Теология\философия

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем kahilot, 26 гру 2009.

1. ГонибесOff

ГонибесOff Well-Known Member

У кого было больше знания, чем у книжников и фарисеев? Но "Блаженны нищие духом, ибо их есть Церство Небесное".

2. Orthodox

Orthodox Дуже важлива персона

Это как? :scratch_one-s_head:

3. mavka

mavka Well-Known Member

сумніваюсь, що в присутніх на цій гілці буде єдина точка зору щодо тлумачення тої цитати. проста добра вікі , - й та має п"ять варіантів.

останній звідти - найзрозуміліший.
    "вызвать некоторое состояние души", "чтобы не почувствовать лишения".
    "Этот вариант перевода «подтверждается как древними толкованиями, так и наблюдениями над семантикой текстов Кумрана, между тем как традиционная передача «нищие духом» ведет к недоразумениям».[4]

оскільки думка є першопричиною всього, вона набирає форми й ефекту в світі невидимих сфер вібруючи аж поки не стане маніфестом у фізичній реальності світу матеріального.
    як казав Гермес Трисмегіст, "що наверху, те й внизу". (що всередині, те й назовні)
    розуміючи, що з певної думки виростає відповідний ефест, хто ми й що ми є зараз є сумою попередніх думок.
    й, якщо ми хочемо чогось здобути в житті, мусимо контролювати свої думки жорстко, - через процес "правильного думання ".

на горі Синай (Матвія, 5) шостим пунктом йшло "блаженні голодні та спрагнені праведності, бо вони нагодовані будуть." в укр. та рос. мовах це слово стало мати вужчий зміст ніж tseh'-dek, англійською - righteousnes.
    [OFFTOP](тут ось видно й можна порівняти, скільки вікі приділяє уваги цьому слову англійською й скільки російською.)[/OFFTOP]

це правильність, а не праведність.
    tseh'-dek не є безгрішний, але він правильно думає й поступає в стосунку до Бога, до речей й до інших людей.
    хоче бути щасливим він думає, що він щасливий.
    хоче бути багатим, - думає, що вже ним є.
    й, - головне !, - вірить в це. тому й ділиться зі всіма.

"а по вірі вашій дано вам буде."

чистий Закон вібрації та притягування подібного до подібного.

так, Ортодокс ?

:rolleyes:

4. Forpost

Forpost Стоїк

чим далі в ліс тим більше дров.....мухи і котлети повинні бути окремо

5. Forpost

Forpost Стоїк

яку пишуть прості "добрі" юзери в основному ламери

6. Forpost

Forpost Стоїк

велкам в благовісники організації!!!!!

7. Forpost

Forpost Стоїк

...

8. Orthodox

обмежу відповідь Вашими словами [OFFTOP](вибачте, але ми з Вами не те щоб у різних вагових категоріях, а навіть у різних видах спорту :pardon:)[/OFFTOP]:

9. Forpost

Forpost Стоїк

прекрасне порівняння!,я хоч багато в чому з Вами не згідний ,але ми говоримо про одне і теж,а присовокупляти людську філософії і шукати в ній Бога, що старається робити всіма нами любима Естер, невдячне заняття

10. Orthodox

100%
    :good:

11. ГонибесOff

При толковании особенно часто вызывает споры первая заповедь: «Блаженны нищие духом, ибо их есть Царство Небесное».
    Люди, когда вы станете "нищими духом", у вас не будет вызывать спор первая заповедь Нагорной проповеди. И даже все те 5 вариантов ее толкования, которые приведены в Википедии.
    Все предельно ясно становится,когда вы больше будете смотреть на Голгофу и в свое сердце, а не в многословные толкования. Ибо иначе все заканчивается толкованиями толкований пересказанных кем-то чужих мыслей, как у иудеев. Проще надо быть, как дети. Ибо их есть Царствие Небесное. И дети- это не возраст. Дети- они многомудрые? Нет! Но их есть Царствие Небесное. Почему-то. Вот к чему была моя ремарка: "спасение от знания?"
    По моему убеждению люди, которые пишут многословно, сложными, тяжелыми для простого понимания словесами, витиевато, преследуют две цели: они либо сами до конца не понимают то, что пишут; либо сознательно это делают, чтобы запутать публику и внушить ей суеверное уважение к своей персоне.
    Христос предельно просто говорил. Теперь попробуйте прочесть Канта,Маркса,Гегеля. У меня не получилось.Они- для тех, кто "особые". Кропоткин- другое дело, он сознательно писал все понятными словами, хотя мог и повыпендрываться, но не хотел этого.
    Я это к чему? Проще надо быть! Ближе к народу,так сказать.

12. Orthodox

Гонибесу респект! Сильно! :good:

13. ull9

ull9 Дуже важлива персона

нищие духом, в контексте слов Христа означает кротки и смиренны.
    означает кротость и смиренность также что надо отказатся от сложных понятий и категорий?

означает ли кротость также и краткость?
    означает ли фраза "вертье как дети", что надо отказатся от размышлений о Боге.
    размышлений о смысле Троицы? об антропологии человека?

14. Orthodox

Разумеется, НЕТ...

15. ГонибесOff

Та размышляйте себе на пользу! На то и голова человеку дана, чтоб не только кушать туда!
    Вспомните себя ребенком и как вы думали о маме, о птицах, о небе со звездами. Сравните с тем как вы это делаете сейчас. Есть ли разница? Если есть, то это наслоение, которое, как мутное стекло, мешает нам видеть.
    Смотрите сердцем, ему виднее, чем глазам.
    Хорошая книга есть, называется "Маленький принц", там об этом и складнее.
    Будьте мудрыми,как змеи, и простыми, как голуби.

16. mavka

mavka Well-Known Member

простота хуже воровства ?

і оп"ять - "здрастє". :)
    це була моя точка зору - без переламування через коліно.
    і Вашу я розумію абсолютно.
    не сперечаюся !
    не сперечаюся...

але висловлюсь, коли Ваша ласка, з приводу двох пунктів.
    1. "будьте як діти"
    2. "Христос предельно просто говорил".

знову ж таки, ми бачимо те, що хочемо. згідно нашого умовоззрєнія
    :)
    "та й сказав: Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне!

Отже, хто впокориться, як дитина оця, той найбільший у Царстві Небеснім."

тут Ви бачите вільну від знань голову.
    згідна.
    деякі знання не дозволяють нам бути незашореними й відкритими до нового.діти сприймають нове як губка. от що , на мою думку, малося на увазі: " будьте покірні віруючи в те, що кажу, послухайте, що кажу - без гордині, що знаєте все про закони світу".
    цей епізод в Біблії хронологічно йде слідом за тим, де учні не змогли вздоровити біснуватого. й там є цікавий діалог:
    Я його був привів до учнів Твоїх, та вони не могли вздоровити його.

А Ісус відповів і сказав: О роде невірний й розбещений, доки буду Я з вами? Доки вас Я терпітиму? Приведіть до Мене сюди його!

Потому Ісус погрозив йому, і демон вийшов із нього. І видужав хлопець тієї години!

Тоді підійшли учні насамоті до Ісуса й сказали: Чому ми не могли його вигнати?

А Він їм відповів: Через ваше невірство. Бо поправді кажу вам: коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: Перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не матимете неможливого!

про що тут мова, Ви розумієте ? - якщо Ви щось скажете й віритимете в це , воно так і станеться ! для мене це очевидно.
    про це я й писала в попередньому пості.
    [OFFTOP]але очевидно, ваша точка зору заангажована й заважає хоч трошки зрозуміти мою: "По моему убеждению люди, которые пишут многословно, сложными, тяжелыми для простого понимания словесами, витиевато, преследуют две цели: они либо сами до конца не понимают то, что пишут; либо сознательно это делают, чтобы запутать публику и внушить ей суеверное уважение к своей персоне" [/OFFTOP]

тому пасаж про дітей - вони не розбещені гординею, що щось знають, вони відкриті до всього нового й просто експериментують з тим, їм все цікаво. вони все провіряють. вони не відкидають не перевіривши, зазвичай. вони довіряють дорослим.
    хіба це про народну простоту ?
    тому плавно перейдемо до пункту другого:
    Христос предельно просто говорил.

ще за буквально три сторінки до розглянутих епізодів є Матвія, 13.
    "Ісус навчає народ притчами." езоповою мовою.

І учні Його приступили й сказали до Нього: Чому притчами Ти промовляєш до них?
    А Він відповів і промовив: Тому, що вам дано пізнати таємниці Царства Небесного, їм же не дано.
    Бо хто має, то дасться йому та додасться, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має.
    Я тому говорю до них притчами, що вони, дивлячися, не бачать, і слухаючи, не чують, і не розуміють.
    І над ними збувається пророцтво Ісаї, яке промовляє: Почуєте слухом, і не зрозумієте, дивитися будете оком, і не побачите...
    Затовстіло бо серце людей цих, тяжко чують вухами вони, і зажмурили очі свої, щоб коли не побачити очима й не почути вухами, і не зрозуміти їм серцем, і не навернутись, щоб Я їх уздоровив!
    Очі ж ваші блаженні, що бачать, і вуха ваші, що чують.
    Бо поправді кажу вам, що багато пророків і праведних бажали побачити, що бачите ви, та не бачили, і почути, що чуєте ви, і не чули.

про що тут мова, як Ви думаєте ? там пішов ряд різних притч. закінчується ще одним :
    Це все в притчах Ісус говорив до людей, і без притчі нічого Він їм не казав,
    щоб справдилось те, що сказав був пророк, промовляючи:
    Відкрию у притчах уста Свої, розповім таємниці від почину світу!

враховуючи, що заповіді одні й ті ж, Бог той самий, Ісус - правовірний юдей, жити треба чесно й порядно, пророки й праведники, люди заслужені й достойні, приклад для інших, певних таємниць не знали.

Ісус тут загадковий, таємничий та інтригуючий, відгороджений від натовпу, бо тримає дистанцію притчами, вважаючи, "що не всім дано".

а Ви : "Христос предельно просто говорил ... Проще надо быть!... Ближе к народу, так сказать....".

Жартуєте ?! Ісус вважав, що не всім дано.....

:rose:

17. Forpost

Forpost Стоїк

і оп"ять - "здрастє". ну що у Вас все так складно, всюди таємниця.Не дистанціоновується Месія, а просто констактує факт,йому було відомо кому дано, а кому ні,окрім того ніхто не приходить до Отця, як не через нього

18. Forpost

Forpost Стоїк

ПиСи з нетерпінням і любов"ю чекаємо поки Ви перейдете на наступний рівень!

19. Orthodox

+100!

все они мутят свою воду, чтобы глубокой казалась она. (с)

[OFFTOP]http://www.youtube.com/watch?v=D_lMYqrH59s[/OFFTOP]

20. mavka

mavka Well-Known Member

так, в мене є таємниці, но вони теології не стосуються :)

а слова Ісуса гумкою з Біблії не витерті, вони є, як би ви їх не ігнорували й не ховалися від них. не розумієте, то не розумієте. я ж не в претензії, що Ви сприймаєте Біблію на першому рівні.:p а чоловік Ви хороший.

заїжджена фраза без розуміння змісту. піп з амвону як мантру промовляє. я люблю над нашим часом жартувати - беззлісно звичайно. :)

а де твій аватар? :)