Така "важка" українська мова

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Locke, 24 лис 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Відповідь: Така "важка" українська мова

Таки справді диво.:confused: В нашому Уні безліч китайців, а також корейців, японців і в`єтнамців. В мене враження, що їм ніц так важко не дається, як мова (в даному випадку німецька). Бідаки, так мучаються, так ті слова вивертають. Для мене уявити китайця, який вільно говорить українською - з розряду фантастики.:)

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Польська в мене без акценту. Всі поляки мені завжди кажуть, що я з Сілезії. Я якраз там польської і вчилася.
    Французи мене питалися, чи я з півночі Франції, бо я на півночі вчилася французької.
    В Канаді всі мають якийсь акцент, тому тут мало чому можна дивуватися. Але з мене дуже дивуються, якщо я питаюся про щось, як це говориться, і тоді починають розпитувати, звідки ж я є, якщо цього не знаю. А як кажу, що лише рік тому почала вчитися мови, то взагалі не можуть повірити. Мої найближчі знайомі, котрі тут народилися, кажуть, що моя мова зараз є кращою, ніж в мого чоловіка, який англійську ще зі школи вчить.
    Дар у мене такий, вслухатися в мову і "співати" тою мовою, якою говорять співрозмовники. І знаю кількох таких людей, так що я не є якоюсь винятковою. :D

3. Patrick

Patrick Well-Known Member

Лілю , привіт.
    Памятаю , як рік назад Ви <все розуміли , але боялися говорити> , так Ви казали про свої знання англійської.Зараз Вас можу тільки поздоровити.

Проживши в США/Канаді майже 16 років, приїхавши під час навчання в інституті( 5 курс і дипломну докінчував з відси) в мене все одно є акцент , незважаючи на те , що більша частина дня проходить в англомовному середовищі і пишу не просячи спелінгу.

4. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Або Ви дійсно вийнятковий феномен, коли на стількох мовах без акценту говорите, або це просто помилкова самовпевненність. ;) Що, перепрошую, більш вірогідно. Ну не можу я повірити в зовсім безакцентну мову людини, яка емігрувала вже в зрілому віці. Тим більше, як Ви кажете, лише після року навчання. Ви можете дійсно говорити краще за чоловіка, але повірте, абориген вже після кількох сказаних Вами фраз визначить не тільки, що Ви іноземець, а й з якої саме країни Ви могли приїхати. Звичайно, хоч трошки думаючий і спостережливий абориген.:D

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Та мені, щиро кажучи, байдуже, що ви думаєте. З мовами у мене само так виходить. З ким поговорю, таким акцентом і співаю. (З діяспорянами поговорю і в моїй українській з'являється діяспорний акцент.) :D В будь-якому разі в мене не український акцент у мові. А мовою аборигенів я тут не розмовляю. ;) Крім того, в Канаді справді надто різношерстий народ, аби сказати з упевненістю, в кого який акцент.
    Як щодо польської? Мені одного разу довелося паспорт показувати, аби повірили, що я з України. :D

6. Stanley

Stanley Від Сяну по Кавказ!

Повністю погоджуюсь. Але як мені здаєтся, у вас на західній Україні це пмтання стоїть не так гостро як у на в Харкові, де воно штучно роздмухуєтся деякими політиками для того щоб посварити між собою деякі верстви населення і заробити на цьому політичні дивіденти. Запрошую вас всіх на наш форум www.kharkovforum.com (лише будь ласка не сплутайте з однойменним форумом .com.ua) , де дуже часто пыднымаєтся ця тема щоб зрозуміти наскільки гострим може бути це , штучно створене, питання.

7. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Просто для ясності. Я не з ЗУ, а із самого центру.:D

8. Corbie

Corbie Аморальний соціопат

З Бердичева (він географічно в самому центрі)???:rolleyes:

9. Степаныч

С каких-таких пор Бердычев в центре?:confused: Вчіть географію!;) Центр у Кіровоградській області!

• Подобається Подобається x 1
  10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А я думав що центр десь в районі Рахова. Там, кажуть, і якийсь обеліск на цю тему стоїть.

11. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Херовенько с географией..... в Рахове центр Европы..да и то с натяжкой,а уж ни как центр Украины!!!
    :cool:

12. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Читачу, а я і не помітив, що вони про центр України говорять. Звичайно Рахів не може бути центром України. Швидше Бердичів...

13. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

А ще в Кіровограді (чи в області) - знаменита 100-а виборча дільниця, навколо якої досі вирують пристрасті.
    Чемпіон фальсифікаційних скандалів.

Степаничу, а чому Ваше місто досі носить таку негарну назву ? А як раніше називалося ?

14. Danilo

Danilo Well-Known Member

Про Кіровоград для тих хто має почуття гумору.
    http://obozrevatel.com/news/2006/8/7/128862.htm

15. Степаныч

Шо є то є (100-дільниця):o
    Взагалі то я не в Кіровограді, а в Олександрії живу;) А Кіровоград називався "Єлисаветград". Періодично виникають розмови про повернення історичної назви, але поки що ніяк не вирішать. А потрібно.

16. Степаныч

:D :D :D Аффтар красавчег, жжот ни падецки!:D :D :D

17. Клірік

Клірік Well-Known Member

А може, це тому що обговорювалися суто технічні питання?
    Я сам працюю інженером і зтикався з цією проблемою не раз - багатьох технічних термінів в українській мові просто нема як таких, іноді їх доводиться вигадувати самому (й ще невідомо, чи докумекає про що йде мова людина, якій цей докуент адресовано).
    Тому й внутрішня документація на підприємстві (як і на більшості підприємств Києва) - російськомовна...

Ті ж самі проблеми мав мій батько - викладач фізики у Київському політеху (він народився у Львові, доречі).

18. княжна Дарья

княжна Дарья Well-Known Member

ДА! Столкнулась и я с украинским переводом техдокументации!!Граждане-это издевательство над украинским языком! Парашют он и в Африке парашют, а не легкоспад! А лифт- вообще какой-то межповерховый драндопер! Хотя слово это немецкое-так нет лишь бы по-украинскию Я чего стоит-слуховка!, а может быть она и говорилка! Ну зачем коверкать иностранные слова! Они же не русские! А підсмоктувач-он же подсос и медицинский отсос! А слово люфт- я поняла только в контексте, там такое накручено, что черт ногу сломит! И это смажу я вам авиационная техдокументация! Ну зачем быть католиком больше, чем Папа Римский!Оставьте хоть иностранные слова. Не надо Телегиных делать Бричкиными, а Елен Оленами!

19. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

І терміни є, а якщо нема - то є закони словоутворення.
    Ще школярем знайшов у макулатурі підручник "Радіооператорська справа" (для технікума / ПТУ, 50-х рр. видання).
    Там просто чудова, органічна, зрозуміла кожному українська мова.
    Мій викладач в КПІ - доцент Г.С.Векслер ("типово" українське прізвище) написав шедевр - підручник для ВУЗів, він же посібник для інженерів - "Розрахунок електроживильних пристроїв" (середина 70-х).
    Цей підручник бібліотеки та інститути (в т.ч. в Росії) закуповували вагонами. Деякі терміни я у Векслера зустрів вперше. Але вони "з льоту" зрозумілі та досі використовуються в техніці.
    Шукайте, не соромтеся звертатися до науковців, викладачів, мовознавців. Слова є і ви їх знайдете.

20. Полковник

Полковник миється в бані

Ваш бродь, никак не пойму полёт Вашей мысли????
    То, всё только на Мове, то Мова не та.:confused:
    Вы, уж, определитесь....

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)