Читаю Мавко Ваші дописи і не раз собі думаю, а щоб я робив, якби не вірив в Бога на ім"я Ісус? Найголовніше те, що Він завжди мені реально допомагає і якщо хочете знати, я навіть бачив Його, бо тільки Він врятував мене, коли був в критичному стані. То як я зможу відмовитись від Того, хто постійно допомагає мені та рятує мене. Особисто мене абсолютно не хвилює яким шляхом впроваджувалось християнство, головне я бачу його реальну силу кожен день, на кожнім кроці. Слава Богу, що воно зуміло покласти край ідолопоклонству та визначилось з ім"ям Бога, бо вже доходило до абсурду: через різних богів, люди не знали кому поклонятись.
В мене є близькі родичі, яким реально допомагає Єгова, є багато знайомих, яким допомагає єврейський Бог Ягве, - Ваш пост емоційниий та суб"єктивний - але який вже є. тільки не пишіть в негативному тоні про ідолопоклонство - бо доведеться Вам порівняти інтер"єр синагоги й церкви - вони б не мали відрізнятись, - проте !
Інтер"єр з поклонінням не має нічого спільного. Відносно емоційності посту не буду заперечувати. тому що в мене віра в Ісуса завжди викликає позитивні емоції. А хто помагає свідкам і який бог - це я бачу постійно.В кожного свій шлях, риба іноді вибирає де глибше, а люди, де краще, правда тільки різними шляхами та методами.
Йой, Мавко... Як багато букафф! Нарешті Ви висловили свій пуант повністю. Тільки не треба нервувати, бо наслідком стає неуважне читання опонентів. Усі згадані мудреці виявилися занадто зарозумілими, щоби сприйняти Бога як того Він бажав. Як і фарисеї - Ісуса Христа. Ось так і не більше: і жодного я не зневажаю. А ще багацько ще є незгаданих, і навіть імен яких ми не знаємо. Пригадайте закони Хамурапи, адже не сам цар-вояка-рубака їх вигадав. Той "простий ватажок", що його я згадав, - не Мойсей, а Авраам бен Фарра, бажано знати що критикуєш. Апостоли розуміли Месію, наскільки тільки це можливо для людини, Сам Бог дав їм достатньо для того. Ісус бува хвалив їх, бува сварив своїх учнів. Почитайте Новий завіт. Решта того що Ви написали навіяно бажанням обмежитись, відгородитись від усього "іншого", а це велика вада. Без культурного та науково технічного обміну будь-який народ приречений на відставання, дикунство.
І жили в "гармонії з природою",так як зараз живуть ескімоси-алеути,австралійськи аборигени,пігмеї,племена Амазонії та Океанії.Ці донині мають свої неспотворені імена і своїх богів. Чому ж тоді наші поганськи(дохристиянськи )пращури не залишили по собі нічого крім кам"яних баб і битих горщиків?Де дохристиянські пам"ятки письменності,та інші атрибути розвиненого суспільства?Не було на чим записати? Чому після прийняття християнства слов"яни одразу долучилися до світової культури і стали повноправними учасниками процесу? Але ж як бачите не напали китайці ні на нас ні на інших,(може щось із вченням їхнім не так?) і далі,в нашій мові нема не тільки слова "шма" але і Дао,поїнт і Pistis(дружній смайлик) І останнє чому ви так беззастережно довіряєте коптським текстам невідомого походження ,неякісного перекладу,що містять купу протиріч,та ще й приписуєте Ісусу елінські гностичні вчення. Хоча ще в ті часи,коли християнство не набуло форм чіткого релігійного вчення ап.Павло попереджав,що на все треба час щоб збагнути всю повноту і універсальність цього світосприйняття. 23 а мы проповедуем Христа распятого, для Иудеев соблазн, а для Еллинов безумие, 23 а ми проповідуємо Христа розп'ятого, для юдеїв згіршення, а для греків безумство, 1Кор.1:23
Ваш спокійний гречний допис без йойкання та знаків оклику викликав мою посмішку - Вам плюс за це, Аксакал. По-перше, не могла б подумати, що Аврама можна поставити в один ряд з Конфуцієм - це несерйозно. По-друге, що головніше, враховуючи, в якій гілці ми з Вами, мій шановний люблячий культурний обмін опоненте пишемо , Аврам з багаточисельною родиною та сестрою-жінкою, яку він видав заміж за бідного невинного фараона ...., кочував землями Ханаану влаштовуючи жертовники ЄДИНОМУ БОГУ . про що мій попередній допис і був - юдеї ж не визнають Трійцю....
Ви про що, зрештою? а про те, чому залишили й куди воно поділось - інфи море, треба просто не закривати на неї очі й не пхати голову в пісочок австралійський Павло навіть не бачив живого Ієгошуї й не був серед апостолів на Святій Вечері.... тому користуюсь багатьма іншими вартими великої уваги джерелами "щоб збагнути всю повноту і універсальність цього світосприйняття"
Якість ,якість тої "інфи"-нульова палички,дощечки ,горщики,казочки,файно "заховали" отії християне все попереднє "надбання" а то б ми і зараз артрити капустою лікували. А чому в австралійський?далеко трохи.
Де плюс? "Того часу Ісус звеселився був Духом Святим і промовив: Прославляю Тебе, Отче, Господи неба й землі, що втаїв Ти оце від премудрих і розумних, та його немовлятам відкрив. Так, Отче, бо Тобі так було до вподоби!" (Лк 10:21) Знов плутаєте Авраама з Мойсеєм. Почитайте к Святе Письмо, щоби знати, що критикуєте. Якже їм визнати Трійцю, коли не визнають одне з її іпостасій?
Ні! Ісус Сам йому явився на шляху до Дамаску. Побачив Воскреслого, а від цього враження гадаю сильніше буде, чим живого.
легенди, легенди... Павла не було навіть серед дванадцяти, проте ж його Євангеліє ввійшло в Біблію. а тих, хто був - не ввійшло. добре, що тепер можна самому перечитати усі, що є, усе, що можна знайти й мати особисту думку. це я так гадаю. абсолютно переконана тепер, шановний Аксакале, що Ви заплутались між Аврамом та Моїсеєм. не спішіть мене відсилати читати Старий Завіт, перегляньте життіє Аврама самі. для початку не треба заглиблюватись - гляньте одним оком у вікі "кочував землями Ханаану влаштовуючи жертовники ЄДИНОМУ БОГУ . " - те, що там можна побачити. а останнє Ваше зауваження нелогічне. погляньте самі : Ви два пости тому прославляєте Авраама який пізнав єдиного Бога, а останнім зневажаєте й заявляєте, що він нічого не зрозумів.
Легенди чи все ж таки свідчення? (P.S. Єванглія від Павла нема, є листи.) Тьху! Дійсно заплутався. За логікою діалогу мало б йтися або про вихід з Мойсеєм з Єгипту, або про навернення, коли саме Авраам повірив Богу і послухався його. А Ви мали на увазі його не зовсім моральні, м'яко кажучи, вчинки. Навіщо це туточки? Так, дійсно, Авраам не був з заліза зроблений, але вірою спасся. Чого якраз не вистачило мудрецям. Останне мое зауваження ("Якже їм визнати Трійцю, коли не визнають одне з її іпостасій?") не може стосуватись Авраама, бо тоді Ісус ще не прийшов як людина на землю, а лише сучасних юдеїв.
про Трійцю, - тримаймося в межах дискусії, - Руах була завжди, чому до приходу Ісуса на землю не було в юдеїв двійці ? Араама мала на увазі, його, як і угоду з Єдиним Богом - обрізання. моральних вчинків тільки злегка торкнулась - не заглиблюючись
) нема. як вже писалося раніше, Авраам молився Єдиному Богу, про це молитва й говорить ("Слухай , Ізраїль") - це Символ віри. Це - нововведення , закінчення багатобожжя. через кілька сотень років іудейська секта стала називатися християнством й повернула Трійцю. 34 сторінка... 34 коло спіралі..... як Ви думаєте, Миху, на сторінок 110 ми натягнемо ще балачок ? Ієгошуя не мав на меті себе виставити на п"єдестал - він говорив про наріжний камінь юдейства, який забули. що він мав на увазі - християни традиційні поняття зеленого не мають.
Як термин трійця-двійця дійсно не згадується, але(!) юдеї завжди розрізняли Творця і Духа Святого. Ще одне "але". Ісус сказав: "перш ніж Авраам був, я є" (Ів 8:58) І ще одне "але" . Юдеї відокремлювали себе від багатобожія, і тому так питання і не ставили, а наші богослови дійшли до того, що Бог є триєдиним. Підкреслюю спеціально для Вас - триєдиним. Тобто термин "Трійця" зовсім не означає багатобожія. Християнство вважає обрізання можливим (якщо хтось так особисто бажає), але не сприймає це за ознаку угоди з Богом тому, що вже юдеї перетворили це в пусте виконання букви Закону, а згодом ще й мусульмани додалися. Ознакою угоди з Богом, якщо можна так висловитись, тепер є щира віра і слухняність перед Богом. Майже правильно. Християнство справді є найправильнишім юдейством - з урахованням того, що Месія вже прийшов. І свої Його не пізнали 2000 р. тому.
у християн теж Бог Єдиний... не Америка..... Мавко, Єдиність Бога означає єдиність. Є один Бог, Він у Трійці. Все. У християн нема багатобожжя. І ви то добре знаєте.
Shema Yisrael, Adonai Eloheynu, Adonai Echad. Hear, O Israel, The Lord is our God, The Lord is One. Devarim / Deuteronomy 6:4, Mark 12:29 В Юдаїзмі віруючі ніколи не молились до Святого Духа, як християни, наприклад, моляться окремо до Ісуса. В Юдаїзмі Король Мешіах є Servant (анг.) слуга Божий. Він не є Господь Бог. Він є Син Божий, як й Ви, шановний Аксакале, також є сином божим. З другого боку, цікаво дізнатись, які паралелі Ви можете провести, знаючи зі Старого Заповіту, Бог називає весь Ізраїль своїм сином ПЕРВОРОДЖЕНИМ. здається, даремно Ви об"єднали знахідки Кумранських печер й Вавілонську Тору. й знаю, є пребагато юдеїв, для яких обрізання - не просте виконання букви Закону. Ваша сентенція "Християнство справді є найправильнишім юдейством" феноменальна, на мою думку.
не знали бідолашні.... Бог себе розкриває не зразу Спочатку як Отець, потім як Спаситель - Син, і Святий Дух.