоджуються з цим і вдаються до усталеної в більшості сучасних мовах форми Єгова. Як аргумент вони твердять: "Більшість імен до деякої міри змінюються при переході з одної мови в іншу. Ісус народився євреєм, і по єврейськи його ім'я, мабуть, вимовлялось Йешуа, але натхнені письменники Християнських Писань без вагань вживали грецьку форму цього імені — Іесоус. У більшості інших мов це ім'я вимовляється трохи інакше, але ми вільно вживаємо форму, яка є звичною в нашій мові".[7] Вони дають перевагу цій формі Імені оскільки вона є найвідомішою. http://uk.wikipedia.org/wiki/Ягве
Не розумію для чого цей гон. Коли я Трійцю називав Ісусом? Богом для мене є Ісус так само, як і Отець, і Святий Дух, і Трійця в цілому - Це Одне й теж. Я не бираюсь звертатись до тетраграм, а тим більше до Єгови. Для тих, хто ніяк не вкурить, що я кажу і продовжує шити бурки з мене, я нагадую: Я звертаюсь до Бога по імені Ісус, Він нічим не менший від всіх решта Божих Осіб, ні від Трійці і нічим не більший від них. Роблю так, як сказано в Біблії: " Оце написав я до вас, що віруєте в Ім"я Божого Сина, щоб ви знали, що ви, віруючи в Ім"я Божого Сина, маєте вічне життя".- 1.Ів. 5.13. Які питання до мене? Можливо. Але, Миху, Вам що не вистачає звертатись до Бога в ім"я Ісус, так, як пише в Біблії? Адже тільки ця Божа Особа є Посередником між Богом /Трійцею/ та людьми.
Ви не казали, але чомусь наполягали на імені "Ягве", а тепер кажете, що справжнє ім"я євреї тримають в секреті. Я знаю Одне Боже Ім"я, яке дано людям - Ісус і тільки Воно єдине є в Святій Трійці, і тільки Воно зможе наблизити людину до Бога. Я не чув, щоб Божа Трійця мала Божі Особи ще з якимись іменами. «Бо якби вірили ви Мойсеєві, то й мені б ви вірили: про мене бо писав він! Не віривши ж його писанням — як моїм словам повірите?»(Ін. 5, 46-47). Протягом трьох років Ісус звертав увагу на певні вірші Святого Письма, які стосуються Його Особи. Чинив чуда, яких ніхто не робив, а також, у деяких ситуаціях, своєю поведінкою свідчив, що є Богом. Таємницю свого божества відкривав крок за кроком. Дияволові, що Його спокушав, Христос відповів: «Ісус сказав до нього: "Написано також: Не будеш спокушати Господа, Бога твого" » (Мф. 4, 7). У другій книзі Виходу Господь говорить про себе «Ягве», що означає «Я той, хто є» (Вих. З, 13-15). Христос про себе говорить євреям те ж саме: «І сказав їм Ісус: "Істинно, істинно кажу вам: ПЕРШЕ, НІЖ БУВ АВРААМ, Я Є"» (Ін. 8, 58). Він не говорить: «Я був», - а лише - «Я є», - і знову ототожнює себе з Богом, говорить про себе як про Бога. Це правильно зрозуміли євреї, бо відразу хотіли тоді каменувати Христа як богохульника (Ін. 8, 59). Цими словами й підтвержено, що Ягве / Я - є / та Ісус Один і Той же Бог, а не просто тетраграма.
Там є ще Ел, Еліон, Елоаг, Елогім, Шаддай, Адонай, Ягве (Єгова), Саваот, "Ягве їре" — Господь нагледить (1 Мойсеева 22:8, 14); "Ягве Рафа" — Господь — твій Лікар!" (2 Мойсеева 15:26); "Ягве Ніссі" — Господ" — мій прапор (2 Мойсеева 17:15); "Ягве Цебаот" — Господь Саваот (Ісаї 1:9); "Ягве Шалом" — Господь миру-спокою (2 Суддів 6:24); "Ягве Цидкеню" — Господь — наша праведність (Єремії 23:6) ; "Ягве Шамма" — Господь тут присутній (Єзекіїля 48:35); "Ягве Ра" — Господь — мій Пастир і що далі. хто з них Бог, чи вони всі Боги. А може це звання, як від рядового до генерала? Так каже католицький часопис: http://magazine.lds.lviv.ua/articles/4_08/page12.html Наскільки я зрозумів з цих всіх дописів - Свята Трійця є нероздільною. Значить, якщо не буде хоч Однієї Божої Особи, то мова не може йти про таке поняття, як Трійця. Ісус є невід"ємною частиною Трійці, але ім"я Ісус не має до неї відношення. Оригінально! Крім Ісусового Ім"я, Ім"я Сина Божого є ще одне ім"я - Ягве, яке євреї та священники приховують, щоб люди не зловживали ним. Це так би мовити для вибраних, а всі решта хай звертаються до Ісуса. А можливо є ще один четвертий Бог, який узагальнує всіх Трьох Богів і називається ЯГВЕ або ТЕТРАГРАМОН. Чим раз мені стає цікавіше. Відчуваю, що починаю вхолити в транс.
Я так собі думаю, що Ім"я Ісус було дано Йому на землі, адже у Старому завіті Ісус, як ім"я Бога, ніде не згадується, навіть натяку, проте Ви правильно зауважили, що Бога називають багатьма різними Іменами, притому, зауважте, серед тих усіх Імен нема імені Ісус. Що до Трійці. Що мається наувазі нероздільність Трійці? Щоби Бог не робив, завжди задіяно Три Особи. Схема наступна: Бог сказав і сталося. Отець каже Слово(Син Божий) і Стається(дія Святого Духу). Ясно, що Слово було завжди, скільки існує Бог - стільки й Слово. Отець, як той від кого йде Слово. Народження Ісуса на землі - це Слово, яке стало Тілом і сталося це, сама дія, через Святого Духа. Так от, Ісус - це Слово, яке матеріалізувалося.
Люди поклоняються багато чому. Але Біблія каже нам‚ що є лиш один ПРАВДИВИЙ Бог. Він створив усе‚ що на небі й на землі. Оскільки це він дав нам життя‚ тільки йому єдиному нам слід поклонятися (1 Коринтян 8:5‚ 6; Об’явлення 4:11). 2. Бог має чимало титулів‚ але тільки одне ім’я. Це ім’я — ЄГОВА. У більшості Біблій Боже ім’я було замінено титулами Господь чи Бог. Але коли Біблія писалась‚ ім’я Єгова з’являлось у ній близько 7000 разів! (Вихід 6:3‚ виноска; 15:3). http://www.watchtower.org/k/rq/article_02.htm Багато імен було до приходу Ісуса Христа, пишу це вже 4 чи 5 раз. Потім Ісус виявив Боже Ім"я людям. кажучи:" Я Ім"я Твоє виявив людям". Яке може бути основне ім"я і другорядне? Якщо ще є якесь основне ім"я, яке пишеться тетраграмою, то чому Ісус не закликав вклонятися Йому, а лише Імені Ісус. Прочитайте хоч, що пише в Біблії нарешті: "Тому й Бог повищив Його, та дав Йому Ім"я, що вище над кожне ім"я, щоб перед Ісусовим ім"ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних, і щоб кожен язик визнавав: Ісус Христос - то Господь, на славу Бога Отця"!(Фил. 2:9). То яке ще може бути вище ім"я за ім"я Ісуса, ніяк не можу зрозуміти?
Ми питали вас, яке ім'я Бога, ви відповіли, що Ісус. Коли вам мих сказав, що це земне ім'я воплоченого Сина, ви йому заперечили. Дискусія не була про те, чи Ісус є Богом. А як щодо інших Ісусів? Як щодо Ісуса Навина. Вони теж є Богами? Ви так і не відповіли на це. Найсмішніше, що ви пишете цитати, які дуже правильні, а потім вставляєте абсолютно безсенсовний (аби не сказати гірше) висновок і все у вас сходиться, як тунель у москалів - или тютелька в тютельку, или два тоннеля. Так от у вас - два тунелі. Зрештою, вважайте собі як хочете. З вами дискутувати, то можна ноги й руки поламати, так все закручено. А ще й достукатися неможливо, з певних очевидних причин. І чого ви у вікіпедію полізли? Я ж подавала лінки на Кротова. Там чітко сказано, що Єгова - форма помилкова. Вікі - не є компетентним джерелом настільки, аби в таких питаннях їй беззастережно можна було вірити.