Szukam info o Cmentarzu Orląt

Тема у розділі 'Polska | polskie forum', створена користувачем ostrov_piotr, 27 лют 2012.

1. andrzej

andrzej Дуже важлива персона

А поляки тогда были, когда Львов был заложен? Сильно сомневаюсь, что в то время люди живущие на современных польских землях считали себя именно поляками.

А что поляки зделали для Вроцлава или Гданьска, что они там построили, я имею ввиду исторические центры этих городов? Там же все немецкое изначально.

2. ostrov_DamiaN

ostrov_DamiaN SemperFidelisTibiPoloniae

"X w. – gród plemienia polskiegoLędzian przynależący do Grodów Czerwieńskich."
    "W 1340 po śmierci Bolesława Jerzego II miasto, na podstawie umowy podpisanej dwa lata wcześniej, przeszło pod berło króla Polski" info Wikipedia

Także jak widzisz, pierwsze drewniane grody na terenie dzisiejszego Lwowa wznosili polskie plemiona i pierwsze osadnictwo było polskie. Następnie dostał się pod panowanie Rusinów(a nie ukraińców!!!) aby w 1340 roku został przyłączony do Polski. Nie został zdobyty w czasie wojny, ani zagrabiony podstępem, został przyłączony do Polski za zgodą obu stron

Zadziwia mnie andrzej z jaką pasją bronisz niemieckości Wrocławia (czy jak Ty wolisz Breslau), podejrzewam, że niektórzy niemcy mają mniej zapału niż Ty.

Zabrzmi może to trochę ironicznie Marysiu, ale ukraińcy we Lwowie znacznie"przyczynili się" do powstania Cmentarza Orląt Lwowskich. Ile to dzieci, często 10-11 letnich smyków zginęło przez nich we Lwowie.
    "Polegli, abyśmy byli wolni"

3. andrzej

Украинцы то откуда в Галичине взялись? С Марса?

По версии русских шовинистов их поляки с австрийцами вывели, и украинский язык по их версии чисто австрийско-польский wynalazek.

Тaк, что szanowny Pan DamiaN....поляки во всех своих проблемах с украинцами сами и виноваты... по некоторым версиям. А так бы только с русскими имели дело, и Львов бы сегодня был не украинский, а .... русский город. Как Вам такой вариант?

4. andrzej

Ну и так вопрос do Pani Marysi: Если бы сегодня до сих пор существовал СССР, и Львов бы естественно туда входил, Cmętarz Orląt дали бы полякам восстановить советские власти?

5. ostrov_piotr

ostrov_piotr Member

Cieszy mnie,że dyskusja tak rozgorzała.

Dla mnie stawianie znaku równości między Wrocławiem a Lwowem jest nieporozumieniem. Każde miasto jest inne, a to, że dzisiaj oba powyższe starają się współpracować nie znaczy, że można je porównywać.Nie można podchodzić do tej sprawy w sposób analityczny-to nie matematyka, tutaj nie da się wykalkulować.

Na marginesie-jeden z moich kolegów historyków słyszał, że w czasach Kazimierza Wielkiego ściągano ludzi -rzemieślników z Wrocławia do Lwowa- jakaś współpraca istniała już wtedy.

Gdyby Lwów był polski ja byłbym pierwszy na liście chętnych do zamieszkania w nim, jednak inni ludzie.....zwłaszcza dzisiejsza polska młodzież......jest to straszne i przykre-oni nawet nie wiedzą,że Lwów należał kiedyś do Polski. Niestety lata komunizmu w programach nauczania w szkołach zrobiły swoje-pisałem o tym już wcześniej. Obecnie w polskich szkołach właśnie wchodzi w życie reforma dotycząca lekcji historii, która moim zdaniem ma na celu ich całkowitą marginalizację. Bedzie zatem tylko gorzej.

Spójrzmy na dzisiejsze wycieczki z Polski do Lwowa, większość z nich, zwłaszcza jeśli jest tam przewaga młodzieży jedzie do miasta, aby napić się taniego alkoholu i potem krzyczeć "oddajcie nam nasz Lwów". Smutne to. Znam nauczycieli, którzy pojechali do Lwowa, aby "porozbijać się taksówkami i pokazać jak to pany przyjechały". Ech, nie chce mi się tego komentować...

Mam nadzieję, że kiedyś choć w małym stopniu uda się przywrócić pamięć o polskim Lwowie wśród młodych.

PS
    Marysiu, wyżej pisałaś o 6 kościołach we Lwowie dzisiejszym. Czy mogłabyś je wymienić, bo dotąd nie słyszałem o takiej liczbie.

6. Marysia

Marysia Moderator

Do Piotra:
    Po pierwsze Katedra i kościół św. Antoniego (oba działały nawet za związku radzieckiego), kościół św. Marii Magdaleny, nowowybudowany kościół NMP (parafia na tzw. Zboiskach), kościół NMP przy ul. Rzęsnej i prawie w cenrum kościół NMP Gromnicznej (przy ul. Wynnyczenki).

A co do Lwowa i Polskości to już pisałam i mego zdania nikt i nic nie zmieni.
    Jesteśmy i działamy podoba się to innym czy też nie!!!
    A Lwów obecnie nigdy nie byłby ukraiński (i przedtem nigdy nie był) gdyby nie Polska i ówczesny prezydent Wałęsa.

Tak na marginesie: dzisiaj we Lwowie odbywają się wybory preza TKPZL (Towarzystwa Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej) - największej organizacji obwodu Lwowskiego, która zrzesza 4 tysiące członków!

7. andrzej

http://antykwariat.tezeusz.pl/14489,kozlowski-maciej-miedzy-sanem-a-zbruczem.html

Bardzo рекомендую Szanownemu Państwu эту книгу достать и прочесть внимательно. Я немного подумал... Наверное если я выложу из этой книги кое-какие фрагменты, это не будет все-таки нарушением авторских прав.

8. ostrov_piotr

ostrov_piotr Member

Dzięki bardzo, właśnie o tym kościele myślałem, tylko nie byłem pewien czy on został zwrócony, bo spotkałem, się wcześniej w jakimś przewodniku, że jest w n im cerkiew greckokatolicka.

Bardzo mi się podoba i jestem z Was dumny, że działacie i podtrzymujecie polskość w tym, zawsze wiernym Polsce mieście. Róbcie tak dalej!

9. andrzej

10. andrzej

11. andrzej

12. andrzej

13. andrzej

14. andrzej

15. Marysia

Marysia Moderator

Do Piotra:
    Kościół NMP Gromnicznej nie został tak do końca oficjalnie zwrócony, ale są tam codzienne msze jak po polsku tak i po ukraińsku, niby narazie nikt się z tego powodu nie kłóci, ale oczywiście arcybiskup stara się o zwrot kościoła.

16. ostrov_DamiaN

Nie przejmuj się Marysiu jakimiś durnymi wypocinami. Polskość we Lwowie była jest i będzie, czy się to komuś podoba czy nie. Polacy we Lwowie przeżyli rządy austriackie, czasy komuchów, to i ukraińcy nie dadzą Nam rady. Musicie przekazać wiarę, język i tradycję przyszłym pokoleniem, żeby nasze dzieci wiedziały "skąd Nasz ród"
    "Miasto kochane!
    Kwitnąca gałąź mego serca!
    Posyłam Ci bukiet róż
    owinięty w sztandar biało-czerwony!"

17. andrzej

Pani Marysiu, а поляки во Львове имели в новейшей истории (за последние 20 лет) хотя бы отдаленно похожие на это проблемы?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Związek_Polaków_na_Białorusi

18. ostrov_DamiaN

Widzę andrzej, że przyjąłeś sobie za główny cel całkowite negowanie polskości we Lwowie pod płaszczykiem jak to Ty nazywasz wolnomyślicielstwa, oraz kombinowanie na wszelkie sposoby, jakby tu jeszcze umniejszyć rolę Polski w historii Lwowa. Od razu mogę Ci powiedzieć, że nie dasz rady, więc możesz sobie odpuścić

19. andrzej

:))

Я не Господь Бог. Я не могу ни уменьшить роль поляков в истории Львова, ни ее увеличить.

P.S. Нескромный вопрос: Пан голосовал за Ярка?

20. ostrov_DamiaN

Coś słabo Ci to wolnomyślicielstwo wychodzi, nie zgadłeś:)):)):)):)):))

а де твій аватар? :)