Szukam info o Cmentarzu Orląt

Тема у розділі 'Polska | polskie forum', створена користувачем ostrov_piotr, 27 лют 2012.

1. andrzej

andrzej Дуже важлива персона

А это у них нужно спросить, кем они сами себя считают.

2. andrzej

Я просто сравниваю, и ничего больше. Иран с Кубой не надо тут мешать. Это другое, абсолютно.

Когда человека выгоняют с любимой работы, или устраивают ему публичную казнь путем вешания его на подъемном кране... Это две очень огромные разницы. Я так думаю.

3. ostrov_DamiaN

ostrov_DamiaN SemperFidelisTibiPoloniae

Widzę andrzej, że postawiłeś sobie za punkt honoru "dowalenie" Polakom na Ukrainie. Usiłujesz bez przerwy pokazać, że Oni mają aż za dobrze na tej Ukrainie. Nie wyszło Ci porównywanie Lwowa z Wrocławiem, to zabrałeś się za "ciemiężoną przez okrutnych polskich panów" ludność Śląska. Ty lepiej zobacz, co ta Twoja Moskwa i wujek Putin robi np. w Czeczeni czy Gruzji.

Powoływanie się na Gazetę Wyborczą:rolleyes::rolleyes::rolleyes: litości człowieku, to już zaczyna być żałosne:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

4. Marysia

Marysia Moderator

Do Andrzeja: już pisałam, że za czas antenowy płaci fundacja, a za resztę - my. Tzn. remont sprzętu, dojazdy i in. rzeczy. A o tej flaszce szamana wspomnniałam, ponieważ to wyraz wdzięczności dla nas. I zawsze jest przyjemnie gdy np. jakiś słuchacz dzwoni i gratuluje nam pomysłów czy coś w takim rodzaju. Dla nas to oznacza, że jesteśmy potrzebni. I to jest dla nas największą nagrodą!
    Do wszystkich: nie porównujcie Polaków na Ukrainie ze Ślązakami czy in. Gdy Polacy na Ukrainie dostaną tyle praw co mają Ukraińcy w Polsce i zostaniemy opłacani, raczej nasza działalność przez państwo ukraińskie będziemy o tym rozmawiać. A narazie uważam, że nie ma o czym, bo to nie ma porównania. A my tu mieszkamy z dziada pradziada, o czym świadczy cały Lwów!

5. andrzej

Украинцы тоже

Украина сегодня гораздо более бедное государство, чем Польша, это без вопросов. А Германия более богатое, чем Польша. Это тоже без вопросов.

Почему сравнивать нельзя? Никак не пойму.

6. andrzej

Ну конечно... У Адама Михника папа был евреем+комми. Дедушка Туска служил в Вермахте (хотели и на его папу наехать, только конфуз вышел).....

Ну и так: Леха похоронили на Вавеле. Его фигура в истории Польши соответствует месту захоронения?

7. ostrov_DamiaN

Z Twojej wypowiedzi wynika, że każdy Żyd musi być zły, co jest oczywiście bzdurą. A Adam Michnik niech się cieszy, że jego tatusiek ma grób na Cmentarzu Powązkowskim, za jego"zasługi powinien leżeć albo na Placu Czerwonym, albo na Powązkach, ale na śmietniku, tak gdzie komuniści zakopali żołnierzy Rzeczypospolitej, np. Witolda Pileckiego.

Natomiast co się tyczy Pana Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, to według mnie lepszym miejscem byłaby archikatedra Św. Jana, gdyż tam są pochowani Prezydenci II Rzeczypospolitej, jednak nie mam nic przeciwko temu, że spoczywa na Wawelu.

Widzę, że wprowadzasz kolejny temat zastępczy...

8. bork

bork Member

Andrzej, to nie kwestia chciejstwa tylko definicji. Nie mogę być kosmonautą, jeśli nie byłem w kosmosie. Wydawało mi się, że to dla Ciebie jest proste.
    Почему сравнивать нельзя? Никак не пойму. Dlatego, że porównuje się rzeczy, zdarzenia o takim samym mianowniku. Ty natomiast robisz totalny misz-masz.

O co chodzi z tym dziadkiem Michnika, i dziadkiem Tuska? Co ma piernik do wiatraka?

Леха похоронили на Вавеле. Его фигура в истории Польши соответствует месту захоронения? A dlaczego nie? Przecież to był jeden z największych Prezydentów Polski. Wybrany w wolnych wyborach, przez większość tych Polaków, którzy w wyborach chcieli uczestniczyć. Zresztą Prezydent bardzo mocno biorący stronę Ukrainy podczas negocjacji w Brukseli. Co zresztą irytowało zarówno państwa zachodnie, szczególnie Niemców, jak i Moskwę.

Иран с Кубой не надо тут мешать. Chodziło mi Andrzej o to, że Iran, Kuba, Białoruś, Rosja - to grupa państw totalitarnych. Ukrainy do takich nie zaliczam, wręcz odwrotnie. Ty natomiast swoimi nietrafionymi porównaniami próbujesz sprowadzić ją do poziomu właśnie takich państw. Jest to niesprawiedliwe dla samej obecnej Ukrainy.

9. andrzej

А... Разве в Польше не было протестов, что Леха на Вавеле похоронили? Если сейчас соцопрос устроить в Польше, правильно/неправильно это было сделано, какой результат будет по Вашему мнению?

То что Паликот говорил, по поводу смерти Леха я цитировать не буду. А ведь уже после всего сказанного он примерно 10% набрал на совершенно свободных выборах в польский сейм. Так что можно предположить, что как минимум 10% граждан Польши согласны с мнением Паликота относительно личности Леха. И это отнюдь не означает, что остальные 90% считают его великим президентом.

К сожалению, в плане свободы, Украина сегодня не сильно отличается от России. В России, кстати, кое-какие подвижки в сторону либерализации намечаются, посмотрим, что в итоге будет. И смертной казни, официально нет, в отличии от Белоруссии.

И я сильно подозреваю, что такой радиостанции как "Эхо Москвы" в сегодняшней Белоруссии просто не могло бы существовать.

10. Marysia

Marysia Moderator

Przestańcie ludzie wypisywać bzdury!!!
    Andrzeju, co we Lwowie zbudowali Ukraińcy? Możesz nazwać chociaż kilka pozycji??? Bo ja mieszkam we Lwowie, jestem w przeszłości przewodnikiem po Lwowie i rzeczywiście nie wiem co zbudowali Ukraińcy. Może mnie oświecisz?
    A co do gazety zwanej "wybiórczą" to nawet nie warto się powoływać, jest rzeczywiście Wybiórczą i "nie ma na to żadnej rady"!
    I jeszcze na temat ś.p. Lecha Kaczyńskiego to chociaż jego ruszać nie trzeba. Za czasów jego prezydentury wiele dla Lwowa i Kresów zmieniło się i wiele zyskaliśmy. A na Wawelu dobrze, że został pochowany, zginął przecież pod Smoleńskiem i zasłużony był jako prezydent.

Ach czemóż, Panie, czyżby wszystko na nic?
    Ojczyzny naszej córki, synowie
    Odchodzą w pustkę, otchłań bez granic...
    Za jakie grzechy, któż nam odpowie?

Nasz kwiat elity, patrioci wielcy,
    Co narodowi mieliby służyć
    Odeszli wszyscy, nie ma ich więcej...
    Ach, jakże ciężko w tej chwili mówić!

Zostali starci. Za cóż mój Boże?
    Co oni zrobili? Czy tak być miało?
    Czyżby patriotyzm na polskiej ziemi
    I serce kraju czyż bić przestało?

Żal, ból ogarnia - uczucia na przemian.
    Ach, jakże smutno! Ach, jakże strasznie!
    I w tym momencie ,ach, jakże chcemy
    Nie wierzyć, że wszyscy odeszli na zawsze.

Czy to naprawdę jest katastrofa?
    Czy znów ukartował zbrodnię kat ludu?
    Katyń i Smoleńsk – tu czas się cofa -
    Podwójna tragedia polskiego narodu.

Gorąco się módlmy, w bólu połączmy
    Ażeby Polska się odrodziła,
    I silni, mocni, rozumni bądźmy,
    By śmierć niewinna na próżno nie była.

Ażeby w Ojczyźnie znalezli się tacy,
    Co nie zamienią jej na żadną inną,
    Nie dadzą zagubić włożonej pracy
    Tych, co kochali nasz kraj rodzinny.

Aby Polacy zawsze powstawali
    Jak dzień powstający po burzy ciemnej
    Rządzący byli mądrzy, wspaniali
    Więc bądźmy wytrwali i bądźmy mężni!

Niebo zciemniało, świat się poruszył...
    Czy to możliwe by się tak stało?
    Składajmy kwiaty i cała duszą
    Módlmy się szczerze o Polskę całą.

Jedność, hart ducha, wzajemny szacunek,
    I nieugięta naszych przodków wiara;
    Musimy być razem – to nasz ratunek!
    Niech każdy o jedność nawzajem się stara...
    11 kwietnia 2010 roku

Zgineli ludzie: prezydent z małżonką, marszałkowie, mistrowie, ci, który mieli wysokie stanowiska, biskupi... Nie ważne. Zginęli ludzie. Każdy z nich był czyimś ojcem, synem, bratem. Każdy miał plany na pzyszłość i nie spodziewał się, że straci życie w taki sposób. Obok Katynia. Czy to przekleństwo? A może historia się powtarza.
    W każdym razie pamiętamy ich, współczujemy ich rodzinom i modlimy się za nich. Pytanie polega na tym, czy to rzeczywiście wypadek, czy może zaplanowana akcja. Wydarzenie określone tragedią stulecia. 96 tragicznie zmarych osób. Tygodniowa żałoba. A co dalej? Czy ktoś poniesie odpowiedzialność za ścięcie kwiatu polskiego narodu?
    Samolot Tu – 154 – tylko z zewnątrz. W środku wyposażony w najnowszy system nawigacyjny i różne zabezpieczenia. Czy może to być fatalnym błędem dwóch najlepszych polskich pilotów, który przedtem lądowali na tym właśnie lotnisku? Nie znali języka? Niemożliwe. Lądowali po całej Europie. Oprócz obowiązkowego anielskiego, w tórym porozumiewają się lotnicy, znał rosyjski. Wojskowe lotisko na którym lądują Migi. Mig potrzebuje więcej miejsca do lądowania niż Tu jakiejkolwiek klasy. Lotnisko w złym stanie? A skąd. Samolot ląduje w najgęstrzą mgłę, a jak nie może zrobić tego pilot to można wylądować na autopilocie. Nie było śniegu, ani błyskawicy. Bo właśnie takie warunki atmosferyczne są najbardziej niebezpieczne podczas lądowania.
    Samolot kontaktuje się z wieżą kontrolną. 5 km przed lądowaniem na lotnisu wiedzą, że będzie lądować. 4 razy krążył naokoło lotniska. Spalał paliwo aby nie było wybuchu. Dlaczego mówią, że dopiero 4 m nad ziemią próbował wspiąć sie w górę? Przecież punkt zwrotny jest na wysokości 400 m. I jak w taiej niby gęstej mgle godzinę wcześniej wylądowali dziennikarze?
    Pozostały nam tylko pytania.....
    Cześć Ich pamięci!

11. andrzej

У него есть ответ

12. andrzej

Вообще-то по моим сведениям самая многотиражная в Польше. Живет на свои деньги, и читают ее миллионы поляков. Я что-то напутал?

13. Marysia

Marysia Moderator

Gazeta wyborcza rzeczywiście ma duży nakład, ale artykuły w niej są zamawiane przez niektórych działaczy "popawności politycznej", natomiast gazeta jest krytykowana przez większość środowisk Polaków i Polonii za granicą, a kilka lat temu nawet obwiniana w odcinaniu Kresów od Polski i umniejszania znaczenia wszystkich Polaków pochodzących z Kresów i ich zasług w historii Polski. Więc jest nazywana "wybiórczą" przez wielu Polaków w Polsce i za granicą, głównie przez to, że robinie ludziom wody z mózgu nie może być priorytetowym zadaniem "opłacanych" dziennikarzy.

14. andrzej

А кто платит то?

15. bork

bork Member

No niestety znowu trochę naplątałeś. Gazeta Wyborcza ma nakład ok. 396000. I jej nakład stale spada. Więc nie czytają jej miliony Polaków, tym bardziej, że w większości zalega na półkach w kioskach i sklepach. Jej duży nakład bierze się m.in. z tego, że jest prenumerowana przez jednostki budżetowe: wojsko (wojskowi jej nie znoszą), policję, urzędy państwowe itp. Za co odwzajemnia się bałwochwalczym oddaniem każdej następnej lewicowej ekipie rządowej. Tak jak już wcześniej wspomniałem GW, to taka polska "Komsomolskaja Prawda". Natomiast gazetą najczęściej w Polsce cytowaną przez wszystkie środowiska i media (to taki współczynnik wiarygodności) jest dziennik Rzeczpospolita. Jest w Polsce takie powiedzenie, trochę wulgarne ( wybaczcie), ale doskonale oddające całą prawdę o GW, otóż: " w dobrych domach w Polsce nie robi się pewnych rzeczy: nie bije się żony i dzieci, nie sika się do umywalki, nie czyta się Gazety Wyborczej".
    Co nie zmienia faktu, że jestem za tym, aby ta gazeta nadal była w Polsce wydawana, jak zresztą i inne media.
    "Nie zgadzam się z jej poglądami, ale oddam życie, aby mogła je głosić". Niestety nie można tego powiedzieć o samej GW, która z zajadłością pitbulteriera atakuje media popierające inne opcje polityczne np. Radio Maryja.
    Co do Prezydenta Kaczyńskiego, to chociaż nie głosowałem na niego, to w pełni szanuję wybór większości Polaków, którzy go wybrali. I zgodnie ze statystyką większość Polaków ocenia go obecnie bardzo pozytywnie. A że niektórzy protestowali przeciwko pochowaniu go na Wawelu (podburzeni przez Gazetę Wybiórczą). No cóż, to może być trudne dla Ciebie do zrozumienia, ale w wolnym kraju wolno każdemu wyrażać swoje poglądy (jeżeli są zgodne z prawem).
    Co do Palikota.... Każdy kraj ma swojego polityka- trefnisia. A 10% poparcia uzyskał nie dlatego, że niegodnie wyrażał się o Prezydencie Polski wybranym w demokratycznych (trudne dla wielu słowo) wyborach, ale dlatego, że obiecywał duże dodatki socjalne.
    Andrzej, posiadasz dużą wiedzę o współczesnych problemach Polski. Ale wiadomości te często przytaczasz w sposób wybiórczy, wyrywkowy, wyrwany z kontekstu. Co powoduje, że często przedstawiają rzeczywistość w sposób kłamliwy. Niepełna prawda jest gorsza od kłamstwa. Wybacz, ale czytając Twoje posty mam wrażenie, że czytam Gleba Pawłowskiego z przed 3 lat (w jego nawrócenie obecnie na drogę prawdy osobiście nie wierzę). O co więc Ci chodzi? Przecież na wielu rosyjskich forach wypowiadasz się w sposób pozytywny lub co najmniej neutralny o Polsce i Ukrainie.
    Czy nie lepiej zamiast niepotrzebnie prowokować, dążyć do jeszcze większej poprawy stosunków między Polakami i Ukraińcami? Zawsze w naszej historii na kłótni między nami zyskiwał "ten trzeci". Zresztą często do kłótni tych podjudzał "ten trzeci". Czyż nie lepiej dążyć do wzajemnego zrozumienia. Polska jest w tej chwili najwierniejszym i największym ambasadorem Ukrainy na Zachodzie (często ze stratą dla samych Polaków). Czyż nie lepiej zastanowić się jak to przełożyć na poprawę stosunków polsko-ukraińskich w samej Ukrainie?
    Skoro twierdzisz, że w Twoich żyłach płynie polsko-ukraińska krew powinieneś być pierwszym, który do tego dąży. Pozdrawiam.

16. andrzej

Это не так абсолютнтно. Мое личное мнение. И я на нем настаиваю.

Zgoda....

Я пытаюсь, в меру своих возможностей, этому помочь. И убрать "третьего" из польско-украинских отношений.

17. ostrov_DamiaN

"Dziękuję, że się wspaniałomyslnie zgodziłeś:preved::preved::preved:"

18. andrzej

В Польше нет Интернета? Вроде как есть, или я ошибаюсь?

Я уже и не помню, когда в последний раз покупал газету в бумажном виде. Поверьте, даже в России, население которой примерно раза в четыре больше, чем в Польше, продавать ежедневную газету вот таким тиажом 396000 в бумажном виде, на чисто коммерческой основе, будет весьма затруднительно.

19. andrzej

20. bork

bork Member

Fajne, ale ja wolę:
    http://www.youtube.com/watch?v=PJKC6DQnBzc
    Filmik zrobiony na bazie filmu czeskiego o czeskich pilotach, ale latająca para ma oznaczenia kodowe dywizjonu 303 - RF (słynne RaFałki). A swoją drogą autor filmiku troszkę pomieszał, bo Skalski (miałem przyjemność poznać go osobiście) nie latał w dywizjonie 303.
    Muzyka i słowa Republiki ....... bezcenne:good:.
    A co do filmów (ale mam rozrzut tematyki:))), to polecam wszystkim film "Róża". Koniecznie. Fantastyczny, chociaż niepoprawny polityczny.

P.S.Liczyłeś te miliony (czyli więcej niż 2 mln) czytelników GW, czy też opierasz się na liczbie wejść na ich stronę:rolleyes:. Też ich czytam, stąd moja wiedza o tym co piszą. ..... i moje przerażenie. Комсомольская правда ma nakład ponad 600 tys. Czy to świadczy o jej wiarygodności .

а де твій аватар? :)