Трійця

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем tradakad, 30 лип 2007.

1. консультант

консультант Дуже важлива персона

Бо троє свідкують на небі: Отець, Слово й Святий Дух, і ці Троє Одно.
    Світлий круг, проміння, тепло і ці ознаки свідчать про одне - про сонце. Якщо відкинути хоч одну з цих ознак, зміст поняття сонця втрачається. Так само Отець, Син І Дух Святий свідчать про Одно - про Бога. Бог не може існувати без однієї з цих осіб. В Старому Завіті згадується багато богів: Ел, Еліон, Елоаг, Елогім, Шаддай, Адонай, Ягве (Єгова) й Саваот. Своє ім"я Бог виявив людям через свого Сина - Ісуса Христа. Ісус же сам казав:" Я ім"я Твоє виявив людям". Тому ім"я Бога Ісус, який є невід"ємною частиною Бога - Святої Трійці. :)

• Подобається Подобається x 1
  2. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Як раз дитині легше розтлумачити, бо вона не так зациклена на земном. А доросла людина все шукає предметних пояснень. Ось і пояснюють про духовне, нематеріальне на прикладі сонця, багаття, станів води, а вона все не йме до тями.

• Подобається Подобається x 3
  3. франц-йосип

франц-йосип Well-Known Member

От вдале дуже пояснення
    К сожалению, Троицу часто воспринимают как теорию. На протяжении веков богословы обсуждают этот вопрос так, как будто это лишь теория. И свидетели Иеговы всегда стараются представить Троицу как невозможную математическую сумму: 1+1+1=1. Им все понятно: такого быть не может. Если необходимо считать, то лучше бы это представить следующей формулой: 1х1х1=1. Но в реальности это не просто теория, не имеющая значение на практике. Здесь мы говорим о живой реальности. Триединый Бог приходит к вам как Бог Отец – ваш Создатель, Бог Сын – ваш Искупитель и Бог Святой Дух, обновляющий вас. Живая реальность, которую невозможно постичь! Само слово указывает на это: есть один Бог и есть три Личности.
    Як на мене то вичерпне,доступне і для всіх,але заперечення безумовно будуть.
    З іншого боку як це питання можна розглядати ззовні?Мені здається,що питання стане зрозуміле і збагнене,коли той хто запитує перебуває "в середині" тобто в категоріях християнства.А інакше-це переливання води довге і безглузде.

4. mavka

mavka Well-Known Member

Франце-Йосипе, погляньте на це питання з боку людини, котра знає, що християнство адаптувало ідею Трійці, вона прийшла всередину ззовні.
    інакше дискусії на цю тему - переливання води. :)

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

ага, все, що співпало ще з чимось - прийшло ззовні. Я раніше також завжди задавав питання сам собі: звідки світлофор "знає "коли автомобілі їдуть, а коли стоять і відповідно включати зелене, або червоне... а виявилось, що я сам собі питання задав неправильно.

Останнє редагування: 26 січ 2009
    • Подобається Подобається x 2
  6. франц-йосип

Стосовно тої сентеції,що християнство запозичило,чи перейняло ідею триєдинства від давніших,поганських вірувань.
    Не треба забувати про те,що всі народи маючи єдиних прародичів,мали уявлення про природу Бога,про творення світу.З часом в силу різних причин,віддаляючись від Бога іх знання спотворювались, але основні фундаментальні (хоч у звульгаризованому вигляді),залишались.Тут і потоп ,смерть і воскресіння ,триєдинство.Так що звинувачення у запозиченні виглядає не зовсім коректно.
    І зрештою із цією «помилкою» християнський світ існує вже майже 2000 років,і стількі ж часу(майже) існують супротивники, від аріян починаючи.Так що тут ми це питання остаточно навряд чи вирішимо.

• Подобається Подобається x 2
  7. аксакал

Дійсно, чого ми тут дискутуємо, адже маю справу з дорослою людиою, що все міряє земним. Адже на думку не спадає, що в поган боги не тільки трійцями ходили. Ось ідол зі Збруча - чотириєдиний. :mocking:

Миху, а цікава аналогія промайнула в Вас: світлофор один, але він (якщо працює, звісно) виступає у трьох станах: червоний, жовтий або зелений. +1!

Останнє редагування: 28 січ 2009
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

то у Миха......

9. аксакал

Перепрошую

10. франц-йосип

Та не дуже вдале порівняння,бо виходить,що діє тільки один елемент.А насправді є дія трьох одночасно.Та зрештою цих "людських"прикладів-безліч вдалі і не дуже,той хто хоче збагнути,зрозуміє кожен своїм шляхом,але прийде до розуміння триєдинства Бога і створеного Ним світу.
    От прошу, ще один приклад, не знаю наскільки вдалий-це приклад будь-якого трикольорного прапор.Кожен колір -самостійний,кольри рівноцінні,разом складають один символ-прапор.Та і ще багато інших прикладів.

11. mavka

mavka Well-Known Member

звичайно, порівняння невдале, - й Ваше таке ж. ".....кольори -рівноціні.."

маю на увазі, не було б тоді в Бібілії загадкової фрази про те, що навіть богозневага проститься, але не простится зневага Духа. кольори не є ріноцінні, вони навіть не кольори, а концепції з різних систем координат та площин , чи не так ? :)

хоч колись й казала, Трійцю можна пояснити навіть дитині, просто й ясно, але без жертви - викуплення й без монотеїзму.
    як пояснити "викуп" дитині ?

хоч, з другого боку, ми знаємо , звідки прийшло слово "гешефт"...
    й тоді українська дитина запросто може сказати: "... добре, Бог вибрав собі народ, Бог через свого сина ( який вийшов з того народу) купив ті душі ( в когось..), - це їхні проблеми, до чого тут я.... ? "

12. аксакал

Е ні, дитина такого не скаже, якщо не наслухається дорослих. Польський письменник Брандштетер єврейського походження пригадує про своє дитинство. Були в нього друзі-нерозлійвода. Та одного дня приходять забирати свої речі "назавжди", бо він (хлопчина!?!?) мовляв Христа вбив. Щоправда, згодом визнали свої бздури та помирилися знов.

Останнє редагування: 27 січ 2009
  13. франц-йосип

Не так ,Мавко,а щоб переконатися в тому подивіться Символ Віри.
    Також жодних (для християн)загадок стосовно зневаги Духа.
    Гріх проти Святого Духа напряму пов»язаний із запереченням Христа і того що Дух відкрив про служіння Христа з дня П»ятидесятниці.Ап.Павло підкреслює про свідоме
    заперечення Христа (Евр.10:26) про образу і зневагу Духа благодаті(Евр.10.29) після того,як людина пізнала істину.(Евр.6:4) Образа і зневага Святого Духа-це процес свідомого, навмисного гріха, що робиться вперто і послідовно,навіть всупереч здоровому глузду. Така людина виступає проти Христа і роботь із Бога «неправдомовця»(1Ів.5:10) і на цьому шляху можна досягнути такої точки звідки нема вороття,тобто не може бути і прощення.

От ви знову.... А для чого тоді Бог обрав собі народ?Які Він покладав на нього функції?
    Ну а та "українська дитина" для Бога така сама як і німецька і американська,а якщо вона ще християнська дитина ,то вона так само з Народу Божого
    А коли святий первісток, то й тісто святе; а коли святий корінь, то й віття святе.
    Коли ж деякі з галузок відломилися, а ти, бувши дике оливне дерево, прищепився між них і став спільником товщу оливного кореня, Рим.11:16-17
    А про гешефти і ваше "спецефічне"розуміння то вже не та тема.

14. mavka

mavka Well-Known Member

в який символ віри ? бо коли Ієгошуя проповідував у синагогах, навчений він був одному символу віри:

(оскільки ми вже крутилися навколо того питання сто разів, пробачте, що російською (міркую собі, що й так даремно гаю час))
    "Я Бог отца твоего, Бог Авраама, Бог Исаака и Бог Иакова" (Исх 3,6).

( наші з Вами пращури, знаємо, мали свій погляд на суть Бога й імена мали інші... )

Первые столетия Христианства, когда еще сильными достаточно оставались в Церкви библейские традиции так называемого Иудео-Христианства, христиане в своем большинстве оставались на Евангельских позициях в вопросах жизни и вероучений.

Еврейские Писания Ветхого Завета, как и Новозаветные Греческие Пи-сания, учили первых христиан Единобожию.

Иисус Христос, подобно всем евреям, повторял молитву «Шма, Исраэль» (Втор.6:4): «слушай, Израиль! Господь Бог наш есть Господь единый; и возлюби Господа Бога твоего всем сердцем твоим, и всею душею твоею, и всем разумением твоим, и всею крепостию твоею, - вот первая заповедь!» (Мар.12:29,30) Символом веры Христа и первых христиан были слова: «Господу Богу твоему поклоняйся и Ему одному служи!» (Матф.4:10)

15. Levko

Levko Well-Known Member

Підтримую повністю!!!!:)

А хіба це суперечить Символу віри?:)

16. аксакал

Колись читав думку одного філософа, що мені сподобалась: Бог звертався до багатьох, і тому такі просвітлені думки приходили до Лао цзи, Будди та ін., та лише простий ватажок невеликого племені з Месопотамії дійсно повірив і послухався.

До речі, пряме відношення до нашого діалогу мають слова Будди (даруйте, по пам'яти): Мої слова залишаться марними для тебе, якщо вони не просякнуть навіть твій здоровий глузд.

17. mavka

mavka Well-Known Member

даруйте, Аксакале, - що Ви хотіли сказати ? Що ставити Лао Цзи, Моїсея, Будду, Конфуція в один ряд некоректно, бо калібр не той ? не можу з Вами погодитись. "Простий ватажок з племені Месопотамії", нік якого взяла собі група непростих жреців з Єгипту, намалював на табличках головні закони совісті, якими впевнена, управляє наше життя споконвіку.
    не треба для цього казати, що один Ізраїль осягнув їх й усі віруючі на світі повинні за це прославляти саме його. Моїсей тільки встановлював ці закони тоді, коли арійські племена просто собі за ними жили віддавна .

такий мій поїнт.
    вчення ж Ісуса полягає в зовсім іншому, в принципово іншій науці, тому його апостоли не розуміли - про це я постійно кажу.
    вчення Трійці притягнуте в Іудаїзм за вуха - про це йдеться в моєму попередньому пості, який , ясно ж, традиційним християнам боязко прокоментувати, бо нема чим бити карту.
    повірте, Аксакале, я не проти християнства природнього, яке утворилося як секта в Іудаїзмі, багатьом людям, що пережили трагедію, воно допомагає жити. але не всім й не більшості - кожному - своє.
    й не може не дивувати, коли наші ж з Вами родаки, земляки, українці мають коротку пам"ять або короткий розум принижувати своє надбання, свої традиції, мудрість своїх предків, возвеличуючи чуже в корені.

оце моя точка зору, - Шма Ізраель - Символ віри, але символ віри синів чужого мені народу, бо в моїй мові нема слова "шма".

якби китайці з нунчаками напали на моїх пращурів й насильно примусили їх вчити Книгу Перемін, ми б з Вами теж сперечалися :) - про інше - але те , що насильно вкорінюється - мій поїнт - має сильно й глибоко вивчатися перед тим, як прийматися.

й до речі, вчення Ієгошуї - Pistis Sofia, порівняєте його з Дао й порівняйте з 13 заповідями, які Ваші висновки ?
    :)

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

:):):)о_О

о тут Мавко, ви переборщили....:crazy:

19. mavka

mavka Well-Known Member

о, ні, Миху... "відступи від мене, Сатано!" мало б наштовхнути Вас на пошуки та роз"яснення. конфлікти між Петром та Павлом - теж. місце Магдалини в ієрархії, та місце жінки в церкві згідно Нового Завіту - не менше . :)

але! - це дуже важливо додати, - коли у Вас не виникає ніяких роздумів щодо суперечностей і зі всім Ви погоджуєтесь, то хто Вам суддя ? тим більше, що тон Ваших дописів найчастіше дружній й виглядає, людина Ви хороша. :)

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

О та, Мавко.

Хто такі апостоли? Митники, фішери?
    Ось тому вони Його не розуміли, а не тому, що Ісус проповідував іншу науку. І кликали вони Його "Учитель"...........

а де твій аватар? :)