До речі, в голівуді збираються "Ефект метелика" перезнімати. Один із накрутіших сценаріїв про "часові парадокси". Але це все фантастика, не даремно всесвіт влаштований так, що в минуле не повернешся і нічого не зміниш. Якщо пофантазувати, то в минуле повернутися було б цікаво, але не для того, щоб там жити, а тільки щоб подивитися "як це було", як спостерігач, причому в чітко визначені час і місця.
І змінити... Переконаний,що в долі кожної людини є один-два ключові моменти,коли від одного кроку,вчинку,все могло б піти по-іншому... Мій такий момент був у 1999-2000 році...
Мені здається, що в такі чітко визначені час і місце в минулому можна повернутися й зараз у власних думках (в мене так буває, коли хочеться подивитися на себе збоку, пригадати й порівняти себе ту колишню й теперішню). Інколи стільки нового для себе можна відкрити Раніше мала таке дике бажання повернутися в студентські часи, страшенно ностальгувала. А зараз розумію, що тут і зараз мені теперішній набагато краще і комфортніше. Хотілося повернутися, щоб змінити певні речі, а тепер розумію, що це хоч і поганий, але все-таки досвід
Але дуже важливо не наробити дурниць важливо саме сьогодні. Бо сьогодення визначає майбутнє доти, поки воно (сьогодення) не стало минулим, яке вже не зміниш. Щось так за Азімовим?
Оця фраза дуже гарно була обіграна у фільмі "Хмарний атлас" Зловила себе на думці, що мені хочеться не повертатися в минуле, а заглянути в майбутнє. Бодай на мить...
Ну якщо на мить... И вас, красавица, и вас коснется тленье, И вы сгниете до костей, Одетая в цветы под скорбные моленья, Добыча гробовых гостей.