Тарас Шевченко - засновник українського націоналізму.

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Svjato, 8 кві 2011.

1. iso

iso Well-Known Member

Яку Батьківщину? Моринці, Малоросію, Імперію?

• Подобається Подобається x 2
  2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Не знаю. Судячи з усього - Малоросію.

• Подобається Подобається x 1
  3. iso

iso Well-Known Member

Патріотизм? Тоді чого такого патріотизму не проявляв до Росії? І ще:

"Славних прадідів великих
    Правнуки погані!
    І Коллара читаете
    З усієї сили,
    І Шафарика, і Ганка ,
    І в слов'янофіли
    Так і претесь... І всі мови
    Слов'янського люду —
    Всі знаєте. А своєї
    Дасть бі... Колись будем
    І по-своєму глаголать,
    Як німець покаже
    Та до того й історію
    Нашу нам розкаже,—
    Отоді ми заходимось!.."
    Хіба це не погляди націоналіста? Таких прикладів море...

• Подобається Подобається x 3
  4. Степаныч

До якої Росії? Тоді була РІ, у складі якої була і Малоросія.
    Ну, ця поема адресована панам, вона не націоналістична, а класова.

5. iso

iso Well-Known Member

І я про те. Не імперію славив, а Україну. Не подвигами Петра захоплювався. не перемогами російських полководців - Гетьманщину оспівував.
    Поема не націоналістична, але погляди Шевченка націоналістичні.

• Подобається Подобається x 4
  6. Nevermind

Nevermind Просто персона

Просто якщо в поезії Шевченка і було багато патріотичних ноток, але це ще не означає, що він був засновником українського націоналізму. Бо точно так само Пушкіна можна долучити до російських націоналістів, а Байрона - до англійських націоналістів, нє?

• Подобається Подобається x 6
  7. iso

iso Well-Known Member

Я не стверджую, що був засновником-лише що за поглядами був націоналістом. І це не ідеологія, це був його природний стан. Будучи патріотом-мав би возвеличувати Полтавську битву, Бородінську. Так ні. Гетьманщину чомусь.

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Як я не помиляюся, згідно опитувань лише 3,28 відсотка форумчан не ідентифікує себе з якоюсь конкретно обраною нацією. Як називаються ці почуття чи знання, які допомогли визначитися 96 відсоткам опитуваних?

Якщо він (Шевченко) національний герой, то що це за течія така, яка робить його героєм?

Чому на виборах націоналісти не мають постійного відсотку? Адже ви кажете це течія з обмеженим відсотком прихильників. Чому цифри міняються? Невже хтось знову стає націоналістом чи навпаки? Чому ніхто не відмовляється від власної національності і не заявляє потім, що він проти націоналізму? Можливо це трохи більше коло а ніж обмежене?

---------- Додано в 10:22 ---------- Попередній допис був написаний в 10:16 ----------

---------- Додано в 10:24 ---------- Попередній допис був написаний в 10:22 ----------

В Сірка було більше бойового духу.

---------- Додано в 10:26 ---------- Попередній допис був написаний в 10:24 ----------

Доведіть...

9. Nevermind

Nevermind Просто персона

Ага, тобто якщо я себе асоціюю з білою расою, то це значить, що я расистка, а якщо я асоціюю себе з жінками, то я феміністка, так, чи що?

---------- Додано в 13:33 ---------- Попередній допис був написаний в 13:28 ----------

Ви підтримуєте Гітлера? Ви вважаєте, що те, що Гітлер виклав у "Моїй боротьбі " - істина в останній інстанції????? о_О

10. Svjato

Svjato Well-Known Member

То чого стверджуєте?
    - отже не всю імперію?!

---------- Додано в 10:34 ---------- Попередній допис був написаний в 10:33 ----------

Тим більше...

11. iso

iso Well-Known Member

Націоналізм-це не ідеологія а світогляд. Відійдемо трохи від радянських визначень. А "вкрай права ідеологія з обмеженим колом послідовників" це ви маєте на увазі мабуть або український націоналізм Донцова, або ідеологію "Свободи"

12. Svjato

Svjato Well-Known Member

А хіба так не є? Пушкінів понавтикали куди не лінь...
    До речі Пушкін теж був противником незалежності Малоросії...

---------- Додано в 10:40 ---------- Попередній допис був написаний в 10:36 ----------

Давайте з кінця.
    Дайте будь-ласка відповіді на наступні запитання:
    - Ви за Шведську сім'ю? (вільна любов)
    - Ви вважаєте, що чоловіки не повинні посміхатися жінкам, не повинні дарувати квітів а лише вести себе суто по діловому і навіть не фліртувати?
    - Ви готові носити паранджу?

Якщо усі відповіді ні, тоді ви ні расистка ні феміністка, але націоналістка (можливо :) )

---------- Додано в 10:42 ---------- Попередній допис був написаний в 10:40 ----------

Там 95 відсотків тексту - як побудувати таку державу, якою зараз є Німеччина. Чим не підручник?

---------- Додано в 10:43 ---------- Попередній допис був написаний в 10:42 ----------

Рекомендуєте?

13. iso

iso Well-Known Member

Ні. Але якщо Ви вважаєте себе рівною з чоловікками, вважаєте, що Вам цю рівність не забезпечено і Ви готові це принаймі доводити-ви вже майже феміністка. Якщо ви вваажєте. що так, є певна нерівність, але фіг з нею. від того мені не гірше-на вийде з вас феміністки. Щось такого:scratch_one-s_head:

14. Nevermind

Nevermind Просто персона

Я мала на увазі, що якщо я не расистка, то це не означає, що я не визнаю, що в мене білий колір шкіри. Якщо я не феміністка, то це не означає, що я не визнаю себе жінкою. А якщо я не націоналістка, то це не означає, що я себе не відношу до якоїсь нації.

15. Svjato

Svjato Well-Known Member

Отже так само я кажу:
    Якщо я націоналіст, то мене не можна відносити ні до фашизму ні до голодоморів ні до вбивств...

---------- Додано в 13:00 ---------- Попередній допис був написаний в 12:57 ----------

Nationalism involves a strong identification of a group of individuals with a political entity defined in national terms, i.e. a nation.

Хто проти націоналізму - будете розформовувати ООН? Хто перший вийде? Росія?

16. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Погугліть...Знайдете;)...Не лінуйтесь.

---------- Додано в 16:41 ---------- Попередній допис був написаний в 16:32 ----------

Досить спірне ствердження, бо масштаби битв Хмельницького Сіркові і не снилися.

17. Степаныч

Так він за ознакою не міг оспівувати імперію, влада якої його засуджувала і проти якої він виступав. Я не шевченківськознавець. Кого із гетьманів оспівував Шевченко?
    Він закликав створити українську незалежну державу? Адже це основна мета націоналістів.
    Погуглив. Нічого суттєвого. Скоріше не битви, а сутички. А більш-менш серйозні битви був не першою особою.

18. iso

iso Well-Known Member

Повторюся. Будемо розрізняти націоналізм як світогляд і як ідеологію.
    а щодо оспівування гетьманства, я мав на увазі козаччину. Звиняйте.

19. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Але всі виграв...Я ж і кажу, що він був прекрасним тактиком і ніяким стратегом, як і Махно...Для мене це дуже схожі історичні постаті.

• Подобається Подобається x 2
  20. Sirko

Sirko Well-Known Member

Василь Жданкін - Б'ють пороги

---------- Додано в 21:06 ---------- Попередній допис був написаний в 20:37 ----------

Що Шевченко націоналіст чи тим паче засновник - я б отак питання не ставив. Шевченко - це Шевченко, і баста :) А що стосується українського націоналізму, то...

Клац

• Подобається Подобається x 4
а де твій аватар? :)