Схід і Захід України разом чи ні?

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем шахрай, 5 вер 2007.

1. lanka

lanka Well-Known Member

2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Відповідь: в Одесі поставили "Катерину"

С таким же успехом можно требовать роспуска "Свободы" :)
    А за речи г-на Тягнибока на Говерле его не освобождать надо, как Гурвица, а сажать...

3. Danilo

Danilo Well-Known Member

Відповідь: Схід і Захід України разом чи ні?

Пам'ятник холопству
    — Чесно кажучи, мені соромно за Одесу та її владу. Це ж треба: поставити на одній із головних площ міста пам'ятник «голодній вовчиці» (так називав Катерину II Тарас Шевченко)! Коли Е.Гурвіц і його чиновники кажуть, що вони відновили пам'ятник засновникам міста, то це, звичайно, казуїстика. Адже давно відомо, що Одеса починалася не з указу імператриці. Це доведено дослідженнями багатьох авторів — від професора Новоросійського університету Марковича до сучасника історика Болдирева, — які стверджують, що Одесі не 200 років, а понад 600. В усьому світі міста шукають якомога глибшу свою історію — і це нормально. А тут усе навпаки, що пояснюється лише одним — ідеологічною заангажованістю одеської влади, бажанням прив'язатися до російських імен, до «Новоросії».
    весь текст

• Подобається Подобається x 1
  4. kYula

kYula Well-Known Member

Відповідь: в Одесі поставили "Катерину"

Те, що "Свобода" навряд вплине на Гурвіца - погоджуюсь.
    Щодо висловлювань Тягнибока...Чи не важко Вам процитувати той "гріх"?

5. Danilo

Danilo Well-Known Member

Юрій ШАПОВАЛ, професор, доктор історичних наук:
    — «Росіяни вперше утвердилися в Хаджибеї, який став невдовзі Одесою, під тупіт запорозького гопака». Знаєте, чиї це слова? Не Олега Тягнибока, якого хтось вперто перетворює на головного знавця «правильної» історії України, а генерала де Рібаса. А поставили в Одесі пам'ятник німкені на ім'я Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst- Dornburg, себто Катерині II.
    Тепер згадаю Олександра Суворова. Це він сприяв перетворенню невеликої чорноморської фортеці Хаджибей на велике портове місто, але цей процес не обійшовся без участі козацтва. 4 липня 1794 року в спеціальному рапорті на ім'я генерал-фельдмаршала Петра Рум'янцева Суворов запропонував використати для створення місцевої команди моряків досвід і можливості тих козаків, які не подалися на Кубань. 12 козацьких чайок і стали основою одеської флотилії. Російський полководець, який на той час перебував у подільському містечку Немирів, направив до Одеси 76 козаків, які були в охороні його штабу. Всього серед близько тисячі першопоселенців Одеси було понад 600 українських козаків. А поставили в Одесі пам'ятник німкені Катерині II.

У цьому не лише відсутність знання історії. Маємо справу із безвідповідальністю тих, хто забув, що живе в незалежній Україні. Не знаєте, дорогі одеські чиновники, хто така Катерина II, запитайте у фахівців, подзвоніть до Інституту історії України НАН України, до Інституту національної пам'яті, зрештою, — на історичний факультет Одеського університету. Порадьтеся і не давайте нікому в Україні провокувати війну пам'ятників, а надто — війну з пам'ятниками.
    Біда ще й в тому, що за всі роки після 24 серпня 1991-го не було жодного випадку, коли б покарали (бодай формально) когось, хто дав дозвіл на спорудження антиукраїнських пам'ятників. Тому й поставили в Одесі пам'ятник німкені, яка Україну ненавиділа, бо вбачала в ній джерело вільнодумства та загрози дорогому її серцю імперському Ordnung'у.

• Подобається Подобається x 2
  6. шахрай

шахрай Well-Known Member

А шо колишній мер Львова-нашоукраїнець?

7. Городецький

Городецький Well-Known Member

Пам'ятаю з 4-5 років тому деякі "радєтєлі" цілком серйозно намагалися відновити пам'ятник Катерині ІІ в Дніпропетровську. Бо всі мають пам'ятати що та сама герцогиня Дорнбурська "заснувала" і Дніпропетровськ (Єкатерінослав) майже що не власноруч. Певно ви не здивуєтеся, але такий трюк в Дніпрі не пройшов.

Хоча, не так вже й погано, то що дехто намагається поновити по Україні колишні імперські символи. В Дніпрі, наприклад, це спричинило бум історичних досліджень як і історичних зацікавленостей серед населення. Коли вже майже не всі дніпровські ЗМІ виклали матеріали місцевих фахівців з історії і археології, які дисертацій попробили з цього питання, то стало всім ясно, що:
    1. Поселення Кайдаки (Кодаки) існувало на цьому місці вже принаймні 650 років тому. Немаленьке поселення, бо мало цілорічний ярмарок.
    2. Поселення лоцманів через дніпрові пороги тут існувало ще коли деревляни Ігоря закатували.
    3. "Місто", що було засноване за наказом Катерини ІІ, було розташовано на лівому березі Дніпра, потрапило до території сучасного міста лише після 1920-х, і проіснувало не більше 15-ти років - потонуло у болотах.
    4. Якби не Олександр Поль - видатний геолог, Дніпро і зараз би був слободою князя Потьомкіна, не більше.

Чим закінчилося:
    - Встановлено пам'ятник Полю на центральному проспекті. До Яворницького, як до найвидатнішого дніпровця, додався Поль.
    - УПЦ-МП знайшла привід чергового разу встромити язика до гузна Патріархії. Вони встановили статую "святої Катерини" на фронтоні патріархального управління. Попри те, що ні традиції ставити пам'ятники святим, ні сама свята Катерина до православ'я ніякого стосунку не мають.

Отакі справи дніпровські ...

• Подобається Подобається x 2
  8. no_coment

no_coment Well-Known Member

Мені теж НЕподобається пам'ятник С.Бандері у Львові. При цьому я - "ЗА" аналогічний монумент Грушевському, Шевченкові, тощо....

.Я - "ПРОТИ" напівзаконної примусової евакуації транспорту (зпершу треба змінити відповідні законодовчі акти) і т.п. Але, я зобов'язаний з повагою ставитися до рішень місцевою влади, як і всі мешканці Львова.

Можливо це, в майбутньому примусить мешканців більш уважніше дивитися в очі тим кого вони обирають в місцеві ради - і у Львові і в Одесі, наприклад.

А, на разі, необхідно поважати себе, і владу, яку ми обрали. А за дії одеських "властей" нехай відповідають самі мешканці Одеси. І не має ніхто право вірішувати як їм там жити. Теба поважати закони та місцеві громади, а то все це мені дуже нагадує комуністичні часи, коли все за всіх вирішували "десь тамА"!

Я не думаю, що переважній більшості громадян українського "сходу" сподобалася ідея встановлення монументу С.Бандері, алеж ніхто сюди не приїздив, і не вказував громаді Львова на "неправельність" встановлення...., як це не було зроблено в Івано-Франківську, тощо..

Хоча, по великому рахунку, я проти політичних назв та монументів... Мені більше подобаються вулиці: "Зелені", "Садові", "Кримські",...... Вони лишаються завжди всім зрозумілі та адекватні, а політика (і політики) постіно змінюється, змінюються "акценти", тощо... Не треба ворошити кістки померлих - це крайня форма неповаги та сама невдячна справа! (Перепрошую).

9. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

В Одессе решили поставить памятник любимцу Екатерины II полководцу Суворову
    proUA / 01.11.2007 10:24
    http://ru.proua.com/news/2007/11/01/102451.html

10. vasili

vasili Well-Known Member

Уважаемый господин Дальневосточник Леонид Черновицкий возглавляет партию http://www.hlpu.org.ua/
    видимо его и не любят разные отлучники и москалики из П.М. не исключено что изза полной деморализации некоторых членов может пострадать честный человек, ведь я именно Леонида считаю честным человеком, он по христианским законам живет.

11. Romko

Romko Дуже важлива персона

12. Дальневосточник

Уважаемый vasili! Я упомянул г-на Черновецкого только потому, что он состял(или - состоит?) в народном союзе НУ:
    "29 номер в списке НУ на выборах 2006 года - ЧерновецькийЛеонід Михайлович 1951 року народження, безпартійний , освіта вища, народний депутат України IV скликання, проживає в місті Києві"
    - и теперь его желают сместить - именно деятели из НУ :)
    Или может у Вас есть сведения, что Луценко (главный озвучиватель желания снять Черновецкого) отлучник и москаль(!) - так сообщите это общественности!
    P.S. обратите внимание - в 2006 году - он еще беспартийный....

13. vasili

vasili Well-Known Member

принципі, ні але більше любив їх ніж, не контрольовану та бездуховну сволоту яка спить та баче свідомо та підсвідомо, щось знищити.

Ув. Дальневосточник я абсолютно не хотел бы что б Вы
    подумали что я в бреду...
    ...мне думаеться что если честный человек по определению секты аделаджи, делает хоть чуточку больше чем та гидра злая, то это значит что рано или поздно, справедливость восторжествует, и пожелые люди будут жить не впроголодь.

14. Дальневосточник

Я не знаю - кто это такая...И мне это совершенно не интересно. Я - православный.
    Совершенно согласен - воплне достойные слова...Никакого бреда.

15. zenyk

zenyk Well-Known Member

ну не цілком так. Свобода рішень не може бути безмежною. Не може бути прийнятним свобода місцевої громади приймати явно аморальні, протизаконні рішення чи такі рішення, що мають на меті зневажити дух громадян незалежної країни, або посягнути на державну безпеку.

Саме тому слід чітко усвідомлювати: пам'ятники над могилами - ставлять з метою зберегти пам'ять про померлого і вшанувати померлого. Однак пам'ятники на зразок С.Бандері чи Катерині - ставлять саме з ідеологічною метою!
    І тоді, як пам'ятник С.Бандері уособлює собою перемогу в боротьбі за Незалежну Україну - пам'ятник Катерині має на меті нагадати громадянам України, що програш російської імперії в боротьбі за Україну - тимчасовий, і невдовзі росія встановить свою імперську владу на Україні. А це вже, як розумієте - межує з діями, що загрожують державній безпеці Незалежної України!

16. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Ого!:eek: Не більше ні менше! До речі, а яке відношення має Бандера до виникнення Незалежної України? Свою війну УПА програла "вчистую". Можна сказати, що вони були нескорені, але переможені. Це факт.

17. Дальневосточник

Я думаю, что демократическое государство отличается от тоталитарного тем, что живет по законам, а не по политической целесообразности. Считает, что памятник Екатерине "загрожують державній безпеці" - в суд! Выиграете - снесут...Проиграете - значит были не правы в своих подозрениях. А принцип - "хто дужче б'є - той кращє грає" - не для демократической страны....
    Например - у меня нет каких-то претензий по поводу установки памятника Петлюре в Полтаве. Но это - у меня. А вот как вышло (с korrespondent.net)
    "...23мая Хозяйственный суд Полтавской области запретил совершать какие-либо действия, направленные на строительство памятника Петлюре, а также памятных камней, знаков, мемориальных досок, монументов и других элементов объектов, касающихся увековечения памяти Симона Петлюры на территории Полтавы.
    Установленный 23 мая у здания облгосадминистрации камень на месте будущего памятника Петлюре подлежит демонтажу.
    Городской председатель Полтавы Андрей Матковский сегодня заверил журналистов, что городские власти не против установления памятника, а против методов, которыми его устанавливают, игнорируя волю общины.
    По словам мэра, чтобы изучить общественное мнение, организован соцопрос, который проведут полтавская и киевская социологические службы. После этого будут общественные слушания и только тогда депутаты городского совета решат судьбу монумента, сказал Матковский."
    Все - в суд!

18. Ома

Ома Дуже важлива персона

Не думаю, что жители Одессы именно этот смысл вложили в памятник.
    Поезжайте в Одессу, увидите памятников всяких разных, совершенно неожиданных (двенадцатому стулу, например, на Дерибасовской).
    Жаль, что никто из Одессы не откликнулся на этот спор.

19. zenyk

zenyk Well-Known Member

а я навіть впевнений, що голосуючи за нього вони мали наувазі тільки вшанувати засновника міста! Оскільки пропагандисти цієї ідеї так само були переконані, що поставивши питання так як воно є насправді - вони не отримають згоди на встановлення цього памятника.

І таким чином обманувши одеситів - досягли своєї мети.

20. Ома

Ома Дуже важлива персона

Если бы не загарбала, то сейчас бы это была турецкая территория.
    "14 сентября 1789 года (в ходе русско-турецкой войны 1787 - 1791 годов) крепость Хаджибей была взята штурмом отряда генерал - майора Иосифа де-Рибаса из корпуса суворовского генерала И.В. Гудовича и отрядом Черноморских казаков под командованием Антона Головатого и Захария Чепиги.Хаджибей к моменту его освобождения от турецких захватчиков в основном состоял из землянок и убогих халуп. 27 мая 1794 года правительство утвердило "План пристани и города Хаджибей", предусматривавший создание нового портового города на черном море."

а де твій аватар? :)