Така "важка" українська мова

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Locke, 24 лис 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. Клірік

Клірік Well-Known Member

Відповідь: Така "важка" українська мова

Нда, а порой и мне, обладателю звучной русской фамилии приходится учить украинской мове русскоязычных украинцев...

2. Полковник

Полковник миється в бані

Иванов?,
    Петров?,
    Сидоров???

Угадал???:D

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Наклеп звичайний.

4. Corbie

Corbie Аморальний соціопат

Завжди думав, що українська мова досить легка (мені російська важче давалась у школі), але от знайшов сьогодні http://www.linguist.univ.kiev.ua/WINS/pidruchn/index.htm
    (на жаль нормально переглядати можна тільки під MS IE (()
    варіант http://www.mova.info/pidruchn.aspx
    й подумав, що "сучасна" українська мова кимсь дуже вже ускладнена(

5. Клірік

Клірік Well-Known Member

Не-а.
    У меня однофамильцев по Украине - 1-2, а по России - около полутора десятков...
    Но какое это имеет значение?

6. OldMan

OldMan Well-Known Member

Путин? На сегдняшний день самая звучная русская фамилия. :)

7. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Думаю що люди вчать чи не вчать мову згiдно з їхнiми потребами i це немає нiчого спiльного з повагою чи складнiстю мови. Наведу кiлька прикладiв:
    1)Я вам скажу дуже близький для мене приклад, моя рiдна баба сама з Воронежа, приїхала сюди я навiть i не знаю коли, чи пiд час вiйни чи одразу пiсля, дiд з Днiпропетровська. Жила бабушка (покiйна нажаль) тут довгими роками i при тому що це Захiдна Україна i всi невiстки i внуки i навiть дiд вмiли прекрасно розмовляти по Українськи нi вона нi її сини (включаючи мого батька) не вмiли розмовляти по-українськи. Чому? А нашо їм було? Унiверситет - по-росiйськи, на роботi по-росiйськи, а коли вже на пенсiю - а кому яка справа??? Всi тебе розумiють iтак. Тепер мiй батько, жив жив, по Українськи нi бум бум не зважаючи на те що сiм'я по мамi україномовна. А майже 10 рокiв назад женився вдруге на україномовнiй жiночцi (хоча вона прекрасно вмiє по-росiйськи, i з бабою по-росiйськи спiлкувалась) мiй папан заговорив по-українськи, може йому накiнець цiкаво стало, хто зна, може в 90х треба було приспособлюватись до нових часiв. Хоча вiн говорить як з анекдоту "А де у вас останiвка..." але щось говорить :)
    Тепер приклад 2) Я живу в Америцi так, я тут закiнчила унiверситет, живу, працюю, менi англiйська ДУЖЕ потрiбна, я її вчила по дням i ночам (i це пiсля рокiв французької). АЛЕ є такi люди тут, рiзнi рiзнi, i росiяни i українцi, поляки i латиноамериканцi, i китайцi, i армяни i араби i греки якi ледве ледве можуть два слова до купи зв'язати вже не кажучи про складання речень. А чому??? Бо їм не треба!!! Вони живуть мiж своїми, працюють з своїми, ходять у свої ресторани, у свої магазини, дивляться свої фiльми. А якщо їм треба до державної установи чи прочитати якогось листа, то просять когось хто знає мову i все. КОму треба той вчить, кому не треба, тому i не треба. I це не справа в тяжкостi чи легкостi, англiйська по чуткам здавалось би легка. Ага, попробуйте з 10 словами в вашому словарному запасi припертись в коледж, зареєструватись на класи i вчитись з словником в руках. Зовсiм не легко, абсолютно не легко. Але люди якось викручуюсьтя бо їм треба! А в Українi, я впевнена що Українську росумiють i росiяни i iншi славяни. Поляки iто мене розумiли як я не знала слова по-польськи. Просто їм не треба, то й не вчать.

8. SERG

SERG Member

А яку продукцію ви випускаєте?

9. Koza-Dereza

Крiлiк, подивiться в словники не електроннi а друкованi, мало що може бути в iнтернетi. Я думаю що по-українськи буде "конвеєр" без додаткового 'й' тому що буква "є" - це буквосполучення букв "е" i "й" "йе" = "є" я думаю що додаткове 'й' буде зайве. Лiля у нас лiнгвiст, вона може все пояснити я думаю.

10. Клірік

Клірік Well-Known Member

А яке це має значення?

11. Koza-Dereza

Мда, щось у мене не то з очима. Я перепрошую Клiрiк, що я вас Крiлiком назвала, це все клятий комп'ютер, очi менi повиїдав геть чисто! :D

12. SERG

SERG Member

Плутують орфографію з термінологією. Тож цікаво, що випускають.

13. Nirvana

Nirvana миється в бані

Сравнение неверное

14. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Да? И почему ж это ж? Аллегория называется.:)

15. Viktoria Jichova

Viktoria Jichova Well-Known Member

Така "важка" українська мова ! Справді, важелезна! Для декого...:D :D

16. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

приїхавши в сахару — вивчу з десяток фраз арабською... але ж приїду хіба тільки на тиждень-другий... а якщо жити там?..
    "пускай мєня панімают лучьше?"..

17. dukh

dukh Member

На мій погляд дискусія на тему яка мова яку поглине на Україні, чи буде домінувати.( Не потрібно ображатись за те, що я сказав НА Україні. НА це набагато значиміше і ПОТУЖНІШЕ ніж в. Пр. НА ПЛАНЕТІ, НА ЗЕМЛІ але В хаті, В Буді, В Ду...і. Цитую Шевченка: " На Вкраїні милій..").
    Розумієте переможе мова того народу, культурний рівень якого вище. Це і досягнення в літературі і в мистецтві і в естраді і тд. А силою заставити любити неможливо! Ми, на жаль, ще дуже дикі і це потрібно усвідомити і рухатись далі. Ось приїхав колега з Німеччини де був кілька місяців на гастролях в складі хору "Донских Казаков".Хороший професійний рівень і дуже теплий прийом.В репертуарі виключно російські пісні (Стенька Разин, Подмосковн. вечера, Вечерний звон ...) Але знаєте що мене найбільше вразило хор на 90% - українці! Всього 2 чол. - росіяни.

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Пане Дух, Ви виразили декілька цікавих думок, але я собі дозволю не зовсім погодитися. Мова народу культурний рівень якого вище не обовязково перемагає. Візьмемо англійську і французську мови... Ніхто не заперечує, що французська культура стояла завжди вище за англійську і що? Які результати? Міжнародна мова - англійська. Чому? не знаю, думаю що методи її просування були набагато агресивніші.
    Щодо Донських Козаків, то там нема нічого дивного. А на якій мові повинний співати цей хор, навіть якби всі учасники його були африканцями? Ось якби цей хор називався Запорізькі Козаки...
    Мене дивує інше - страшна агресивність так званих російськомовних. Я б, наприклад, якби переїхав до Білорусі, за кілька років повністю опанував би їхню мову. З поваги до нації.
    Але подивіться на цей форум. Деякі львівяни (я не маю на увазі бувших) доклали неймовірних зусиль щоб не вивчити української мови. Я не розумію, як можна, народитися в Львові, навчатися, перебувати в 95% україномовному середовищі і не запостити на ЛФ ні одного українського слова. Що це? Поясніть...

19. mavka

mavka Well-Known Member

Бо тут толерантне відношення до російської.
    Мову українську вони знають, писали б українською навіть з помилками, ніхто б не сміявся !...

20. карабас

карабас Well-Known Member

Pedro
    Опа.... у нас оказывается есть некий измеритель культуры. Pedro у вас есть такой прибор? По каким параметрам он опредили, что французкая ккультура выше английской?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)