Ви просто сліпий до власної особи. Учора ви про трійцю таке понаписували, що читати страшно було. Ви мені вічно моїм чоловіком в очі тицяєте. Я йому показала ваші дописи (довелося, бо реготала на всю хату) ), то він очі завернув і сказав "чого люди не понаперекручують..." Далі, хіба цей смайл пояснить решту емоцій -
so, what's the point ? 325 ( триста двадцять п"ять ) років ранні - автентичні - юдо-християни обходилися без цієї доктрини, - оце ж бо слова "трійця" нема в Біблії посьогодні. а хочеться докопатися до глибшого , вкурити, що таке триєдине, чому в китайській традиції людина визначалася числом три; чому в образі Тригунної Пракриті є троїстість; чому індуси і як визначають Брахмана; чому Тримурті має троїстість; що означає три тіла Будди; що символізують частинки взаємопроникнення в Дао; як піфагорійці розуміли бога Туїсто - то тут Павло з Петром посприяли, щоб християнство несло це в собі лиш "на здогад буряків" - адже виросло воно з монотеїстичного іудаїзму, як же могло бути інакше ? ______________________________________________________ Keep your mind open and your mouth shut up
Більш як 30 років я спілкуюсь із священниками, монахами, свідками Єгови, баптистами, п"ятидесятниками, євангелистами та іншими людьми. які перебувають в пошуках Бога, але ніхто з них мені ще такого не говорив і ніхто з мене не сміявся, навіть свідки Єгови. Більше того. жоден священник та монах не заперечував того, що я говорив, а навпаки самі пояснювали мені це. Я не висловлюю плід власної уяви, а пишу те, що почув від духовних осіб. які на відміну від багатьох людей все своє життя посвятили Богові. Природу святой Тройці ніхто не вивчив і не вивчить, це не підвласне людському розуму, про це можна лише висувати версію, не наполягаючи на її істинності, а тим більше насміхатись з когось, не маючи на то ніяких підстав. Ісус - це сам Бог. Коли Він прийшов на землю і народився у Діви Марії, Ісус став також людським створінням, такою ж людиною, як і ви. Тому Ісус є і Богом, і людиною. Як Бог, Ісус існував завжди - Він не був створений, коли народився. Він із власної волі вирішив увійти до людського тіла. http://www.ggwo.org.ua/index.php?s=content&p=primе Католицький часопис. У цьому номері розглянемо тему божества Ісуса Христа. Свідки Єгови не визнають Бога у Пресвятій Трійці, вважаючи, що християни помиляються і навчають неправдиво, немовби віруючи в трьох богів. Тому вони заперечують божество другої Особи Божої – Ісуса Христа. Свідки Єгови переконливо твердять, що Христос не є Богом, а лише Сином Божим, і тому не має повноти божества, притаманної Його Небесному Отцю – Єгові. Вони навчають, що Ісус перед втіленням був архангелом Михаїлом, але пізніше, народившись із невісти людського роду, став людиною. Ісус Христос для них є першою істотою, яку сотворив Бог Єгова. Ісус Христос є Всемогутнім Богом, рівним з Отцем. Його сутності притаманні не деякі Божі ознаки, а ціла повнота божества. «Вважайте, щоб ніхто вас не збаламутив філософією та пустим обманством, за людським переданням та за первнями світу, а не за Христом. У ньому бо враз з людською природою живе вся повнота божества» (Кл. 2, 8-9). Отже, Христос є істинним Богом, у чому пересвідчуємося за допомогою Св. Письма. А кожна наука, котра не визнає Христа Богом, є фальшивою. Апостол Павло ще раз стверджує про божество Христа: «Їхні отці, з них і Христос тілом, який над усім Бог, благословенний повіки. Амінь» (Рм. 9, 5). http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=26481&page=37
Консультанте, ви зараз все написали добре і правильно. Я просто постараюся деякі нюанси виділити. 1. Дві фрази: "Ісус є Бог" і "Ісус є Богочоловік". Дехто сприймає ці два вислови, як суперечності. Але то не є суперечність. Перше не перекреслює друге, а друге перше. А ньюнс полягає у тому, що дехто подібне поняття прирівнює до кентавра. Людинокінь не є людиною і не є конем, у нашому ж випадку, Богочоловік означає, що Ісус є у повній мірі Богом і у повній мірі Чоловіком. Тому вислів, що Ісус є Бог так само є правильною, як вислів Ісус є Чоловік. Кентавр не є у повній мірі чоловіком і не є у повній мірі конем. 2. І"мя Бога. Ми говоримо, що Бог є Трійця. Тож питання, яке Імя Трійці (Бога)? То Імя у Біблії є написано тетраграмою, Його було озвучено Богом на горі Синай Мойсею і звісно, що то Імя не було Ісус. Хоча, якщо ви запитаєте, Ісус - є Бог? Скажу - так. То є земне Імя Другої Особи Божої. От такі розклади. Так я собі то уявляю.
Чому Ісус не сказав: «Я є Богом», - вияснює св. Євангеліст Іоан: «А коли був він на свято Пасхи в Єрусалимі, то численні, бачивши його чуда, які він творив, увірували в його ім`я. Але не звірявсь їм Ісус, бо знав усіх їх» (Йо. 2, 23-24). Коли знав усіх, то також знав, що є Богом і за прилюдне визнання цього міг бути покараний смертю ще перед тим, як докінчить проповідування своєї науки. Знаючи серця всіх, усвідомлював, що якщо юдеї не вірили Мойсеєві, то не повірять і Йому, коли казатиме, що є Богом. «Бо якби вірили ви Мойсеєві, то й мені б ви вірили: про мене бо писав він! Не віривши ж його писанням — як моїм словам повірите?»(Ін. 5, 46-47). Протягом трьох років Ісус звертав увагу на певні вірші Святого Письма, які стосуються Його Особи. Чинив чуда, яких ніхто не робив, а також, у деяких ситуаціях, своєю поведінкою свідчив, що є Богом. Таємницю свого божества відкривав крок за кроком. Дияволові, що Його спокушав, Христос відповів: «Ісус сказав до нього: "Написано також: Не будеш спокушати Господа, Бога твого" » (Мф. 4, 7). У другій книзі Виходу Господь говорить про себе «Ягве», що означає «Я той, хто є» (Вих. З, 13-15). Христос про себе говорить євреям те ж саме: «І сказав їм Ісус: "Істинно, істинно кажу вам: ПЕРШЕ, НІЖ БУВ АВРААМ, Я Є"» (Ін. 8, 58). Він не говорить: «Я був», - а лише - «Я є», - і знову ототожнює себе з Богом, говорить про себе як про Бога. Це правильно зрозуміли євреї, бо відразу хотіли тоді каменувати Христа як богохульника (Ін. 8, 59). Коли самарянин відчув, що його оздоровлено, то повернувся до Христа і, впавши перед ним, почав дякувати. http://hram.kiev.ua/index.php?mode=books&cat=16&parent=3751&id=3753 Наберіть в гуглях: Католицький часопис "ПІЗНАЙ ПРАВДУ", там теж багато чого сказано. П.С.: В попередньому дописі помилка. Ця адреса лишня:http://forum.lvivport.com/showthread...=26481&page=37
значно раніше, Миху було інше, - значно раніше, Миху, люди більше вивчати теологію, мали більше розуміння навіть про Трійцю. сучасні ж християни перебувають в конфронтації самі з собою, спочатку пишучи : й тут ж е насміхаючись й критикуючи Свідків Єгови. можу лише ще раз наголосити, що природу Святого Духа , наприклад, християни не знають взагалі, про що я писала кількома сторінками вище й докладніше. а без знання й розуміння цього по переду "col-de-sac". "...Серед донікейських письменників Східної церкви найвеличнішим був Оріген, і як богослов, і як видатний дослідників і екзегет Біблії. Він народився в Єгипті, в християнській сім’ї, ймовірно, близько 185 року. Більшу частину свого життя провів в Олександрії, яка була одним із важливих в імперії центром просвітництва і християнства..." "....Оріген, як великий екзегет і критик з великою повагою цитував Євангеліє від Євреїв і в одному зі своїх творів коментарі на Євангеліє від Іоана, 2: 6 він говорить: «Написано в деякому Євангелії, яке називається від Євреїв, де Сам Спаситель говорить: «В той час взяла Мене Мати Моя – Дух Святий за один із Власів Моїх і вознесла Мене на гору – велику Фавор». «В арамейському тексті, у зв’язку з цим, - зауважує І. С. Свенцицька, «дух» мислиться як мати, а не як батько, тому що арамейською ruah (дух) жіночого роду. Це виражало уявлення про нове – від духа – народження. У Ісуса Христа, таким чином, була мати у тілі і мати в дусі, і саме з’єднання з матір’ю – духом зробило Ісуса Месією… Мати – дух, ймовірно, вже не фігурував в усній проповіді християн, які говорили по-грецьки (в грецькій мові «дух» середнього роду)… Дух Святий не міг являтися жителям Палестини батьком Ісуса. Сама думка про зачаття Марією від Духа Святого могла виникнути тільки в середовищі, де не говорили арамейською»[55].
Це рівно нічого не свідчить. Ну, прикриваєтеся ви чужими людьми. І що з того? Поки ви цитуєте - все правильно. Коли починаєте писати своїми словами - мамалиґа. При тому без солі й приправ. А нас колись вчили, що прирівняння до кентавра якраз не є правильне. Бо там 50на50, а Ісус - 100на100. Чи знав Ісус, хто до нього доторкнувся? Чому він питав "хто доторкнувся до мене, бо я чув як сила вийшла з мене"? "Сul-de-sac" взагалі-то.
Все мозги разбил на части, все извилины заплел, И канатчиковы власти колят нам второй укол.В.Висоцький(це буде епіграф) Мавко,прошу пояснити,як називається таке віровчення, і яким чином воно стосується християнства,яке вважає Біблію словом Бога,власне Біблію що складається з 66 книг?апокрифи,гностичні писання,все це можна,але так для "позакласного читання" В щоденній християнський практиці-речі непотрібніа то й шкідливі.Тут от цитата,привожу через те,що згадується Черчіль,якогоми з вами так добре знаємо. Учение о Троице является, таким образом, кратким повествованием связи Бога с нами. Оно повествует о том, как Бог сотворил и искупил нас. Оно выделяет основные события этой истории, утверждая, что это повествование об одном и том же Боге. Если бы вы рассказывали о каком-то великом современном государственном деятеле, скажем, Уинстоне Черчиле или Джоне Кеннеди, то вы бы сконцентрировали свое внимание на великих событиях в их карьере, на тех моментах, когда они вышли на сцену истории, чтобы изменить ее направление. Так и учение о Троице показывает те великие моменты в истории, когда Бог действовал и было видно, что Он действует. Оно утверждает, что Бог действует в Своем мире, что Он известен нам по Своим делам, и показывает, что сотворение, смерть и воскресение Иисуса Христа и сошествие Святого Духа являются поворотными моменты в Его связи с нами. Учение о Троице, таким образом, точно показывает, с каким Богом мы действительно связаны
саме про те я й кажу і спеціально привів приклад про кентавра, щоб пояснити, що таке порівняння є неправильне.
Тобто, лише нехристі природу Святого Духа знают?! Ну і що з того, що догмат про Трійцю був сформований трохи згодом? А догмат про Непорочне зачаття був офіційно оголошений взагалі нещодавно. Це є ознакою лише того, що навіть фахівцям - вченим богословам - не так просто опанувати такі глибинні поняття. :cool: Тепер щодо слів про незбагненність сутності Бога у Трійці. А як же інакше? Масштаби різні. Це ж як порівнювати повітряну кульку і космос безкрайній. Але збагнути що космос є, і його неосяжність - можна (можливо, згодом і не кожному). :cowboy:
Мушу якось оправдовувати себе, що поробиш. Просто пишу так, як розумію, на хлопський розум. А я звідки знаю? Він мені не розповідав. Так, Мавко, визнаю, що був неправий. Нам, традиційним християнам, на рахунок любові між собою далеко до Свідків Єгови.