Szukam info o Cmentarzu Orląt

Тема у розділі 'Polska | polskie forum', створена користувачем ostrov_piotr, 27 лют 2012.

1. andrzej

andrzej Дуже важлива персона

Как интересно, а вот эта фрау разделяет Ваше мнение?

2. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Сенкевич одержав свою премію не за історичні дослідження (тому і не варто зараховувати його до відомих істориків міжнародного рівня), а за літературний талант, що завжди передбачає авторський погляд на події (тобто не обов'язково, підтримуються/підтверджуються історичними фактами).

3. Marysia

Marysia Moderator

No to wtedy po co go wspminać właśnie tu? Przecież rozmawiamy o Cmentarzu Orląt! A Sienkiewicz nie ma z tym nic wspólnego, jak i do historii Lwowa też. A kto nie odróżnia książek historycznych od powieści historycznych niech się uczy z podręczników.
    Do Andrzeja: czy mam obowiązek znać każdą "frau"? Czy też zdania ludzi czy osobnych narodów nie mają znaczenia?

4. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Мій попередній допис був реакцією на Ваші слова

5. andrzej

Нет конечно. Только эта фрау довольно известная даже в Польше: Erika Steinbach.

И у меня сильное подозрение, что есть у нее много вопросов, насколько хорошими хозяевами являются поляки в Гданьске или Вроцлаве.

Слово какое-то пропущено в вопросе. Так что не понял.

6. Marysia

Marysia Moderator

Do Andrzeja: mam na uwadze, że każda osoba ma prawo na własne zdanie, a wspólna myśl narodu (нации) też ma znaczenie.

7. Marysia

Marysia Moderator

8. Marysia

Marysia Moderator

Tak to wyglądało za czasów radzieckich. Czy nadal ma tak wyglądać? Czy też dzieci (bo są tam pochpwani chłopcy od 11 lat!) nie zasłużyły na godny pochówek i wieczną pamięć?

9. andrzej

To tak, ale...

В русском языке есть понятие: незамыленный взгляд. Я этим взглядом и смотрю на Cmentarz Orląt, и на Львов. Я там был раз 5-6. Я в теме, как и что было. Я считаю, что поляки сильно недооценили Благородный Поступок сегодняшних жителей Львова позволивших востановить мемориал (разрушенный при Совке, а Совок это песня отдельная...) в честь победы поляков над украинцами в Галичине.

В России, да близко ничего подобного бы не было.

10. Marysia

Marysia Moderator

Tak rozumiem, że porównujesz stan wolności w Rosji i na Ukrainie. Stan rzeczy jest podobny. Nie byłoby otwarcia cmentarza gdyby nie obaj prezydenci, Kuczma i Kwaśniewski. Lubieli spotykać się razem, często we Lwowie i napijać się czasem do kondycji, która na prezydentów nie przystała. Więc nietrudno było im się pogodzić. I nie tylko w kwestii cmentarza.
    Tak samo jak stawianie pomników i gloryfikacja Bandery. Gdy rada miejska zechciała nazwać lotnisko im. bandery do Euro 2012, to odrazu mer miasta (który m. in. uczył się i studiował w Polsce) i prezydent (który miał pradziadków Polaków i wcale się tego nie wstydzi) w obawie międzynarodowego skandalu odrazu to zawetowali i nazwali im. Daniela Halickiego.
    Wszystko w 99% zależy od władzy, jak im się zechce :bad:

11. ostrov_piotr

ostrov_piotr Member

Dzięki Marysiu za wstawienie tego zdjęcia.

Mam nadzieję, że kiedyś cmentarz powróci do swojego przedwojennego wyglądu(kolumnada,lwy przy łuku triumfalnym, krzyże virtuttti militari etc. etc.)

Mam jeszcze jedno pytanie:
    Czy nic nie słychać we Lwowie nt. miejsca pochówku zwłok m.in. gen Rozwadowskiego i bryg. Mączyńskiego, jakie w latach 70. w obawie przed profanacją miały zostać przeniesione do starej części Cmentarza Łyczakowskiego?
    (pytam, bo w zeszłym roku odbył się powtórny pogrzeb abpa. Teodorowicza, którego też w latach 70. przeniesiono).

PS

A tak już całkiem na marginesie:
    Czy widziałaś kiedyś może aby mer Lwowa publicznie przemawiał po polsku?
    Widziałem kilka razy w TV jak pytali go po polsku ale odpowiadał po ukraińsku.
    Bał się, że nie uzyska poparcia banderowców w następnych wyborach?

12. Marysia

Marysia Moderator

Mer Lwowa udzielał wywiad po polsku dla Radia Lwów na temat Domu Ukraińskiego w Przemyślu i Domu Polskiego we Lwowie (raczej jego braku). Ten wywiad także można było usłyszeć w radiu Katowice. Było to zeszłego roku. Ma w mowie swoje błędy (głównie w przypadkach), ale mówi płynnie i bez akcentu. A w TV to tak dla reklamy i PR-u. :))

13. bork

bork Member

Witam. Widzę, że forum mocno ożyło. To chyba dobrze.
    Andrzej, ja za to doskonale znam Panią SSteinbach. I całkowicie nie zgadzam się z Marysią (której bardzo, bardzo, bardzo jestem wdzięczny za to co robi we Lwowie), że "Niemcy szanują to, że teraz jest tam Polska". Niestety działalność tej Pani, jak również Powiernictwa Pruskiego, choć nie jest w Niemczech oficjalnie popierana (nie jest też potępiona), to jednocześnie jest mocno dotowana z federalnej kasy. Czynienie z ludności niemieckiej ofiary II Wojny Światowej jest półoficjalną polityką Niemiec, silnie dotowaną i przedstawianą zarówno poprzez poprawne politycznie filmy jak również opłacane artykułu w prasie zachodniej. Stąd m.in. Centrum przeciwko Wypędzeniom (niem. Zentrum gegen Vertreibungen). Jest to bardzo niebezpieczny relatywizm historyczny. Myślę, że Polacy mają zdecydowanie większy problem z Niemcami żądającymi zwrotu ziemi i majątków (zabranych im w Jałcie), niż Ukraińcy z Polakami proszącymi o szacunek dla grobów polskich patriotów.
    Doceniam też Andrzej (naprawdę!!!) postawę Ukraińców (przynajmniej tę oficjalną) w stosunku do Cmentarza Orląt. Ale wierz mi, Ukraina takimi gestami zrobiła wiele dobrego zarówno dla nas Polaków, jak i dla samych siebie, zyskując szacunek Polaków i wiarygodność w Europie. W tej kwestii, porównywanie Ukrainy z Rosją.... Wybacz, przerastacie ich o 100 lat demokracji:).
    Co do Sienkiewicza... No cóż, jeżeli ktoś chce się uczyć historii Polski i Ukrainy z jego książek, to ... ma problem. Równie dobrze może uczyć się historii starożytnego Rzymu z "Quo vadis":rolleyes:. Aczkolwiek autora szczerze polecam. Wielkim pisarzem był.
    Nie wiedziałem za to, że Mer Lwowa mówi po polsku. To w sumie dobrze o nim świadczy, że zna kilka języków.W oficjalnych wystąpieniach powinien jednak mówić w języku kraju, który reprezentuje. To jest powszechnie przyjęte i tak zapewne też robi Prezydent Ukrainy.
    Odjechałem bardzo od tematu cmentarza... A może otworzyć Marysiu jeszcze kilka wątków, żeby nie mieszać wszystkiego w jednym worku?
    Wracając do tematu: zdjęcie znam, ale nie bardzo rozumiem dlaczego koniecznie chcecie powrotu do dawnego wyglądu cmentarza. Poważnie, chętnie wysłucham argumentów. Bo mnie w tej chwili też bardzo się podoba. Marysiu, mną też najbardziej wstrząsną wiek tych chłopców - żołnierzy, tym bardziej, że tyle lat mają moi synowie (18 i 11).
    Pozdrowienia dla wszystkich.

14. ostrov_piotr

ostrov_piotr Member

To prawda, że Cmentarz Orląt wygląda pięknie,ale...
    -dlaczego rzeźby dwóch monumentalnych lwów mają walać się na obrzeżach miasta, skoro mogą powrócić na swoje miejsce(zwłaszcza,że mają przygotowane dwa cokoły pod łukiem triumfalnym).
    -co komu przeszkadza angielski napis przy pomniku lotników amerykańskich, który kazano usunąć(wciąż jest widoczny :)
    -odbudowa kolumnady jeszcze bardziej upiększyłaby widok Cmentarza, a także pokazała, że Ukraińcy odcinają się od polityki sowieckiej(zniszczenie kolumnady)
    -dlaczego anioły w katakumbach nie mogą mieć krzyża Virtutti Militari-to przecież najwyższe polskie odznaczenie wojskowe
    -napis na płycie "pięciu nieznanych z Persenówki"-obecnie tu leży żołnierz polski, poległy za ojczyznę, nie do końca jest zgodny z prawdą-tam walczyły przecież dzieci, które nie były żołnierzami

Można wymieniać dalej...

A na sąsiednim cmentarzu ukraińskich strzelców obok jest napis po ukraińsku, że polegli w obronie Lwowa w latach 1918-1920(???) w jakiej obronie się pytam???
    Kto był agresorem a kto obrońcą????

15. ostrov_DamiaN

ostrov_DamiaN SemperFidelisTibiPoloniae

zeby tak się stało, to Lwów musiałby znów się znaleść w granicach Rzeczypospolitej. Inaczej nie ma najmniejszych szans, na powrót lwów na swoje stare miejsce, o napisie "Zawsze wierni, tobie Polsko" nawet nie bedę wspominał. Widząc, jak się obecnie rozwija sytuacja na Ukrainie:, tworzenie własnej wersji historii, gloryfikacja banderowców, czy zamazywanie polskosci we Lwowie; raczej nie ma się co spodziewać poprawy sytuacji.
    Aż się cisną na usta słowa Adama Mickiewicza. "Jeśli ja o nich zapomne, Ty Boże w niebie zapomnij o mnie"

Natomiast chciałbym jeszcze odnieść się do Waszych wcześniejszych wypowiedzi na temat porównywania sytuacji Lwowa ze Wrocławiem, Szzecinem czy Gdańskiem.
    wiec tak dla przypomnienia troszkę historii. Jednym z powodów rozpedania II wojny św. przez Niemcy( a nie jak niektórzy twierdzą, że wojnę wyłołali hitlerowcy a nie Niemcy) było niezadowolenie z obecnych granic. Wojne przegrali i podpisali akt bezwarunkowej kapitulacji. Więc odnosnie żadnych roszczeń terytorialnych nie mają prawa zgłaszać rządań. Te wysuwane przez Erikę Sztajnbach są po prostu żałosne i dowodzą jedynie buty części niemców. Za to piekło jakie zgotowali Europie przez 6 lat,za obozy zagłady, za wymordowanie kwiatu inteligencji polskiej, za zburzenie polskich miast. muszą być naprawdę moralnymi karłami, żeby wysuwać teraz jakieś rządania terutorialne.Natomiast
    Lwów i ogólnie Kresy Wschodnie zostały nam zabranę przez ZSRR (oficjalnie przyjaciela i towarzysza broni) przy akceptacji zachodnich aliantów(również przyjaciół i towarzyszy broni). A po za tym proszę Was, nie stawiajcie znaku równosci między Polską a Niemcami, nie porównujcie kata z ofiarą.

16. andrzej

Orląta Бреслау nie zasłużyły na godny pochówek i wieczną pamięć? Город героически сопротивлялся в 1945-м. В том числе подростки.

В сегодняшнем Вроцлаве может быть что-то подобное Cmentrzu Orląt, только в немецком варианте? Сильно подозреваю, что нет.

17. andrzej

18. ostrov_DamiaN

Na pochówek każdy zasługuje. Natomiast kwestia pamięci pozostaje dyskusyjna. Bronili swojego miasta, jednocześnie słuząc zbrodniczej organizacji.
    Natomiast zawsze zastanawia mnie jednarzecz, dlaczeo część Polaków, w tym Ty Andrzej ujmuje się i broni Niemców

19. andrzej

Я не немцов защищаю, я лишь Wolnomyśliciel.

20. ostrov_DamiaN

Napisz Andrzej to po polsku albo angielsku, bo tym razem google translate nie dało rady przetłumaczyc:sad:

а де твій аватар? :)